Rozhodnutie - rodina či práca

21. sep 2022

V skratke opíšem. Vek 33, 1 dieťa 4 r. Dokončujem si rozširujúce štúdium, vďaka ktorému budem mať možnosť získať prácu snov, chýba mi ešte rok. Po 10 rokoch práce na zastupovanie PN, MD, RD, každý rok-dva som chodila z miesta na miesto, stále nový kolektív... Teraz by to mohla byť práca na trvalo, v krásnom prostredí, blízko domu, ktorá by ma napĺňala, ťahá ma tam ❤️.
Ide o to, že by sme chceli súrodenca pre nášho jedináčika. Lenže, je to ešte rok kým doštudujem, ďalší rok kým sa zabehnem v práci a kým mi dajú zmluvu na neurčito a potom neviem, či a kedy sa zadarí... Som mesiac po potrate (4-5tt). Už sa to stalo 3x. Neviem, či sa mám snažiť otehotnieť alebo sa venovať štúdiu a príprave na vysnívanú prácu. Potom zas mi utečú roky, dieťa potrebuje súrodenca, potom veľký vekový rozdiel, neviem, čo potom?
Ako by ste sa rozhodli vy?

vlado818
21. sep 2022

Preco dieta potrebuje surodenca?

panelacikova
21. sep 2022

@vlado818 tiež nerozumiem...

zmrzlinka2021
21. sep 2022

Súrodenec nie je nevyhnutný

kabinka11
21. sep 2022

Píšeš, mohla by to byt práca snov. Máš to miesto isté? Ja by som sa snažila o druhé dieťa. Do študuješ aj popri deťoch a potom by som riešila prácu.

panelacikova
21. sep 2022

no a k tvojej dileme... ja by som volila prácu. ak máš šancu získať prácu, ktorá ťa bude baviť, napĺňať a máš výnimočnú príležitosť, neváhala by som. práca sa dnes veľmi ťažko hľadá, tobôž "práca snov". a dieťaťu nebude chýbať súrodenec, ktorý neexistuje.

evica17
21. sep 2022

Ja by som ani jedno nesilila. 3x si potratila, možno to tak malo byť (a 4-5tt je taký že to mohlo byť len biochemické). Zatiaľ by som študovala a na dieťa sa neupinala,proste by som nepoužívala ochranu a ak by sa zadarilo a vyšlo by to tak ok,paráda, dáko by sa to poriesilo. A ak sa nezadari,budeš mať aspoň školu,prácu a budeš vedieť že si urobila pre to aby ste mali druhé čo sa dalo

autor
21. sep 2022

@vlado818 prečo prečo? Lebo nechceme aby bol sám

luccija
21. sep 2022

Ked vies, ze chces urcite dieta, tak vek Ta suri...aj teraz ste sa snazili tak v tom pokracuj.

autor
21. sep 2022

@panelacikova Prácu by som mala istú, sľúbili že na mňa počkajú, len mi chýba ešte kvalifikácia do 100% úväzku...

marca12
21. sep 2022

Urcite dieta,praca sa da najst vzdy aj praca snov,deti na stromoch nerastu. Ale neupinaj sa na dieta. Studuj, zamestnaj sa a ked otehotnies pojdes na matersku. Do prace sa da vzdy vratit a ked nie do tej istej,tak najdes inu. Ludia sa musia naucit,ze su nahraditelni v oraci,ale v rodine nie. Nic sa nestane,ked najdes vysnivanu oracu aj v 40tke. Na karieru mas dost casu,na dieta nie.

autor
21. sep 2022

@marca12 👍 no takto podobne rozmýšľam. Ale zároveň rozmýšľam aj nad tým, že keby som sa venovala teraz práci, tak po materskej by som mala istotu a mala sa kam vrátiť... Ubíja ma tá neistota, zvlášť v tejto dobe...

ladybug138
21. sep 2022

Urcite by som isla do dietata...patrala by som po pricine potratov v prvom rade...
Ja mam dieta len jedno, dostala som rakovinu a kvoli agresivnej liecbe uz dalsie dieta mat nebudem, dala by som za to cokolvek, aby som mala moznost, aku mas ty. Praca pocka.

panelacikova
21. sep 2022

autorka, celkom nerozumiem. predpokladám, že si rozširuješ aprobáciu? ale pokiaľ si už v štádiu štúdia, ty môžeš dostať už teraz prácu, kvôli ktorej študuješ a môžeš dostať už teraz 100% úväzok. je tam potom podmienka, tuším ukončiť štúdium do 3 rokov alebo tak nejak...

autor
21. sep 2022

@ladybug138 😔 to ma mrzí. Držím palce, nech je všetko dobré 🍀

zuzanockamt
21. sep 2022

Volila by som prácu, vek máš v pohode ešte. A väčší vekový rozdiel medzi deťmi je výhoda.

