Ahojte mám 24 rokov a bývam z rodicmi v zahranici už 5 rokov, na Slovensku sme predali byt a odišli sme do zahraničia. Mám tu pracu aj vsetko ale niesom spokojná s tým ze tu byvam a chcem sa odsťahovať naspät na Slovensko lebo vždy som sa tam cítila lepšie veď pretsa od malicka som tam zila… Mám aj peniaze nasetrene aj vsetko ale moji rodičia s tým nesúhlasia aby som tam isla jednoducho sa s nimi stále hádam kvôli tomu a nebaví má stále počúvať to aká som hlúpa a tď
Chcem byt tiež už konečne šťastná ale moji rodičia nevedia pochopit ze už som dospela a ze sa mozem rozhodovat vo všetkom sama… dokonca by som chcela aj priateľa si nájsť a mat normálny život lenže stále robiť a robiť to iste má nebaví… nemám sa tu skym áno zabaviť a nemám tu ani nikoho koho by som poznala… som z toho veľmi na dne na psychiku mi to nerobí dobre, peniaze ktoré som si nasetría som chcela investovať do môjho nového bývania na slovensku ale strašne sú proti tomu… Veď by som chodila ich navštevovať stále ale ani to nepochopia už ma nebavy sa s nimi hádať kvôli tomu… prosím o radu ako to mam zvládnuť a co mam robiť som fakt na dne…
Začni sa správať ako dospelá a to bývanie si vyrieš sama. Nepotrebuješ ich povolenie. Si jedináčik? Neboj oni sa nebudú hnevať večne, len sa o teba asi boja.
@januska12323 nemajú sa prečo o mna báť chápem že sa každý rodic boji ale nemôžu mi vecne zakazovať to aby som si zila svoj vlástny život a nikdy som nebola problémová alebo niečo
A co ta maju zamknutu v pivnici? Vsak poslem cv na sk, najdem podnajom, zbalim sa a idem. Mas 24, si plnoleta, mozes sa zamestnat a zit kde ty chces
a na to potrebuješ odobrenie a súhlas z koníka? nech sa páči, dávame ti zvolenie žiť život pod seba 🙄
Máš 24 alebo 14?? Veď vybavím bývanie na Slovensku kúpim letenku oznámim rodičom a idem, nepýtam sa idem. Nechápem prečo sa vôbec o takej veci s nimi radíš keď chcem ísť idem
samozrejme, že môžeš žiť svoj vlastný život, ale dobre si to rozmysli. Ohľadom Slovenska možno žiješ v prílišnom spomienkovom optimizme. Si 5 rokov preč, skutočných priateľov tu už nemáš, väzby sa pretrhali alebo aspoň veľmi zvoľnili. Kamarátov a partnera si môžeš nájsť aj tam, kde si, to nemá s krajinou nič spoločné. Okrem toho politická a ekonomická situácia na Slovensku je viac než tristná, a bude horšia. Neviem, aké máš vzdelanie a momentálnu prácu, ale priprav sa, že na SK možno budeš zarábať o dosť menej. Aby si nebola po svojom návrate trpko sklamaná...
Tak to je tak keď rodičia chcú aby si žila podľa ich predstáv a ich ,,sen,,. No ty si ty a keď chces tak choď ,si dospelá a teraz si plň svoj sen. A rodičia by mali brať to tak ,že oni sú ten prístav do ktorého sa môžeš vrátiť a nie kotva ktorá ťa ťahá tam kde chcú oni😉. Držím palce nech ti to víde a nájdeš svoje šťastie.
@danica2711 to hej, ale či sa jej tam podarí osamostatniť sa od rodičov. Nielen platy, ale aj ceny/nehnuteľnosti/nájmy sú v zahraničí vysoké.
@walentina7 je to iné keď ideš preč s priateľom alebo s niekym iba kvôli práci a je rozdiel keď niekde ideš už natrvalo a vies ze sa nemôžeš vrátiť naspäť domov…
Vsak ale aj ty mozes ist a budes vidiet ako sa ti bude darit a ako budes prezivat slovensko uz ako dospela. Lebo nieco ine je spominat na detstvo s nostalgiou kedy si nemusela nic robit, nemusela si sa potlkat po uradoch, vyzit zo svojho platu a nieco ine je zit slovensku dospelacku realitu. Mozno sa ti to bude pacit a mozno po 6 mesiacoch zbalis svestky a budes rada, ze mas ist ku komu naspat mimo sk🤷♀️
Vrátiť na SK sa môžeš, ak sa tak rozhodneš (zhodnoť všetky pre a proti, bývanie, práca...) Najprv by som išiel do prenájmu (stačí aj garsónka, 1-izbák) a neskôr premyslel, či si poriešiť vlastné bývanie (úspory, hypo). Samozrejme až keď si nájdeš vyhovujúcu prácu. Nemáš na SK nejakú rodinu/kamošku, ktorá by ti s niektorými vecami na diaľku pomohla?
