Rodičia nevidia moje snaženie sa

30. apr 2024

Prišla som sa sem asi vyventilovať.
Mám 25 rokov a celý život počúvam ako pre mojich rodičov nie som dosť. Na strednej som bola také to "dobré dievča", mala som dobré známky, nerobila som problémy. Celý čas ma ale drbali, lebo môj brat dvojča bol presný opak a "ja som na neho mala dávať pozor". Nastúpila som na vysokú školu (informatika na STU) s tým, že po prvom ročníku kde vyletela doslova polovička mojich spolužiakov mi otec povedal, že ho on už ma "nechce živiť". (Keď som bola v maturitnom neprichádzalo do úvahy aby som na VŠ nešla.) Moji rodičia mi nikdy nedávali žiadne "vreckové". Keď som niečo chcela mala som si na to zarobiť, takže som od 16 brigádovala. Najprv v obchode, potom ako čašníčka. V prvom ročníku na VŠ som myslela, že sa zbláznim, lebo som nevedela, kde mi hlava stojí, či v škole, či v práci. Chodila som domov spávať. Od druhého ročníka na VŠ robím v odbore, programuje. Prišla korona, nič iné som nepočúvala len ako "nič nerobím", lebo som mala školu aj prácu z domu.
Mesiac pred štátnicami na ING som sama odišla do podnájmu 2i bytu v BA, ktorý som si kompletne celý zaplatila. Minulý mesiac mi schválili hypotéku a kupujem trojizbový byt. Dostala som 90% hypo vďaka dobrej práci a peniazom, ktoré som odkladala z brigád a práce. Napriek tomu stále iba počúvam ako otca-koňa-pes má dom pod hradom (ktorý mu kúpili rodičia), ako "nezarábam dosť" ako "nerobím dosť". Mám toho plné zuby už. Nikdy v živote ma za nič nepochválili, vždy som bola len tá zlá.

yoxinka
30. apr 2024

Odstrihni sa od rodičov a ži si svoj život. Si mladá a zjavne veľmi šikovná. Vykašli sa na nich, budú ťa celý život len deptať. Normálne im povedz, že ich správanie a reči ti ubližujú a že s nimi viac nebudeš v kontakte a čau. Nič iné nepomôže.

mamina7070
30. apr 2024

a preco si s nimi v kontakte ked ta evidentne nema rad a skodi ti?

karolinakovac
30. apr 2024

Na to, že máš taký mladý vek a toľko si už dosiahla, klobúk dole.
S rodičmi by som úplne obmedzila kontakt, nepotrebuješ ich deptanie a netaktné reči, toto sa dieťaťu vôbec nehovorí a porovnávanie s inými to je otras. Môžeš byť na seba právom hrdá.
Rodičia buď Ti závidia, že to oni nemali v ich veku, alebo Ťa chceli mať pod kontrolu aby si bola pri nich a aby si im stále ďakovala že môžeš byť u nich.
Určite obmedz s nimi kontakt, riesila by som s nimi len nevyhnutné veci, určila hranice a otvorene im povedala nech sa do Teba nestarajú si dospelá.

guudy
30. apr 2024

Rozumiem ti, zit bez pozitivnej odozvy pri tolkej snahe a este k tomu tolke roky je naprd :(
Si velmi sikovna👏🏼👏🏼👏🏼. Chcem ta povzbudit do dalsieho zivota😊😊😊. Nebudem ti radit, co s takymi rodicmi…

hugger
30. apr 2024

Aké vzdelanie a prácu majú tvoji rodičia?

Na Slovensku nájdeš mnoho ľudí ktorí uznávajú len vyrobené kusy a nedokážu pochopiť že človek za počítačom pracuje a jeho odmena je priamo úmerná vzdelaniu, kreativite a zodpovednosti potrebnej na jeho prácu. Preto je na Slovensku kvalifikovaná práca často nedocenená.

Tiež som absolvoval FEI a môžem ti povedať že to nie je škola ktorú človek absolvuje zadarmo. Môžeš byť na seba hrdá.

autor
30. apr 2024

@hugger Mama je lekárka, otec železničiar.

Ja som bola na FIIT, nie na FEI.

nikpa
30. apr 2024

Byť tvoja matka som na teba hrdá a robila by si ma šťastnou. Bohužiaľ, tvoji rodičia to nevedia oceniť alebo majú iné priority. Si pracovitá, vzdelaná a šikovná. Nech ťa to neopúšťa a z prístupu rodičov si ber len to, že vieš aká matka nechceš byť. Nech sa ti darí 🧡

