Ahojte, potrebujem neutralny pohlad na situaciu ktora sa stala a nejako z nej neviem von.
Tak na zaciatok s manzelom byvame u nasich v rodicovskom, byva tu aj brat.
Mali sme moznost stavat dom, pozemok mame alebo rodicia maju este jeden dom v meste.
V meste sme byvat nechceli nakolko nam to prislo dost daleko od vsetkeho a mame uz aj dieta, proste nechceli sme odinst daleko od blizkych priatelov a tak chceli sme ostat v rodnom prostredi. A bolo nam povedane ze ak tam byvat nejdeme my tak teda to ostava bratovi. Co je ok.
Doma nam bolo navrhnute ze nemusime stavat ze mozme ostat u nas s tym ze ich doopatrujeme a dom ostane teda mne. Boli sme rozhodnuty zobrat hypoteku a stavat ale nakoniec sme sa rozhodli ze ostanme u nas a teda brat bude mat dom v meste.
Len nastalo to ze brat ten dom ide predat ze peknu sumu.
A dost ma nahnevalo ze preco toto dovolia rodicia a nam toto nenavrhli ale radsej by nas nechali si brat hypoteku ked vedeli ze chceme stavat. Tiez sme dom mohli predat a postavit si svoj za tie peniaze. To je jedna vec ktora ma trapi
Dalsia ok ak sa preda ocakavala som ze brat sa odstahuje a mozme si cely vrch prerobit. Len to vyzera tak ze peniaze chce investovat a byt zatial stale v rodicovskom.
Pride mi to nefer.
Rodicia nato povedali iba ze je este slobodny tak naco by staval dom alebo naco by isiel do bytu ked ma tu dom( co je pravda je to rodicovsky dom, tiez mam dieta a viem ako to myslia) ale ked sa uz rozhodol ze to ide predat tak by sa mal pozriet nato ze dom ostava mne a treba sa posunuť. A rodicia by mali hlavne tieto veci uviesť priamo na mieru. Pride mi to ze nemam ziadne slovo a mam drzat hubu a vsetko tolerovat len preto lebo je slobodny a to ze je uz mam mamzela a dieta a dohodli sme sa ze ostavame tu to im je jedno nech sa tisneme hore aj 10 rokov.
Ako by ste to riesili ?
Lebo ak to ma byt takto tak mi to fakt pride nefer. Chcem to este prebrat, spolocne si sadnuť a dohodnuť sa aby bol kazdy spokojny.
Lebo to som mohla urobit aj ja napr kupit si za peniaze 2 byty dat do najmu a tlacit sa v rodicovskom. Len mne bolo povedane ze ak tam byvat nejdeme my pojde brat , cize mna ani nenapadlo to predať.
Este dalsia vec brat mi sam povedal ked sme sa rozhodli ze u nas ostavame ze to asi preda lebo tiez to je daleko preňho. V pohode ale očkavala som ze si v tom pripade najde svoje a nie peniaze investovať na zarobok.
"Doma nam bolo navrhnute ze nemusime stavat ze mozme ostat u nas s tym ze ich doopatrujeme a dom ostane teda mne"-ako ostane? Ako dedičstvo? Ty doopatruješ rodičov a právo dediť bude mať aj brat.
Akým spôsobom prišiel brat k domu,keď ho už ide predávať? Darovali mu ho?
Spoliehaj sa len a len na seba.
A manžel čo na to hovorí? Nevadí mu drepieť v tvojej detskej izbe s manželkou a dieťaťom len za nejaký blbý sľub budúceho majetku? Však si postavte vlastné alebo choďte do nájmu, rodičia môžu s majetkom nakladať ako uznajú za vhodné, bez ohľadu na tvoj názor.
Mala by si si ty a tvoj muž zaobstarať bývanie vlastnými silami a schopnosťami a nespoliehať sa na dedičstvo
@natalianatalija isla by som do vlastneho. Akoze za svoje peniaze, s mojim menom na liste vlastnictva… rodicia nech so svojim majetkom nalozia ako uznaju za vhodne.
