Rodinný problém - otec

toniesomja
28. feb 2014

Ahojte,
fungujem tu pod iným nickom,no nechcem,aby tento moj problem čítali ľudia z mojho okruhu.
Týka sa mojho otca, celkovo rodiny..Mama so mnou v nejaom vrucnom kontakte nie je, žije niekde uplne inde so svojim priateľom, ktorý zrovna nie je vzorom dobre ho človeka...ale to nie je o nom. Otec žije tiež v inom meste,no od kedy sa rozviedli- ca 10.rok už, ide to s ním dolu vodou. Nemá stabilne byvanie, prišiel o spoločný byt čo mali s mamou,dostal mestský,ale ani zan nedokáže normálne platiť,lebo nemá prácu. Od minuleho roku robil chvilu o jednej firmy, ktora mu však nevyplacala poriadne vyplatu. Nemal zaplatenu zdravotnu a asi ani soc. Teraz ma na krku exekutora, je stale bez roboty,nemá zaplatený byt ,vypnutý telefon.
Aj ked nejaku pracu pred rokmi mal,nevyhovovala mu,odišiel bez toho,aby mal vybavenu dalšiu. Nechápem to. Ľutovala som ho,tak som mu často požičiavala peniaze. Ktore mi samozrejme nevracal. A teraz odo mna pýtal znovu, alebo či neviem o niekom,kto by mu požičal,alebo vziať na seba požičku,príp. mu ručiť. Ja predsa mám hypo , ktorej sa potrebujem zbaviť,kedže ju mám ešte s byvalým.
Nespavam, som z toho na nervy, ked si predstavim,že ani neviem čo ten moj otec je. Nechcem mu požičiavať dalšie peniaze,lebo sama potrebujem,chodím do práce a šetrím. A on si zavolá, alebo teda po sestre odkaže cez mail,že ma existenčne problemy a že mu mám pomocť. A doteraz vobec nad tým nerozmýšľal.,že ked bude dlhodobo bez práce tak čo potom? Ked príde o byt,bude bezdomovec? Moj otec je proste uplne neschopný...ani neviem čo chcem počuť,či že som nevdačna dcera,alebo že mám na neho kašľať-tak ma prosím neodsudzujte...On sa o moj život nezaujíma,vždy len sluboval,ako príde pomocť atd..A sam sebe nevie. Má len 52rokov a už sa mám o neho so sestrou starať??? Nie,nie som bezohľadná,ale ani hlupa..?Má niekto podobný problem?
dakujem za nazory

viera27
28. feb 2014

hm, ja by som asi spravila kompletnu analyzu jeho financnej situacie, dlhov, moznosti, davok, zamestnania.. Jednoducho uplne presnu prijmovu a vydavkovu cast. Pokial nie je zamestnany a zije sam atd, mal by mat narok na davky v hmotnej nudzi. Postacuju na pokrytie najomneho za byt? Da sa najst do bytu aj podnajomnik, trebars student, ktory potrebuje jednu izbu a jeho najomne by mohlo pokryvat zase stravu atd atd? V kazdom pripade treba urychlene vyrovnat dlh na najomnom ak nejaky je, aby sa neprislo o byt. Zdravotnu a socialnu vymahat od dlznej firmy, podat podanie atd...

Pozri, na otca by ste sa v ziadnom pripade vykaslat nemali, ineho uz mat nikdy nebudete. Zrejme len nevie kam z konopi a je velmi zufaly a neprakticky. Jednorazove peniaze mu nepomozu, to sa riesia len dosledky. Musite si so sestrou sadnut, pripadne s niekym s praktickym zmysla nim a rozhladom a kompletne to prekopat a prenastavit. Zachranit, co sa este zachranit da.

toniesomja
autor
28. feb 2014

@viera27 on bol celý život taký, že jemu museli druhí pomahať. Našla som mu prácu,nevydržal tam. Sam si všetko sposobil. Nič sa mu nepáči. Na davku nemá narok,lebo ma dlh na byte.