haley7897
30. apr 2024

Toto sa ťažko počúva a rozumiem ti. Mala som to podobne akurát môj otec už 14 rokov nieje medzi nami a s nevlastnou matkou sa nekontaktujem. Moja prvá spomienka je keď som mala 5 rokov ako stojíme v rade pred školou kde sa konali talentovky na gymnastiku a po chvíli čakania moja matka zahlási " ah, veď ona ich aj tak nespraví" a ťahá ma odtiaľ domov... V rovnakom duchu sa ťahalo všetko po zvyšok života, kdekoľvek som chcela študovať, čokoľvek som chcela robiť odpoveď bola "nie, to je príliš... (doplň podľa fantázie) "
Nikdy som nebola dosť. Trvalo mi 40 rokov uvedomiť si plne ako veľmi sa to na mne podpísalo. Nechap ma zle, školy aké som ja chcela som si dorobila ako dospelá, odsťahovala sa, cestovala všetko čo som chcela ako dospelá som dosiahla, ale dodnes je vo mne pocit, ze mi nič z toho nepatrí a nie som "dosť".
Nestrat toľko času a uvedom si ze toto je ich problém. Ich mindraky, nízke sebavedomie. Pozeraj dopredu a neber si ich reči k srdcu aj keď viem ze sa to ľahšie povie ako uskutoční. Nemusíš sa cítiť previnilo za to ze si prerástla svojich rodičov a oni to nevedia stráviť...
Btw mama lekárka, otec železničiar? Niečo mi hovorí ze tvoj otec je tak trochu MR. Insecure a ty hromozvod...

yoxinka
30. apr 2024

Otec železničiar pri mame lekárke asi celý život trpí komplexom menejcennosti a vybíja si to na tebe.

0silvia0
30. apr 2024

Musis si to prepnut v hlave, ked ti prestane zalezat, co o tebe rodicia povedia, aku hodnotu ti pripisu, vtedy budes stastna. Nic nemusis nikomu dokazovat. Si sikovna, sebestacna, mozes byt so sebou pravom spokojna. Ked zacnu snivat o otca-kona-pes, treba tvrdsie povedat, ze ta tie reci nezaujimaju, nech to preberaju niekedy inokedy. Ty im tiez netrieskas do xichtu, co rodicia detom kupili a ako ich podporovali.

zooeynka
30. apr 2024

Niecim musis otca strasne iritovat, mozno papulujes, oduvas usta, malo pomahas.....neviem, len tipujem. Normalny otec by bol na dceru hrdy, podporoval by ju....o mame nepises, ona je aka voci tebe?

autor
30. apr 2024

@zooeynka Ja s otcom prakticky nemám vzťah. Odkedy sa pamätám nikdy za mnou neprišiel, nehral sa so mnou, keď som bola teenager mala som pocit, že neexistujem, kým neprišiel môj brat so štvorkou z biológie.
Moja mama je voči mne chladná. Nenadáva mi ale nepodporuje ma tiež. Keď mi zavolá bavíme sa o počasí. Reálne mám pocit, že si nemáme čo povedať.

zooeynka
30. apr 2024

Tak bud rada za moznost mat dobre platenu pracu a vlastny byt. Najhorsie by bolo byvat s nimi a pocuvat ich. Zariadis si casom svoju rodinu a aspon vies, ako sa nemas chovat ku svojim detom :/

yoxinka
30. apr 2024

No, tak vybavené. Prestaň s nimi komunikovať a rieš si svoj život. Obklop sa ľuďmi s ktorými ti je dobre a majú ťa radi. Tvoji rodičia z nejakého dôvodu (môže ich byť xy) majú k tebe taký vzťah ako majú. Viem, že ťa to trápi, lebo sú to rodičia, ALE nemôžeš to nijako ovplyvniť ani zmeniť. Tvoja hodnota nie je závislá od pochvaly rodičov. Si dosť taká, aká si a môžeš si pokojne žiť svoj život bez nich.

0silvia0
30. apr 2024

Otec chladny, matka chladna, tak bud voci nim chladna tiez. Nemusis im nic dokazovat. Uzivaj si svoju sikovnost.

mabenn
30. apr 2024

moja zlata, si jedno sikovne dievca!, velmi mi pripominas mna, tiez som brigadovala, studovala, kupovala si byt v 25, este aj v IT...len jedna vec: totalne sa vykasli na rodicov cim skor, ich pristup nezmenis, ale ty mas pred sebou velmi slubnu buducnost...ja som urobila tu chybu, ze som rodicov do prdele poslala az po narodeni syna v mojich 33r, kde uz som pomaly musela vlastnu rodinu pred nimi branit...si fakt top a zmier sa s tym, ze ich uznanie nikdy nedostanes, lebo toho nie su schopni...bohuzial, su aj taki rodicia, ale to je ich problem

ahhola
30. apr 2024

Chcem ta za nevestu.... 🎀🌹🍀

gribka1
30. apr 2024

Si z tých šťastnejších, kde ťa vzťah s tvojimi rodičmi nedal dole. Si šikovná, ži si svoj život, rodičov už nerieš. Dôležité je nenechať sa ovplyvňovať, proste nie každý má super rodičov.

aaadkaaa
30. apr 2024

Klobuk dole pred tym, co si dokazala...takito ludia ta budu tahat dole cely zivot...jednoducho sa musis uplne odstrihnut, cim viac sa budes snazit, tym viac ta budu davat dole a casom mozes zacat o sebe pochybovat aj ty, co by bola obrovska skoda a chyba...proste ich uplne stopni. Krv sice nie je voda, ale zase, rodinu si clovek nevyberie a niekedy sa cudzi chovaju krajsie ako rodina...vela stastia v zivote zelam

komplikovana
30. apr 2024

Bohuzial, existuju aj taki rodicia. Akceptuj realitu, ze sa nikdy nezmenia a nic od nich necakaj. Ulavi sa ti. Si sikovna, vela si toho dokazala, bez ich pomoci a podopory.

