Prišla som si sem po radu, čo by ste robili na mojom mieste.
Hádam sa s bratom ohľadne peňazí pre rodičov. Obaja rodičia sú na dôchodku (ja a brat sme deti z otcovho druhého manželstva, pred mojou mamou mal otec ešte jednu ženu).
Rodičia bývajú v Bratislave v 4 izbovom byte v ktorom sme ja a môj brat vyrástli, dostali ho za minulého režimu. Nie je to žiadna novostavba ale prerábalo sa celé jadro asi 10 rokov dozadu, kým rodičia pracovali. Obaja sú ešte celkom vitálny aj keď pomaly prestávajú vládať. Mama má 71 otec 76. Celé hádky začali, pretože moja mama začala s tým, že ten byt je veľký a ona už nevládze upratovať. Chodila som doteraz 2x do týždňa pomôcť im nakúpiť a upratať. Bohužiaľ častejšie nemôžem. Mám manžela a dve vlastné deti (mám 29), deti 2 a 3 roky. Môj bezdetný brat tam nechodí vôbec a že ani nebude. Tak moja mama začala, že zaplatia niekoho kto to bude robiť. Samozrejme peniaze na tom im mám dať ja. Strašne ma to naštvalo, lebo jediný argument môjho brata je, že má "vysokú hypotéku".
Môj brat si dva roky dozadu zobral hypotéku na 3i byt v Bratislave na ktorý reálne nemá. Rodičia založili ich byt na jeho hypotéku, lebo nemal našetrené nič. Samozrejme ja keď som si brala hypotéku s manželom (vtedy ešte priatelom), nepomohli mi nijako, povedali ich klasické "nedá sa".
Teraz sme v situácii, že rodičia potrebujú pomoc, on tam chodiť nechce, ja nestíham ale rodičia pýtajú peniaze odo mňa. Nie že by som im ich nechcela dať ale s manželom máme tiež pomerne vysokú hypotéku, mám dve malé deti a pracujem len na polovičný úväzok. Zároveň nerozumiem prečo by peniaze môjho manžela mali ísť na upratovanie bytu mojich rodičov. Ja som navrhla, nech sa rodičia presťahujú do menšieho ale to sa samozrejme nedá, lebo byt je založený pre môjho brata.
Budem vám vďačná za návrhy na riešenie.
Nestaraj sa a pomôž, koľko sa ti žiada a mozes. 🙂
Brat je riadne vychcaný. Založiť rodičovský byť to hej, ale pomôcť ani náhodou. Postarať sa o rodičov by mali obaja súrodenci podľa možností+/- rovnako. Každý má dnes svoje - hypo, starostí, prácu, takže z jeho strany len výhovorka a lenivosť. No a riešenie? Potom by som to pripomenul rodičom, keď sa raz ich byt bude dediť, či by to bolo spravodlivé pol na pol., keď brat na nich kašle...
@ivangeline jasné hlavne to koľko môžeš... 😉
a nenažratý brat si bude váľať pupky a tešiť sa ako obabral sestru.... taký už dobre poznám... prvý sa bude tisnúť k dedičstvu...
v tom momente sa zabudne koľko pomáhala sestra .... vlastná skúsenosť.
autorka - nedaj sa obabrať.
brat vyzerá nenažranec, najmä môže byť problém pri dedičstve....
jednoducho mu len písomne oznám koľko bude platiť každý druhý mesiac - ak odmietne, nezabudni si uchovať smsku.
ani netušíš ešte čo všetko sa "vyberá" na dedičskom konaní resp. pri delení majetku. 😉
no porozpravala sa s rodicmi urcite, nech prispievate s bratom ked tak rovnakou ciastkou, ak nie, tak bohuzial, nech si to potom asi riesia sami. kedze prestahovat do mensieho sa nemozu, kvoli bratovi, tak nech si pripadne riesi on
Rodičia sú riadne hlúpy, sorry. Uvedomujú si vôbec čo spravili? Vždy treba problémom predchádzať, lebo potom sa presne toto stáva. Ako dlho majú tú hypotéku? Nedá sa založiť zvyšok už na bratov byt? Neviem, či sa to dá. Potom by mohli ísť do menšieho.
