Som nevďačná a lenivá?

6. dec 2023

Ahojte, s kolegom pracujeme obaja na financnom oddeleni, mame takmer identicku pracu. Ja mam prijem 980 eur, on 1200 eur, ale je o 14 rokov starsi, takze rozdiel mi pride ferovy. Problemom je, ze mame velmi vela prace, ktora sa kazdym rokom exponencialne zvysuje. Plat nam stagunje, rocne zvysenie platu je okolo 2.5%. Ked som sa mu stazovala, ze som frustrovana z toho, ze moja dobra praca a to, ze robim pre firmu prve posledne nie je ocenene, tak ma nechapal. Jemu to pride ok a ferove, ze nedostane ziadny bonus za oddanost firme a tazku pracu. Ja som frustrovana z toho, ze aj ked mam prace viac, kazdym rokom sa viac naucim a vyriesim viac problemov, prijem sa mi nemeni. Moj kolega povedal ale, ze on je s tym v pohode. Citila som sa trochu ako debil, myslela som si, ze by to frustrovalo kazdeho, takyto pristup firmy. Rozdiel je medzi nami ale 14 rokov, ja som par rokov po vysokej skole, on ma po 40-tke. Tym padom sme v odlisnej vekovej kategorii, on je vo veku, ked bolo dostupnejsie kupit si nehnutelnost, tym padom ho byvanie stoji podstatne menej ako mna atd. aj ked byvame v rovnakom meste, lebo ma nizsiu splatku hypoteky. Tym padom chapem, ze jemu to mozno staci, aj ked mne to pride malo. Som ja nevdacna a leniva, ked mi vadi, ze za oddanost firme nedostanem nic navyse? neviem co si mam mysliet

crazy_cat_lady
6. dec 2023

nie, samozrejme, ze nie si. ale stazovanim sa kolegovi asi toho vela neporiesis, tak by bolo vhodne si dat pokec s manazerom/vedenim, pokial sa oni nemaju k zvyseniu platu sami od seba 🙂

kataina
6. dec 2023

niekto ti povedal, že si lenivá? prečo riešiš lenivosť? Ved kolega povedal, že je s tym v pohode, možno je to tak, že to všetko urobiť je pre neho primerane a nenadrie sa a nesťažuje. Pre teba je to naročne, aby si urobila to iste čo on, je to asi vyčerpavajuce?

zmrzlinka2021
6. dec 2023

Ja si napriklad nemyslim, ze "dlzka pobytu vo firme" ma niekoho ospravedlnovat vo vztahu k vysku platu. Pre mna je podstatny vykon, to, co clovek praci dava, ci robí kvalitne, ci k veciam pristupouje zodpovedne, inovativne, mysli dopredu, prepaja suvislosti a v podstate sa na neho mozem maximalne spolahnut. To ze niekto pracuje dlhe roky niekde neznamena automaticky, ze je vacsim prinosom. Sú ludia, co nastupia do prace, a do dvoch rokoch sa tak vypracuju, ze vyslovne prekonaju kolegu, ktory na obdobnej pozicii robi dlhe roky.

Zarobit vsak 980 eur na odbornej pozicii je vsak malo. A mozno by bolo fajn sa presunut tam, kde ta ocenia. U nas ma vyssi plat obycajna asistentka. Na tvojom mieste by som nezostavala v takej firme a pohla sa dalej.

tykat
6. dec 2023

Neviem, mozno treba zacat hladat zamestnavatela ktory to oceni?

marcellka32
6. dec 2023

V ktorom regióne máš 980? To je málo...hľadaj inde

mircalla
6. dec 2023

Ten plat je ozaj desny, aj keby to bola Spiska nova ves

h2
6. dec 2023

Keď máš pár rokov po VŠ taký plat a nikto s tým nič nerobí, tak určite treba hľadať novú prácu. Čudujem sa tomu 40-tnikovi, ak má tiež VŠ a takú prax, že tam zostáva a ešte je taký spokojný.

melanta
6. dec 2023

Nikdy som neriešila, či má človek 25 alebo 45 rokov. Vždy som riešila iba výkon, nasadenie, ochotu, dôslednosť. Takže ako prvé prestaň operovať s tým, že veď on je o 14 rokov starší. Za ďalšie, zisti si, aká je priemerná mzda v tvojej lokalite na danej pozícii. Ak nevieš ako, napíš mi správu. Ak sumy, ktoré píšeš sú v hrubom, tak priemer bude určite dosť vyšší. Následne rieš zvýšenie mzdy od 1.1. so zamestnávateľom. Je úplne v poriadku pýtať si na rovinu vyšší plat - pretože robíš svoju prácu naplno, načas, správne, dôsledne - a preto je oprávnená požiadavka mať aspoň priemernú mzdu. Kolegu nerieš. Sú ľudia, ktorí sú spokojní s minimálnou mzdou. Rieš seba.

simca06022011
6. dec 2023

zbytocne porovnavas aka bola doba a aky byt sa dal kupit a neviem co, a splatky hypoteky a pod (platy boli pred 14rokmi nizsie napriklad, ked uz chces porovnavat).

