Správanie matky

19. júl 2024

Ahojte,
Chcela by som vedieť názor niekoho iného na jednu situáciu.
Sme na návšteve u rodičov s deťmi. Boli sme spolu cez deň v meste na prechádzku a stretla som moju dobrú známu s ktorú sme sa roky nevideli. Večer mi napísala, či by som nechcela ist niekam von, že by sme pokecali, išla by som autom , proste nepijem vôbec žiadny alkohol, nešli by sme na diskotéku.. možno len v aute sa viezli alebo skončili max v nejakej kaviarni. Spýtala som sa rodičov, že či by postrazili večer dcérky na hodinku dve keď zaspia.
Tak odpoveď bola nie. Že ja nemám čo chodiť ako mama niekam von. Trochu ma to sklamalo lebo som nebola vôbec vonku nikde odkedy mam deti.. dobre by mi padlo ísť niekam.

A druha situácia:
Sme tu na prázdniny, proste na par dni jedna z dcér je autista. Je ešte malá ale je to s nou veľmi ťažké, všetko ničí, všetko rozhadzuje , za všetko kričí..a mama ju stále capne po ruke silno potom dcerka veľmi plače. Dnes som bola toho svedkom aj ja a fakt už toto bolo moc. Ako ja ju nebijem, keď je toho veľa, že naozaj doma ničí veci tak párkrát som jej aj ja capla na ruku ale ze to robí moja mama sa mi to nepáči, už išla po varechu, že akože aby sa mala aspoň zľakla.
My ako deti sme dostali veľmi často. V podstate na nič iné si ako dieťa nepamätám z detstva len na bitky a hlavne tou varechou.
Prosím nepíšte mi, že sem nemám chodiť, deti sem radi chodia, bývame veľmi ďaleko a prídem sem dvakrát do roka. Proste chcem aby deti mali starkovcov..

deti95060810
19. júl 2024

mala si k dcére zavolať profi opatrov. keď nebola ochota od rodičov...
inak opatrovať autistu tiež nie je maličkosť.

raffaella
19. júl 2024

Ty si musíš zastať dcéru a jasne mamu zastaviť, aby ti dcéru nebila. Zdá sa, že mama ťa nerešpektuje, žiaľ to je zrejmé z oboch situácii - z bizarného dôvodu ti v podstate zakáže ísť von a bije ti dieťa. Buď sa s ňou porozprávaš ako dospelá osoba s dospelou (a snáď to pomôže) alebo ti bude otlkat dieťa, ale teda hlavne že deti budú chodiť k starým rodičom 🤷

miadi
19. júl 2024

Ak deti maju orca niekedy by ich mal postrazit on a ty by si mala ist von s kamoskou.sa vyvencit.

anjelicek26
19. júl 2024

Autisticke dieta a vecer by som rodicom nenechavala, proste oni vedia zhodnotit svoje limity, preto ti strazenie odmietli. Je to pochopitelne. Rovnako, ked ti dieta vrieska, mas zasiahnut, nie cakat, kym ho tvoja mama vycape, lebo jej rupnu "nervy", ona sa to uz asi inak nenauci, ked vas capala cely zivot :( Chapem aj babku, ze ked jej tam vnuca vsetko nici, za vsetko reve a mama nezasiahne, ze zasiahne ona...ty si na jej spravanie zvyknuta a vies, ze sa inak asi "neda", ale babka to ma ako full intus len na navstevach a proste to nedava... tazko radit no, tiez mame autistu a je to (alebo bolo) ked bol maly aj na kona vela, nie to na osobu, co ho vidi raz za cas... osefovavali sme si ho my, tie jeho specialitky a spravanie a rutiny proste nikto iny neovladal, to sa asi ani nedalo... kazdopadne bud pri dcere a venuj sa jej 200% tych dva krat v roku, aby si s toho odniesla nieco pozitivneho...

pribinak
19. júl 2024

Tvoja mama chápe že dcéra je autista? Rozumie čo to znamená?

