Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.
Daj mu na výber: normálny predaj alebo jeho "verzia" s modifikáciou:
Prečo by mali dať ten byt jemu? Nech ho prepíšu na teba...
Je ti dlžný za hnuteľné veci, tak nech sa tam tá hodnota započíta a ak je to menej ako 15 tisíc, tak ty mu budeš rozdiel splácať.
@tanyan navrhla som mu, všetko odmieta.
@januska12323 lebo nemám nervy ani peniaze na naťahovanie s tým. S normálnym človekom sa dohodnúť dá. Ale nie s prepitou hlavou. Jednoducho keď on súhlasiť s klasickým predajom nechce, môžem sa aj na mihalnice postaviť. Cesty sú 2, buď budem súhlasiť alebo to dám na súd. Len na to peniaze nemám. Platia sa percenta z hodnoty domu súdu, hodnota spred 5 rokov je 102 tisíc.
@tanyan teda navrhla som mu možnosť, že byť nech sa napíše na oboch. Samozrejme so žiadnym mojim návrhom nesúhlasí. Chce len to svoje. A mne už dochádza sila sa s ním donekonečna naťahovať. Za BSM som bola toľkokrát už na súde, stojí ma to čas, peniaze, voľno v práci...
Tak je to na tebe, ale dieťa ktoré spomínaš je jeho? Ak áno tak prečo nenapíše ten byt na dieťa... Ja by som nesúhlasila, však ty si spolu dlžník na dom, nevyplatil ti za hmotné veci, dom predá a dostane byt a ty co.. Ved on si vyplatí hypo, bude mať byt zadarmo a ešte sa zbaví aj teba.. Výhra vo všetkých smeroch.. To nie je o tom, že pre pita hlava nedá sa dohodnúť, on rozmýšľa veľmi dobre... A ty budeš hlúpa, ak budeš súhlasiť. S predajom domu musia súhlasiť obaja majitelia, ak ty nebudeš - dom nepredá. A teda o vyplatení ako to ze nerozhodol súd pri rozvode? Normálne podaj žiadosť.. Vypočítaj si koľko máte splatiť hypo, koľko má dom hodnotu a reálne za koľko ho predáte + hnuteľný majetok co ti ma vyplatiť ak ste kupovali pol na pol... Pislaa si ze dom mal vtedy hodnotu 102 000€..hypo vám zostáva koľko cca 70 000?(ak teda známy chceš kúpiť dom a darovať byt v hodnote 30 000€..cize ty by si prišla minimálne o 15 000€ plus ten hnuteľný majetok... Tak si to rátaj ci sa ti oplatí nejaké voľno z prace a trovy súdu a exekúcie proti tým peniazom co dostaneš. Lebo polovica je tvoja a tvojho dieťaťa a ty sa ich vzdas..
Sorry ale na nič nemáš nervy, peniaze, žiadna rada ti nie je dobrá, tak načo si sem vlastne písala? 😃
@romi2706 predstav si že nemám len tak 3000 navyše len za podanie návrhu. Keby si žila 9 rokov s debilom a manipulátorom,plus by si chodila každy mesiac na súd, kde by si počúvala len samé sľuby, následne dostala vysmesnu sms, že ti nič nedá, atď., tiež by si po čase už nemala na to nervy. Neustále vyhrážanie, ponižovania atď.
Nie nesúhlasila by som, zašla by som ešte raz za právnikom a podala návrh na súd. Určite sa to oplatí, nenechaj sa pripraviť o peniaze.
@lucinka12356 nie je to také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Na súd som chodila mesiace, vždy sme sa akože "dohodli", lenže ex nikdy dohodu nedodržal. Súd môže rozhodnúť o vyplatenie len v prípade, ak dotyčný na vyplatenie má. A on nemá, nemal ani záujem. Za hnuteľné veci čo mi ma vyplatiť, ho môžem dať na exekúciu. Ale chcela som skôr doriešiť tento dom. Je ťažké sa dohodnúť s niekým, kto nechce.
@tamitamitami píšem niekoľko krát, nemám toľko peňazí, ani ma podanie návrhu.
Myslím že súd môže nariadiť aj predaj nehnuteľnosti (normálny predaj nie takéto zvláštne dohody).... vyplatí sa hypotéka a zvyšok sa vám rozdelí 50 na 50.