Rozdiel medzi vami je ten, ze je clovek, ktoremu tento stav vyhovuje, nepotrebuje viac, je rad ze ma pracu, chce klud (takych je naozaj vela), dokazu pracovat na jednom mieste aj cely zivot. Co aj vekom sa nadobuda. A potom su ludia, ktori potrebuju rast, nie su spokojni, chceli by viac si dovolit, chceli by vyssi standard napriklad... ak nie si spokojna, mozes si najst inu pracu, vela zamestnavatelov spozronie a riesi plat, ked prides za nimi s tym, ze teda ak nezdvihnu plat odchadzas. je stranka co porovnava platy aj podla lokalit, odvetvia... porovnaj si a uvidis...

autor
6. dec 2023

Ahojte, plat je v cistom a byvame v Presove.

melanta
6. dec 2023

A akú pozíciu máš? Pretože finančné oddelenie je široký pojem. Účtovník, mzdár, analytik, kontrolór, niečo iné? Čiže brutto cca 1300 eur?

autor
6. dec 2023

@melanta obaja mame poziciu Financial Controller

anavianavi
6. dec 2023

drz sa svojho nazoru je spravny. nehovor to len kolegovi, ale aj sefovi pri spravnej prilezitosti. to je cesta vpred. hovorim uz zo skusenosti.

melanta
6. dec 2023

Táto pozícia v Prešove má priemer 1850 eur brutto. Minimálna 1390 eur, čiže si na minimálke. Takže je december, ešte je čas ísť za šéfom a žiadať od 1.1. zvýšenie mzdy kľudne o 15%, menej ako 10% určite nie. Stále budeš dosť pod priemerom. Treba za seba bojovať. O nič neprídeš. Maximálne zistíš, že tvoj zamestnávateľ nemá potrebu oceniť zamestnanca. A budeš vedieť, že treba hľadať iného. Hlavne úplne prestaň riešiť kolegu.

autor
6. dec 2023

@melanta ja som si o zvysenie mzdy poziadala, no odmietli, ze na to nie je rozpocet, dostala som len klasickych 2.5% co davaju kazdemu plosne kazdy rok. Informovali ma, ze mozem dostat viac ked ma povysia atd., ale ja napredujem aj na sucasnej pozicii a nie je to ocenene vobec, nedostavame ani bonusy

marcellka32
6. dec 2023

Nikdy ale vážne nikdy ma nezaujímalo koľko maju kolegovci výplatu, sustred sa na seba...

melanta
6. dec 2023

Tak potom si už dávno mala začať hľadať nový job. S 2,5% nech sú spokojní iní, ty nemusíš. Hľadaj si iné miesto. Si pod minimom tejto pozície v tvojom regióne.

moonlight1210
6. dec 2023

Ze on je spokojny, je jeho vec a nie je tvoj problem. Ani dovod, aby si si nevypytala viac, ci hladala lepsie ohodnotenu pracu.

Jemu prenechaj tuto pracu, ked ho bavi a plat mu vyhovuje a staci mu to, a ty hladaj inde. Vobec sa nemusis podla jeho nazoru orientovat. Ked mas naviac, tak za tym chod.

neviditelnypes
6. dec 2023

Uff, nechcel by som pracovať tam, kde sa množstvo práce exponenciálne zvyšuje.

petronellla87
6. dec 2023

U nas v robote sa platy nezvysuju vobec aj napriek tomu su tam ludia ako tvoj kolega. Su to chalani okolo po 40tke co tam robia snad od skoncenia skoly a budu az do dochodku za ten isty plat. Vascinou su bez ambicii, odrobia si svojich 7.5 hodiny a idu domov. Ked pridu nejaki mladi inzinieri, zostanu tak priblizne polroka a potom idu o firmu dalej. Cize ano take typy sa najdu vsade. Na tvojom mieste by som si tiez hladala novu pracu

lalilla
6. dec 2023

Ja mam taku kolegynu. Je spokojna s tym co mame, nevafi jej ze nemame odmeny ani ine, nikdy si neotvori usta len zobere robotu navyse…ja si budem hladat novu pracu
Ono je to tazke ked ste dvaja na rovnakej pozicii a jeden tam je dlho a nestazuje sa a “novacik” ma so vsetkym problem…

hortenziaj
6. dec 2023

Ja chápem tvojho kolegu, ja reálne nepotrebujem nejakú horibilnu sumu na výplatnej páske, ja chcem si odrobit 8hodin a ísť domov a mat pokoj. Som ten večne spokojný zamestnanec, benefity pre mňa nie sú podstatné, aj keď vo firme mame nejake akcie a iné, ale mňa osobne to vyčerpáva,radsej bez toho by som bola.
Ale ak si ty nespokojna, tak to rieš, bud s vedením alebo chod inde, kde to dajú to co chceš ty

mirkita
6. dec 2023

Nehľadás si inú prácu? Žiaľ ak je realita vo vašom regióne taká že inde nedostaneš viac na rovnakej pozícii tak Tvoj zamestnávateľ nemá žiaden tlak niečo pridat. Ak si nespokojná, proste pozeraj inde, pripadne ine pozície. Je absolútne jedno čo si mysli kolega, mozno už vie že on si nic nové nechce hľadať, tak prečo by nebol spooojny?