Rady pred vstupom do manželstva

24. mar 2022

Neviem kde mam zaradit tuto otazku😂🤦‍♀️tak som ju dala sem.
Caka ma o par tyzdnov svadba, som po 30ke, aj snubenec. Obidvaja doteraz slobodni, bezdetni.
Ale rady by ste mi dali pred vstupom do manzelstva?
Manzelsku nauku sme nemali kedze brat sa budeme na radnici.
Co by ste poradili "ako svojej kamaratke" pre stastny manzelsky zivot?
Dakujem❤️

janulka1802
24. mar 2022

Správny výber partnera je to najdoležitejšie.

danusskaaa
24. mar 2022

Nevydavať sa 🤣 ale nie, brať to tak, že ak sa niečo pokazí tak sa môžeš rozviesť a ak bude v manželstve super, tak vieš že si si vybrala dobre. Je to taká "lotéria" lebo pride množstvo pekného aj nepekného ale " spoločne " sa to dá zvládnuť- len treba chladnú hlavu 😉

kate211
24. mar 2022

Ja by som skor nechcela pocut ziadne rady. Neviem, co si predstavujes konkretne pod pojmom rada, ale radit cudziemu manzelstvu ako ho zit resp. nezit, mi nepride vhodne.

tkjana
24. mar 2022

Myslim ze sa najviac kladie doraz na komunikaciu, toleranciu a pochopenie, my sme na nauke vsetko prebrali a nic nas nejako vtedy neprekvapilo, ze ved sa pozname 8 rokov…. Ale co by som mohla este doplnit, tak dost nas posledne obdobie rozdelovali nazory na politiku, ockovanie (ako aj u deti), vychovu deti a co ocakavam od druheho… a toto sme si mysleli vtedy ze sa zhodujeme, ale nie… takze toto by som doplnila… a este ze na vztahu treba stale pracovat a odporucam knihu 5jazykov lasky

pribinak
24. mar 2022

Správať sa k tomu druhému tak, ako si ja želám aby sa ten druhy správal ku mne
Najmä v tých vypätých kritických a stresových situáciách

stevvvka
24. mar 2022

Ze tak, ako zeny potrebuju lasku, muzi potrebuju uctu... Celkovo knihy o vztahoch mi pomohlu lepsie pochopit rodinnu dynamiku.. Na vztahu treba stale pracovat..

autor
24. mar 2022

@kate211 vies co, napadlo ma opytat sa to, pretoze je tu sialene vela nestastnych pribehov od zien a nerada by som sa k nim zaradila😊 Klepem si pri citani na celo, ze kde preboha mali rozum ked si ho brali a tak.

kate211
24. mar 2022

Tak hlavne je poznat partnera. Mat dostatok casu, aby si mohla spoznat jeho nazory a bavit sa s nim o tom. Dalej je dobre mat spolocnu predstavu - co v manzelstve dosiahnut, kam sa posunut. To je zaklad. 90% nestastnych pripadov z MK je preto, ze zeny ani poriadne chlapa nepoznali, porodili co najrychlejsie to slo a potom nastal problem.

bavlnka92
24. mar 2022

nauč ho že prádlový kôš sa dá aj otvoriť a nie len na neho dr***** špinavé oblečenie 😅

surama
24. mar 2022

Najdolezitejsia je komunikacia. Nikdy to nenechavaj v stadiu, ze mu to je jasne..alebo ze si to domysli...nie. Jasne formuluj, co chces, ake mas predstavy, co si si inak predstavovala....narovinu pomenovat vsetko...nenechavat nic na to, ze on si ma domysliet 🙂 To je cele. Zvysok bude fungovat, ak bude fungovat komunikacia 🙂 A gratulujem ☺️

11iva11
24. mar 2022

Ak nemáte deti, a rozumiete si v zásadných veciach, tak manželstvo bude pravdepodobne pohodička, bez nejakej väčšej zmeny oproti chodeniu spolu. Takže nejaké rady sú zbytočné. Avšak príchodom detí nastane veľká skúša a kopec zmien, či pozitívnych alebo negatívnych a ak budú prevažovať negatívne zmeny, je na každom páre, ako ich ustojí.

