Od mala rodicia uprednostnuju sestru (to tu nebudem rozpisovat). Obe sme uz dospele a mame svoje rodiny. Sestra sa vydala, otehotnela a zacali stavat dom. Prislo klasicke stazovanie, ze ake je vsetko drahe a teda mama kazdy mesiac vytiahla svoju stravovaciu kartu a dala ju sestre, ze ved chudaci stavaju dom a ona je na materskej, tak nech si nakupia potraviny. Teraz sestra uz nie na rodicovskej, ale 3 roky pracuje. Potrebovali nove auto a nasi, ze im pozicaju poniaze a ze sestra im to splati a zrazu uz to nebude vracat, lebo vsak oni maju hypoteku a vsetko je drahe. Podotykam, kupili rovno najnovsi model (ziadna jazdenka). Isla zima a sestra, ze maly nema zimnu bundu, tak mama mu kupila bundu. Ze to ma akoze na narodky a ze uz mu kupi iba drobnost. Prisli narodky a dostal dalsi darcek v hodnote 60 eur.
Naposledy boli na vikend niekde v Tatrach, stalo ich to 650 eur. Isli autom a ze nemaju dialnicnu, tak ze pojdu mimo dialnic ale ze im to bude dlho trvat, a ze maly bude nervozny v aute, ze bude mrncat (maly ide mat 6 rokov, tak uz by podla mna mohol vydrzat 2,5 h v aute), tak jasne ze mama im dala peniaze na dialnicnu znamku.
My s muzom mame dve deti, ja som na rodicaku, mame hypo na byt, ale nikdy som nepytala, ani nezobrala takto peniaze od nasich. Ked sme kupovali auto - kupili sme take, na ake sme mali (kupili sme 5 rocne jazdene). Vysku hypo so sestrou mame rovnaku (oni stavali dom este pred kovidom a pozemok dostali zadarmo), splatky na hypo mame cca rovnake. Maju obaja prijem a mozem povedat, ze celkom slusny. Tak preco stale beru peniaze od nasich?
Stve ma,ze sestra rodicov takto vyuziva.
Ja nechapem Tvojich rodicov, ked dam jednemu, dam aj druhemu
Pytaj si aj ty (hanba nehanba), ak ťa to štve. Je to len z toho dôvodu, aby ste dostali od rodičov rovnako. Rodicia pravdepodobne budú sestru podporovať tak či tak, s tým nič neurobíš.
@crazy_cat_lady lenze ja budem potom vyzerat ako keby som chcela tiez peniaze od nich, ale ja nechcem ich peniaze. My to s muzom berieme, tak ze aktualne som na RD, mame nizsi prijem a teda krotime nase vydavky. Ak raz nemame na nove auto, tak ho nekupime a nebudeme si poziciavat od rodicov. Mame zdrave ruky aj nohy a ked prideme do bodu, ze rodicak nestaci, tak deti do jasli/skolky a ja sup spat do prace...nechcem sa spoliehat na rodicov a ich peniaze ... proste keby mi povedali, ze uz nikdy nekupia detom darceky a za tie peniazy by sli radsej do kupelov/na wellness pobyt/niekam si oddychnut, tak by som bola stastna (kedze maju kooopec zdravotnych problemov)
Takto to býva v mnohých rodinách, jedno dieťa, ktoré má najväčšiu lamentačnú schopnosť, skučí a vyplakáva a hrá rodičom na city, najviac toho dostane. A bez hanby si zoberie. Toto je chyba rodičov, nevidia, že máte narovnako výdavky, ale vidia a akceptujú lamentácie a divadielka sestry.
My mame nieco podobne so svagrinou. Mala som k tomu raz davno nejaku poznamku, na co sa zvysok rodiny urazil. Odvtedy sa do toho nestaram, nie je to nas problem, neriesime to s muzom. Je to chyba rodicov, ze sa takto nechaju vyuzivat. My mozeme s cistym svedomim zit bez toho, aby sme boli komukolvek cokolvek dlzni a rodicia nech si robia, co uznaju za vhodne.
@0silvia0 s tym vyplakavanim si to trafila uplne presne....extremne ma to stve...su tu aj ine situacie...je velka noc/vianoce. Mama robi salat a ja ze preco ho robi tak vela. Ze ved pre sestru, ze oni su iba traja (ona, muz a maly), ze im by sa neoplatilo robit salat. Pozeram na mamu, ze ved ale vy ste dvaja (mama a oco), tak snad sestra by mohla urobit salat a doniest ti, kedze vy ste len dvaja. To iste ked sa robia rezne cez vikend...