No ja neviem ak vy nic nevlastnite a brat ide predavat nieco, co vlastne patri rodicom, mali by ste si peniaze rozdelit... cokolvek ineho mi prijde trosku zvlastne. Ty na papieri nic nemas, dochovat rodicov je "akcia" na dalsich 20-30 rokov... to sa tvoje deti uz odstahuju a aj ty uz mozes chciet zit volakde inde... navyse zo seba robis do buducna opatrovatelku, nakupny servis a dozor... a stale nie je nic tvoje, stale to oni mozu kedykolvek predat, ked si zmyslia, ze chcu ist predsalen do domova...
@natalianatalija Brat už má ten dom na seba napísaný? A rodičovský stále patrí rodičom? Alebo ako je to oficiálne? Kto vlastní čo a za akých podmienok?
Podľa mňa ste urobili veľkú chybu, že ste nezobrali dom v meste. Za mňa ideálne bývanie, nečudujem sa, že brat to predáva za vysokú sumu. Ale vy viete, prečo ste to nechceli. Ak však brať dostal jeden dom, vy by ste mali dostať druhý. A keď je teda váš a brat má svoj, nech ide bývať do svojho. Je nonsens, že on dostane dom, ten predá a stále zostávate všetci spolu na kope. To ste tie prachy za ten dom mohli mať vy a boli by ste na tom rovnako. Čo sa bývania týka, samozrejme. Plus by ste mali veľkú sumu peňazí.
@pribinak
@sissy27
@januska12323
chapem ale dedičstvo nam je ponuknute, keby niesu možnosti nieco zdedit samozrejme ideme touto cestou.
Moja otazka, teda moj prispevok je miereny nato že mi pride rozdelenie rodicov nespravodlive alebo vlastne nedomyslene a brat je viac tolerovany ako ja. Mame dobre vztahy vsetci a preto sa obavam tychto rozhodnuti co robia ze sa mozu narusiť.
Mat svoje, zariadit si svoje ako rodina ano som zato najlepsie co moze byt, len tu riesim ze sa uz nejake majetky idu rozdeliť.
@natalianatalija ´ale tu nejde o dedicstvo lebo nikto nezomrel
spravodlive to najskor nie je ale take dary byvaju , obaja zijete u rodicov, brat dostal navyse dar, ries to s rodicmi, mali radsej ten dom v meste predat a peniaze odlozit na starobu a vas oboch vyprevadit z detskych izieb do sveta to by bolo spravodlive
ako v tom dome platite naklady energie a pod ? a co na to tvoj manzel ? je u nevadi ze tam zijete?
@mamina7070 pardon majetky zle som sa vyjadrila.
Nie manzelovi to nevadi, naklady mame rozdelene, detsku izbu nemam investujeme do domu tiez mame svoju spalnu, svoju kuchynu.
@natalianatalija. Nikdy nečakaj spravodlivosť vo vsetkom.........po väčšine je vždy niekto dotknutý.....
.....ostatne je o vas
@natalianatalija a preco imvestujes do niecoho vo nie je tvoje?
@mamina7070 vsak to pišem vyšie ze sme sa rozhodli a aj dohodli ze ostavame v rodičovskom. A nastala situacia ktoru tiez vysie pisem
@natalianatalija neodpovedala si na moju otázku.
Rodičovský dom nie je tvoj majetok.
@h2 ešte ho nema prepisany, nieje prepisane ešte nič ale už je to v procese riesenia ale ak to ma byt za takychto podmienok ze ostava v rodicovskom do neviem kedy a svoje si preda, ano pride to aj mne nonses. V tom pripade by som si to radsej predala ja a postavila si dom a on nech si teda ostane v rodicovskom ked este je slobodny a nevie čo.
Presne o tomto hovorim konecne ma niekto chape o com hovorim a ze to nemyslim v zlom len pride mi to vychcane .
Ja neviem, vy ste dom odmietli tak už by ste sa nemali starať čo s ním spraví brat, ktorý ho prijal. Mali ste rovnakú možnosť.
Ja osobne by som navrhol toto:
Sumu z predaja bratovho domu rozdelit vam dvom. Vy si zoberte hypo a zacnite stavat stym ze budete byvat u rodicov tak ako vas brat. Rodicovsky dom nechajte na rieseni potom.
