Ahojte,
mam taky problem, resp. dilemu s mojou mamou. Ma 75 rokov, zije sama, cca 10 km od nas. Ja som momentalne doma na OCR. Mame 2 deti. Samozrejme dodrziavame nariadenia, na nakup len raz tyzdenne, a pod.... Berieme to vazne. Len moja mama akoby si vobec neuvedomovala vaznost situacie. Ma ruska odo mna, kazdy den rano si ide pre noviny, ten aspon 15 min. pohyb za den vonku potrebuje. Velke veci jej my kupime raz za tyzden. Je na mna strasne naviazana, odjakziva panovacna a direktivna. Rada by ma stale riadila. S tym suvisi, ze stale ked spolu volame, tak chce aby som tam prisla, upratala jej, napiekla a pod. Ked jej vysvetlujem dolezitost karanteny, tak sa hneva, prska, akoze ja sa vyhovaram a pod. A citovo vydiera, ako je tam sama a pod. Tieto citove vydieracky su u nas odjakziva... A ja mam dilemu, ano som doma, mohla by som k nej teraz castejsie zajst, nieco jej pomoct, lenze je tu to riziko korony. Z druhej strany jej verim, ze sa citi sama. Takze otazka, ako ostatni riesite momentalne navstevy svojich seniorov v rodine?
@januarova my na návštevy nechodíme, moj otec má zdravotné problémy, cukrovku, problémy so srdcom, atd. takže nechcem ho ohroziť, voláme si skoro každý den, ked dačo treba donesieme pred dvere a vybavené, zakývame si z okna a pohoda, vydržíme hádam
nooo mate s mamou nastrbeny vztah uz predtym to je problem. moja mama ma 65 zije sama 10kn od nas a ano ja ju raz za tyzden navstivim. lebo mne aj jej to robi dobre. obe sme v prisnej izolacii od uplneho zaciatku. verim ze nie sme jedna pre druhu hrozbou. robim to z lasky a dobrovolne. obe mame auta. ak by mi povedala ze nemam chodit nechodila by som a ak by som jej pvedala zw to vznimam ako risk netlacila by na mna. je to o ludoch... mozte skusit pravidelne videohovory ci jej to nepomoze
@januarova raz za týždeň zavezieme rodičom nákup k bránke.Ked to tak je roky, že vydiera, tak už si zvyknutá či nie?😊či máš výčitky?
Objednaj jej knižku, krížovky niečo čo robí rada.
Už ju nezmenis a bude to vekom len horšie teraz musí vydržať neustupila by som Napiecť, navariť jej môžeš ...máš to tazke, verím, že sa cíti osamelá, alebo nemá koho dirigovať😅toto sú ťažké povahy a vztahy
@janickacrazy a otec zije sam?
@juliet86 , ano mame dost nastrbeny vztah😢
@eliska13 , no napriek tomu ze je taka prakticky odjakziva ja mam vycitky. Aj ked viem, ze by som ich nemala mat. S ponukanim aktivit pre nu som uz davno prestala. Cokolvek som jej navrhovala, tak ju nic nebavilo, nechcelo sa jej a pod. Jej najlepsi kamarat je televizor.
Takto aspon viem, ze ozaj nemusim mat vycitky...
@januarova nie, otec žije s mamou, inak moja mama má 73 rokov a teda varí, pečie a upratuje si sama, keby som jej prišla upratať, tak by sa hádam aj urazila do krvi, že ved ona má upratané, navarené, atd. a moja mama je tiež taká, že rada diriguje, to sú povahy, s tým veľa neurobíš, nejaké zvieratko by nechcela mama? žeby mala dačo na prácu
@janickacrazy , aj ona by bola viac sebestacna keby chcela. Len nechce. Najradsej je ked ju druhi obskakuju. Preto nema ani ziadnu priatelku, nikoho. Lebo sa s nou neda vydrzat. Ja viem ze s nou nic neurobim, ina nebude. A zvieratko nehrozi, to som jej ponukala ked som sa po svadbe odstahovala pred 17 rokmi a nechcela ani pocut.
Nechodim k mame, volame si kazdy den, pripadne jej nieco donesiem pred dvere.
@januarova vies ono tato kriza ukaze to dobre v zlych vztahoch ale aj to zle.... znie to ze mate s mamou spoluzavisly vztah. ste zemiakova kasa. nie hranolky. ty sa citis zodpovedna za jej pocity. chapes to ty ako dospela samostatna osoba ktora jej chce dobre sa citis vinna za to ze ona sa citi zle. vidis tu absurditu v tom? zialbohu niektori dospeli sa tak boja odmietnutia a samoty ze si takto vybuduju vztah s detmi... a de facto tym sposobia to coho sa nakviac boja. to su tie absurdity zivotam radim ti par sedeni s psychologickou ;)
@januarova nechce, lebo to hodí na teba a ešte aj s výčitkou.Mojej babke musela mama variť od 62 r.musela ako musela jedného dňa babka povedala, že sa jej samej neoplatí variť, cíti sa zle a my varíme denne, takže budeme variť aj pre nu.A moja mama dobrák to brala ako hotovú vec a neoponovala, lebo hneď by bola hysterická scena.Prave nedávno som to mame pripomenula, lebo má rovnaký vek len na moje veľké šťastie inú povahu.Ked som jej chcela prísť na Vianoce pomôcť variť skoro sa urazila, že nie je stará a nemám prísť.Nie nemaj vycitky veď pomáhas ako sa da.
