Strašné správanie otca

klincek92
3. aug 2015

Ahojte, ani neviem, ako začať, cítim sa hrozne frustrovaný a bez sily bojovať ďalej, fakt neviem, čo robiť. Za našu situáciu môže asi z najväčšej časti otec, aby som to vysvetlil, o čo ide. Ako to začalo. Pred pár rokmi sme žili v 3- izbovom byte, asi také 4 roky ešte dozadu, nejaký rok dozadu sa začal kaziť vzťah otca s mamou, neustále hádky, a podobne, ja som si kvôli tomu nedokončil strednú. Rodičia sa nakoniec rozviedli, my sme zostali bývať v 3-izbovom byte, otec išiel bývať k starkej. Otec sa po rozvode na všetko vykašlal, býval u starkej, my to v tom byte, prácu nehľadal, byt sme platili len s majetku, čo sme mali. Nakoniec sme dali byt do predaja, asi za nejaký rok sa predal, starkin dom sa predal potom tiež, lebo otec tam nechcel bývať, a jeho ´´dôvody´´ že sa musí zdraviť susedom na záhrade, že je tam hluk a že sa dom zrúti, aj keď tam bol statik a potvrdil, že nič také nehrozí, nakoniec sa to dalo do predaju a dom sa predal a potom aj ten 3 - izbový byt. Rodičia sa peňažne rozdelili, a kúpil sa 4 - izbový byt. Aj keď neviem, čo si otec myslel, že z čoho to budeme platiť, ja mám sociálnu fóbiu, som na id a momentálne nie som schopný pracovať, brat má schizofréniu, takže on už vôbec, mama s nami nežije, tej zistili tiež schizofréniu, kvôli čomu sa rodičia aj rozviedli, lebo mama mala rôzne bludné presvedčenia, ako odpočúvanie, že otec má rôzne priateľky a pritom bol od rána do večera doma.

Asi rok sme žili a platili nájom s peňazí, ktoré ostali po tom predošlom byte, a asi taký polrok alebo aj viac prežívame úplnú mizériu. Brat má dôchodok 200 eur, starká niečo cez 300 eur, a žijeme z okolo 550 eur. Otec si absolútne nehľadá prácu, stále len výhovorky si hľadá, mohol mať aj prácu za 600-700 eur, ale kašle na všetko, nezaujíma ho, čo bude z bratom, keďže je ťažko chorý a nie je schopný sa o seba postarať, čo bude so mnou, keď nemám dokončenú strednú, a z dôchodku nič neporieším, k tomu mám úvery z nebankoviek, ktoré nedokážem už splácať, prerástlo mi to cez hlavu a ozývajú sa mi vymáhači a som z toho úplne v keli. Dennodenne hádky, ako vyžijeme, otca život nebaví, vstane okolo 8:00, pri pc je do desiatej a nič ho nezaujíma, ani či máme jesť, proste nič, na všetko dlabe, na brata, na mňa, so starkou sa dennodenne háda stále, nemá tento život budúcnosť, je to ako čakanie na smrť. Proste sa len spolieha, že sa to samé vždy spraví, je úplne mimo reality. Keď mu niekto povie, aby sa byt predal a išli do menšieho, tak len povie, že to sa musí udržať za každú cenu, keď príde nejaký problém, začne božekať, vzdychať, to je všetko na čo sa zmôže, potom sa uzavrie do svojho sveta a kašle na všetko.

Keď starká zomrie, ostane bratových 200 eur, on nemá kam ísť, keďže je chorý a nevie si zarobiť a má schizofréniu, otec nemá kam ísť, keďže robiť nechce, a so mnou neviem čo bude, keďže tiež nie som schopný práce a na krku mám už vymáhačov, proste úplne neriešiteľná situácia pre celú rodinu. Otec sa len spolieha na chorú starkú, že to všetko utiahne, všetky nedoplatky a tak, ale to sa proste nedá, večne žiť nebude. Starká si teraz búcha hlavu o stenu, že sa na toto dala nahovoriť, predať veľký rodinný dom, miesto toho aby sme ho prerobili, tak sme sa zašili do kutinca. Nikam nechodíme, celý deň vyzerá tak, že sa buď prechádzame po byte, všetci za pc, proste všetci demotivovaný, a ideme do katastrofy. Stále krik, zúfalstvo, plač, takto sa trápime už dlho, je to hrozné, fakt neviem, ako z tohto vonka, a kvôli tým dlhom to je ešte stokrát horšie.