charliee1980
24. mar 2022

Ak sa vyskytnú nezhody, riesit ich hned, v tom okamziku, v zárodku, nepresuvat ich na inokedy, tzv.pohar trpezlivosti, pretoze ked sa to nakopí, tak sa to prevalí (ak to bolo dlhodobo potlacane)

elizabet173
24. mar 2022

je tu šialene veľa príbehov nešťastných žien, ale ber to tak, že tie, ktoré sú šťastné, nemajú potrebu zakladať na MK o tom témy. Správajte sa k sebe s úctou, tak ako v prvých týždňoch vášho vzťahu. Majte čas na spoločné aktivity, ale aj čas na vlastné záľuby, priateľov. Verím, že sa poznáte dostatočne, že máte rovnaký, alebo veľmi podobný názor na hospodárenie v domácnosti, na výchovu detí, na starostlivosť o domácnosť, na trávenie voľného času. Obaja si určite uvedomujete, že sobášny list nie je listom vlastníctva a že dňom svadby váš vzťah nie je hotový, ale treba ho celý život budovať. Ako si zo začiatku nastavíte pravidlá, tak ich budete mať, ste dvaja, dvaja na všetko, tak sa nesnažte ani jeden prevziať niečo iba na seba. Ste spolu preto, aby váš život bol krajší, lepší, nie pre jedného ťažší, ako keby bol sám. Veľa šťastia, lásky a spokojnosti ❤

thereisabear
24. mar 2022

Ak si si dobre vybrala, tak nepotrebuješ žiadne rady. Ak si si vybrala zle, ani rady ti nepomôžu.

danieli
24. mar 2022

Ked sme boli znamym na svadbe, farar vyslovil zaujimavu myslienku, daroval mladomanzelom sviecku a poprosil ich, ze az pride v manzelstve k nedorozumeniu, hadke, ci nezhode, nech tuto sviecku zapali ten, kto ma pocit, ze sa previnil a nech slnko nezapadne nad ich hnevom, s muzom si to dodnes pamatame a hoci sviecku nemame, tak si s laskou vykrikujeme, ze by uz by si ju mal ist zapalit…😁

elizabet173
24. mar 2022

@thereisabear 👍👍👍

janewithane
24. mar 2022

Neviem ci je to zrovna rada ale určite odporúčam mat vykomunikovane veci ako - peniaze, ako to bude keď budeme mať deti, kto bude na materskej, rozdelenie úloh v domácnosti( hlavne ak spolu nebyvate) ale aj do budúcna keď prídu deti, otázky možnosti keď deti neprídu-co je kto ochotný ešte riešiť, otázka hraníc a formy kontaktov s rodinou, sme ochotni byvqt s rodičmi, ako budeme riešiť ak už rodicia budú potrebovať starostlivosť, aké princípy chceme uplatňovať vo výchove..

Je kopec zoznamov na internete ak napr angličtina nie je problém, viem si predstaviť, ze by to mohlo byt aj zábavné aj hodnotné so snúbencom sa o tom porozprávať.

ddaassuullaa
24. mar 2022

Ja len mala, ale dobre mienena rada. Problemy, nezhody alebo nedorozumenia riesit zasadne doma, netahat do toho "divakov", nikdy nie siroke publikum (napr soc siete), ani rodinu. Nech vzdy plati "co sa doma stane, nech doma aj zostane". Tiez necakat, ze ak sa o niecom problemovom nehovori, tak problem neexistuje. Mas to ako s varenym mliekom....buble si a ked nedas pozor, vykypi.
A.este mi napada - o vztah sa treba starat ako.o vzacny kvet - zalievat, prihnojit, umiestnit na najlepsie miesto a tak....
Vela stastia na spolocnej ceste zivotom🍀✊

minutka
24. mar 2022

Moja 70 r kolegyna mi casto pripominala radu ktoru jej dala jej babka “prazdne vajcia, plne brucho” 🤣

