Spor o dieťa so svokrou

vicky9
29. jún 2012

Mám problém ktorý sa tiehne už od svadby,manžela som si zobrala najmä aby jeho syn mal kompletnú rodinu ,kedže bol prisúdený jemu chceli sme mu vytvoriť plnohodnotnú rodinu a aby som nemala problémy s birokraciou aby som mala na malého právo a právo rozhodnúť,starala som sa o neho od jeho 7 mesiacov a poznala som ho dokonalo!!Kedže manžel staval dom a nebolo všetko dorobené malý ostal bývať u svokrovcov aby neprechladol (v dome bola zima) no po svadbe som požiadala svokru aby mi malého zbalila,že kým je teplo vezmeme si ho k nám a na jeseň sa dorieši kúrenie a bude môcť byť s nami stále. Ona mi milo povedala,že aby sme sa zabývali nám ho nedá ale keď budeme chcieť a budeme pripravený(to som bola rada,lebo zariaďovanie,malovanie a veľa krát aj tie prvé nezhody čo kde umiestniť sa zaobišli bez neho) o mesiac( v auguste ) som povedala mužovi aby išiel po malého a nech nám rodičia potom dovezú všetky veci čo má u nich,zariadili sme mu krásnu deckú izbu takže nič okrem oblečenia nepotreboval tak nech to donesú. Manžel sa vrátil bez syna s tým,že svokra si zobrala na celý august dovolenku aby s ním chodila po výletoch a že nám to hovorila,že nám ho teraz nedá,že si ho chce užiť.(Nehovorila nám nič) V septembri som nastúpila na VŠ,chcela som ísť externe aby som mohla byť s malým čo najviac no svokra vraví,aby som šla na denné .Nechala som sa ukecať,že aj tak malý chodí do školky a potrebuje ma cez víkend.Kedže bývame na dedine a malého zapísali svokrovci do školky 5 metrov od ich domu v meste oni by ho mali cez týždeň mi cez víkend.Ozvala sa jeho bio mama a brala si ho každý druhý týždeň,každý prvý bol u nás.No ked prislo skúškové nemohla som si ho brávať,manžel bol s ním u rodičov aby som sa mohla učiť a už bol oheň na streche .Podľa svokry huckám muža proti malému,že ho nemám rada,malý si začal vymýšľať(má 5 rokov) a vždy keď sa mu niečo nepáči tak povie,že som ho zbila(hovorí to aj o bio mame) všetci sú zlý len svokra je najlepšia pre neho.Teraz keď prídem a poviem,že si beriem malého pozerajú na mňa akoby som z neba spadla že prečo? a čo s ním budem robiť? A kde som bola minulý rok? Pritom som ho chcela mať doma a ona mi ho nechcela dať!! Povedala som mužovi nech sa rozhodne on či chce vlastné dieťa vychovávať alebo ho dáme zveriť im(ja by som bola za prvú možnosť samozrejme).Muž si zvykol na pohodlie,že sa nemusí starať o syna a má ho v dobrých rukách...Od vtedy muž ani za malým nechodí,nerozprávame sa o malom hoci ja vždy vyzvedám keď sa mi nepodarí ho zastihnúť doma ,ako sa má,či je zdravý kedˇje chodí pýtam si ho k nám ,že ja sa o neho postarám ,no ja sa vraj neviem postarať o choré dieťa lebo sama som dieťa(mám 19) .Moja otázka na vás kočky je,mám sa od toho dištancovať,a nechať to na manžela(predsa je to jeho dieťa) alebo mám bojovať so svokrou a získať malého k sebe(inak je strašne rozmaznaný)...Ďakujem🙂

lentilka29
29. jún 2012

tazko radit....bude to egoisticke ale tak za seba....ja by som bola rada,ze nebyva s nami....fuj,som hnusna,ale urcite by som chcela nase spolocne a vidiet dalsie jeho by mi na psychickej pohode nepridavalo...poznam sa..ale pisem len za seba,to je moj nazor a mam na neho pravo.proste ja by som to nechala tak,ma svoju biolog.matku aj otca....mozes ho mat rada,kupit mu nieco,opytat sa,navstivit,ale toto nech si riesi manzel sam,s mamou,byvalkou,synom a kde kym....

