Ahojte dievcata, mam taky "problem". V uvodzovkach, pretoze ono to problem ani nie je, ale uz ma to stve. Byvame 2 roky u svokrovcov a teraz sme kupili novy dom a planujeme sa tam samozrejme prestahovat. Vsetko by bolo idylicke, no svokra to nedokaze prezit. Skoro kazdy den place (doslova), ze ona to neprezije, ze ona si velmi zvykla na nasu dcerku a ked ju nebude vidiet kazdy den, tak to jednoducho neprezije. A place a place. A stale vymysla teorie, preco tu nechceme byvat a ako to zoberu susedia, ze ideme prec... Mne to uz pride ako citove vydieranie... Ano, je pravda, ze ked sme tu zacali byvat, mysleli sme, ze tu ostaneme uz nastálo. Ale po case sme zistili, ze chceme byvat sami (z normalnych dovodov - sukromie atd...). Ma take reci, ze ona malu uz neuvidi nikdy, ze k nim nebudeme chodit, ani ona k nam ze nebude chodit. Pritom je to v tom istom meste.. Mna uz vycerpava, hovorit stale dookola to iste, ze chodit budeme, ze moze prist aj ona kedykolvek za malou.. Ja vlastne ani neviem, co chcem od vas pocut... Mozno len to, ako sa voci tomuto obrnit, pretoze uz ma to asi vycerpava... Mala by som sa tesit na nove byvanie a namiesto toho mam vycitky svedomia...
Nemaj, JE to klasicke citove vydieranie.
Dost zalezi, do akej vzdialenosti od svokry sa stahujete, a teda ako lahko budete dostupni. Vidim, ze v ramci jedneho mesta, tak aby sa nestalo, ze vlastne rozdiel ani nezbadas - aspon co sa pritomnosti svokry tyka. Takze nastavit pravidla hned na zaciatku a nekompromisne na nich trvat.
@okana328 nemaj vycitky, mladi nemaju byvat s rodicmi, tes sa na zariadovanie 😉 ... kupili ste dom, odchadzate ... neodchadzate vsak daleko, dokonca v tom istom meste zostavate, takze svokra moze byt kludna a Ty ju neries 😉
nerieš,to JE citové vydieranie...asi by som jej sprosto povedala-neprežijete?vaša vec,nesťahujeme sa do ameriky a dvere k nám budete mať otvorené a nebudem to opakovať donekonečna..akonáhle začne svoju tému a plač,tak sa dvihni a odchádzaj z izby,je to manipulátorka 😠
svokru uz ani nepocuvaj, tvar sa ze ju pocuvas, ale jednym uchom dnu, druhym von, nad niecim inym si rozmyslaj, ked bude bedakat, kazda rodinka ma mat svoje sukromie
@okana328 na také niečo je najlepšie viac nereagovať. Vysvetlili ste jej, že chcete do svojho a ona to musí jednoducho prijať. Veď aj ona je paňou vo svojom a každá rodina by mala mať to svoje.Keď s tým začne, lepšie je hneď obrátiť reč, akoby nič nepovedala alebo jednoducho odísť. Hlavne teraz nič nesľubovať, lebo pod takýmto tlakom môžeš sľúbiť aj to, čo vlastne nechceš ( ako môžete prísť k nám , kedy budete chcieť, budete mať kľúče od nášho domu, tak tam budete ako doma, dcérka bude u vás každý deň,....). Proste hocičo. Nesľubovať. Keď sa zabývate a babka to jednoducho musí predýchať, tak potom sa sama rozhodneš, ako to bude celé fungovať.
Toto je len fáza jedna. Fáza dva začne, keď si namota svojho syna tak, že v novom budeš nakoniec ty sama a synator sa bude starať mame o dom a ešte tam nosiť aj deti.
@okana328 az sa konecne odstahujete, bude nejaku dobu nestastna a bude opakovat, ako sa s tym nevie zmierit, dom je tak prazdny, atd.
casom to ustane. zvykne si. neboj sa.
moja mama tiez chodila s hlavou v smutku, ked som mala ist na intrak na VS. ze tu bude pusto, smutno. ze jej vyletime z hniezda. a potom ju nerozhodilo, ani ked som nedosla domov cely mesiac. a ked uz, tak na vikend, ako na navstevu.
@stary_ujco to pochybujem, ja s nou mam lepsi vztah, ako jej syn...