Nesmieš jej dovoliť aby ju bila. Proste ju musíš zastaviť

marianarem
19. júl 2024

Tiez si myslim, ze sa bali byt s malou sami a ze celkovo nevedia, co s nou, tak ti odmietli to strazenie. Hoci by to aj bolo.po zaspati, nikdy nevies.

kleopatra114
19. júl 2024

Práve preto , že mala má PAS, by som tá sama vyhnala von aj každý večer , aby si trochu zrelaxovala , keďže viem , aké je náročná starostlivosť o deti so špeciálnymi potrebami . Mne to príde od tvojej matky úbohé , že nevie na chvíľu postrážiť svoje SPIACE vnucence. Ved keby sa dcéra zobudila , mas mobil po ruke , do 5 minut sa vieš vratit .

natalymindo
19. júl 2024

Oni žijú v tej ich starej dobe starých pravidlách a všetko co majú zaužívané za ich doby... Odreagovať sa vonka je úplne v poriadku. Každý sa odreaguje inak mne stačí keď muž vezme syna na preliezačky. A ja sa v kľude natiahnem a viem aké je to dôležité kat chvíľu kľud... Co sa týka capania chorej dcéry by som nedovolila. Dievčatko je žiaľ choré. A viem ze to nemáš isto ľahké. Ale bit dieta mi príde starsne smutne...

dadka1997
20. júl 2024

Tak ja by som urcite neziadala od rodičov ktori capnu moje dieťa, aby mi ho postrazili.. ani by som od neho neodisla, a tak ako u nich prazdniny začali, by aj skoncili 🤷‍♀️

anketkarka
20. júl 2024

Mohli sa pokusiť strážiť spiace, ale nepokúsili sa. Mňa by to mrzelo ako Teba, ale majú na to plné právo. A to že malú capne Ťa prekvapuje, keď tak vychovávali aj vás? Nie je to pekné a tiež si myslím, že by to robiť nemusela, ale aj Ty si uznala, že tiež Ti ušli nervy a Ty ich máš vytrenované denno denne. Ona to zažíva 2x do roka, inak to nevie, a tak jej ujdú nervy. Na Tvojom mieste by som skúsila zakročiť k svojmu dieťaťu ja a možno to zvládnete menej stresujúco pre všetky strany.

zanaz
20. júl 2024

Ak tvoja matka nechápe diagnózu, treba jej to vysvetliť.
Ak nechce akceptovať to, že deti sa nebijú, viac by som sa tam s nimi neukázala.
Mňa posielali ku starým rodičom a nebolo to tam ružové, po slovo ani fyzické tresty sa "nechodilo ďaleko".
Neskôr sa na to prišlo ale už bolo neskoro, mala som to v sebe.
Toto je vec, na ktorú si ako prvú spomeniem pri myšlienkach na st. rodičov.
Verím tomu, že nechceš, aby to tvoje deti mali podobne.

30katrusa40
20. júl 2024

Tak asi sa necítia na stráženie detí večer možno boli unavený. A čo sa týka ničenia veci aj autista sa dá naučiť aby nerobil takéto veci. Mám jedného doma. Viem aké to je. Psychologička nám veľmi pomohla. U nás to znamenalo pol roka nechodiť na návštevu Max aj nákup a domov kým sme to natrénovali doma a prišli na to ako riešiť efekty.

