Problémy s nevlastnou sestrou po dedičskom konaní

19021991
7. okt 2014

Ahojte, chcela by som sa spýtať či tu náhodou niekto nema skúsenosti s problemami po dedicskom. Ja mam takyto : Po dedicskom konani mame zdedeni byt so sestrou na polku lenze ona preto lebo jej brat daroval jeho stvrtku a ja lebo som dedila po ocinovi len ja...a po mamine po stvrtke cize pol na pol....byvali sme v nom spolu aj s priatelmi lenze chovala sa hnustne vkuse isla do hadok, niekolkokrat ma napadla, chovala sa tam ako kralovna a my sme vlastne zili akokeby len v 1 izbe ...po dlhom a takomto psychickom natlaku sme sa odstahovali do 1izboveho podnajmu...a ona stale otravuje ze mam platit zaklad najmu a atd...lenze ona uziva byt...ja by som chcela predat byt a nemat s nou uz nic spolocne no ona nechce...neviem mi niekto poradit ?? :/ ☹ ☹

bayuska
7. okt 2014

Tak ked ona byt predat nechce, tak nech ti pekne krasne vyplati polu bytu a budes mat svaty pokoj 🙂

janinah
7. okt 2014

daj ju na súd,že užíva a neplatí za užívanie tvojej polky

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
19021991
autor
7. okt 2014

Keby to bolo take jednoduche...samozrejme ze ma nema ako vyplatit, ja uz ani sa nechcem s nou kontaktovat lebo vzdy to skonci niekolko hodinovou hadkou a od nej same vyhrazky a nadavky a mam "krasny" den

19021991
autor
7. okt 2014

@janinah nad tym uvazujem vacsina rodiny je na mojej strane len ked si predstavim tie tahanice,...a hlavne by som potrebovala dobreho pravnika kedze jej priatel ma dobrre znamosti a este sa tym aj chvali pako...

narayan
7. okt 2014

... na tvojom mieste by som zašla za právnikom, čo ťa pár eur bude stáť, aké povie ti možnosti, aké máš. Ja osobne by som išla rovno do sporu a žiadala vyplatenie hodnoty polovice bytu, čiže riešila to súdnou cestou, pretože z toho, čo som si prečítala, tam z jej strany záujem o nejakú dohodu nebude, zbytočne by si sa rozčuľovala. Takže priprav si všetky papiere a doklady ohľadne bytu a nechaj to na odborníkovi, máš právo na polovičku, takže by to problém byť nemal. Si myslím teda... Veľa šťastia.

narayan
7. okt 2014

@19021991 hlavne sa nenechaj zastrašiť nejakými akože " známosťami" ak máš všetko právoplatne na papiery, s nejakými známosťami si môže " kámoško" akurát tak vystrieť riť!

bejbinka
7. okt 2014

@19021991 Toto vyriesis jedine sudnou cestou. Takych uz bolo, co sa chvalili znamostami. Na toto je zakon - na svoj diel dedicstva mas pravo. Trosku to sice potrva, ale som si ista, ze sudnou cestou to vyriesis. Slecna Ta chce zastrasit a zjavne sa jej to aj dari...takze sa nedaj a šupajdi za pravnikom cim skor a s nou sa o tom o vobec nebav, dostane predvolanie pred sud, potom jej to dojde, ze s Tebou nebude zametat. 😉

19021991
autor
7. okt 2014

Ďakujem pekne za rady...nic asi uz nezmozem uz len jedine ten sud ..tento tyzden zajdem po rady k pravnicke tak uvidim

narayan
7. okt 2014

@19021991 a pisni nám, ako to dopadlo 😉

19021991
autor
7. okt 2014

urcite napisem 🙂

buffinko
7. okt 2014

@19021991 držím ti palce, v tomto mladému pánovi známosti nepomôžu, zákon je na tvojej strane...

david1991
7. okt 2014

@19021991 Zabetonuj tvoju cast,, Nakup tehli , cement.. Aj vstupne dvere zabetonuj na polku aj zachod na polku 🙂 http://www.prespor.sk/content/view/id/37/palena...

19021991
autor
7. okt 2014

tak ma stve ze mam chut uz aj ju zabetonovat 😝

zabka88
7. okt 2014

@19021991 ak ti môžem poradiť, v záujme odstupu si nájdi právnika - právničku a komunikáciu s druhou stranou nechaj na neho/ju , neuveríš ale pomôže to 🙂

bonaqa2013
7. okt 2014

Možeš sa informova´t aj na HNonline.sk Tam nájdeš poradňa. právnici odpovedajú na otázky čitateľov

bodka70
8. okt 2014

sestra nech "šupajdí" do prenájmu, byt predá a dá ti z predaja polovicu. To sú len výhovorky, že ťa nemá z čoho vyplatiť, má z čoho, samotný byt má predsa svoju hodnotu a je predajný. Máš nárok na polovicu bytu, tak ti ho musí dať.
@19021991

19021991
autor
8. okt 2014

Ďakujem pekne za rady 🙂))

bodka70
8. okt 2014

@19021991 - a nie ty jej máš platiť časť nájomného ale ona tebe, že užíva aj tvoju polovicu majetku. Za prenájom bytu sa platí nájomné byt.podniku plus čiastka samotného nájmu. Napr. za byt je nájomné 200 eur, celkova suma prenájmu by bola 350 eur. Tak ona ti ešte dlží 75 eur mesačne za prenájom tvojej časti bytu. Môže byť rada, ak toto nebudeš od nej aj spätne vymáhať.

maminuska
8. okt 2014

@bodka70 no nie je to tak celkom ako píšeš.
Nemožno žiadať od niekoho nájomné za užívanie svojej polovičky keď sa dobrovoľne vzdám užívania, to znamená pokiaľ mi z druhej strany nie je zabránené byt užívať.
Zakladateľka z bytu dobrovoľne odišla , predpokladám že nikto jej hrubou silou nebráni užívať byt . Stále ho môže naďalej užívať a to že nechce byt so sestrou v jednej domácnosti nie je problém sestry.
Čo sa týka základných poplatkov za užívanie bytu ten vlastníci platia bez ohľadu na to či tam bývajú alebo nie - paušálne sumy , daň z nehnuteľnosti .... tieto vyplývajú z majetkového práva a nie z užívacieho.

draik
8. okt 2014

@19021991
Poslať spoluvlastníčke doporučene návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva tak, že byt pripadne do jej výlučného spoluvlastníctva a bude Vám povinná vyplatiť hodnotu Vášho podielu, alternatívne navrhnúť predaj bytu a rozdelenie výnosu. Ak návrhy odmietne/nebude reagovať, podať žalobu na súd.

19021991
autor
9. okt 2014

idem to riesit..dufam ze to dobre dopadne..za kazdu radu, nazor som vdacna 😉

kachorratt
9. okt 2014

@19021991 určite by som to riešila právnou cestou, v každom meste je centrum právnej pomoci, kde je k dispozícii právnik zadara, len neviem či to je len pre sociálne slabších, nezamestatných, študentov, alebo ako,popýtaj sa tam.