Som závislá od upratovania

17. júl 2022

Ahojte zienky, matky, "hospodynky".
Su tu nejake, ktore upratovali denne a nesmeli mat ani smietku na podlahe, necitili sa dobre vo vlastnom neupratanom dome a oducili sa to a zacali viac "zit" a menej upratovat?
Ak ano, dajte rady, ako na to.
Uz sa citim ako otrok domacnosti, ale neviem si pomoct. Kazdy den vysavam, zmyvam podlahu a utieram prach, kazdu vec ukladam hned na jej miesto. Kychyna musi byt cista, nezapratana... Ak nemam upratane, citim sa zle vo vlastnom dome. Aj vy to tak mate, ci som sa uz uplne zblaznila?
Som na RD a desim sa navratu do prace, ako to potom vsetko budem stihat?
No neviem si pomoct zatial, aj ked si poviem, ze dnes nebudem robit nic, ziadne domace prace, aj tak to porusim a beham s handrou. Stale u nas vidim nejake nedostatky.
Uz fakt neviem co s tym.

simona20201309
17. júl 2022

😃 môj muž by dal všetko za to, keby mal takú ženu doma😅
Poviem ti, nič s tým neurobíš. Je to diagnóza. Môj muž je taky, a aj keď sa veľa krát snažil, bohužiaľ. Vydrží mu to par dni a potom znovu - lešti kľučky, zbiera sieťka zo zeme, večne niečo pucuje, čistí, umýva, ... ako chudák. Mne ho je tak ľúto 🤣 Stále nepochopil ze pri malých deťoch nemá šancu. Trosku sa zamýšľam, kedy máš čas na deti? Vždy si bola taka? Ja milujem poriadok a čistotu, ale mam iný zmysel života. Ja neviem kedy by som stihla lietať s handrou a každý deň upratovať. Aký máš rezim pri dietati? Skus viac času tráviť von, zarucene bude menej neporiadku dnu 😀

karhu
17. júl 2022

poradila by som sa s psychologom...a na zaciatok travila viac casu v prirode, pozorovanim okolia, hmyz, vtaciky, rastliny, tesila sa zo slniecka, vzduchu, zvukov..neupravene zahrady, volna priroda su top🌞🐝🌹🌳

mimi3008
17. júl 2022

Ja som taka bola, volali ma Monk😆ale deti ma z toho vyliecili. I ked, nie uplne, lebo napriklad som vyuzila, ze vecer obaja skoro zaspali a asi pred hodinou som dovysavala, co ti poviem🤣ale aspon som uz zmierena s tym, ze uz to nie je, co to byvalo, ta tip tom domacnost myslim🤭🤭🤭teda teraz uz nojim cielom nie je, aby to bolo tip top, ale aby to nebolo doma "ako po bombe"

miskamicha
18. júl 2022

Ja... presne pises o mne

0silvia0
18. júl 2022

Ja by som aspon raz tyzdenne chcela mat takuto upratovaciu maniu, ja upratovanie nemam rada. Moj muz by ta vyvazil zlatom😁

buberova
18. júl 2022

Tiež sa cítim zle keď je neporiadok. A odložiť po sebe veci je základ pre udržiavanie čistej a upratanej domácnosti. Ale zase ja mám robotický vysávač takže on vysáva každý deň ale tiež nemám rada keď sa mi lepia smietka na nohy..

Ty musíš vedieť posúdiť či ti to ovplyvňuje a znižuje kvalitu života že chceš stále upratovať alebo či je to v norme

amelie2017
18. júl 2022

Tak zalezi, ci ti to opratovanie zaberie pol dna a nemyslis na nic ine, alebo je to otazka par min. My mame dost velky byt, skoro 100m², vysavam a umyvam dlazku kazdy den. Nie preto, ze by ma to bavilo, ale preto, ze maly stvornozkuje a stale je cely cierny. Aj ked neviem, na co to robim, ked ma cierne kolena aj po zmyti. Prach utriem raz za tyzden, wecko a umyvadlo prebehnem kazde rano za 5 min. Kuchyna- sem tam su riady v umyvadle, ale vacsinou ide vsetko rovno do mycky. Veci sa snazim odkladat na svoje miesto, ale doma mame aj tak ako po vybuchu, kedze hracky su vsade. To najblizsie 3-4 roky nezmenim. Ale nemam pocit, ze by som bola otrok domacnosti. Taka normalna udrzba. Raz za tyzden vacsie upratovanie, raz mesacne do hlbky jednu izbu. A mam rocneho a 4 rocny a pracujem na plny uvazok. Ale teda ak sa mi zrovna nechce, tak na tu podlahu kaslem, vydrzi do druheho dna a spim v klude.

