Ahojte baby, nežijeme s partnerom ešte v spoločnej domácnosti.
Ja si rada kúpim pekné oblečenie, chodím rada do wellness, uznávam, že by som sa niekedy mohla bez toho zaobísť, ale rada si to doprajem.
Partnerovi rodičia sú veľmi šetrní, matka nakupuje oblečenie výlučne v second-hand(možno 2x do roka si niečo kúpi), jeho otec si nikdy nekúpi nič, nebol by problém s peniazmi, ale s veľkou šetrnosťou a možno niekedy aj lakomosťou zo strany jeho otca. Nikam nechodia. Žiadne výlety, dovolenky, spoločné večere.
Takýto je aj môj partner. Kým si niečo kúpi, radšej si to 10x premyslí, aj keď ide napr. o obyčajnú bundu. Už mi to lezie na nervy, len neviem ako mu to povedať, ako zvoliť tie správne slová aby som z toho ja nevyšla ako človek čo si neváži peniaze.. Keď idem na návštevu k jeho rodičom, radšej si ani neberiem novú kabelku alebo šperk... :/ 😖 😠
Môj partner nie je zas lakomý, veľakrát mi kúpi, aj na výlety ho presvedčím, len často počúvam koľko to bude stáť(pritom s peniazmi problém nie je)
Nemali ste aj vy s niečím takýmto problém?
@fallenkaa Tak ako píše @natalym , ak ti to vadí teraz, časom bude ešte viac. A keď sa vezmete a prídu deti, tak môže nastať "pohroma". Môj manžel je tiež šetrný, dlho rozmýšľa kým si niečo kúpi, ja som pravý opak, ak sa mi niečo páči, tak to kúpim a neriešim. Občas po mojich nákupoch akurát tak prekrúti oči, že čo som zase nakúpila ale nikdy sa mi nestalo, že by mi na to povedal niečo zlé, alebo mi niečo vyčítal. Maximálne sa sem tam na niečo opýta, či nám to fakt trebalo, ja poviem, že trebalo, tak to ďalej nerieši a je spokojný. Veľa záleží aj od postoja tvojho priateľa k tvojmu narábaniu s peniazmi. Pretože či sa to niekomu páči alebo nie, tak v manželstve postoj k peniazom zohráva veľmi dôležitú úlohu....a už nemálo vzťahov na tom stroskotalo.
@fallenkaa Ahoj, z čoho usudzuješ, že s peniazmi nie je problém? Alebo si to len ty myslíš? Vieš, aký majú celkový príjem za mesiac tvoji "svokrovci"? Vieš, aké fixné výdaje mesačne majú? Smiem sa opýtať, ako sa ty podielaš s financiami na vašom spoločnom vzťahu?
ak ti to vadi teraz potom ti to bude vadit este vacsmi ako zu bolo spomenute ak nevies ako presne su na Tom financne jeho rodicia (nevedies im uctovnictvo) tak by som ich lakomimi nenazvala....
neviem ci si aj ty nejake peniaze odkladas alebo si len doprajes ...v kazdom pripade prilis setriaci a prilis nazvem to dopravajuci si clovek moc velku a dlhu buducnost nemaju to je moj nazor...alebo sa bude jeden ci druhy snazit pod zamienkou kompromisu toho druheho "prevychovavat"
@fallenkaa hmm aj ja mam svoje peniaze rada 😀 , nesetrim resp nezgrlosim, ale kym si nieco kupim veru si to 4x rozmyslim , skor zvazujem pomer cena/vykon a potom mam moralne zabrany typu ze za tricko proste nedam nad 25 eur a aj to by ma srdce bolelo ( klasicka kozena topánky je nieco ine)... jeho rodicov neries je to ich domacnost a výdavky. Skor sa zamysli ako budete zit ak vas / tvoj prijem nebude taky aby si si toto vsetko mohla dovolit...
Mne zasa vadia ludia co nemyslia dobuducna, len prisla vyplata, ruka horeeeeeeee aj ked by na to mali, taky zivotny styl mi pride taky osadnicky, 3dni hojno, potom....