lfeed682
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lillien123
30. apr 2024

Waau🙏 ja len že klobúk dole ...
Na tvoj vek si v živote už dosiahla toľko veci a môžeš byť na seba hrdá... viem o čom hovoríš mala som to podobne z rodičmi.. ale nebola som taka úspešná ako ty... vykašli sa na to aj keď ta to vo vnútri mrzí a trápi.. mysli už len na seba aby si sa ty mala dobre .. všetko čo buduješ buduj pre seba a nie preto aby ta rodičia pochválili lebo sama vidíš že to nemá zmysel.. začni byť šťastná kde si to dotiahla a sústred sa na seba .. rodičov ignoruj.. možno raz pochopia 🫶🫶

rorino
30. apr 2024

Si šikulka,👍držím palce,nech sa ti darí aj naďalej,môžeš byť na seba hrdá,aj keď bez pomoci a hlavne bez pochvaly rodičov.Ked ťa vlastní nepochválil,aspoň od nás máš pochvalu.😉

danica2711
30. apr 2024

obmedz kontakt s rodičmi na nevyhnutné minimum a snaž sa čo najmenej trápiť ich podceňovanim. Urob si bilanciu toho, čo si už dokázala - a že je toho sakra dosť - a buď na seba pyšná! Si šikovné, múdre dievča, uvedom si svoju hodnotu a ži svoj pekný život, zaslúžiš si uznanie. Držím ti palce

lily246
30. apr 2024

Ty šikulka, posielam ti objatie a pochvalu za všetko, čo si dokázala. 😊 Fotrovi nalož, že je celý život v jednoduchej práci a že zlyhal aj ako otec, keď pre teba nemal milé slovo a hlavne neživil ťa, keď ťa podľa zákona živiť mal! To bola jeho povinnosť a nesplnil si ju!
Drž sa, prajem ti, aby si mala okolo seba už len láskavých ľudí, ktorí ťa budú vedieť oceniť.

tramtada31
30. apr 2024

Ja by som bola pysna, keby moja dcéra dosiahla v tvojom veku to, čo ty 🙂 bohuzial, nasi rodičia žili inak a sú produktom svojej doby. My vieme, čo robili zle a čo mame my nerobiť, keď sa staneme rodicmi. Veľa síl a pokoja v duši Ti prajem 🙂

svetlonos
30. apr 2024

Si skvela, šikovná, cieľavedomá so zmyslom pre realitu a samostatná.
Keď tu niekedy citam príspevky tých 25 ročných ale ich počúvam, rozmýšľa ako dokážu raz prežiť bez rodičov. Názory a postoj k životu maju ako 15 roční, ostáva mi rotum stáť kolkokrat.
Ty si dokázala nesmierne veľa napriek nelaske od rodičov a zároveň hadzania polien pod nohy.
Taťuldovi roka povedz, ze za vlastné deti sú podľa zákona zodpovední rodicia, nie súrodenci! Takže to co oni dodžubali u tvojho brata, ty nie si povinná zachraňovať. A pozor budeš dávať na svoje deti, nie na brata. On zial na ich chovanie reaguje rebelov. A im to aj tak nedopina, lebo ved sú dokonalí...
Blahoželám ti k dosiahnutého úspechu.

zuz987123
1. máj 2024

Wau, si veľmi šikovná 🙂 žiaľ, rodinu si nevyberáme. Nenechaj sa znechutiť a rob čo ťa baví. Môžeš skúsiť rodičom povedať čo cítiš... Ak to nepomôže, tak minimalizovať kontakt.

princezna_bosorka
2. máj 2024

vyser sa na rodicov a obmedz vztahy s nimi... nic ine nepomoze. A sebe najdi psychologa, nech ti pomoze dat sa dokopy. Tvoji rodicia sa nespravaju normalne, no to sa zial obcas stava...

mikadooo
2. máj 2024

Hlavne pozor na to, keď budú o pár rokov chcieť, že máš pomôcť bratovi, ktorý chudáčik určite toľko "sťastia" v živote nemal a teda je tvojou psou povinnosťou mu celý život pomáhať. A keby nie ty, tak máš pochopiť, keď mu pomáhajú celý život rodičia. Za mňa toxické prostredie, treba sa od toho odosobniť. Tvoji rodičia kde boli v tvojom veku? V byte pod hradom, na ktorý si zarobili holými rukami? Už keď porovnávajú, nech porovnávajú so sebou a nie so susedom... Si mega šikovná, vzťah obmedz na minimum, najlepšie pri návštevách čo môžeš urobiť je ľahký "mám v p*či" úsmev a na všetko im pritakať jasné, jasné ten Jožo je ale šikovnýýý... Ja som len taká sprostá len s trojizbákom tesne po vysokej, však to má dnes každý druhý ... A mávni rukou, ešte prevráť očami nad sebou poriadne 😁😁😁.