vefi89
29. jún 2012

darmo, že ste sa vzali, to ti nedalo právo na to dieťa... to je jedna vec.. a druhá vec je chyba, (na čo si už isto prišla) že ste ho nechali svokre na tak dlhú dobu... nesúhlasím s príspevkom vyššie, lebo síce je ťažké, vychovávať "cudzie" dieťa, ale pokiaľ si ho poznala od malička, mení to trošku situáciu. avšak... pokiaľ manžel NEMÁ záujem o vlastného syna, TY s tým nespravíš nič. osvojeného ho zrejme nemáš, keďže navštevuje aj bio matku... čiže ostávajú ti dve možnosti. alebo zlomíš manžela, aby prisťahoval malého k vám (s tým, že ak svokra nebude súhlasiť, kľudne by som si ho aj súdom vydupala) alebo to bude tak ako je teraz.
@vicky9

lenka20
29. jún 2012

@vicky9 - ty mas 19 rokov, chlapcek ma 5 rokov a starala si sa o neho od jeho 7mesiacov? to akoze si mala 14 ked si sa o neho zacala starat? nieco mi uslo? 😀 prepac, len ma to zarazilo...
a k veci - ak ste maleho chceli vychovavat vy dvaja spolu, nemali ste ho dlhodobo nechavat vo vychove u svokry... ine je babysitting na par hodin alebo aj par dni raz za cas a ine je ked svokra ho ma cely tyzden a vy kazdy druhy vikend... on chodi k vam iba ,, na prazdniny ,, poznam viacero takych pripadov a funguje to asi tak, ze to dieta, ktore vychovava stary rodic nikdy s rodicmi nema taky pevny vztah ako by oni chceli...
maly sa asi viac citi doma u nej ako u vas, dieta nerozlisuje podla mena (otec, mama, starka) ale chape vztahy tak ako funguju, tzn. ked sa najviac o neho stara starka tak ona je v jeho zivote najdolezitejsia...
myslim, ze v tejto faze je asi najlepsie nerobit nejake zasadne kroky, ak sa vy dvaja dohodnete, svokra vam ho dat musi, ale vyzera to tak, ze dobrovolne to nespravi a ak sa s nou rozhadate a maleho vezmete nasilu tak v konecnom dosledku bude trpiet on, lebo ho odlucite od najdolezitejsej osoby v jeho zivote..

sandracs
29. jún 2012

Ja by som pozerala v prvom rade na záujem toho dieťaťa. Ak je už na svokru citovo naviazaný, má tam svoje zázemie a režim, zmena by bola preňho trauma. Rovnako školu má blízko a asi aj priateľov, taktiež učiť sa s prváčikom je spočiatku náročné a ak sama študuješ nieje to žiadna sranda.
Na vašom mieste by som ho nechala bývať už s babkou, ale snažila sa tráviť s ním všetok voľný čas, aby vám zostal pekný vzťah.

anjelicek26
29. jún 2012

@vicky9 - dieta patri v pravej rade k rodicom, nie k starym rodicom... Mne je jasne, ze si svokra na toho drobca zvykla a 4-5 rocne dieta mat pri sebe je strasne fajn. Ono ak je aj tak v striedavej starostlivosti, tak chudak pendluje medzi mamou, svokrou a otcom, no musi mat z toho riadny gulas, ani sa nedivim, ze sa sprava ako sa sprava, ved to dieta ani nevie, kde je DOMA. Vsade je len chvilu, stav ako na navsteve, vela mu dovolia, ziaden rezim. Lenze toto najneskor, ked pojde do skoly dobrotu robit nebude.

Porozpravaj sa s manzelom, na rovinu. Co si zela on. Ak by skutocne nemal zaujem aby maly u vas byval, tak nech ostane natrvalo u svokry. Svokra sa evidentne o neho dobre stara, aspon si nepisala, ze by malemu nieco chybalo. Ma tam kamaratov, skolku.

