Rodičia sa hnevajú, že k nim neprídeme na Vianoce

karamellova
22. dec 2020

Stretli ste sa v rodine so situaciou, ze rodicia/ svokrovci sa urazili, hnevaju sa, ze ich nenavstivite pocas Vianoc?
Na zaklade aktualnej situacie sme sa s muzom dohodli, ze pre dobro nasich rodicov a takisto nase vlastne zdravie tento rok vynechame Vianocne navstevy.
Manzelovi rodicia maju vyssi vek a rozne choroby dlhodobo su v dobrovolnej karantene a kedze manzel pracuje vo velkej firme kde mali vela nakazenych (nebol v priamom kontakte) nechceme ich ohrozit.
Moji rodicia zasa opacne obaja sa stretavaju denne s mnozstvom ludi v praci a je realny predpoklad z e aj oni uz uz mozu byt nakazeni/ pripadna nakaza od nas by ich vyradila z prace a co by bolo este horsie samozrejme zdravotne dosledky.
Nechceli sme to riesit ani tak ze budeme vyberat iba jednych nakolko moji rodicia neziju spolu islo by pri navsteve vsetkych uz o 4 domacnosti.
Na jednej strane chapem ich lutost, mame male dieta, chcu vidiet vnucatko, aj my sme sa na nich uz tesili.Ale ja som na rizikovom tehotenstve takisto by choroba mohla ublizit babatku....
Je mi z toho vsetkeho do placu, ako budete riesit tohorocne Vianoce? Ako im to rozumne vysvetlit?

ninusa221
22. dec 2020

Že pridete neskor alebo nak si spravia test... a aj vy inak to nevidim

petamich
22. dec 2020

@karamellova smutne je to, ze hlavne ti, ktorych chcete chranit to nechapu :( rozhodli ste sa ako ste sa rozhodli a zial chcu, nechcu musia to akceptovat, robite to pre nich a tiez pre seba, tu asi ziadne racionalne vysvetlovanie nepomoze, asi len zopakovat, ze to bolo tazke rozhodnutie, aj vas to mrzi a chceli ste byt s nimi, ide vam ale o ich dobro a nikdy by ste si neodpustili, keby ste ich nakazili, rovnako ako by si oni neodpustili, ak by nakazili teba a vysoke horucky su pre babo nebezpecne a ver mi skor ci neskor ich to prejde, ak su kusok jesitni, maximalne vam to este zo 2-3 krat "vyhodia na oci"

amienne
22. dec 2020

Rozumiem, ze ta to mrzi ale hod to za hlavu. Radsej nech su oni ofucani ako by si sa mala nedajboze neskor zozeriat,ze sa niekto nakazil a navyse so zlym priebehom, nebodaj koncom. Mne rozum neberie ako to stale ludia nechapu ( a nielen na Slovensku) a silou mocou budu kostolovat a stretavat sa krizom krazom. Aspon vy ste zodpovedni ked uz oni nie. Ak budete s manzelom pocas sviatkov doma bez inych kontaktov aspon tyzden, pripadne si date spravit PCR testy, potom by som svokrovcov zvazovala pozriet, kedze ako vravis su v izolacii. My budeme tiez len s mojimi rodicmi lebo ostali 2 tyzdne pred vianocami doma a my sme doma vsetci stale aj s detmi bez inych kontaktov osobnych. Svokra nech aj praskne od zlosti ked nevie byt na zadku kvoli vnucatam ani tyzden. Nemienim vystavovat svoju (navyse rizikovu) rodinu ani inych blizkych riziku len pre "dobro" v rodine. Ked mi svokra so svagrinou povie, joj vy ste taki prilis opatrni, ved mi sme tiez stale len doma, a potom capnu na socialne siete ako si ficia na oslavach a stretkach s kamosmi jedna radost, tak si len klepem na celo.