@deti95060810 no a čo? Ona ma svoje svedomie. On svoje. O dedičstve by nemala byt reč. Skôr nakoľko ozaj potrebujú rodičia pomôcť. A či im pomáhať chce a môže.. Rodičia, nech si zariadia, ako vedia. Ona nemusí nič. Ani sa ozvať.
Navrhy?? Co potrebuju tolko dvaja ludia upratovat? Hadam len po sebe. Raz do roka umyt ty okna, raz do roka brat. Ostatne si hadam vladzu po sebe upratat. Cudujem sa, ze im chodis popri dvoch detoch a praci upratovat. Pekne by som rodicom povedala, ze tebe s hypo nepomohli. Nech im prispieva a upratuje ten, komu pomohli.
nedaj sa, neprispievala by som a duplom po tom, co mame nestaci nakupit a 2x do tyzdna upratat a mas jej upratovacku/sluzku platit = nech si to robi sama. Alebo si mala na tu sluzku ako velkomozna pani zarobit. Nasa babka zila 95rokov, a chodili sme k nej na navstevy a pohostila nas. A nie aby sme jej riadili. Kazdy tyzden mala nakupene, nakup vylozeny doma, samozrjeme opravy udrzu a velke riadenia urobene. To sa postarala rodina samozreme. Ale nik jej cele dni neposluhoval a v kuse neupratoval a ani by to nikdy nedovolila. Co potrebuje riadit castejsie?
Normalne by som si s nimi sadla, ze snaha o pomoc bola, tebe nedali, nepomohli a ty mas na rozdiel od brata aj rodinu a snazila si sa im pomat kolko situacia dovolila. Nestaci, nech im upratovacku hradi syn, alebo si ju hradia z uspor a dochodku.
A viac by som to neriesila a nie, viac by som ani nerobila. Stale by som nechala v ponuke to, ze im pridem raz za tyzden doviezt nakup. A ked prides na navstevu pomozes mame co to spratat, velke upraotvanie pridete pomoct ale trvala by som na tom, ze pride aj brat..
NEdala by som sa nicim citovo vydierat. TO ze nevedia byt predat, a ist do mensieho, je ich chyba a nech to riesi brat, prenesie zalozne pravo, vyplati to, alebo cokolvek... kadeco sa da.
Čo také potrebuje stále upratovať? Nejaký riad po sebe, raz za týždeň oprať a pozametať snáď dvaja ľudia zvládnu. Nákup im tiež platíš zo svojho? Tvoj muž má svätú trpezlivosť. Kedy sa stíhaš venovať vlastnej rodine? Chodila by som koľko už nám za vhodné /raz do týždňa a zakaždým by som sa nenápadne opýtala kedy cez týždeň prišiel brat.
Už len krôčik k využívaniu.
ved ziaden problem, ked brat prestane platit hypo, pride o byt a vrati sa naspat k rodicom a bude pomahat... nie vazne... niezeby som nechcela pomoct rodicom, ale toto je o drzku. Nie je moznost najst si napriklad studentku? Zeby penajali izbu?
Na jednej strane píšeš, že sú rodičia vitálni a na druhej, že nevládzu upratať 4-izbový byt. Moji rodičia 74,75 bývajú sami vo veľkom dome. Tiež chodíme pomáhať 3 sestry. Náš "brácho" kašle na otca. Otec minulý týždeň porezal s pílou sám všetky staré jablone v záhrade. To je po infarkte, bez prsta s cukrovkou.
Mám pocit, že je to využívanie zo všetkých strán, resp. tvoj brat manipuluje rodičov proti tebe. Rodičom pomôž koľko vieš a môžeš, a pripomínala by som im bratove správanie, ja s mojou povahou, by som mu pekne vyčistila žalúdok, alebo ho konfrontovala s rodičmi...
Fuuuu no taka este nehrala aby som prispievala len ja, kludne by som sa s rodicmi aj pohadala keby sa s nimi nedalo najskor slusne porozpravat, ale sli by sme pekne na polovicku inak nie.