@natalym ty si super 😀 , ked tak citavam pripoviedky o manzelovi, to ho mas na paradu ? ja mam nieco v bledomodrom doma, tiez mu hovorim ze som sa nechala odzubat obalom a raz ho v 60ke najdu pod vankusom s 2,4,6 otlacenymi rukami n tvari 😀 ( pridavam podla poctu deti)
Toto je problem? Vies co je problem, ze ak niekto nie jedna ako ty tak to musis riesit. Problemy su na ukrajine, imigranti, unasanie deti v norsku....to su problemy a nie takato povrchna idiotina
@pumpkincake tak choď riešiť problémy na Ukrajine, imigrantov a únosy detí v Nórsku a neprispievaj sem.
Ja to ako problém vidím- nie u svokrovcov, tí sú takí pravdepodobne obaja a už sa nezmenia. Skôr pre vás s priateľom bude ťažké nejak sa s tým vysporiadať. My s mužom sme šetrní obaja- tiež si dvakrát rozmyslíme, či si niečo kúpime, to ušetrené potom zas niekde vypustime, napr. ideme na dovolenku. Ja som za šetrenie, ale primerané, nie nezmyselné žgrlačenie do pančuchy.
Jeho rodičov by som neriešila,nevieš čo si môžu finančne dovoliť...a možno šetria synovi na svadobný dar 😉 Ani šetrnosť nie je na škodu,len sa treba vedieť v manželstve doplňať,ako sa tu už spomenulo,pozor na to,aby si ty nekupovala skoro všetko zo svojich peňazí. Môj manžel zarobí,ale neveľmi si vie peniaze užiť,tiež to videl doma,že netreba veci,výlety....ešteže má mňa,ak ho vytiahnem na nákupy,víkend,výlet ,ak zorganizujem rodinnú oslavu,tak neprotestuje,len to musím všetko ja menežovať...je to o dohode....ak zaplatíte bývanie,stravu a všetko nutné ,niečo dáte bokom "pre každý prípad" a ostane ti na kabelky a večer v reštike,tak ok,mnohým ľuďom však na toto už bohužial neostáva 😒
No nechcem ta strasit, ale takato kombinacia nie je velmi dobra. Na jednej strane mozno uz trosku marnivost a na druhej mozno az prehnana setrnost. Lebo cim viac bude on tlacit, aby ste setrili, tym ty budes mat vacsiu chut si "vyhodit z kopytka". Rovnaky pohlad na peniaze a minanie je podla mna dost dolezity, pretoze peniazmi sa riesi vsetko-cez to kolkokrat ist na dovolenku ci veceru az po velke investicie. Mozno som v tomto poznacena rodinnym prostredim, kde to prosto nefungovalo 😒 ale za seba mozem povedat ze drzgrosa by som nikdy nechcela, a ked su taki aj rodicia, tak jeho uz neprerobis (samozrejme, nechcela by som ani takeho, ktory si za posledne peniaze kupi somarinu do auta 😀 nastastie tuto dilemu nemusim riesit, uz som si vybrala 😎 )
ja mám niečo podobné-keď sa mi niečo páči alebo to potrebujem,kúpim si to a hotovo.priateľ najradšej nakupuje potraviny v oddelení "50% zľavy",oblečenie nosí aj 10 ročné (niektoré už riadne sprané alebo deravé),čo ma naštvalo tak,že som mu už pokúpila pomaly komplet garderóbu,do domácnosti (býva sám) si tiež nič nekúpi,všetko,čo za posledný rok potreboval do domácnosti,som kúpila ja-nie preňho,ale aby som dokázala fungovať keď som uňho.keď niekam ideme alebo mi niečo kúpi,počúvam ďalší rok koľko na mňa míňa.... už mi to celé ide na nervy,nemám potom žiadnu radosť z ničoho
@sense veď ja to aj zakaždým poviem,naštvem sa,my sme okrem toho obidvaja výbušné povahy,naposledy sme sa takto povadili v reštike pred iks ľuďmi,nech sa hanbí aký je...potom povie,že on to hovorí len zo srandy,ale to ako na sebe šetrí určite zo srandy nie je...ale ono to je asi lepšie ako keby míňal bez rozmyslu,len tie reči okolo toho by si mohol odpustiť
@fallenkaa Už som sa viac krát presvedčila, že mať partnera s rovnakým pohľadom na tieto otázky je na nezaplatenie. Myslím, že tvoji svokrovci sú tak obidvaja nastavení, možno šetria a nemajú už na to užívanie. Ale veľa ľudí je takých, že si proste nedoprajú a tým, že to nikdy nezažili tak im to ani nechýba. Otec môjho bývalého partnera nechodil zo zásady na dovolenky, lebo že ho to "nebaví", pričom robil na nočných ako otrok a viem, že si to mohol dovoliť.