drobcek17
18. júl 2022

Ako by si o mne písala. Šatník a kuchynskú linku upracem každý týždeň( všetky veci poskladám do nových komínkov, utriem prach, v linke vyberiem všetko von poumývam
všetok riad čo máme aj kuch.linku potom to znovu poukladám). Kedysi som aj hračky synovi každý týždeň umývala , ale už to nerobím. Stále behám s handrou, keď malý zacapkal jedny dvere tak som vzala handu a vyleštila všetky dvere na dome. okná umývam každé 2 tyzdne, podlahy vysavam, umývam denne
Teraz som trošku musela zvoľniť, malý rastie a mne sa zdá že sa viac venujem upratovaniu ako hraniu s malým. Snažím sa veľa času tráviť vonku, vtedy viem že ten neporiadok sa tak rýchlo neurobí. Ja sa ale zas teším do práce lebo predtým ako som ostala doma som takéto stavy nemala,tak myslím že potom sa to vyrieši 😊

drobcek17
18. júl 2022

@drobcek17 dvere zacapkal v priemere každé 3 hodiny, preto som to musela trošku zmeniť a už ich umývam len raz týždenne.

martinmmartin
18. júl 2022

Uvedom si ze este nikto nikdy na svojej smrtelnej posteli nespominal ako mal dobre upratane a furt vyglancene podllhy. Co ta robi stastnou? Na ake momenty zo zivota si rada spominas? Kedy ti bolo naozaj dobre? Skus ist tym smerom. Upratovanie (v takomto style) je iba vypln casu ked sama nevies alebo nechces vediet ako zmysluplne naozit s casom ktory na tejto planete mas a ked upratujes nieco robis a mas ospravedlnenku sama pre seba ze nic ine nemusis vymyslat.

martinmmartin
18. júl 2022

A tiez mozno to upratovanie je odpoved tvojho mozgu na nejaku skrytu depku. Nieco sa ti deje v zivote co je pre teba ovela vacsie ako ty a nedokazes si predstavit ako to zvladat. Nemas nad tym kontrolu a mas podvedomy strach a si z toho bezmocna.
V takomto pripade sa najde nieco nad cim kontrolu mat dokazes (u teba uptratovanie, u inych prijem jedla- anorexia .... atd) a koncentrujes sa iba na tu cinnosr. Tuto connost totiz ovladas ty a dokazes mat nad nou 100% kontrolu a tento pocit tvoj vlastny mozog potrebuje ako drogu.

laska86
18. júl 2022

@0silvia0 u mna to iste😆..radsej bysom cely den varila ako upratovala

lenkasarka
18. júl 2022

Aj ja to iste, keď mám niekde bordel , doslova trpim. Nanaucila som sa ignorovať aspoň dcérinu izbu aj keď horko ťažko. Všetko musí byť čisté a na svojom mieste. Cely byt musí byt voňavý. Na batériách nesmú byt kvapky a tak obdobne. Proste sterilný poriadok

0silvia0
18. júl 2022

@laska86 presne, napeciem, navarim, vytrham burinu, pozavaram uhorky, marhule, lekvare navarim ale behat s handrou ma nebavi😬

lenkasarka
18. júl 2022

@0silvia0 môžme sa dohodnúť? Ja ti budem drhnut byt a ty mi budeš variť a piecť. 😂

0silvia0
18. júl 2022

@lenkasarka jasne, velmi rada... pecenie a varenie lavou zadnou😍

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ariannazara
18. júl 2022

Moja matka je taka a už mám z nej úplne tlaky. Podľa mňa to je choré, odpočítavam dní do odstahovania🤭

thoughtfulweirdo
18. júl 2022

Ja mám také tendencie. "Liečim" sa z toho tak, že si dokola pripomínam, že deti si nebudú pamätať, či vyrastali so smietkami na linke a prachom na poličke, ale budú si pamätať, či venovala mama čas viac domácnosti alebo im. Kým bola dcéra menšia, bolo ľahké stále upratovať, lebo ju to bavilo so mnou. Teraz má 4 a síce má svoje domáce povinnosti, ktoré spolu robíme, väčšinu času už chce so mnou tráviť inak a hanbím sa sama pred sebou, keď jej mám odpovedať "počkaj, najskôr domácnosť".