nurielka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
24. mar 2022

@minutka ja teda 70 nemám ani zďaleka, ale niečo na tom bude 😂

minutka
24. mar 2022

@elizabet173 to su zivotne mudrosti 🙈

panelacikova
24. mar 2022

ak si s ním nežila v jednej domácnosti a v súkromí (nie u rodičov), tak by som ti poradila práve to a to aspoň 3 roky, aby sa reálne ukázal jeho charakter a výchova. ale to už nestihneš, ak si to nestihla doteraz 🙂

miadi
24. mar 2022

Ja to nevidim tak ciernobielo ako si si vybrala -dobre ci zle rady netreba. Vztah nie je ako vec ktora je hotova vybrala si si zlu/dobru topanku.. vztah je ako rastlinka Musis sa o nu starat. Nemozes ju len tak nechat ze je to dobre bude to vzdy dobre. Pridu aj skusky tazke obdobie., ludia sa vedia aj po par dobrych rokoch odcudzit ochladnut. Stiahnu sa nekomunikuju zacnu si zit svoj zivot viac pre seba ..,az zistia ze chcu vlastne nieco uplne ine nove -stretnu niekoho ., a koniec . Rastlinka je mrtva. Takze treba sa starat treba obcas pohnojit treba sa tesit ked kvitne treba odstranit suche listky .. treba komunikovat treba si vediet odpustit malickosti treba sa milovat udrziavat vasen treba si vsimat toho druheho nebrat ho ako pohodlnu staru topanku a nezanedbat ani seba nestat sa starou topankou.

amelie2017
24. mar 2022

My sme mali na svadbe na stoloch rozdane take pohladnice, ktore som vyrobila a bolo na nich rady a zelanie k 1., 2., 3.,... vyrociu. Podla cisla stolov. A svadobcania nam pisali. Kazdy rok na vyrocie si otvorime jednu pohladnicu a citame. Je to mile, aj sa zasmejeme, aj sa zamyslime a veru rokmi sa tie rady menia. A zalezi aj od toho, kto sedel pri stole.
Ale viac menej sa vsetci zhodli, ze mame stat pri sebe, byt tomu druhemu oporou a vela vela sexu 😀.

lienka9
24. mar 2022

Precitajte si spolu knihu To keby sme vedeli pred svadbou od Gary Chapmana..naozaj super na prebratie zakladnych zivotnych otazok pred svadbou.nieco obsahovo podobne sme mali aj na nauke v BA.350 parov a veru par z nich sa uz po prvej prestavke nevratilo :D
A inak zelam vela trpezlivosti a lasky 🙂

heln
24. mar 2022

vzdy mat k sebe vzajomnu uctu, odpustat si, pocuvat sa navzajom, a mysliet na to, ze "v dobrom a zlom" znamena ze niekedy bude aj zle, ale treba vediet to ustat a spolocne prekonat.

vikes
24. mar 2022

Ja by som ešte doplnila, že si treba pozrieť jeho rodičov,ako sa k sebe spravujú, pretože podvedome si každý berie vzory správania z rodiny v ktorej vyrastal. Muž sa svadbou nezmení ani narodením dieťaťa, nebude si ženu viac vážiť ani viac ľúbiť, to musí od začiatku vzťahu.

zuzina25
24. mar 2022

Sú veci, ktore sa prejavia až časom. Takého toxika aj dva roky neodhalis, lebo sa neprejaví, az neskôr. No veľa sa dá vyčítať z rodiny- ake majú vzťahy rodičia, z akej rodiny pochádza, čo si zažil, ako sa k sebe správajú. Tam je väčšinou počiatok všetkého , čo sa môže neskôr odzrkadliť vo vašom vzťahu.

nelina1
24. mar 2022

Dôležité je partnera spoznať, takého, aký skutočne je, nie takého, aký sa ti chce ukázať, že je. Určite chlapa treba testovať, nesedieť len na ružovom hormonálnom obláčiku a neprehliadať varovné signály. Dať si otázky, ako sa správa, keď mu v niečom odporujem, nesúhlasím, či sa zhodujú jeho skutky so slovami.
Treba si vybrať muža, ktorý je charakter,či vie byť empatický, dobrý človek.
Toto je podľa mňa základ.