Optimálne je podľa mňa si aj užívať a aj si ušetriť, ale to si asi nemôže každý dovoliť. Šetrenie je fajn, ale ja aj môj partner už máme tieto veci poriešené a keďže obaja razíme heslo, že žijeme len raz tak si doprajeme aj večere aj dovolenky a nie je toho veru málo. Výdaje si však strážim a keby som na to nemala, tak to neriešim. Partnera, ktorý si nechce takto užívať život by som už nechcela, u nás je to práve on kto si užíva a rád, ale zodpovedne... A tak isto naše rodiny z kade pochádzame majú rovnaký životný štýl. Podľa mňa je to veľmi dôležité 🙂
@fallenkaa
opisem Ti situaciu, ako to je u nas: moj manzel vyrastal bez otca, iba s mamou a s bratom, otec pravidelne neplatil vyzivne, nezaujimal sa o synov a moja svokra je od prirody neuveritelne lakoma zena, ktora aj ked trpela nedostatkom, tak o x rokov ked uz ma pomaly viac jak my a moji rodicia dokopy, tak stale sa u nej nic nezmenilo, zhrna peniaze a uklada po uctoch a neuzije si nic...., v domacnosti nemaju pohare, len dve salky, pribory asi z 2 servisov nekompletne zpred 30 rokov, taniere sme museli kupit s manzelom, v byte vsetko stare, ona si nic nekupi, lebo je jej na vsetko luto dat peniaze a tak si vychovala aj svojichdvoch synov, do toho ja, ktora som sice tiez prisla zo skromnych pomerov, ale viem si vazit veci, kupim si jednu a poriadnu vec, mamrada vybavenu peknu domacnost, kde je vsetko co potrebujem a podobne...., ked sme sa zobrali a zacali stavat dom, sme sa stale len hadali, lebo on chcel vsetko za pat korun a najlacnejsie a ja som nechcela povolit, jemu je zbytocne mat doma trebars solnicku, lebo jeho mama nema, nosi jedny tenisky kym sa nerozpadnu, nekupi si dvoje a nestrieda si ich, dlhsie by vydrzali, o vsetkom co sme chceli kupit sme sa vzdy hadali, nebola vec na ktorej by sme sa zhodli, keby som vedela co ma caka, utekam od takeho chlapa siroko daleko a plus ked som zostala tehotna a kupovala vybavicku, tak pult na prebalovanie bol podla neho zbytocny a podobne...., takze ak si ty rada uzivas zivot, co je uplne normalne a uz teraz schovavas pred jeho rodicmi nejake veci, tak to dobre nebude, on sa nezmeni a Ty budes velmi nestastna...., lebo nie vzdy budes nezavisla zarabajuca, raz pride cas ked bude mozno tahat rozpocet partner a tam uvidis, aky naozaj je, je tu plno tem, precitaj si...