toniesomja
autor
28. feb 2014

@viera27 a ten byt je garzonka,a je mestský ,čiže ho nemože nikomu poskytnuť. On len vymýšľa,ako od koho požičať a sniva o živnosti. Robiť sa mu asi nechce, Hanbím sa za jeho zmýšľanie. Každý mu vadí,

stanislava111
28. feb 2014

tak teraz napíšem po pravde.... nikdy sa to nezmení, ak mu budete naďalej "požičiavať"..... žiaľ ,musí padnúť až na dno a buď sa spamätá, alebo z neho nikdy nič nebude ..... jeho správanie naznačuje, že si zvykol na to, že mu vždy pomôžete a tak sa aj spáva... jednoducho napíše, "pomôžte, veď ste moje dcéry"..... robotu mu nájdete a jemu to nevoní?.... ak mu budete "požičiavať " aj ďalej, seba oberiete o slušný život a jemu nepomôžete.... a ak nebudete mať nato, aby ste mu požičali? čo potom? to si pôjdete aj sama požičať, aby ste mu vyhoveli?....... poznám z vlastných skúseností a žiaľ aj veľa známych mám takýchto..... je to ťažké, lebo je to Váš otec, ale vezmite si to aj z druhej strany, jemu nie je "ťažké" a trápne vypytovať stále od Vás?.... o otca sa môžete postarať aj tak, že mu dáte napr.jedlo-aby ste nemali zlý pocit, že je niekde hladný a nemá si začo kúpiť jedlo, ale peniaze sú v postate len na škodu..... možno kruté, ale pravdivé a zo skúseností....

toniesomja
autor
28. feb 2014

@stanislava111 dakujem,ja rozmýšľam už podobne,nie som žgrloš , vždy som pomohla,no vravím si,že je to asi zbytočne. Na dno už padol. Budem mu hľadať pracu,len asi budem musieť zavolať aj na bytove a ak mu hrozi,že ho vyhodia, budem to musieť uhradiť. Nevezmem si ho taka mlada na krk. Nedavno /v decembri/ sme sa s priateľom osamostatnili od jeho rodiny, a teraz mám ponukať azyl otcovi?a sestra to iste, konečne si našla pracu a chce si čosi pošetriť tiež...dakujem vam

janickacrazy
28. feb 2014

@toniesomja Záleží na tom aký je ten dlh velký, ak je to velmi vela, tak ja by som to isto neplatila. Je to síce tvoj otec, to je pravda, ale je zdravý a može pracovat, takže nechápem, prečo by ste ho mali so sestrou sponzorovat. Pekne mu povedz, že mu peniaze už dávat nebudete a hotovo. Bohužial sa musí vo svojom veku vediet sám o seba postarat. Maximálne by som skúsila mu nájst prácu a povedala mu, že to je posledná, ktorú som mu našla a dalej nech sa stará sám. Može príst na návštevu, dám mu najest a dovi dopo. Ty nie si žiadna sociálka, ani tebe zadarmo nikto nič nedá. Mám kamarátku, ktorá má podobného otca a nasáčkovala si ho k sebe domov, no poviem ti číra katastrofa, on pije je nezamestnaný a oni ho živia. Majú dve malé deti a 3izbový byt. Ani nechcem vidiet ako to tam vyzerá, kamoška hrozne zostarla, vyzerá vyčerpane, s manželom sa hádajú....hádam takto nechceš dopadnút, však?

mimake
28. feb 2014

Velmi sa do toho nevyznam, ale viem ze existuje nejaky sposob ze aj na FO sa da vyhlasit bankrot a tym padom by mu mali exekucie prepadnut. Ale to urcite treba prebrat s nejakym pravnikom. A co sa tyka pomoci, ja osobne mam skusenost ze treba nechat padnut ako sa hovori na hubu. Samozrejme dozerat ale z dialky, nepomahat. Pokial bude mat stale pocit ze mu ma kto pomoct, nebude sa snazit sam.

maribell
28. feb 2014

@toniesomja prepac teraz to bude zniet hnusne ale taky clovek potrebuje padnut poriadne na hubu .. ja osobne mam takeho cloveka v rodine.. je to obrovska nezodpovednost odist si len tak z prace len kvoli jeho blbosti a poziciavat si peniaze... to by si len tak niekto nedovolil odist z prace ked ma dlhy a mohla by to byt hocijaka praca aj podradna.. neviem ako by si mu mohla pomoct ale aby to este nedopadlo tak ze stiahne ku dnu aj teba... jednoducho mu treba dat ultimatum nech si najde pracu a je tam ..aj za 300eur mesacne..bohuzial nema na vyber..ty mas svoj zivot, hypoteku ..nemozes zivit cloveka ktory ma dlhy (a moze si za ne sam) ..keby je aspon trochu zodpovedny tak by zostal v hocijakej robote aby sa dlhov zbavil .. ako pisem ja mam takeho isteho cloveka v rodine ..bol za najvacsieho chudacika..rodicia dokonca na neho napisali dom lebo on nic chudacik nemal ako to skoncilo? ..na dom bola uvalena exekucia .. cize chudaci rodicia za dobrotu na zebrotu .. davaj si obrovsky pozor ..pretoze takymto ludom vacsinou neni rady ani pomoci..