Ako z toho von???

tova
4. aug 2015

kde chces chodit ked mas socialnu fobiu a koli tomu ani robit nemozes???? Ked babka uz nebude, tak brat pojde do ustavu, otec nech sa stara oseba on pravdepodobne je tiez na tom psychicky dobre,, a ty ked sa nebudes liecit, alebo snazit osamostatnit a zarobit si nieco skoncis v ustave tiez. Je vela prac kde nemusis ist do kolektivu

maciatkolulu
4. aug 2015

@klincek92 da sa robit aj z domu. Zjavne peniaze na pc a internet mate, tak sup na net a hladaj pracu na doma, ked mas uznany ID ako je mozne, ze nemas ziadne peniaze? Otec tiez nedostava absolutne ziadnu podporu? O brata sa okto stara? A matka je v ustave? Mne vasa situacia nepripada az taka zufala. Ste tam minimalne dvaja co pracovat mozete, mate kde byvat. Tak sa skus rozhybat ty a uvidis, ci pride k nejakej zmene. Fnukat nad tym, v akej bezvychodiskovej situacii sme vie kazdy. Luto mi je vasej babky.

slunce3
4. aug 2015

Nechcem byt zla ale sovialna fobia a ani schyzofrenia nieje dovod na to aby sa clovek zabarikadoval doma cakal co sa udeje.
Nechcem byť este horsia ale v dnesnej dobe je tychto psychických chorob mega vela.
A schyzofrenia nieje az tak zla,da sa liekmi anterapiami pekne korigovat. Socialna fobia je tiez celkom korigovatelna. Hlavne treba hladat cestu a nie ako sa neda. Moj sused ma schyzofrebiu + ďalších 6 pridpruzenych dg. Vystudoval za calunnika a pracuje, je na id ale pracuje. Ja osobne ak by som mala dielnu zamestnam takychto ludi, nakolko za jedneho takeho si moze firma odpocitat dane a ak ma ztp viac ako 70% za jedneho si moze odpocitat ako za 3. Dalej su tam este aj podpory... A toto vedia aj slovensky zamestnavatelia,takze ani nje ze nieje robota. Ono ked sa chce tak to ide. Ak di dost inteligentny na to aby sinsa regol na mk a napisal takyto prispevok, nemozes o sebe tbrdit ze si nejaký iny, 99% tu na mk ma psychiche problemy, klasika najcastejsie su to depresie,potomnsa pridruzia uz hovadiny k tomu ako pocit menejcennosti,lutovanie a pod... Ale taktobsa to neriesi. Skolu si mozes dorobit, na brigosku tiez mozes ist ako studenta by ta brali viac.. Cho chces pocut? Nespoliehaj sa ze sa o teba niekto postara a uz vobec nie tento stat. V prvom rade pories seba,otca neprerobis ked on nechce. Kopnut ho do riti.
A hlavne co najskor by som riesila tu nebankovku lebo ako vsetci dobre vieme je to legalna uzera a kludne clobeku zoberu ajbosrate trenky...
Chid do skoly,najdi si konicka a klidne ho aj zpenaz.
Ak vies remeslo tak si za vpdou,stale playi remeslo ma zlate dno ale nepride to samo a zodna na den. A uz vobec nie lutovanim sa.

slunce3
4. aug 2015

Boze som to napisala ako hotentot 😀

janinah
4. aug 2015

@slunce3 súhlasím....treba riešiť seba,liečiť sa,nejako zmaturovať...sedenie za pc a bedákanie čo s vami bude ti nepomôže vôbec....dostaň sa ty sám z kaše,aby si mohol pracovať a potom sa postarať o brata...na otca kašli...

lalinko2010
4. aug 2015

@klincek92 ahoj, aj ty máš schizofréniu? si chlap alebo žena?
nie ste mentálne zaostalí, máte určité diagnózy a? sú na tom ľudia aj horšie a nestrkajú hlavu do piesku.
choď robiť, netrč starkej na krku ale ľahšie je povedať - nedá sa! dá sa len treba chcieť ale keď niekto nechce, tak my ti tu zbytočne budeme písať nejaké rady.