Ja viem, ze je to tazke, ked si clovek k dietatu vytvori citovy vztah, ale predsalen to nie je tvoje dieta, ty mozes len apelovat na jeho rodicovske city, ale nic viac. Hladajte riesenie v zaujme dietata.

vicky9
autor
29. jún 2012

@lenka20 presne ako hovoríš,síce nemám svokru najradšej ale malý ju miluje ako mamu,najhoršie že s tými"prázdninami" začala ona,nič viac len víkend..Aj dnes knám po dlhej dobe ide a už hysterčí že čo mu dám jesť stavím sa,že mi donesie celý obed,večeru raňajky a presné mierky koľko mu toho mám dať na talier..a áno mala som 14,totižto aj jeho mama mala vtedy 14 len ona to nebrala vážne a chodila po krčmách,mne bolo ľúto teraz už môjho muža že je sám na neho,robil v dvoch robotách a nestíhal nič tak keď bol v robote bola som s malým ja,vymieňali sme si kľučky🙂

sandracs
29. jún 2012

Najhoršia alternatíva by bola, ak by ste si ho vzali k sebe a potom zistili, že to nezvládate a musel by sa vrátiť k babke.

vicky9
autor
29. jún 2012

Bude najlepšie porozprávať sa v kruhu rodiny,dohodnúť si systém akým chceme fungovať,mňa hnevá,že keď malý príde na víkend všetko je hore nohami a potom odíde,radšej nech je to hore nohami furt ako len občas.U svokry má všetko,vlastnú izbu,režim ktorý mu vyhovuje,kopec zábavy a nazýva to "domov",
Ak by sa rozhodlo,že ostáva u svokry je lepšie ísť na to aj cez súd,nechať im ho zveriť alebo ako sa to rieši? Síce študujem právo,ale neviem sa odosobniť..:(

vicky9
autor
29. jún 2012

@lentilka29 máš pravdu,ja si neviem predstaviť ak by sa nám pošťastilo dieťa čo by sa dialo,svokra sa toho strašne bojí,že by som malého už nechcela a preferovala svoje dieťa,ale to je logické...

anjelicek26
29. jún 2012

@vicky9 - nie je pravda, ze by zena preferovala vlastne a dieta, co vychovala v rozdielnej miere... su maminy, co maju vlastne deti a adoptovane a rozdiely nerobia. Problem je v tom, ako to to dieta bude pocitovat. Hlavne ak ty budes mat dietatko az po studiu - denne studium prava s dietatom je vlastne nemozne - tak maly bude mat 10 rokov... neviem, ci to bude jednoduche sklbit potreby 10 rocneho chlapca a novorodenca... ale to je este strasne daleko, najprv si tvoj manzel musi ujasnit, co chce. Pre dieta mi s toho vychadza je momentalne najlepsia babka.

lenka20
29. jún 2012

@vicky9 - ak ti mozem odporucit, nedavajte maleho do opatery svokre aj sudnou cestou, nie kvoli tomu, ze by na tom bolo nieco zle, len z dlhodobeho hladiska - je pravdepodobne ze svokra sa mozno casom nebude vladat o maleho starat alebo nedajboze umrie - zrejme skor ako tvoj manzel - atd. je dobre aby otec stale mal nejaky dosah na tieto veci, podla mna..... teraz je este chlapcek malicky milucky ale ked bude pubertak mozno vam ho potom rada odstupi, prave preto je dolezite aby ste stale boli v jeho zivote, dajme tomu ze nie na prvom ale aspon na druhom mieste... no a s tymi svokrinymi muchami - musis to brat s nadhladom, sprava sa ako uzkostliva matka, je to normalne podla mna kedze ho vychovava, citi sa zanho zodpovedna... aj mamy davaju instrukcie ked im niekto iny ide strazit dieta... nevravim, ze je to prijemne 😝 drzim palce, mozno nech si s nou skusi pohovorit tvoj manzel ak sa dohodnete, ze jej ho teda nechate ale nech na nu apeluje aby mu vo vlastnom zaujme stanovila nejake hranice lebo skor ci neskor jej prerastie cez hlavu...

