Prosím, aký je postup, čo sa deje s maloletým dieťaťom v prípade úmrtia matky? Mama s dieťaťom žili v zahraničí, otec (neboli zosobášený) dieťaťa bol trestaný, predpokladám, že ho do opatery nedostane…
ak je v rodnom liste oslovia v prvom rade jeho,ci ma o dieta zaujem..ak odmietne ide sa na dalsich pribuznych -starky z oboch stran , ujovia,tety .... ak sa nezpise zavet,kam v pripade smrti rodicov ma dieta ist ...ale vynechat sa otec nemoze ...
@kkartinka ak umrie matka, ktora ma dieta v svojej starostlivosti, automaticky je jedinym zakonnym zastupcom otec dietata - ak nebol zbaveny rodicovskych prav.
ak si to rodina matky nepraje - moze dat navrh na sud a bude rozhodovat ten ---- ja som do zavetu uviedla, preco si neprajem aby deti dostal po mojej smrti ex do starostlivosti a moja rodina ma dokazy, podporujuce moje tvrdenia, keby na to doslo.
@ukgirls zavet kam ma dieta ist --- takto to v nasom pravnom systeme ale vobec nefunguje
@kaktusik007 ale v zahraničí to tak fungovať môže, aj švagriná to ma spísané, čo s detmi pri ich smrti.
@sidicek zije v zahranici je velmu siroky pojem.... a tu je tak vela moznosti, ze kym nepoznas vsetky okolnosti - nevies sa vyjadrit.
Zahraničie je široký pojem ktorá krajina?
Otec je zákonný zástupca aj po trestaní. V prvom rade sa rieši on.
Ak žije v Emirátoch, tak je odpoveď jasná. Ak v Európe, tak to môže byť jednoduchšie. Naozaj je dôležité, o ktorú krajinu sa jedná.
@kaktusik007 no obávam sa, že otec ( trestaný za drogy) dieťa nedostane do starostlivosti, čo v takom prípade? Oslový nás ako rodinu nejaký úrad? (Nič nevieme, nik s nami nekomunikuje)
@mamamasama čr, viete mi odporučiť kam sa obrátiť? Máme iba info od mamy nebohej, čo sa stalo, od vtedy nekomunikuje. Ďakujem
@kkartinka ak mate zaujem prevziat dieta do svojej starostlivosti, bolo by vhodne kontaktovat urad v mieste pobytu matky. Kedze nepises o aku krajinu sa jedna, neviem ti viac poradit.
@kkartinka nestará sa o to dieťa babka? Niekde musí byť umiestnené predsa.
@kaktusik007 ďakujem, na akom úrade sa môžem informovať ako jeho príbuzná? Je to syn nebohej netere
@januska12323 áno, ale ona s nami vôbec nekomunikuje, stále som v šoku
@kkartinka zomrela pred dvomi tyzdnami. Kde je to dieta? Niekto sa on asi stara, nie je na ulici predpokladam.
dieta zije v CR a tam zije aj pri matkinej matke?
ty zijes na SVK a chces dieta sem?
to najhorsie, co mozete tomu dietatu urobit, je vytrhnut ho z jeho doterajsieho prostredia a teraz sa chciet o neho starat. Kde ste boli doteraz?
@kkartinka https://mzv.sk/web/praha/sluzby/pomoc-v-nudzi-v... skus poziadat ambasadu nech vas naviguje ako sa k dietatu dostat ... zrejme bude niekde v ustave predpokladam kym sa vyriesi co s nim ..
@ukgirls je to teta jeho matky, cize prateta. Vo veku starych rodicov. Zijuca v inej krajine ako dieta. Neznamy clovek. A pise, ze dieta babku ma, len ze s nimi nekomunikuje.
@kaktusik007 ale dieta ma aj babku z druhej strany plus ujov tety zrejme .. urady si vedia overit kto je rodina a ak odmietne jeden kontaktuju druheho .. len to potrva .. nieje ani prva a ani posledna,kt sa to zial stalo
@ukgirls ano, moze kontaktovat, moze skusit ziadat aj sud aby mali na dieta dosah a stretavali sa. Avsak stale sa pytam - kde boli doteraz?
@kaktusik007 tak nepise kedy sa to dozvedeli..mozno len nedavno .. kazdopadne ako pise snazia sa -nie kazdy je internetom zdatny a vie si dogooglit kam sa obratit.. nie kazdy je taky skvely a dokonaly ako si druhy myslia,ze musia byt-kazdopadne z tvojich 5 prispevkoch je pocet rad 0 - takze rovnako zbytocne mutis vodu ked aj tak nic neporadis .. len rypes 🙄
@ukgirls čítaj...zomrela pred 2 týždňami... dieťa je vnuk autorkinho brata...
2 týždne nie je zas tak dlhá doba... úradom trvá aj mesiac kým sa rozhýbu...
dieťa a otec žili pred smrťou matky spolu?