V žiadnom prípade sa nenechaj vydierať, musíš byť rázna. Tvoja mama v tom nie je sama, my sme s manželom nevideli vnučku viac ako dva týždne, veľmi nám chýba, ale nenapadlo by nám žiadať teraz stretnutie. Takých rodín je kopec a čo teraz..budeme sa trieskať o zem že ja chcem, ja chcem...?? A neodpustím si poznámku, že ak by moja dcera mala hororové sny, keď sa máme stretnúť..veľmi smutné. Ako hovorím, nenechaj sa vydierať a najmä nemáš mať prečo výčitky, ak neskáčeš podľa jej nálad.
@januarova neoplati sa ti jej nic vysvetlovat, nikdy to nepochopi... je manipulator a ty si buduj psychicku odolnost. Alebo ak mas na to nervy, hraj jej hru. Mrnci jej do telefonu ake to mas tazke, aka si unavena, vycerpana, ako ti nema kto pomoct a prist aspon trocha upratat a navarit, ved mas predsa 2!! deti, to ona ani netusi co to je za zaberak...
Veď sa dohodnite, že si budete napríklad každý deň volať cez messenger. Aj sa uvidíte a nebudete sa ohrozovať. Ja tak volavam s mojou babkou už roky. Akurát, že ona si tiež nedá teraz povedať cez karanténu a aj tak chodí kade tade. Môžem sa za ňu akurát tak modliť. 😇
Dakujem dievcata za povzbudive slova🙂
@januarova to celkom poznám. Aj keď moja býva úplne blízko nás, má len o pár rokov menej, ale akosi si neuvedomujú seniori vážnosť situácie ako my... Nie je ani panovacna, ani direktivna, sebestačná, ale naučená chodiť von na nákupy,precházky. A tiež mi vyčíta, že málo chodím aj keď som jej povedala, že aká je situácia a že MY sa bojíme vlastne najviac o nich, starších. Všetko sleduje, dodržuje, ale neberie ako my... Lebo žije sama a chápem, že je to ubíjajúce pre starších ľudí tá samota.
Aj moja ma 75, byva 150km od nás.a urcite jej nesedime pri riti, a to ma zdravotné problemy.
Býva v dome, kolko vladze si porobi, potom oddychuje.pred vypuknutim sme jej stihli urobit jarne poriadky v dome aj zahrade.teraz si riesi sama.
A nemrnci, nesekiruje, nevydiera. Keby skusila nedam sa, mama je mama ale odtial potial.
Keby aj chcela, na hlavu si srat nenecham
@januarova ono je to ťažké radiť. Každý máme iné povahy. Niekto je naučený celý život rozkazovať, niekto je spokojný ak sú deti šťastné a je šťastný aj on. Každopádne to majú teraz seniori veľmi ťažké a je to pre nich ako za trest. Aspoň u tých sebestačných, čo majú svoje rituály v mestách, že idú na nákupy, prechádzky aby im prešiel čas. Teraz celkovo majú lepšie ľudia čo majú domy, záhrady.. Preto aj v mestách vidieť stále viac dôchodcov ešte, lebo sú sami väčšinu dňa, čakajú deti, vnúčatá... Oni sú už veľa krát ako deti, potrebujú povzbudiť, objať, pohladiť. Samota je zlá, ubíja 😔😔😔
Moja mama tiež žije sama, patri do rizikovej skupiny a sme tiež v kontakte len telefonicky, ale ona plne chápe riziko a nielen pre seba, ale aj pre nás s malým dieťaťom, ona ani nevychádza, nanajvýš do záhrady, vraj ma plny mraziak, špajzu, pivnicu, že ak bude treba tak aj mesiace vydrží zavretá a chlieb si aj sama doma upečie, keď tvoja mama takto situáciu nevníma a neberie ohľad na teba a tvoju rodinu, tak prečo ty máš brať ohľad na ňu??? Len žiadne výčitky, ona je rodič a ty tiež, vieš čo je dobré pre tvoje deti, a ona by to mala vedieť tiež, keď nie, tak smola, nech sa potom durdí 😉
@januarova ziadne navstevy, len nakup pred dvere a odchod. Neohrozujem nikoho z rodiny.