lillika
29. jún 2012

@anjelicek26 10rocny rozdiel medzi detickami je podla mna idealny 😉

eeffka
29. jún 2012

@vicky9
A manzel ma kolko? Lebo tiez vyzera na 20. 2 roky nechate dieta u babky a zrazu ho chces... Tie vase dovody preco s nim nebyt su len vyhovorky.az budes mat vlastne dieta pochopis ze s nim budes chciet byt aj ked budes na hubu padat a spat na madracke.jeho babka robi co moze a tvojmu manzelovi to vyhovuje,no rozmysli si 10x nez budete mat spolocne deti. Lebo manzelovi to takto ocividne vyhovuje.

boska79
29. jún 2012

@lillika 10 rocny rozdiel je dost..lebo deti spolu nevyrastaju, akurat to moz byt fajn v tom ze starsie pomoze s mladsim...a aj to treba v rozumnej a citlivejmiere odhadnut aby s starsiemunekradlo detstvo

@anjelicek26 absolutny suhlas zo vsetkym

pink_lady
29. jún 2012

@vicky9 zrejme ste obidvaja s manzelom mladucky...mladucky ste obaja boli ked sa dietatko narodili...ty si bola vlastne dieta este...no viem si predstavit ze si si k nemu vytvorila silny vztah - poznam to pretoze ked som bola tak stara narodili sa deti bratovi a velmi silny vztah som k nim mala pripadala som si ako ich mamina sveta niekedy 😅 Mozno len musis trosku svokru presvedcit ze naozaj to dokazes, druha vec je, ze ju chapem zrejme je tiez mlada mozno okolo 40tky ako ratam a chyta ju tak povediac taka kvazi este tuzba mat dieta.../nie je nic vynimocne v 40tke a aj neskor mat deti/ - co tak ju na to nahovorit? 😀

sisaha
29. jún 2012

@lenka20 no podla mna babka nie je asi az tak stara - mozno ma nieco malo cez 40. Ked tak pozeram ich fotky, tak su naozaj velmi mladí obaja...Dnesne 40-tnicky aj teraz otehotnievaju, takze na jednej strane sa svokre vobec necudujem, ze maleho vypiplala a zrejme nema dôveru v schopnosti svojho syna a nevesty...

nikolet_89
29. jún 2012

@vicky9 ahoj ja by som si v prvom rade rozmyslela ci chcem zit s muzom, ktory nejavy zaujem o vlastne dieta, lebo nevies co sa moze stat v buducnosti a ako dopadne potom vase spolocne dieta ?? a urcite by som si ho posadila a porozpravali sa s nim o tom, ci si uvedomuje, ze je otec...Svokre by som bola vdacna za vychovu, ale dieta k nej nepatri, ono rodicov ma...

vicky9
autor
29. jún 2012

S tým súhlasím že v nás nemá oporu,lebo sme pre ňu deti, no už veľa krát sme dokázali že sme schopní sa o neho postarať,to že manžel je mladý je pravda,obom nám život len začal a preto si uvedomujem,že mnohým to pripadá,že sa len vyhovárame,no realita je taká že sa vždy nájde dôvod prečo s malým byť nemôžeme a nie je to úplne naša vina,ale máte pravdu bude asi lepšie keď bude tak ako je doteraz,manžel je spokojný bez neho,raz za čas ho zoberie na výlet a potom odovzdá svokre.A ja asi naozaj nemám právo mu niečo prikazovať,len ma mrzí,že som nezakročila už predtým a neriešila to...Teraz je už neskoro...

vicky9
autor
29. jún 2012

A čo sa týka vlastného dieťaťa v tom máme jasno,tak skoro nie..