ja som tiež taká, že 2x si rozmyslím, čo kúpim, rozmýšľam dopredu, lebo môže prísť nečakaná investícia, kedy budem peniaze potrebovať a nebudú. môj muž zase naopak a pri ňom som sa naučila dopriať si, kúpiť aj drahšiu vec atď. moja svokra je zase strašne šporovlivá, keď sme čakali niektoré z detí, bola som fajnová a vyberavá, keď som kúpila prebaľ. pult, či nový kočík (lebo jej dcéra pult nepotrebovala a kočík mala zodratý už používaný). rieš túto vlastnosť tvojho partnera čím skôr. je dobre, že to vidíš už teraz, kým nie ste svoji. ja veľmi budúcnosť vášho vzťahu nevidím, keďže toto u neho len tak nezmeníš. a aby taký šetrný nebol aj pri deťoch, aby ti nevyčítal každé nové tričko, či topánky, ktoré dieťaťu kúpiš a potom len začneš ľutovať....
Necitala som ostatne prispevky, neviem ci sa nebudem opakova, ak ano sry. Tito setrni partneri su v tejto pohnutej krizovej dobe velmi vyhodni, teraz nemate problem s peniazmi, ale nemusi to tak byt vecne a tato vlastnost sa moze hodit. Netreba to vidiet tak zasadne negativne, aj ked clovek, ktory nie je taka povaha to tazko chape. Tiez mam takeho setrneho, a na tychto chlapov plati potesit jeho sporovlivu dusu a ukazat kde si usetrila. Ok mas novu kabelku, ale usetrili ste tam a tam. Moznosti je nepreberne, niekedy staci len nieco naplanovat (vydavky 100e) nevyjde to, zrusi sa to a prezentujes to ako ste 100 E usetrili. Netreba ich utekat hned minut, ale potom ich spomenut pri kupe novej sukne 🙂 Tiez trochu obkukat setrenie a naucit sa setrit na podstatnych veciach, kde sa to naozaj da je tiez velmi prakticke. A tiez zapojit manzela/priatela do rozmyslania, tu sme usetrili, tak si mozme ten wellnes dovolit za usetrene, neminame extra peniaze. Ak ti to uz teraz vadi pracuj na strategiach, ako sa s tym popasovat. U chlapa sa to rokmi asi nezlepsi.
podla mna problem nie je ani to, co opisujes, myslim neprekonatelny problem, ale skor to, ze neviete spolu komunikovat. Neviem ako dlho s priatelom chodis, ale ak sa teraz nenaucite efektivne komunikovat..v manzelstve sa mozu tieto problemy este viac prehlbit a sposobovat problemy aj v inych veciach.Preto ak to vyzera na vazny vztah, zacnnite to riesit uz teraz.
a co riesit? ucit sa vyjadrovat svoje myslienky, pocity... a to emapaticky s cielom aby ma ten druhy pochopil, aby som ho nezranila...a hladat riesenia, kompromisy......
ja som tiež viac šetrila predtým, ale muž ma "preškolil". zbytočne nerozhadzuje, ale vie si aj dopriať a "užiť" si peniaze. postupne ho to môžeš naučiť, že nemá toľko dumať nad jednou bundou. ak ju potrebuje, nech si ju proste kúpi bez rozmýšľania. peniaze si do hrobu nevezme, ani sa z nich nenaje, ked sú na účte. Ak má niečo našetrené, tak si môže niečo aj dovoliť. a so svojimi rodičmi to nemusí riešiť. sú to jeho peniaze.
no a dnes sa moj muz ukazal v plnej krase a to, ze inokedy je lakomy na niektore veci jak svina a dnes som ho poslala do masiarstva a on doniesol najdrahsiu sunku, najdrahsiu suchu salamu a telacie parky, keby on u nas doma gazdoval, o tyzden po vyplate by sme nemali ani cent, vedela som, ze to spravi, ale nechala som ho a to chcel ist este do potravin, ze si nakupi co ma on rad, takze slanina a podobne....., na jednej strane setri a vsetko je prenho zbytocnost a na strane druhej ak mu zasibe a ide do obchodu, tak to stoji za to..., no a este na cigarety a rybarske veci a veci do auta sa u nas peniaze najst musia aj keby sme nemali jest, takze priority ma moj manzel jasne....