pralinka25
22. dec 2020

ano ja to teraz riesim. mali sme stravit vianoce so svokrovcami ale kedze jeden clen sa od nich vratil prave z nemocnice nepovazujeme to za bezpecne jelikoz z toho prostredia si casto ludia kovid prinesu. dufam teda ze nie ale bojim sa z viacerych dovodov. oni to ale vidia inak a myslim ze sa urazili. je mi to luto lebo vztahy mame pekne. viem ze sa tesili ze tam bude aj najmensie vnuca prvy krat na vianoce. no je to neprijemne. ja trcim uz strasne dlho s tromi detmi doma. uplne sme obmedzili kontakty co vobec nieje zabava a tak sa mi zda proste zbytocny risk toto. chceme pockat 10 dni od navratu z nemocky a potom tam ist. ale teda uz je to narusene a myslim ze nam to este dlho budu mat za zle :(

drzaopica
22. dec 2020

@karamellova chapem aj jednu stranu aj druhu.Asi by som isla na testy a podla toho sa zariadila takymto stylom sa nemusite vidiet este pol roka covid, chripkova epidemia za rohom budeme to ty mat este mesiace, ak nie roky

amienne
22. dec 2020

@drzaopica myslim, ze je zakaz vychadzania a kontakty sa maju obmedzit na minimum. Ale asi to chape len par ludi. Som zvedava co budeme robit ked niekto dostane zapal slepaku alebo zlcnikovy zachvat a nebude ho mat kto osetrit. Chudak sestry a doktori, ti nemozu Vianocovat viaceri ani so svojimi zenami/muzmi a detmi. A my tu ideme vyplakavat a ofuciavat za jedny poondiate vianoce, ze sa budeme musiet vidiet a pocut len cez telefon.

ninusa221
22. dec 2020

@amienne pozor polka sestier je už doma nakazená s covidom na pnke😬

danielahamar
22. dec 2020

Môj svokor odmieta ist na testy, skrz hocikoho, on proste nepotrebuje ist, takže som to vyriešila ja, som pozitivna😔 nechcene samozrejme a to nebol ochotný ani skrz toho, že mám 2tyzdne do porodu. Takže pokiaľ nepôjde v takejto situácii, nie len Vianoce a Nový Rok, ale ani malého neuvidí bud. rok.

pmoricova
22. dec 2020

@karamellova videocall nenahradí prítomnosť ale lepšie ako nič. Alebo klasický telefonat. Pokiaľ rodičia jedni druhí nechcú ísť na testy nešla by som tam . Tehotenstvo nie je choroba ale načo riskovat. Myslim aj obojstranne. Pokiaľ nie ste všetci pretestovani tak neviete na čom ste. Dá sa iba predpokladať. Rodičov nedonutis ak nie si presvedčení a vydieranie typu ak nepôjdeš na testy neprídeme mi príde trochu blbe .Navyše antigen nie je úplne spoľahlivý a smcajaju až brutálne rady v tejto chvíli. Pcr na vlastnú žiadosť veľká suma....

ninusa221
22. dec 2020

@pmoricova stačil by anti. Ale aj tych je malo...

pmoricova
22. dec 2020

@ninusa221 no ja som bola tiež na anti . Len tie ukážu tak po 7 dňoch ak si nakazený. Ale lepšie ako nič.

sovica
22. dec 2020

My žijeme v Nemecku a naozaj každé Vianoce sme trávili na Slovensku (okrem tých, kedy som rodila - tesne pred Vianocami). Ja som do poslednej chvíle dúfala, že sa stane "zázrak" a pocestujeme. Žiaľ, situácia v Nemecku, na Slovensku ako aj inde vo svete vôbec nevyzerá dobre, takže vzhľadom na zdravie našich rodičov, výšku PCR testov (v DE 130 Eur) a karanténu sme sa rozhodli, že ostaneme v Nemecku. Rodičia to chápu a nič nám nevyčítajú. Štandardne komunikujeme cez videohovory, tak to bude aj na Vianoce. Hlavne, nech sme všetci zdraví.
Rodičom pustite aktuálne video Adely a Viktora Vinczeovcov. Pán Banáš covid podceňoval a po 10 ťažkých dňoch doma, leží už v nemocnici😨 Nakazila ho Adela - vtedy nevedela, že je pozitívna, nemala žiadne príznaky.
https://www.facebook.com/viktorvinczeofficial/v...

letfenixa
23. dec 2020

Pozri, vy konajte podľa seba a svojho svedomia a nepozerajte sa na nikoho urážanie. Práve preto sa vírus šíri, lebo a) si väčšina myslí, že sa ho to netýka, po b) si väčšina myslí, že veď som stále doma a potom vyjde najavo, že trajda kade-tade. Navyše, ak si na rizikovom, vôbec by som to ďalej neriešila.