nikolet_89
29. jún 2012

ja by som manzela naviedla nna to, ze je to jeho dieta a ze sa o neho ma starat, a svokry by som sa vobec nepytala, maleho by som zobrala a jednoducho by bol u mna lenze s tym musi suhlasit otec, lebo ty moc prav nemas...ale on ich ma a jemu nikto dieta vziat nemoze

mata1001
29. jún 2012

maximalne suhlasim s
@nikolet_89 ...otec dietata by si mal uvedomit ze ma syna a ze on sa o neho ma postarat...ak v tom on nema jasno,ty nic nezmozes...

sisaha
29. jún 2012

@vicky9 momentalne sa sustred na skolu a budovanie vasho vztahu - postupne zistis ci tvoj manzel je rodinny typ alebo nie. No myslim,ze uz tusis ako to je. Preto sa do vlastneho rodenia zatial ani nevrhaj. Co sa tyka maleho Samka, stretavaj sa s nim - iniciuj vase spolocne travene chvile a mozno neskôr sa sam rozhodne, ci pôjde byvať k vam.. 😉

lilitela
29. jún 2012

@vicky9 Pises, ze manzela si si brala najmä preto, aby mal Samko komplet rodinu. A tvoj muz si ta bral teda preco? Myslim, tak skoro, kedze ste taki mladi, a ani ste "nemuseli". Samozrejme okrem toho, ze z lasky. 🙂 On si ta nebral preto, aby mal Samko komplet rodinu?

vicky9
autor
29. jún 2012

Baby ďakujem krásne za rady a najmä ,,vypočutie" no mali ste pravdu že môj drahý nie je schopný byť otcom(aspoň teraz nie) Prišiel s malým,hneď ma zapriahol do roboty aby som sa malému venovala a on si išiel sadnúť za počítač,navrhla som malému aby sme sa išli prejsť na lúku,spravili sme šarkanov ,samko sám povedal,že chce ísť s tatom,lebo s ním je menej a so mnou je stále.Som zvedavá ako sa vrátia,manžel sa vyjadril,že malý je u nás len do zajtra čo ma prekvapilo,vždy je na celý víkend a keď som sa spýtala prečo,neodpovedal..Uvidíme ako sa to vyvŕbi... 😉

vicky9
autor
29. jún 2012

@lilitela on si ma bral len z lásky ...

lilitela
29. jún 2012

@vicky9 a mozem sa ta opytat ciste technicky kolko mal manzel rokov ked sa maly narodil? Lebo fakt vyzerate mlado na 5 rocne dieta.

nela82
29. jún 2012

@vicky9 nejväcsi problem je ten,ze ste nechali dieta so svokrou 😒 Dieta nie je hracka,ktoru casom odlozis a potom ziadas vratit...
Tiez si myslim,ze tym ze si mladucka-nemas ziadne skusennosti vychovavat 5-rocneho chlapceka,ktory o rok bude skolacik 😉
Zarazila ma ta tvoja posledna poznamka-ze je rozmaznany..

zana0077
29. jún 2012

ked sa na to divam zo samkovej strany (prepac, ze nehladim na tvoje zaujmy, ale on je podla mna najdolezitejsi) tak chcem byt s babkou....:o)
Babka je mlada, aspon si myslim, vztah ma k nemu asi najvrucnejsi, kedze je s nim viac casu ako jeho bio rodicia dohromady...ze je rozmaznany? to su vsetky deti a vravi sa tomu detstvo....je len na dospelych okolo neho ako sa s tym "popasuju"...

sue
29. jún 2012

@vicky9 jeho mama mala 14keď sa malý narodil? 😲 a chodila po krčmách? 😲 Tvoj manžel nebol odsúdený za pohlavný styk s maloletou? Prepáč, ale toto celé nesedí 😖
...a chcieť dieťa, ktoré ste obaja odložili...ako prepáč, ale pri tej svokre by mu bolo 100x lepšie 😖 keby bola stavba domu, maľovanie, sťahovanie a skúškové obdobie prekážkou vo výchove detí, tak by polovicu slovenských detí vychovávali starí rodičia 😖

vicky9
autor
29. jún 2012

@sue áno bol na podmienke
To že s nami nebol bolo pre jeho dobro v dome bolo 10°C(aj v zime aj v lete)!!! Myslím,že je pochopiteľné že tam nebol...