@fallenkaa u nas je to zase opacne. Som z rodiny, kde sa vzdy davalo pozor na peniaze. Nikdy nam nechybalo, ale zbytocne sme neminali. Mama stale spomina svojich rodicov, ktori v zivote nevzali pozicku a nemali dlhy. A na mna sa to nalepilo. Ak mam nieco kupit, tak si najprv porovnam cenu v obchodoch a vyberiem najlepsiu moznu cenu vzhladom na kvalitu. Manzel je uplne opacny. Vojde do 1. obchodu a kupit topanky za 100 E. A ja naopak, idem sa zblaznit od radosti, ked vo vypredajoch napr u Bati kupim za 60 E 6 parov topaniek 😀
Niekedy je dobre mat dva protipoly, pretoze sa vieme potom dohodnut na zlatej strednej ceste, ale su okamihy, ked mame rozbroje a potom je dolezite komunikovat a riesit to hned a zavcasu.
Nikto nie je dokonaly a asi by bolo dobre, ak zvazujete spolocnu buducnosti, dopredu si stanovit pravidla. Ano, su to Tvoje peniaze, rob si s nimi, co chces, ale najprv daj istu sumu na spolocnu domacnost, nieco na buducnost a zvysok veselo utrat.
@fallenkaa ahoj tak takeho muza mam ja domaaaaaa. Je to boj, o vsetko. Neustale mi vycita ze vela minam, ze si kupim bluzku hoickedy nie len na sviatok. Oni tak fungovali, na sviatky sa len kupovalo oblecenie. JA musim v praci vyzarat dobre, tak nechape. Mam rada welness, dovolenky, proste zit zivot na plno. On nie len doma na gauci a preziva. Je to boj, ja som si nakoniec oddelila ucet, aby nemal prehlad a poviem ti hadky ustali, ale teraz napr. chcem ist na dovolenku bez neho lebo on je v novej praci a nema narok an volno a to nejde prezit, ze si niekto uziva a on bude doma. INAk ja ho tiez presvedcim na dovolenku alebo vylet ale musim platit ja, lebo inak nejde. No katastrofa....
@svetluska82 My na dovolenky nechodíme. Lebo by som ju musela vybrať, zaplatiť a ešte by aj pindal.
@natalym no my ano, ale ked pan tvorstva nemoze, chce aby sme vsetci sedeli doma a cumeli do blba a ked mam iny nazor tak sa ide zblaznit . A to esten evie, ze okrem chorvatska planujem ist na poznavacku so synom do Anglicka alebo PAriza o 4 dni.....Musim mu to sakra nejako povedat asponpar hodin v predstihu.
@svetluska82 No môj zase chce, aby to nič nestálo, aby to bolo super a podľa neho. Čo navrhnem ja je vždy blbosť. Ale veď už ma to netrápi, urobím si ako ja chcem. Ale Tvoj muž je ešte iná liga oproti môjmu. 😀 😀 😀
Keby bol šetrný tak to by mi nevadilo, ale one lakomý, síce nie je úplný extrém, ale je.
@natalym lespia ci horsia? nejako to neviem posudit.....
@fallenkaa Mali aj máme. Na jednej strane je to dobre, že on je šetrný a Ty dopraješ, môžete sa dopĺňať. Ale ak Ti to teraz vadí, neskôr Ti to bude ešte viac. Tak máš dve možnosti: buď neprovokovať a skrátka trochu to obmedziť a kúpiť si raz za čas, môžeš si šetriť, peniaze sa vždy zídu, možno Ti to bude na prospech. Alebo zakaždým povedať, že si si na to zarobila, neukradla si to, takže je na Tebe čo s tým urobíš. A Tvoj priateľ nech si robí čo chce. Len sa nedostaň do štádia, že Ty mu budeš kupovať veci a on si na to rád zvykne. Lebo toto je môj prípad.