aliza
28. feb 2014

@toniesomja mam uplne, ale ze uplne rovnakeho otca a s rovnakymi problemami 😔. Neviem proadit, tiez sa s tym uz dost dlho trapime, aj som sa s bratom rozhadala kvoli nemu, co ma velmi mrzi. Tiez za otca cely zivot vsetko riesila mama, co bola zrejme velka chyba a on si zvykol, ze jeho prusery vzdy niekto vyzehli, nenaucil sa prebrat zodpovednost za svoj zivot. Vedome vyrobil obrovske dlhy, nedal si povedat, vsetci sme ho prosili, aby s tym prestal, ale on bol hrdina a nakoniec ho to aj tak dobehlo a teraz je zruteny, bez prace, bez bytu, bez penazi, s bankrotom na krku, trpi depresiami, nechce zit....posielala som mu peniaze, kolko len potreboval, ale nebol spokojny. teraz sme mu nasli pracu a zase vymysla, nechce tam ist....proste ani tak, ani tak. Povedala som mu, ze mu budem pomahat, iba ked si najde pracu, to je moja podmienka. Momentalne nema ani co jest, je na rozkoch a strasne ma to trapi, ale viem, ze posielat peniaze mu nijak nepomoze. Musi sa vzchopit a zabojovat, inak to nejde. Pokial mu vzdy niekto pomoze, tak nikdy nebude donuteny sa starat sam o seba. Ak mas tu silu, tak ho so sestrou nechajte tak, nedavajte mu peniaze, povedzte mu, ze najprv si musi najst pracu a az potom mu mozte prispiet. Ak je zdravy, nic mu nebrani sa zivit sam, nie je fer vas tym zatazovat. Pomahat si treba, ale nie zit na ukor druheho, to je rozdiel! takze sa neboj nechat ho padnut na uplne dno, pomozes mu tak viac, ako ked ho budes zivit.

toniesomja
autor
28. feb 2014

@aliza dakujem ti,potrebovala som nazor niekoho v podobnej situacii..Ked žil s mamou,on vždy odkladal peniaze,skor mama minala..ale on sa o nič nestaral..všetko mu vybavovala mama. Ked ostal sam,postupne sa mu začalo kopiť, žiadna práca nebola dobra..len sa bojim,aby neostal bez bytu,čo bude na ulici? niekedy si myslím,že by bolo lepšie,keby odišiel robiť preč a ja o nom počujem dvakrat do roka a že sa mu žije dobre. Je zdravý, má občas len problemy so žaludkom,ale to všetko su stresy..idem si ťa pridať k priateľom..

toniesomja
autor
28. feb 2014

@janickacrazy určite nie,on sice nepije,len fantaziruje,myslí si,že bude robiť sam na seba, a nič nerobiť zaroven. na dno už padol..

mima4
28. feb 2014

@toniesomja
ahoj 🙂

myslim si, ze ti rozumiem a chcem ti v prvom rade povedat, ze dieta je povinne pomahat svojmu rodicovi, pokial sa rodic dostane do tazkej zivotnej situacii. Taktiez je dolezite brat do uvahy aj okolnosti ohladom tvojho otca, preco nema pracu, preco vymenil zamestnanie, aky ma zdravotny stav a hlavne aj vek. O ludi po 50tke nie je absolutny zaujem (velmi smutne), mnohi ludia su v tom veku uz zodrati, unaveni, vycerpani, chorlavi, nestaci, nevladzu, nemaju ziadnu flexibilitu.. je to velmi tazke. Hovorila si so svojim otcom o pricinach jeho nezamestnanosti? Skus s nim podiskutovat o tom a hlavne ho neodsudzuj, je to tvoj otec.

Dalsia vec, tvoj otec kym si bola dieta ta zivil..dajme tomu 20 rokov.. Aj vdaka jeho praci si mala co jest, kde byvat, co si obliect. Vies kolko si stala rodicov ty? Kolko do teba investovali? Tiez mohli peniaze obuchat na svoje konicky, dovolenky a neobmedzovat sa dietatom a vydavkami s nimi spojenymi.

Mna velmi zarazilo, ze si vlastnemu rodicovi pozicala. Lebo ja rodicom peniaze davam, pripada mi to ako samozrejmost.