Chapem, ze sestra ma vyhodu, ze byva oproti rodicom, tak si tam skoci kadeco zobrat, ale cakala by som aspon, ze im da peniaze na suroviny. Ale ona nic...
A ty sa nemôžeš so sestrou porozprávať?
@adaam taki ludia ako je jej sestra toto absolutne nevidia ako nejaky problem alebo vyuzivanie. Moja svagrina dokonca vsade rozhlasuje, ze jej nikto nikdy s nicim nepomohol. A badam to u viacerych, ktorym kdekto pomaha, ze hovoria, ze im nikto nepomaha.
Niečo podobné som riešila včera s mm a nakoniec som sa dozvedela, že ja si potrebujem niečo dokazovať. Iba som mu povedala, aby si jeho sestra riešila svoje problémy sama a nespoliehala sa na svokru.
@adaam skusala som, ale napr situacia s autom a jej reakcia: ale my sme proste potrebovali velke rodinne auto, nemali sme tolko a to bola proste dobra cena. a ja nemam teraz peniaze na to, aby som to vratila nasim 🤦♀️ my ideme teraz robit zamkovi dlazbu a chcem zastresit terasu...
Reakcia ku salatu: ved mama by aj tak robila salat, tak uz tu trochu salatu pre nas na sviatky urobie, nie?
Bezne v mnohych rodinach - pomaha sa tomu, kto najviac mrnci. Aj u nas je to tak, no neriesim to, je pod moju uroven nariekat, hanbila by som sa. A ze sa rozhodli rodicia pomahat "slabemu" clanku, to je ich vec, nie moja, ja som natolko schopna, ze to zvladam sama.
@diewcatqoo ja netvrdim, ze nam nepomahaju: ked som bola tehotna s mladsou a prisli sme tam na cely den so starsou, tak mama ju zobrala do kocika, na ihrisko, na zmrzku a ja som si vylozila nohy u nich. Naozaj som si oddychla a pomohlo mi to.
Ale sestra ma vzdy na vsetko reakciu, ze ved oni maju rodinny dom a s tym su ine vydavky - ano, suhlasim. Byvame v byte a neriesim nejake prestresenie terasy, zamkovu dlazbu, elektricku branu na garaz, plot, atd....
rodicom chyba ten zakladny zmysel pre spravodlivost, dam prvemu, musim aj druhemu
uz su starsi a uz ich nepreucis - musis sa s tym len zmierit
u nas v rodine neexistuje, ze jeden dostane a druhy nie a takto bolo od starkych az po vnucata - vzdy sa delilo rovnym dielom
a u vas este asi bude bitka aj o dedicstvo pri takejto podarenej sestre - odporucam si to nejak osetrit vopred s rodicmi
Tvoja sestra si akože dobre vycvičila vašich rodičov. Mala by si jej konečne vysvetliť že oni nie sú oslik otras sa...
Tvoja sestra to nevidí tak ako to vidíš ty, na všetko má ospravedlnenie, na všetko má nárok, veď ona hlavne potrebuje. Keď sa ozveš ty, budeš za tú, ktorá nedopraje sestre a ktorá jej závidí.
Ja by som ti poradila to neriešiť, lebo keď to budeš riešiť, zas ju budú rodičia brániť a brániť sa bude aj ona sama.
Ja sa stavim, ze ked dojde na lamanie chleba a bude potreba sa o rodicov postarat, sestra da ruky od nich prec. Aj taki ludia bohuzial existuju.
Prečo to riešiš? Nerieš a nebude ťa to štvať. Ste zdraví, máte zdravé deti a peniaze boli a budú. Raz menej, raz viac. Rodičia sú svojprávni, rozhodujú sa podľa seba.
Ja som už dávno pradávbo prestala riešiť tieto veci a obrovsky mi odľahlo. Peniaze nikoho šťastnejším neurobia.
@abbey1 ja tie peniaze nechcem pre seba, ale bola by som radasej keby si ich uzili nasi...toto s peniazmi je iba spicka ladovca, co sa deje...
Kazde rano a kazde poobedie chodi moja mama maleho zanasat do skolky (sestrin manzel je predsa unaveny ked pride o tretej z prace, tak on nemoze ist po maleho)
V poslednom case sestra uz nechodi s malym ani po lekaroch ked je chory, lebo ze ona by si to potom musela nadrabat v praci a teda nasa mama s nim chodi na ocne, usne, k detskej...
Minule vravim mame, ze podme sa kupat s detmi, ze ju pozyvam....joooj, ona nemoze, vravim, ze co ma na praci, ze sestra jej volala, ze maly sa jej zdal nejaky nachladnuty rano, tak ze keby volali zo skolky, ze mu je zle, tak aby mama sla po maleho.