libka1
4. aug 2015

@slunce3 suhlas az na tych 99%. To snad nie? 😕

147789laska
4. aug 2015

@libka1 ahoj, len ci si nereagovala na tie slova slnca ze to napisala ako hotentot 🙂) prepac, pokus o zart, pravdou je ze clovek má prílezitosti a moznosti, vzdy je cesta a je sposob je potrebne vybrat si ten najspravnejsi pre danu okolnost

slunce3
4. aug 2015

@libka1 ale ano. Mozno nie az take silne ale kazdy mame svojich.,,demonov" 😂

vsetkyloginituuzsu
4. aug 2015

Najviac mi je luto tej starkej 😢

natalym
4. aug 2015

@vsetkyloginituuzsu No boja sa aby nezomrela, lebo by prišli o jej dôchodok. ☹

tranquillo
4. aug 2015

@klincek92 mali sme žiačku so sociálnou fóbiou, mala individuálny študijný plán, čiže chodila na konzultácie s učiteľmi a potom mala z každého predmetu skúšku pred trojčlennou komisiou. Aj zmaturovala a teraz tuším tiež robí z domu. Na akej škole si študoval? Z domu sa dá robiť kopu vecí, od účtovníctva, stolarčiny, kreslenia technických vykresov, korekcie kníh a textov až po pestovanie zeleniny, o možnostiach robiť na PC cez internet ani nehovorím. Začni teda tým, že si dorobíš školu, najlepšie popri nejakej brigáde, možno pribuznej tomu, čo študuješ.
Ešte ti napíšem to, čo baby predo mnou, chodiť bezcieľne po byte, potkýnať sa o ostatných členov domácnosti a bedákať nad situáciou vám nepomôže.
Otec má zrejme depresiu, stratil zmysel života a nemá pred sebou žiadny cieľ. Bolo by dobré, keby sa naňho pozrel odborník a možno nasadil liečbu. V určitom štádiu depresie to vraj už človek bez podpory liekov nedá.
No a vy ostatní, čo ešte máte pud sebazáchovy, do toho! !!!! Držím palce 😉

bernardetta
4. aug 2015

slunce3 ti to napisala veelmi dobre, skoro vo vsetkom s nou suhlasim az na tych 99% ze tu na MK ma take problemy , to asi nie . Ale pravda je taka, ze v dnesnej dobe ma strasne vela ludi psychicke problemy. Ja som nebola vynimkou , hovorim nebola preto, lebo teraz sa citim vyborne po psychickej stranke oproti tomu co to bolo trebars pred 3 rokmi. Citila som sa asi podobne ako ty. socialna fobia + frustrovanost z domaceho prostredia, mala som z toho depresie, mozno uz aj zacinajucu schizu , bludy atd... lenze vies co ti poviem , VSETKO ALE VSETKO JE TO LEN NA TEBE , ci s tym nebuddes nic robit a vykasles sa na to , alebo SA TOMU VZOPRIES , ZOZBIERAS VSETKY SILI CO TI OSTAVAJU a krok po kroku sa z tych sraciek dostanes.uvidis , kazdym dnom budes blizsie k cielu a teba to bude tesit. moj zlaty ZIVOT JE BOJ a nik ti pecene holuby do huby hadzat nebude.
Si mlady... mas toho vela pred sebou a ake si to spravis, take to budes mat , tak ako sa to spieva v tej pesnicke , vies? 🙂 Vyser sa ty na otca, ktoremu je vsetko jedno , mal tu istu volbu ako ty a vybral si cestu B cize je mu vsetko jedno aj ako dopadnu jeho deti. Starka , tiez preco dala na otca , ked vie aky je. NEZODPOVEDNY.Oni si uz dako poradia aj bez teba kym bude starka zit... A potom popripade by si bratovi pomohol. Urcite nie si hlupy, ked si napisal, taky clanok na MK takmer bez chyby. Si len psych. vycerpany, ale musis sa vzopret, tak ako som sa vzoprela ja. Mam robotu, byvanie a som opat stastna. Nesed doma !!! Musis ist medzi ludi, ani nevies co sa v tebe ukryva ake sily.Vyser sa na psychicke problemy, lebo tie mas z tejto situacie moj mily !!! V prvom rade by som obnovila kontakty s kamaratmi, dakeho rozumneho kamosa ak mas, tak sa s nim stretavaj a rozmyslaj co dalej. Bud si dokonci skolu, zapri sa a rok s nimi vydrz. alebo ak nechces, nemozes uz s nimi dalej byt, da sa ist aj do zahranicia, je to obrovska skusenost, ale taktiez nepocitaj ze ti tam niekto nieco zadarmo da. Budes musiet bojovat , ale ako som pisala uz vyssie, pride aj odmena. Ak by si potreboval radu , tak kludne napis. Bojuj!