Mozes sa vykaslat na otca...tvoj otec sa moze dostat do velkych problemov, aj na ulicu, moze hladovat, byt zobrakom a bezdomovcom..ale chces to? vies si predstavit, ze tovj otec bude hladovat, nemat strechu nad hlavou? Budes tak spokojnejsia ako keby si mu sem tam pomohla?

Moj nazor: rodicia ti dali maximum, neobracaj sa im chrbtom...

a na zaver "Cti si otca i matku, aby si dlho zil..."

aliza
28. feb 2014

@toniesomja aj ten moj ma problemy so zaludkom 😒 . A on uz na ulici zostal, teraz mu brat plati nejaku ubytovnu, ale brat tiez povedal, ze len na par mesiacov, kym si nenajde pracu, takze za chvilu je zase na ulici 😖.

stanislava111
28. feb 2014

@mimake osobný bankrot má dosť ťažké podmienky na splnenie... to by u tohto pána teda naozaj nešlo... jedna z podmienok je mať majetok 1659,70 eur,- ten sa speňaží a pravidelný mesačný príjem po dobu 3 rokov a z toho mu budú sťahovať na splátky - odĺženie, býva to aj 70% príjmu..... štát neodpustí dlhy len tak jednoducho.... to by si potom každý navyrábal dlhy a potom s kľudom odbankrotoval...

mimake
28. feb 2014

@stanislava111 No kamoske tak byvaly priatel zobral auto a rozbil ho, samozrejme to padlo na jej hlavu a ona to potom s mamou nejak tak vymyslela ze na seba ten bankrot vyhlasila, vsetko prepisala na brata a teraz nesmie nejaku dobu nic vlastnit, ale tak ako pisem nevyznam sa v tom, takze hadat sa urcite nebudem, len viem ze ona to nejako poriesila a nic platit nemusela

toniesomja
autor
28. feb 2014

@mima4 nepoznaš mojich rodičov,prepáč...ja som nikdy od neho peniaze nežiadala spať...Moj otec ma živil tak do 18tich, od 15tich som žila s mamou,ktora mi nikdy nedala peniaze len tak tu máš. Aj to som jej chodila pomahať do obchodu,robila som tam popri škole. Nikdy som nevypytovala na veci,vždy som si ušetrila,čo mi dali starkí,alebo vtedy priateľ. Ten mi všetko financoval. Už počas mojej školy mal otec problemy. Ja som mu od prveho zamestnania pomahala. Potom som bola istu dobu v zlej finanč.situacii, on mi nepomohol. Hľadala som mu zamestnanie, nič,nepáčilo sa mu.
Nikdy som od rodičov nič nežiadala, mama preflakala behom roka peniaze z predaneho bytu, kedže bol družstevný, otcovi nemusela dať nič,bol prisudeny jej. A svojim deťom? ked nemusi ,nedá nič..Nikdy taka nebola,zmenil ju priateľ..Nemala som to ľahke,napriek tomu pomaham stale a snažím sa,aby som svoju mamu ešte videla. Mám 25rokov,mimochodom.. 😒

toniesomja
autor
28. feb 2014

@aliza ono je to smutne,ako mi tu napísala mima4, ano,ma pravdu,ma sa pomahať,ale aj moja sestra v juni vyšla zo školy, mama ju pred vyše rokom "vyhnala " od seba,byva u priateľa, žiadny rodič jej neposielal pravidelne peniaze,ani oco ani mama. Ja som jej posielala,nikdy ich nebudem žiadať späť. Ale ja mám tiež hadam pravo na život, robím,šetrím,žijem..

stanislava111
28. feb 2014

@mimake u kamarátky je to v poriadku... nechala si majetok len vo výške čo potrebovala a zvyšok prepísala na brata a teraz pracuj, tak jej strhávajú toľko, koľko súd určil.... ale ten pán má len dlhy a pracovať sa mu nechce... ☹

mima4
28. feb 2014

@toniesomja
ja tomu chapem, ale ake riesenia ty vidis?

toniesomja
autor
28. feb 2014

@mima4 najlepšie sa na to pozera ľudom objektivne, ja to vidím všetko subjektivne...neviem, volala som jeho sestre,lebo on rodičov od decka nemá. Nikoho len mna so sestrou a jeho sestru,ale ta ma svoje problemy...skor som chcela vedieť,či je niekto v podobnej situacii..a ako to dopadlo u nich,ale dakujem.

toniesomja
autor
28. feb 2014

@stanislava111 nezávideniahodne,fakt..