0silvia0
20. júl 2024

A co chces citat? Spravanie tvojej matky je presne ako z minuleho tisicrocia aj s recami: co ma co matka kade tade chodit... poznas si rodicov, my ti tu s tym nepomozeme, ale je mi luto, ze ti deti na hodinku nepostrazili.

personality
20. júl 2024

Bohužiaľ sa musíš zmieriť s tým, že nemáš a nikdy si nemala rodičov akých by si chcela. Veľmi sa čudujem, že im svoje deti nechávaš. Aj ja mám mamu s ktorou si nerozumiem, nesúhlasím, vždy som pri synovi keď už teda sú v kontakte a vidí ho len za mojej prítomnosti. A to viem, že by ho nebila, v tom prípade by som asi prerušila kontakt.

personality
20. júl 2024

Správanie matky myslíš seba? Z detstva si pamätáš len bitky a varechu a ešte udržuješ vzťah hej? Hmm 🤔. Ľudia sa až príliš oháňajú slovom rodina a od cudzích netolerujú ani nevinnú poznámku, ktorá sa ich dotkne.

autor
20. júl 2024

@personality nenechávam ty deti, som tu s nimi.

Chcela som odísť na hodinku dve až keď zaspia a spia celu noc. Keby sa náhodou zobudili tak by mi zavolali a prišla by som za 10min.
Doma som na nich v podstate sama, manžel je v práci a doma si chce oddychnut tak to mi nehrozí, že by som išla niekam.
Chodíme s nimi na výlety spoločne. Deti sem chodia veľmi radi. Naši sú inak fajn len áno mate pravdu niektoré, ze tie metódy ich sa zasekli. Vytlačím im čo znamená autizmus a ako by sa mali k takému dieťaťu správať a nalepim na chladničku. Ale neverím, že sa niečo zmení..
Ďakujem vam za názor. ❤️

autor
20. júl 2024

*tu

sense
20. júl 2024

Takže ty dieťa capes je ôk, keď to urobí tvoja matka to v poriadku nie je.
Ak by mi matka bila dieťa a ja s takou výchovou nesúhlasím tak by som dieťa bez dozoru nenechala s takým človekom.

katkati
20. júl 2024

Nenechávajte deti samé s takými ľuďmi a ty dcérku tiež necapaj. Nevybrala si to, že je autistka.

jana_eyre_2
20. júl 2024

@30katrusa40 ja len, ako boli unavení, keď deti spali 😏 byť v dome keď deti spia sa ani nedá nazvať stráženim..

lily246
20. júl 2024

Je chyba, že muž ich sám nestráži po práci a ty nikam nechodíš. Aspoň raz týždenne by mal.

viestta
20. júl 2024

Muz si po praci potrebuje odpocinut a ty si kedy odpocinies po svojej celodennej sichte kucharky, upratovacky, vychovavatelky, zdravotnej sestry, specialnej padagpgicky a animatorky v jednom? Otec tvojich deti si uvedmuje kolko toho ty zvladas, kym on je v robote a plni ulohy jednej pracovnej pozicie?

jumama
20. júl 2024

Male prevratenie perspektivy: Predstav si, ze by tebe mama vytlacila zoznam na chladnicku, ako sa mas spravat. Bez ohladu na to, ze ake su ich vychovne metody, ja len aby si videla, aky asi ucinok by to malo. Zrejme by si si aj ty z takeho papiera zobrala akurat tak pocit, ze ta chce nekto poucovat.

Ak nevedia co je autizmus, treba im to vo viacerych rozhovoroch vysvetlovat, ukazovat, byt vzorom. Ked sa udeje nejake autisticke chovanie, vysvetlit im ho a vysvetlit svoj pristup v danej chvili, ukazat ze funguje. Aj tak to byva tazke.

Mnoho mam autistov zaziva nepochopenie, kde si okolie mysli, ze svoje deti len zle vychovavaju. Az casom v ovela vacsom veku ti ludia zacnu chapat, z toho pravidelneho stretavania vidiet, ze autisticke dieta je naozaj ine. A ak su otvoreni, tak sa to naucia vnimat a ak nie, aj tak sa budu riadit svojimi "zazitymi programami".

Ja si myslim, ze tvoji rodicia asi mali obavu, co by sa dialo, keby sa to autisticke dieta zobudi, ci by to zvladli. A maju pravo rozhodnut sa, ze nie.