@rozculena nespoliehaj sa na sladké reči rodičov lebo to nedopadne dobre ak máte možnosť stále bývať u nich tak zoberte si hypotéku začnite stavať dom čo sa týka brata je to veľmi zaujímavé ako ten dom nadobudol keď ho predáva a rodičia to neriešia a najhoršia vec čo sa môže stať je že dochovaš rodičov a ešte budeš musieť brata vyplatiť z domu takže pokým nie je rodičovský dom napísaný na vás tak si nerob žiadne ilúzie a hneď začni riešiť bývanie
@januska12323 ani sa nestarame ale uz ked sa rozhodol ho predať si tak sa aj zaobstarať a nie si peniaze investovat nech mu vynasaju a stale byvat u rodičov a my nemozme vladtne si tym padom prerabať.
@alkoholik ano toto sa chystam navrhnuť
@januska12323 dalsia vec mali sme moznost tam ist ale byvat prerobit si to zburat postavit novy zeby sme ho mohli predať nam nebolo povedane, iba ze ak to tam nechceme bude to potom bratove.
Prepáč, ale podľa mňa ťa štve to, že vám s manželom nenapadlo, že by ste ten dom predali a postavili si vlastný, keďže máte pozemok. A keďže ste si už za života rodičov "podelili" dedičstvo, tak si brat môže s tým domom robiť čo chce. Len ty máš smolu, že si ostala v rodičovskom a rodičia teda "nevyhodia" brata "na ulicu".
@natalianatalija nie je nič horšie ako tvoj postoj. Chamtivá a nahnevaná za dobro tvojich rodičov. Spamätaj sa dievča. Radšej vynalož energiu a choďte hľadať niečo vlastné, niečo čo bude len vašim domovom a nie len nejaký majetok, ktorý si dostala. Lebo o rok o dva budeš len vyplakávať a to budeš určite. Nikdy nezažiješ ten pocit, že si vo svojom, v niečom čo si nadobudla vlastným pričinením. Nie je lepšie kúpiť niečo vlastné a prípadné dedičstvo, keď sa rodičia pominú, budeš mať ako bonus pre teba alebo pre tvoje deti? to vážne chceš žiť celý život s nimi aj s bratom?
A ešte niečo. 90 % ľudí z môjho okolia, ktorí ostali bývať u rodičov, tak tam aj ostali zaprdení celý život a väčšina z nich nič moc ani nemala. Lebo ich húževnatosť a energia už dávno pominuli v ich detskej izbe
Vzdy ked citam taketo prispevky, pomyslim si ako mi je dobre ze som samostatna a schopna zabezpecit si zakladne zivotne potreby bez rodicov ci chlapa. Nebudem ti ani davat rady, lebo ako vidim nevies ich prijat od dievcat vyssie.
@natalianatalija uz to bolo spomenute. Jedina spravodliva cesta je predat dom v meste. Rozdelit peniaze na polovicu, alebo aj na tretiny a jednu tretinu penazi dat rodicom, ak potrebuju. Vy si kupte novy a brat nech si robi co chce. Moze ostat pri rodicoch. Dedenie rodicovskeho by som riesila az po smrti rodicov. Brat je inac dobre prespekulovany. Peniaze zobrat a dalej vyuzivat luxus mama hotelu. A na zaver, nikdy by som neostala byvat so svojou rodinou u svokrovcoch, ani rodicoch…
@natalianatalija zapamataj si jednu zasadnu vec - dedicstvo sa neponuka, dedicstvo proste je alebo nie je. Pretoze dedit mozes az po zosnulom. Ak ti niekto nieco ponuka pocas svojho zivota, tak je to jeho dobra vola a vola sa to dar. A kazdy si moze pocas zivota nalozit so svojim majetkom ako uzna za vhodne a nemusi brat ohlad na nikoho, ani na vlastne deti. Kludne mozu dat vsetko bratovi a tebe nic a bude to spravodlive, pretoze ide o ich slobodnu volu.
Cim skor toto pochopis, tym skor sa s tou situaciou vyrovnas.
Rodičia ti mali darovať dom s večným bremenom.aby tam dožili.Bratovi mali darovať druhý dom s tým.aby z pôvodného domu teda tvojho odišiel.Ked sa brat do roka ožení.tak pôjde kde?
Tak by som to urobila ja.
Ja by som si riesila byvanie so svojim manzelom a nespoliehala sa na ziadne dedicstvo, ale to som ja.