oblecenie99
23. dec 2020

@karamellova Naši to pochopili,a vyjadrili sa tak,že neprídu,boja sa o nás,o malého a aj o seba. Svokra bola mimo,že neprídeme,lebo veď okresy sa nezatvorili,oni tam.maju dokonca babku a svokor je tiež riziková skupina. Švagrine chcú prísť,ale zrušíme to: jednoducho musíme vydržať. Ja som už tiež začala pracovať, síce home Office,ale sem tam.chodim do kancli a stretávam sa s ľuďmi. Manžel navyše robí v obchode. Za súčasnej situácie,pri bezpriznakovosti,len za účelom cestovania domov silou mocou, neuznávam plytvanie antigenovymi testami,ktoré navyse nemusia byť presne. Som zaskočená,koľko mojich známych sa chystá domov ku svojim. A na chaty (12 plus osôb) na Silvestra. Asi je ťažké pochopiť,že nie,nešíri sa to v radoch na testy,ani v obchode,ale na pracoviskách a v rodinách.Na spoločných súkromných akciách. Ani,mohli by sme si povedať,nech sa každý zariadi po svojom. Lenže "čaro" tohto vírusu spočíva v tom,že keď netahame za spoločný koniec,tak sme v p**i všetci. Sorry za výraz.

sante81
23. dec 2020

@pralinka25 moji mamina sa nakazila v októbri priamo u lekára. Takže palec hore, máš môj obdiv 👍

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
3petka
23. dec 2020

@karamellova No vidíš ja sa zase hnevam že nám zakázali prísť a ani oni nechcú prísť. Aj napriek tomu že sme covid už prekonali pre pár dňami. Stále sa báli že ich nakazime my no nakazili oni nás a teraz si myslia že chytia neviem čo ....

diewcatqoo
23. dec 2020

Nezijem na Slovensku a rodicov som videla naposledy v juni. Kazdy rok chodievame medzi sviatkami k nasim, tento rok nepojdeme.

kate_cs
23. dec 2020

@karamellova my riešime niečo podobné. Moja mama je našťastie rozumná a sama navrhla, aby sme sa všetci u nej tento rok nestretli, že je teraz prvoradé zdravie. Volavame si cez videohovor, to isté aj s mojou sestrou.
So svokrou je to náročnejšie. Robí v obchode, takze denne stretne stovky ľudí a v sobotu, už počas lockdownu sa stretla s ďalšou partiou ľudí na “oslave”. A na druhy deň bez hanby pýtala nášho malého syna k nej. Keď som jej povedala, že určite nie, začalo sa citové vydieranie najskôr mňa a potom manžela.
Ak je niekto natoľko hlúpy, že sa aj počas tejto situácie stretáva s inými ľudmi bez ochrany a neberie na ostatných ohľad, nech nečaká, že zrazu ja budem brat ohľad na to, čo chce ona.
Ak ide o zdravie mojich deti, je mi jedno, či sa niekto urazí.

jana_eyre_2
23. dec 2020

Podľa mňa ich to prejde časom.. stretnete sa po vianociach, vonku s ruskom, ked budete všetci dostatocne dlho mimo kolektívov a budú šťastní že vás vidia, nebudú už riešiť nejaké Vianoce..

My sa tiež nebudeme stretávať s nikým, muž minulý týždeň bol svokre zaniesť darčeky od nás a vonku pred bránou sa porozprávali, myslím že to celkom akceptovala.. bude u nej dcéra s deťmi, sama nebude.. vymenili sme si s celou rodinou darčeky a plánujem dať deťom ich darčeky ráno 25 pod stromček a nahrame ich radosť a pošleme po celej rodine video.. proste korona Vianoce..

Nenahradí to nic ja viem, ak tieto jedny Vianoce prežijeme v zdraví, môžeme si gratulovať..

Môj otec čo má 72r a kopu diagnóz ma koronu, viem to od včera a teraz už čakáme čo bude... Je to hrozný pocit.. je mi veľmi ľúto že som ho nevidela od septembra a nemohla ísť za ním ani otestovana lebo také bolo nariadenie.. a nakoniec dostal koronu od ktovie koho, je v DSS do ktorej bolo od septembra zakázané chodiť (tie čo má chcú súdiť prečo máme otca v dss zdrzte sa nepoznáte jeho ani mňa.. v takom stave psychicky a fyzicky zlom ako je, je 27rokov, len posledný rok už je uplne leziaci tak chcem vidieť jednu čo by to dala za takú dobu - píšem po skúsenostiach tu na mk) ...
Úprimne, radsej keby sa urazil že sa nevidíme ako keď je chorý...