mima4
28. feb 2014

@toniesomja napisem ti IP

moni244
28. feb 2014

ahoj, čakám, kedy takáto situácia nastane aj u nás, len u nás je ten rozdiel, že sa nám otec neozval dobré 3 roky, len mame vypisuje debilné sms, keď má vypité a tiež skončí veľmi zle, rád si vypije, predal dom, vyplatil dlžoby, predpokladám, že zvyšné peniaze pomíňal a pracuje niekde v čechách a býva na ubytovni, len som zvedavá, dokedy mu to vydrží a kedy začne od nás ťahať peniaze, ale on nám nič nedal, rodičia sa rozviedli keď som mala 6, pár rokov sme k nemu chodili na návštevy ale viem, že keby mi zazvonil pri dverách (čo je myslené obrazne, lebo ani nevie, kde bývam) tak ho pošlem kade ľahšie a nech si pomôže sám, mne tak isto nepomohol, prečo by som mala ja

toniesomja
autor
28. feb 2014

@moni244 chapem,to je trošku ine,on sa na vas vykašľal...ja rada pomožem,ale sama tiež často potrebujem pomoc..napr. morálnu..

maminuska
28. feb 2014

@mima4 takmer vždy s tebou súhlasím ale teraz nie .
Výchova detí rodičom je dar, ktorý sa nevracia. Rodičia sa rozhodli tie deti mať a je ich povinnostou sa o ne postarať. Nie že či si je vedomá kolko do nej investovali a kolko pre nu pracoval a tak ......
Ja by som svojim rodičom tiež len teraz požičala , ale nie kvôli tomu že som lakomá ale kvôli tomu že mám deti , ktoré som splodila a predovšetkým o tie som povinná sa postarať. Od rodičov som dostala dar vo forme výchovy - ktorá mimochodom nebola že bohvieaká - a ja rovnaký dar dávam svojim detom bez očakávania že sa bude o mna niekto starať . Zo všetkých síl sa snažím aby som vo výchve uspela a vybudovala si vztah s detmi , pre ktoré bude potom samozrejmosťou mi pomôcť - ale pomôcť v starobe, chorobe a nie v nezodpovednosti a lenivosti .

mima4
28. feb 2014

@maminuska
rozumiem ti, ale ja si myslim, ze my ako deti mame voci rodicom urcitu ludsku povinnost. Volakedy ked neboli dochodky, kto sa staral o starych ludi, ktori nevladali pracovat? Boli to ich deti, aj preto mali ludia co najviac deti, aby bolo aj o nich postarane. Dnes sme si zvykli, ze rodicia su na "pritaz", starat sa o nich ma stat, rozne institucie.. Ja nehovorim, ze kompletne financovat zivot rodicov, ale urcite nedovolit, aby moj rodic nemal co do ust...

Dalsia vec, uprimne, vedela by si zit s tym, zeby niektory z tvojich rodicv prisiel o byt a zil ako bezdomovec? zeby trpel hladom?

ammellia
1. mar 2014

Otázne je, koľko penazi a naco od teba chce. Ci chce 50e na stravu alebo 1500 eur na vyplatenie inych uverov....

Dieťa ma pomôcť rodicovi ale odtiaľ potial....

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bibika55
1. mar 2014

@toniesomja Sama bojujete s existenciou.Aj keď Vám bude trhať srdce,musíte nechať otca nech si poradí.Zvykol si že mu pomáhate a prestal sa snažiť.Keby ste v pomoci otcovi pomáhala ďalej-bol by to nekonečný príbeh.Nedajte sa citove vydierať,lebo Vás to pohltí a skončíte ako on.Musíte brať ohľad na seba a na deti až ich máte.Môžte mu tak akurát dať občas najesť.Ale to on nepríme,lebo bude chcieť peniaze.Po čase prejde exekúcia na Vaše plecia.Dlhy deti dedia.Až bude chcieť žiť ako človek-tak sa o to postará.Až nie-rozšíri rady bezdomovcov.Musíte byť nekompromisná,lebo Vám to zlomí väzy.

danielahamar
1. mar 2014

@mima4 nemyslím si, toto sú ružové okuliare detí, kt. majú super rodičov 😉 ale realita v rozdelených rodinách je úplne iná a nikdy neodsudzuj druhého človeka, lebo nevieš prečo to robí a hlavne ako to robí,
požičiavať mu musí, lebo ak by mu ich dala, tak by to bral ako samozrejmosť a tomu sa presne chce vyhnúť a hlavne aby bol donútení ísť pracovať a chcieť pracovať, čo v tomto prípade nevyzerá, že by chcel