ernina
21. sep 2022

moja my sme mali syna ked som mala 12 a dcerku ked som mala 39
12 ročny rozdiel si neviem vynachvalit....tiež sa medzi detmi skorej nezadarilo ale drue tehot. bolo s každej strany lepšie...nelutujem...syn ma už 22 svoj život dcera 10 jej sa venujeme...som hrda že obom som dopriala všetko ako jedinačikovi🙂 s manželom si dceru uživame....mame aspon vždy program....samozrejme obaja aj pracujeme syn je na Vš...ona už si robi program sam....

ernina
21. sep 2022

@ernina sorry ked som mala prve dieta som mala 27 nie 12🙂

nelca0510
21. sep 2022

Tým,že si robíš rozširujúce štúdium si brana ako klasifikovaná. Takže aby ťa nebalamutili.

elizabet173
21. sep 2022

dokončila by som štúdium, nastúpila do práce, dieťa ešte nejaký ten rok počká, aj pre tvoj organizmus bude lepšia pauza, keď si tri krát potratila

osky
21. sep 2022

Velky vekovy rozdiel je urcite vyborny pre rodicov,ale nie pre deti.
Praveze koli detom ma byt co najmensi. ved chces, aby spolu rastli,aby Sa mohli spolu zahrat a najmä,aby si rozumeli.neskor boli oporou.
Rodicia tu nebudu navzdy a je ozaj super,ked mam 30 a sestra pomaly 50...uplne Ina Generacia.
Nie je pravda,ze surodenec kt.neeistuje, nechyba.
Tomu jedinacikovi stale niekto chyba.
Praca je vzdy len praca.dnes taka,zajtra mozno ina...
Jedine rodina ti da zazemie, pocit domova,istoty,miesta,kam Sa vzdy mozes vratit.
Do prazdneho domu Sa zle vracia.
A praca Sa meni...ktovie,co bude o rok,dva..
Pre mna rodina urcite na 1.mieste

euka210
21. sep 2022

No, pokial je to skolstvo, tak pocitaj 3r...1r studia a 2r v praci...tusim 1x sa predlzuje a az potom na neurcito.
Je to tazke, ale tu sa neda mat asi oboje idealne...aj dieta, aj praca. Pre nieco sa musis rozhodnut. Za mna hlavne dostuduj a potom skusit dieta a uvidis ci sa zadari.

lucinka1988
22. sep 2022

hľadala by som akékoľvek spôsoby, ako skĺbiť deti a kariéru. Z vlastnej skúsenosti môžem na 100% odporučiť☺️Pri dvoch malých deťoch som sa svojej práce nevzdala, všetko ide lepšie, ako som si kedy myslela- len sa tak treba nastaviť a treba chcieť..Bez ohľadu na to, Nikdy by som sa nevzdávala túžby po dieťati (ak ju máš) len kvôli práci..Ktorá vždy bola aj bude a dokonca aj tá "vysnená" nie je nikdy jediná na svete..Čo má byť Tvoje, to bude

autor
22. sep 2022

Ja najmä vidím, že dieťa potrebuje súrodenca, veľmi rád sa hrá s inými deťmi, rád chodí do škôlky, od 2,5 r. Vôbec neplače. Keď vidí malé bábätká, blazene sa na ne usmieva...

ibrunova
22. sep 2022

Teraz nechodíš do práce? Ja by som isto riešila prácu, dokončila školu a pomedzi to sa možno podarí. Lebo ak budeš čakať doma, kým otehotnieš a porodíš, to môžu byť aj dva roky a o strese ani nehovorím. Práca ti zamestná hlavu.

eeffka
22. sep 2022

No hadam by si uz 1rok mala byt v praci... nechapem co riesis, vezmi pracu a az otehotnies potom to ries. Taketo planovanie na dalsiu 5rocnicu co ani nemusi vyjst je naco dobre?

sense
22. sep 2022

Ja by som to brala ako príde.... Pokračuj v štúdiu v práci a keď tehotenstvo príde tak príde... Keďže toto sú veci kt sa nedaju naplánovať, teda pokiaľ neplánuješ ivf

tropkica
22. sep 2022

Neviem, keď nechcete aby bol sám tak tam si sama naznačila, čo by bolo lepšie. Ale možno by som to proste nechala tak ako príde. Ako vravíš máš za sebou potraty, telo si potrebuje aj oddýchnuť. študuj a uvidíte

panizima
22. sep 2022

Možno keď sa rozhodneš pre prácu, aj otehotniez

beatta7
22. sep 2022

daj si cas aby si sa rozhodla, co je pre teba priorita, dieta surodenca nepotrebuje uz aj, ide o to, co teba naplna, co chces dalsie roky, tym sa riad!

katulienkax
22. sep 2022

aj moja starsia dcera sa blazene pozera na babatka a svoju vlastnu sestru nema problem zbit, tot len tolko k surodeneckym vztahom😉