si dospela -zbal sa a chod..ich hnev prejde .. ale poradila by som ti ak tam mas rodinu alebo starkych pripadne najskor kratkodoby podnajom aby si zistila,ze slovensko sa zmenilo a nieje to tam ruzove.. su dost pozadu-nemyslim v zlom ale zahranicie je vyspelejsie =modernejsie a ludia menej zavistlivy etc... kazdopadne je lepsie si to najskor vyskusat ako sa nadobro vratit ... mne vzdy staci mesacna dovolenka a neviem sa dockat navratu
@madeincssr mám plno ľudí ktorý by mi pomohli, zahraničie nie je až tak problém len sa tu citim strašne taká sama každý den s takým pocitom samoty… pochopila som to že aj keď mám všetko či už peniaze ale nemám to čo potrebujem ja proste to nie je ono 🙂 áno garsónka by mi určite stačila
Neviem kde si, ale zostaň tam... Tu už dobre nebude 🤦♀️
Vies ze ty si od rodicov nemusis pytat povolenie kde budes zit.
proste im povedz, ze po tom velmi tuzis a jednoducho to chces skusit. Na rok. Ak to nebude dobre vratis sa. Nevidim v tom ziadny big deal
Moc by som sa nespoliehala na "plno ludi, ktori mi pomozu". Kazdy ma vlastne starosti a ako uz bolo vyssie spomenute, si dospela. Musis si pomoct sama. Vylet z hniezda a vycitky ta coskoro prejdu. Mas 24, uz mas na to vek.
A je ti tam tak zle? Nemôžes si tam najst kamošky? Rodicia chcu zeby si sa mala dobre
pozri, chapem Ta na 1000% tiez som bola vzdy maximalny patriot, ale tu to ide tak prudko do pi** ze uz aj ja rozmyslam zbalit svoju rodinu a odist … Bohužiaľ slovensko už nič dobré nečaká 😔 cakam kedy Fico vystupi z NATO aby nas pripojil k Matičke Rusi 😭
A tu nebudes sama, ak rodicov mas tam? Mas surodencov, alebo inu vacsiu rodinu? Mas nejaku priatelku tu? Moze sa stat, ze i tu sa budes citit sama, ale chapem, ze sa chces vratit domov a zalozit si rodinu tu...je to pochopitelne a urcite urob tak ako citis.
Si si ista, ze navratom na SVK sa tvoje problemy vyriesia?
Nechces sa skusit osamostatnit tam? Asi mas pracu, a snad I dibre plateny, ked si z nej nasetrila. Predsa len si 5 rokov prec. Nevies, co ra caka tu. Zacinat zasa z nicoho. Ziadna slava.
Vyskúšaj napr.na mesiac dovolenku na SR. Alebo život na skúšku na SR,koľko tu zarobíš,koľko sa za co platí,akí všelijaki ľudia tu žijú, ako fungujú úrady,politická situácia.... Treba zažiť realitu a porovnať. Stále sa dá rozhodnúť podľa okolností.
Si mlada, vyskusaj, ak to nevyjde tak sa vratis naspäť. Damy Ti tu pisu ze mas ohladom SK spomienkovy optimizmus a Slovensko zidealizovane, ale tak to sa da povedat aj o Slovakoch, ze maju zivot v zahranici zidealizovany…Nikto Ti nemoze povedat ako Ti na Slovensku bude, lebo kazdemu sa na Slovensku zije inak. Su Slovaci, ktori nasli svoje miesto v zahranici, a su Slovaci ktori nasli svoje miesto na Slovensku. Nie je to tak ze zahranicie = super, Slovensko = katastrofa. Ty si v zahranici cudzinec, moze to byt dobra krajina pre miestnych ale horsia pre cudzincov atd. Kde si ty najdes svoje miesto Ti nepovie nikto, politicka situacia nie je bohvieco, ale kazdy stat ma svoje problemy, nie len Slovensko. Za mna vyskusaj a uvidis. Nikto Ti neporadi kde je lepsie lebo kazdy je iny a pre kazdeho je dolezite nieco ine. Niekto najde svoje stastie vo Svajciarsku, niekto v Kosiciach. Kazdy je iny a ty sama musis prist na to co Ti najviac vyhovuje a co je pre teba dolezite.
Tak ako odídeš žiť na Slovensko, mozes zase časom odísť žiť niekam inam do zahraničia, nie si ničím limitovaná, nemáš malé deti. Dokonca ešte aj s malými deťmi ľudia menia krajiny a idu žiť inam.
Z tvojho opisu tvojich rodičov mám skôr pocit, že ťa až chorobne držia nakrátko akoby si bola nesvojprávna a tvoj názor berú ako názor menejcenného a hneď ti začnú nadávať do hlúpych, namiesto toho, aby pochopili, že už si dospelá, nemôžu ti už rozkazovať kde máš byť a čo máš robiť, ani ťa prinútiť, aby si mala rovnaký názor, ako majú oni. Jedného dňa každé vtáča raz vyletí z hniezda a bude si žiť vlastný život, oni tiež nežijú s rodičmi, odišli do zahraničia, takže nemajú najmenšie právo ti niečo vyčítať. Tiež ťa nemôžu nútiť, aby si žila s nimi na veky a držať ťa na krátko.
A co ti vlastne reálne bráni odísť? Okrem súhlasu rodičov, ale v tvojim veku je to len ich rada, nie príkaz. Ked chceš odísť tak chod nevyhováraj sa na rodičov
Nájdeš si tú prácu? Vieš, aké sú platy? Máš tu ešte rodinu? Keď si si za 6rokov nenašla známych, tu budeš mať kamošov? Na to všetko si odpovedz...
Co mas robit? Prenajat si na SK byvanie, kupit letenku, pobalit sa a odist. Mas 24, nie 14. Ked sa zabyvas, posles im par fotiek, ze su u teba vitani a zit si svoj zivot.