Ale to je rozhodnutie tvojich rodičov. Ja chápem, že ti to je ľúto aj s ohľadom na tvoje dieťa či deti. Ale neurobíš s tým nič. Zažila som. Predýchala som a prestala som riešiť. Lebo tam ty nič nevyriešiš. Je to čisto v réžii tvojich rodičov. Povedz slušne ale otvorene rodičom, ako to vidíš a cítiš. Ale to je to jediné, čo môžeš urobiť. Bohužiaľ.
ja by som sestre pri najbližšej príležitosti keď zas bude skuvíňať, ako je všetko drahé a nech mama zaplatí, rovno šplechla do ksichtu, či im dvom pracujúcim slušne zarábajúcim dospelým ľuďom nie je ani trochu trápne pýtať od mamy, či by nebolo lepšie sa zakrývať len takou perinou, na akú majú a že som zvedavá, keď budú rodičia potrebovať na staré kolená pomoc, či bude rovnako ochotne dávať ako dnes berie...
ano, mama je svojprávna, môže so svojimi peniazmi aj časom naložiť ako ona uzná za vhodné, ale tiež by si nemala nechať so sebou zametať. Pripomenula by som jej, že má dve deti a tri vnúčatá (alebo teda koľko) a že nepýtate materiálne dary, ale radi by ste s ňou trávili čas aj vy (napríklad niekde na výlete atď) a nemusí sa zodrať len pri sestrinej rodine.
@sissy27 raz som si rypla do nej, ze: co by ste vy robili keby tu nemate nasich? 🙂 a jej reakcia: vsak ty pockaj ked sa vratis nazad do prace a uvidis ked budu deti chore. Teraz detim kupis aj na bazare veci ale ked pojdu do skolky, to uz im nedas take obnosene, uvidis kolko to stoji penazi vsetko. Uvidis ake to je ked budu sviatky a budes musiet upratat cely byt a aj urobit na stedry vecer jedlo...
A boli sme dorozpravane 🤦♀️🤣
Jedine čo ti pomoze,je zmeniť svoje myslenie a svoje nastavenie.pozri sa na to z iného uhla,ak sú dvaja pracujúci zdraví ľudia na toľko neschopní,aby si riešili veci samostatne,môže ti ich byt akurát ľúto.co sa týka mamy,ak by nechcela - nepomohla by.ak by sa ti stazovala potajomky,vtedy by som zakročila.vyzera to,že je všetkým zúčastneným takto dobre. Chápem ta,ale pomoze ti len tvoja zmena myslenia lebo situáciu za druhý meniť nemôžeš,ako to oni nechcú 🌸
Nehnevaj sa na segru, je to sice bezchrbtovy zivocich, ale hnevaj sa na rodicov. Nemaju jedinacku, tu hyenu, ktiora to s nimi vie lepsie ako ty. Rodicia maju byt spravodlivi, adpon priblizne. A nie su. Nakracaj za matkou a popytaj cca 50 000,ze potrebujes a segre tolko dala. Najskor zaspieva, ze nena, kebo co mala z nej vytahala segricka a najskor ma u nej objednane dalsie many. Hnus, taki "rodicia".
Ti, co sa do mna oustia, ze rodicia nemusia a nemaju davat, Suhlas. Bud ani jednej, alebo obom. Howg. 👿
Áno toto sa deje vo veľa rodinách. Môžeš a kvôli tomu trápiť, alebo to prijať, že to tak je. My sme to prijali. Výsledkom je, že udržiavame iba nutné formálne vzťahy. Paradoxne tie vzťahy sme nenastavili my, ale strana, ktorá berie všetko.
@janettdamian presne, ti nadstart obdarovani predsa nechcu "chudobnym pribuznym" ukazovat svojho "oslika" otras sa, ci vydojenu kravu",ked to od starych tak krasne sype, tak odizoluju ich dalsie deti od nich, niekedy staci par poznamok a je po rodine. 🌀
Ked rodicia chcu dat je to ich volba, len nechapem ako mozu robit taketo rozdiely. Ked jednemu, tak aj druhemu. Brat dokoncuje dom, nasi im financne pomohli, ale na vianoce taku istu sumu dali aj nam. Nepotrebujeme to, ale oni su toho nazoru, ze aj tak raz bude vsetko nase, tak preco nedat teraz, ked to je v bratovom pripade momentalne potrebne.
sestra ocividne iba vyuziva dobrotivost tvojich rodicov. ty si sa s nimi o tom nerozpravala? ze ti to pride jednak nefer, a jednak, ze sestra ich len vyuziva? ak s tym oni nemaju problem, tak s tym asi vela nenarobis, kedze su to ich peniaze ..