nice202
4. aug 2015

Tu socialnu fobiu a schizofreniu mas potvrdenu od lekara? Normalne mas stanovenu dg.? Alebo si si ich sam stanovil podla google doktora...

tykat
4. aug 2015

- lekár a liečiť sa - ty, brat aj otec - s liekmi môžete v pohode pracovať, tipujem že aj otec má psychické problémy
- čo sa týka vymáhačov - osobný bankrot by nešiel? pomaličky splácať? ak by ste začali všetci traja chlapi robiť tak by to šlo nie?
- hlavne neostať tak a nenechať si to celé padnúť na hlavu

libka1
4. aug 2015

@slunce3 to sa mi fakt nechce verit

slunce3
4. aug 2015

@libka1 kazdy ma sem tam depresie,alebo je meteosenzitivny.. To je ale v norme, tak isto mame kazdy svoje problemy,s kt. Sme niekedy nabprasky. Nevravim ze tych 99% ma tazke psycho dg.
Bolo skot myslené na zlachcenie, ironicky ale aj povzbudivo...
Ale zas aj mala depka viebprerast cez hlavu a moze dopadnut hodijako. Doba je zla, vsade chcu len prachy, kto povie ze terajsi zivot nieje o peniazoch klame. Pretoze bez nich si ani zadok neutrieme.
Alw z kazdej situacie je cesta eln treba chciet....

libka1
4. aug 2015

@slunce3 suhlas 😉

adel222
4. aug 2015

som zvedava na klincekove odpovede

sasa1310
4. aug 2015

@klincek92
chudera babka. Má na krku troch priživníkov, ktorý ju pripravili o rodinný dom. Je len otázka času, aby ste neostali všetci na ulici aj s babkou ak sa nevzchopíte a nezdvihnete zadok a nezačnete niečo pre to robiť

petrao2
4. aug 2015

@klincek92 nechcem byt zla alebo sprosta ale vsetci mate nejaku diagnozu ale podla mna je natom najhorise prave ta vasa babka!namiesto dostojneho dozitia a pokojneho dochodku sa musi trapit a riesit co a ako dalej.brat ma diagnozu,ty mas dagnozu,oco sa nestara ale narobit dlhy ste vedeli!!!!to nie je o tom ako z toho von,kym sa nespamätate tak vam nikto iny nepomoze,ludia su natom aj horsie ale snazia sa aby mali lepsi zivot

pink_lady
4. aug 2015

@klincek92 aj Einstein mal schizofréniu, sociálnu fobiu, depresie...
Ani jedno ti nebrani bojovať a zaradiť sa do života. Len treba CHCIEŤ!
..tak preber zodpovednosť za svoj život, si dospely, makaj,máš život pred sebou!

lauricka
4. aug 2015

hlavny kamen urazu je asi tvoja a otcova lenivost, rieste to, urcite by ste obaja mohli pracovat, zajst za psychologom....da sa vselico, necakajte na zazrak, snad vas nebavi kazdy den len sediet doma, co budete jest?

asad3
4. aug 2015

len moja osobná skúsenosť. Mám 22 ročnú dcéru - diagnozy: stredná mentálna retardácia, schizofrénia, od minulého roku aj onkologická pacientka. Je na ID, ale doma nechce byť. Robí ako dobrovoľníčka v DSS a verí, že časom ju tam zamestnajú. Netraba bedákať, treba chcieť. Vaša situácia je riešiteľná a záleží len na Vás ako sa s ňou popasujete. Držím palce ...

lalinko2010
4. aug 2015

@adel222 @klinček92 si hľadá prácu tak nemá čas alebo sa motá po byte ako blúdny holanďan..... 😉

worker_falcon
4. aug 2015

@klincek92 von sa dá z toho jednoducho - začni na sebe pracovať, a začni pracovať. Zmeň svoje návyky. Zváž osobný bankrot, podľa výšky dlhov. Alebo čakáš, kým začnú k vám chodiť hrubokrkí a rozbíjať nábytok??? Fakt, chudera babka. A takýchto musíme my pracujúci živiť...