lucia147852
23. dec 2020

@snezienka33 no ja poznám 2 prípady kedy im to nevadilo a dnes už sú v hrobe. A neuvidia sa nikdy. Deti v depke, že zabili rodičov ktorí tu ešte mohli byt. Teraz si búchaju hlavy , keď už je neskoro. Asi toľko k tomu

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia147852
23. dec 2020

@snezienka33 ale koľko ich je v nemocnicniciach na kyslíku a plucnej ventilacii. Aj ti zdravotníci majú právo si vydýchnuť. Majú svoje rodiny a deti. Keď už je ľuďom vlastne zdravie ukradnuté, mohol by sa pozrieť aj na iných ľudí. A nie len na to, čo ja teraz chcem a musí to tak byt.

drzaopica
23. dec 2020

@danielahamar to je neprijemne, ale ochoriet si mohla aj na poradni, v obchode kdekolvek

drzaopica
23. dec 2020

@amienne pokial si pamatam bolo odporucane spravit si "bublinu" a tou mozu byt rodicia.Nepisem o rodinnych stretnutiach bratrancov a celej familie.Kazdy nech sa podla seba zariadi aj u rodicov sa daju nosit ruska

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karamellova
autor
23. dec 2020

Dakujem vsetkym za nazory. Pre mna je to velmi tazke pretoze ja sama som v izolacii uz 4 mesiac a zial kvoli komplikaciam v tehotenstve som z toho 3,5 mesiaca prelezala.ja som osobne taka povaha povaha co ma "vrtulu v zadku" ako hovori moj muz a nedokaze chvilu doma obsadiet ale musela=chcela kvoli babu.Teraz konecne po dlhom case som sa naozaj tesila ze sa uvidime s rodicmi aj so svokrovcami.Muz je rozhodnuty ist na test.Ja by som tiez rada isla len neviem ci vydrzim stat v rade vyse 2 hodin a teda dceru nemame kam dat na ten cas.Ona ma 1 a pol takisto v rade cakat nevydrzi a teda neviem ci by ju aj otestovali.
Dalsia vec je ze ani jedny z rodicov nie su vobec ochotni ist na testy PCR v nasom meste davaju terminy az po novom roku, aj to treba na test ist do susedneho okresu(brat tak bol) na antigen sa caka 2- 3 hodiny vonku na zime- moja mamina ma chore klby ona nezvladne tolko stat, brat bol min. tyzden chory bol predtym s pozit.kolegynou vysledky antigenov aj PCR mu vysli negat ale stale ma teplotu, zle sa citi....
Moj otec sa kazdy den stretne s desiatkami ludi, pracovne cestuje po celom slovensku, sice uz sa viac krat dal testovat ako samoplatca ale odvtedy preslo zasa niekolko dni a uz moze byt pozitivny.
Svojich rodicov lubim, neskutocne mi pomahaju najma za posledny cas mi boli velkou oporou, volame si kazdy den.Svokrovcom sme na Vianoce chceli ozmamit ze budu mat dalsie vnucatko..... stale sme to odkladali az na osobnu navstevu.....takze ani nevedia...
Nikdy sme bez rodicov na Vianoce neboli, navstevujeme ich na striedacku kazdy vikend....stale to prehodnocujeme a zvazujeme ale mam naozaj velky strach

dzejsik
23. dec 2020

@karamellova ak nebyvaju daleko, mozte sa stretnut aspon vonku v prirode a s ruskom ... alebo si aspon ist zakyvat cez balkon a podat darceky ... nemusite ich odstrihnut uplne nakomplet a mozu byt spokojne obe strany

jana_eyre_2
23. dec 2020

@snezienka33 ale predsa nejde len o smrt, ale o priebeh a plnosti nemocníc.. áno ja viem že ľudia majú toho plné zuby a to aj chápem.. ALE nie je to pre nejakú neochotu niekam ísť ale preto, že ľudia sú ohrození.. Riešila by som testovanie a návštevu staršieho človeka len v prípade že by ten človek mal byť sám.. pokiaľ správne chápem autorku, tak jej rodičia sú obaja zivi takže sami nebudú.. proste treba sa stále snažiť predchádzať tomu aby boli ľudia chorí.. ja sa napr.bojim že sa nám čokoľvek stane (napr. Si môj večne skakajuci syn zlomí nohu) a bude problém sa dostať do nemocnice, lebo bude plná kaslajucich ľudí a malo zdravotníkov lebo vacsina chora.. proste aj preto sa musíme snažiť aby sme sa nenakazili, aby aj tým čo potrebujú pomoc bola poskytnuta a vôbec sa nejedná len o koronu..