Podaj aj tú exekúciu na súde ti to bude hrať do karát.
Kľudne by som si na niečo takéto aj požičala (tu ti netreba ani žiadneho top právnika), keď píšeš že nemáš peniaze tak sa nenechaj pripraviť o to na čo máš právo.
@tamitamitami za samotné podanie návrhu sa platí 6% z časti podielu, ktorý by som žiadala (vychádzam z hodnoty spred 5 rokov). Nemám si od koho požičať toľko peňazí. Ľahko sa to hovorí, ale mám na krku hypotéku a menšiu pôžičku. A ďalších 3 tisíc by mi z banky určite nedali v momentálnej situácii.
@tamitamitami inak podľa info od advokátky, v prípade nariadenia predaja nehnuteľností to ide cez dražbu, aspoň teda tak mi to vraveli na súde. A tam nemusí byť vôbec taká suma, za akú sa dom predáva. Samozrejme mínus provízia exekútorovi. Čiže konečná suma by vôbec nebola tých 15tisic, kľudne oveľa menej. Dokonca na súde tvrdili, že z toho vôbec nič nemusíme mať, to vravela advokátka aj do sudkyňou, keď sa snažili prehovoriť do duše exovi, keď sme to riešili.
No tak to takto povedz exovi že ak nepristúpi na riadny predaj podáš nárh na súd o vyporiadanie podielového vlastníctva a sa budete súdiť ďalšie roky . Možno si to potom rozmyslí . Domu a podieu sa nevzdávaj ak máte spoločné dieťa .
@subartic už aj to som mu písala. Stále dúfam, že s tým bude súhlasiť. Aj keď pochybujem. Už je nastavený na ten byt
Len sa vyhráža s tým, že bude ďalej byvat v dome a budem musieť platiť polku hypotéky. Viem že právny nárok by na to mal. Keby to on podal na súd.
Kolko by ti mal vyplatit po dpočítaní nezaplateného dlhu? Riešiš to sama, či máš na to advokáta?
Tak nech sa ten byt napíše na dieťa
Ak teraz v tom dome býva on, ak on žiada polku hypo, ty môžeš žiadať nájom keďže užíva aj tvoju polovicu domu
Môžeš ukecat niekoho z rodiny, aby to kúpil. Podľa zákona je pri podielovom vlastníctve taká možnosť, že rodina ma prednosť a ľahšie sa prebije jeho nesúhlas. Potom to rodinný príslušník môže predat
Ja ti len napisem, ze vydrz. Nic mu len tak nedaruj.
@zmrzlinka2021 už som písala, že nemám peniaze navyše. Som sama s dieťaťom, nedávno som riešila bývanie...
Mal by mi vyplatiť 15-tisic, ak by sa to normálne predalo.
@julish nikoho takého nemám. Koho? Rodičov na dôchodku? Okrem toho, momentálne kupec je, ale on s tým nesúhlasí. Lebo by dostal "len" 15tisic s nie 30tisicovy byť.
@sense aj to som mu predtým písala, ale neviem či by som právne s tým pochodila.
a keby byt napisal na vase spolocne dieta ?
@sense aj taký návrh som mu dala. Teoreticky by s tým súhlasil. Lenže on si to ľahko predstavuje, že zájde za notárom a vybavené. Pri maloletých je potrebné dostať súhlas od súdu. A viem, že on by to nikdy neriešil tak. A ani mu neverím, vždy mi klamal.
A ty preco polovicu domu neprenajmes? A tym budes platit vlastne tu hypoteku?
@sendy1977 vyššie odpovedám. V podstate neverím mu, že by tak spravil. Ak by už on raz bol majiteľom. Lebo prepis na dieťa musí schváliť súd. On by to neriešil.
@martinkatinka aj to som mu nedávno písala. Tak zas len toľko, že ak on s tým nesúhlasí, že nemôžem nič. Som z neho na nervy úplne.
Spíš si s právnikom všetky možnosti, potom ich predlož ex s tým, že do daného dátumu čakáš vyjadrenie inak pôjde vec na súd.
Čiže sa to predá, zisk pôjde ex a ty dostaneš nič? Prečo by si s tým chcela súhlasiť?