Ale postupne - začni pracovať, nie sa iba motať po byte a vyžierať cudzie peniaze. Sociálna fóbia ti v ničom nebráni. Nájdi si prácu v malej partii - napr. stavebnej. Odbornú zručnosť ti netreba žiadnu, iba chuť do roboty a preukázať snahu. By si neveril, koľko je partii, ktoré nestíhajú s robotou a uvítali by pomoc. Za 2€ na hodinu... Ak sa budeš snažiť, tak sa dačo naučíš, osvedčíš sa, a možno ťa budú brávať stabilne robiť so sebou. Musíš sa premôcť, a nie iba lehniť doma.

Mimochodom, nepochopím, ako niekto nemôže mať prácu, resp. si nemôže nájsť prácu. Ja by som teraz mohol robiť kľudne 3 rôzne druhy zamestnaní, a uživil by som sa veľmi dobre. Škoda, že deň nemá aspoň 48 hodín. A niekto "nemá čo robiť" a vyplakáva, že nevie, ako z toho von. Asi je to v človeku. Každý sme iný... Takých ako ty by som "zamestnal" kľudne piatich, (ak by chceli robiť). Ale ty si radšej počkaj na tých hrubokrkých, čo prídu vymáhať dlhy.

worker_falcon
4. aug 2015

@klincek92 a povedz, čo by pomohlo, keby ste predali veľký byt a presťahovali sa do menšieho? mali by ste z čoho žiť ďalší rok, a potom by ste išli do 2i, o ďalší rok do 1i, potom do garzónky, a potom pod most... Veď ste už stihli prežrať rozdiel medzi predaným domom a bytom. Sa zobuďte všetci.

A prečo to zvaľuješ na otca všetko? Jasné, na druhých sa chyba hľadá najľahšie. Jaj, ty máš fóbiu, pardon. Škoda, že ti nezabránila zájsť za agentom z pôžičkárne...

Na mieste vašej babky by som vás všetkých hnal z bytu. Veď vás ona zo svojho biedneho dôchodku musí živiť!!! Ešte by mala ona začať pracovať, aby mohla z čoho žiť, keď ste jej ukradli dom a ešte aj dôchodok jej mesiac čo mesiac kradnete...

Schizofrénia je slušne liečiteľná, resp. potlačiteľná. Len treba byť disciplinovaný a brať lieky, chodiť k lekárovi, a podobne. Len keď vám všetkým chýbajú pracovné návyky, tak...

caoli
4. aug 2015

mozno budem kruta, necitliva, neempaticka a neviem este aka ne…, ale dg socialna fobia mi pride ako celkom vznesena maska obycajnej hnilosti. sorry.

ullala
4. aug 2015

Prestan sa vyhovarat na otca, ale zacni nieco so svojim zivotom robit ty sam. Stazujes sa na neho, ze sa mu nechce pracovat, ale ak som to pochopila spravne, tak nepracujes ani ty. Dokonci si tu strednu a najdi si pracu. S dlhmi ti neporadim, lebo nechapem ludi, ktori si poziciavaju peniaze, o ktorych vedia, ze ich nemaju z coho vratit. Snad necakas od otca, ze si najde pracu a bude teba aj brata zivit az kym nepojde do dochodku?

majocka35
4. aug 2015

Baby budte empaticke prosim kto to nezazil nepochopi nikdy asi ako ja pred 7 rokmi som nechapala o com moj brat hovori , napr, ze je rad ked prsi lebo nemusi ist von je rad ked nesvieti slnko atd. Klincek prajem ti aby si nasiel zmysel , chut do zivota napr. sport je velmi dobry aj pre sf a myslim ze aj najlepsi . Skus beh nic nestoji.