elementissa
18. júl 2022

Ja tiež neznesiem smietky na podlahe, ale nie som na hlavu, aby som to robila ja predsa :D mám roombu (i3), vrelo odporúčam - behá v celom byte 2x denne per programming a okrem toho ju púšťam manuálne niekedy aj ďalšie 2x. Máme 4 mačky, neviem si predstaviť ten bordel bez Roomby. Btw- teraz sme prerábali, po 4 rokoch som zobrala do ruky obyčajný vysávač (okrem Roomby máme taký malý ručný, čo saje jak besny) a tak som sa dorozculovala (aj roomba aj malý vysavacik boli na nabíjačke). To nič neťahá a ešte aj paprce ma z toho bolia. Veci, čo roomba vytiahne úplne bez problémov henta klasická blbost vôbec nedala... Akože, počkám ešte kým nám prídu spraviť podlahy a vysávač pôjde rovno do koša. Zbytočnosť a hlúposť, ešte to aj robotu nevie poriadne robiť. Čo sa týka umývania, raz týždenne behá braava, tá pekne poumýva. Tiež som mala malé dieťa, čo lozilo, ale nikdy v živote nemalo čierne kolená a to ja pre to upratovanie nespravím viac ako stlačenie tlačidla. Riady nakladame rovno do umývačky, spustíme ju, keď je plná. Skrinky na kuchynskej linke a stoly pretieram každý druhý deň, máme všetko sklo/vysoký lesk, ostávajú pacicky. Ale to je tiež veľmi rýchla akcia, nastriekam rozprašovačom ocot, prejdem papierovými utierkami a vybavené. Ako nové. V spálni sa nám niekedy hromadí oblečenie na taburetke, tam nikto okrem nás nechodí, tam mi to nevadí. Kúpeľnu a WC umývam vždy po použití, pracovňu si upraceme keď skončíme prácu (rovnako ako by sme si upratali office v robote), detskú si krpec upratuje viac -menej sám, len mu treba pripomenúť, že si treba upratať hračky, ja mu zastielam. roomba povysáva, uňho je vždy najviac bordelu, lebo má v izbe koberec a v tom koberci je večne miliarda vlasov a prach sa do neho chytá. Bežný vysávač by to nedal ani náhodou. Ja sa práve čudujem tomu, že kopa ľudí vysáva len cez víkend, veď to za tých 7 dní musí vyzerať ten byt otrasne. Mne vysáva robot s 10x vyššou sacou silou ako bežné vysávače 2-4x denne, 365 dní v roku. A sama viem, že keď sme mali roombu, čo sa nedala naprogramovať na čas vysávania, bolo ju treba manuálne zapnúť a 3 dni sme boli na predĺženom víkende a vrátili sa, tá dlazka bol čistý humus. Takže, aj ja milujem poriadok, ale v zmysle hesla work smart, not hard na to využívam umelú inteligenciu

lenkasarka
18. júl 2022

@0silvia0 dúfam,že bývaš niekde blízko 😉 ja varím a pečiem, lebo musím a z časti sa obávam že moja nastka je schopná zjesť aj mna, keď doma nemáme čo jesť 😂 no a aj keď som otrokom vlastnej domácnosti na pocudovanie si pri upratovaní oddýchnem 😂

oskvarka
18. júl 2022

@jabadabadu presne aj má to napadlo ale zase u nás by sa naozaj už cítili asi zle..permanentný výbuch takmer stále ..... Ja fakt obdivujem kedy to stíhate ...aj ja mám rada poriadok ...ale som dosť benevolentna...napriek tomu nestíham upratať ani do levelu aby som a tým bola spokojná ...stále uprednostnim niečo iné ... 🙈😇

lenkasarka
18. júl 2022

@jabadabadu za predpokladu že mi navaris a napečieš 😂 doma už mám všetko hotové. Ja viem je nedeľa,ale už mám aj závesy vyprate a vyvesane 😂😂

0silvia0
18. júl 2022

@lenkasarka ono niekto sa musi dokopavat do upratovania, niekto do varenia/pecenia. Ja sa dokopavam do upratovania. Kym sa ja dokopem, ty by si to mala uz upratane. Ja zas s lahkostou varim a peciem, ide mi to od ruky. Nuz, kazdy je iny.

lenkasarka
18. júl 2022

@0silvia0 presne tak, každého baví niečo iné 😘

nelca84
18. júl 2022

ja sa drzim hesla: cista domacnost je znakom premarneneho zivota. Dost mi to pomaha 😀 navyse mame v dome psika (rozumej vlciaka), takze asi tak 😂

galioska
18. júl 2022

nevidim v tom ziadnu zavislost, podla mna uplne normalne mat doma pekne cisto aby som sa citila dobre

lenkasarka
18. júl 2022

@0silvia0 nech sa necítim menejcenna, idem upiect pernik. Prinútila si ma😂😂😂😂

andreablabla
18. júl 2022

Môžeš sa prísť vyšantiť so svojou mániou ku mne...... ;) Ja neznášam upratovanie