Panko ma vysoku hypo inak nic a ty este k tomu 2male deti a to je uuuuplne v poriadku.
Fu, som sa normalne rozculila len co to citam. A bratovi by som vycistila zaludok teda poriadne ako prvemu, hned by som sa ho na zaciatok spytala ci mu to nieje sproste ked ty mas aj 2 deti.
Nech si brat vezme zalozne pravo uz na svoj byt a mozu sa rodicia prestahovat ked nevladzu upratovat taky priestor ... ak by ste sa mali skladat na upratovacku, tak urcite napolovicu s bratom ... sama by som na tvojom mieste a situacii veru neprispievala ... ale myslim ze by uplne stacilo kebyze sa s bratom pri upratovani prestriedate ..
Vsak zase snad rodicia tolko nenaspinia ze treba kazdy tyzden generalny poriadok v celom byte robit na cely den ... vela stastia !!!
Mne napada, ze ked je ich byt zatazeny hypotekou a (nedajboh) zomru, dedite s bratom tento dlh?
Mam rodicov v podobnom veku a nechodim im upratovat ani by to odo mna nikdy nevyzadovali, vedia, ze mam svojej roboty dost.
Akoze co dvaja dochodci robia cely den? Pokial su vitalni, nech spolu upratuju.
Maju male dochodky? Nevedia si zaplatit upratovacku, ak na tom trvaju? Ak by na peniazoch trvali, prispela by som polovicou. Druhu polovicu nech pytaju od brata.
inak preco brat nebral hypoteku na byt ktory kupoval?? Ale zatazil rodicovsky?
Ale brat už byt ma a spláca hypo, tak nech sa založí bratov byt, a rodicia môžu ísť do menšieho a z rozdielu na cene nech si aj priplatia upratovačku aj kúpele.
A akoze pytat od dcery, ktora je pravdepodobne na rodicaku peniaze, to uz je fakt rodicovsky level.
@veltraud správna pripomienka, tiež by ma zaujímalo ako by to prebiehalo, brat vyzerá prespekulovany vychcanec
a brat uz ma rodicovsky byt prepisany na seba?
mame povedz ze mate velku hypoteku a zivite deti ze nech si zabezpeku presunie brat na svoj byt a rodicia nech idu do mensieho
@stanulienkat presne toto napadlo aj mne čo musia upratovať dvaja ľudia na dôchodku 2x do týždňa...
Nuz rodičom treba povedať raz za týždeň prídeš pomôcť ty a ďalší týždeň nech príde brat s ak nemôže nech zaplati upratovačku on
@cookie29 no, keď prestane platiť hypo, tak vezmú byť rodičom, aby sa ešte ne hceli sťahovať k autorke
Takže synacikovi peniaze a dcere robotu. Ake spravodlivé! A nie, nepotrebujú ani upratovačku ani pomoc. Trudovi napchali peniaze, nech sa teraz stara on, predplatili si pomoc. Kým si neuvedomia, ze maju dve deti a nie syna a slúžku, nemáme sa o čom bavit.
Ach,ani nevieš ako ti rozumiem
@autorka odhliadnuc od toho, že brat je poriadny vychcanec, sa mi paci ten prístup, ze ty môžeš v podstate upratovať zadarmo ale inému zaplatia 👌 ano? Tak nech to platí brat. Ty si si svoje už "predplatila". A netreba sa dat.
Inak byt je stále rodičov? Načo mu vôbec rušili? Toto by som riešila ako prve.
To ručenie je riadna blbost...to si rodičia asi neuvedomuju...ak sa bratovi nieco stane, rodicia mozu platit aby nestratili bratov i svoj byt...nadherna rodinna idylka...
nuz ked sa neda prestahovat do mensieho - tak bud nech prispievate minimalne obaja na upratovacku ( aj ked mal by asi iba brat,ale to asi neprejde) alebo nech si to platia rodicia. Akoze obidvaja mate rovnake povinnosti voci rodicom, nielen Ty ako dcera.