30katrusa40
20. júl 2024

@jana_eyre_2 zrejme sa len bali že by sa deti zobudili.

tamta
20. júl 2024

No ja tu nevidím iba zlyhania matky ale aj tvoje:
To si sa doteraz so svojou matkou/rodinou nebavila o tom, ake je to mat dieťa s autizmom? Treba preboha komunikovať, nie jej vytlačiť na chladničku nejakú poucku, ktorú pravdepodobne aj tak nepochopí alebo si to ani neprečíta.. V záujme svojho dieťaťa sa prosím ta normálne porozprávaj so svojimi rodičmi a hlavne ťa prosím, ty ani rodičia, nebite to dieťa 🙄
Snažím sa nesudit ale ako prosím ta s kludom Angličana môžeš opisovať ako ti matka cape tvoje dieťa, ktorému evidentne nerozumie a ty sa ani nesnazis tie odlišnosti vysvetliť?
Až potom by som riešila nejaké kaviarničky, dohľad rodičov..

1ryba
20. júl 2024

Keď ti rodičia nechcú strážiť deti, zavolaj kamarátku k rodičom. Teraz sa dá sedieť vonku aj do rána. Samozrejme občerstvenie si zabezpeč svoje. Deti daj spať a vy môžete veselo debatovať.
Na koníku aj tak tento problém nevyriešiš.

animus
20. júl 2024

Manžel si chce oddýchnuť?? Ako vážne??? A ty vidíš chybu v mame, že ti nechce postrážiť deti?? Sa čudujem že dokázal splodiť dve deti keď potrebuje toľko oddychovať. Aj cez víkend robí? Či to už zasa naberá energiu na ďalší týždeň?? Tebe to príde normálne???

dankabg
20. júl 2024

No autorka, moji rodičia mi jasné dali najavo, keď som chcela ísť s kamarátmi von,že len kurvy chodia po nociach...takže keď chcem niekam ísť dieťa bud stráži manžel a vo veľmi výnimočných prípadoch svokra...tiež som si zažila to, keď som šla na joga pobyty, že sa odklanam od viery, že zanedbávam dieťa atď. O Tom, že idem v septembri s kamarátkou k moru ani netušia a asi im to ani neoznámim...takže tomu dobre rozumiem.
Máš manžela, dieťa sa ti z vajca nevyliahlo, treba ho zapriahnut do stráženia. Oddýchnuť si potrebuješ aj ty.
Na margo toho bitia. Nedávno synovec s dcérou pozbierali visne a pekne sa s nimi ponatierali po tvári a oblečení. Vynadala som im. Keď som o Tom hovorila mojej mame rovno má zarazila s tým, že som ich mala vybiť. Ale ja ich teda bit nebudem a toto som jej aj jasné vysvetlila. Viem, je to ťažké, starých ľudí už neprevychovas

lauricka
20. júl 2024

Možno sa v skutočnosti bojí ostať sama s autistom dieťaťom a ten dôvod je len taká zásterka, že nemáš nikam chodiť. Nie je jednoduché zvládať také dieťa, keď človek nevie, ako na to, čo s ním a ani sa dosť nepoznajú, keď sa vidia 2x do roka. Dajte ich spať večer a choďte večer posedieť, keď spia. To by ich dedkovci mohli dokázať postrážiť. Alebo dajte matke návod ako na to, vy musíte byť na to už preškolená. Vysvetlite mame, že dnes je normálne, že aj ľudia, ktorí majú deti, chodia občas bez detí mimo domu. Ale uistite sa, že je s tým OK zvládať špeciálne dieťa.

lauricka
20. júl 2024

Vytlačiť nestačí. Rozprávať sa a hlavne im to ukazovať, ako s takým dieťaťom, ísť príkladom. A manželík si čím zaslúžil, že nič nemusí a oddychuje iba????