@gabikula ja som uz asi chybu spravila a naslubovala som hory-doly... ale myslim, ze ona je taka tvrdohlava, ze naozaj nepride, ale zas ja chcem, aby mala s vnuckou dobry vztah...
pošli mi v IP mail a ja ti pošlem knihu od nazare aga - nenechte sebou manipulovat. tvoja svokra je typický altruistický manipulátor.
prečítaš len prvých zopár strán a pomôže ti to
najhorsie je, ze ona je ako aprilove pocasie.. raz super, povie, ze chape, ze odchadzame, ze sa nam vobec necuduje... a potom chvilu na to povie, ze ona stale dufa, ze neodideme, ze to nespravime. ale pritom ona ma muza, nezostane v dome sama... dnes sa ma pytala, ze kolko rokov neuvidi malu, co ma trochu urazilo, ved preboha, co si o mne mysli? ja som si myslela, ze mame korektne a v pohode vztahy a ona takto...
@timea7 ono nie je jednoduche len tak odist z miestnosti... dcera je na nu strasne namotana a vzdy chce zostat s nou.. a ked s nou chcem odist, zacne plakat a kopat a mna to ponizuje.. tak akoze normalne tam sedim a vysvetlujem... dookola stale to iste.. a ona hned ze "vsak v pohode, ja len v noci nespim a placem, ale sak to je dobre..." a bla bla..
@okana328 neviem, koľko má tvoja dcérka, ale tých pár metrov s metajúcou sa dcérkou na rukách hádam prežiješ. Alebo jej ju tam nechaj, odíď so slovami - nehnevajte sa, ale toto nebudem počúvať. Je úplne normálne, že dospelé deti od rodičov odídu, niekedy na druhý koniec sveta, tak sa ma tu nesnažte vydierať vaším plačom. Mohla som robiť to isté, keď som sa sem od rodičov sťahovala, ako by ste sa cítili? Ak si s tým neviete poradiť, tak sa zverte lekárovi, to vaše vyplakávanie nás obťažuje a smeruje k tomu, že naše pekné vzťahy pokazí. Tvoja svokra je manipulátor ako vyšitý.
@timea7 mas pravdu, prezijem to, ale ona potom pocuje, ako mala place a ja som za harpiu, co nechce pustit malu k babke. (a to ju tam pustam velmi velmi casto (kazdy bozi den) a nadlho, dnes u nej bola skoro cely den.. prisla som za nimi, lebo uz po umyti vsetkych okien som sa uz nudila a zacala vyplakavat, tak som zase odisla...bez malej.. a takto to ide den za dnom, ja sama a mala u nej..lebo tam chce byt..lebo jej da vsetko.. no nic, musim len vydrzat, nic ine... a potom sa uvidi.. kazdopadne dakujem za komenty 🙂
@okana328 Je to obycajne citove vydieranie. Cim menej budes reagovat tym lepsie. Pripadne skus - "ale ved o tom sme sa uz rozpravali" a zmenit temu.
Pripadne este narovinu povedat - potrebujeme sukromie, na to sme aj stavali.
@okana328 Nas caka to iste...len o tom doma este nevedia, takze sama som zvedava, co bude. Ale toto poznam tiez...mala u babky cely den a potom len reve, ze "mama, nechces, nechces..."a stale dookola...teda ze nechce ist so mnou, ale zostat pri nej. A ked uz na nu zvysim hlas, tak este dostanem papulovej polievky, ze nech po nej nekricim...vtedy si ale vzdy poviem, ze je dobre, ze odchadzame. 😉
@sardinka32 napis mi potom, aka bola reakcia ;) na tu novinu... lebo u nas to bol otras a stale aj je...
aj ja som rada, ze odchadzame.. ale nie v tom zmysle, ze sa nemozem dockat... lebo mame v pohode vztahy, ona ma ale take "húle" a uz ked vidim, ze je to tu znova, tak sa jednoducho neda... aj co sa tyka tohoto, aj co sa tyka malej a vychovy... ale ja som taka, ze radsej som ticho... "pre pokoj v rodine" 🙂 tak dufam, ze to bude uz len lespie a mozno sa to vsetko ovela zlepsi.... (zase sniiivam) 🙂
@okana328 Stale este neviem, kedy to povedat. Ale je to to iste ako Ty, kupili sme dom (este co to treba dorobit v nom a zariadit ho) v tom istom meste...buduci rok sa chceme prestahovat, ak vsetko pojde tak, ako ma. Len my tu zijeme takto na hromadke uz takmer 10 rokov, takze zmena to bude...asi aj pre mna. Najskor som sa veeeelmi vytesovala, ze mame dom a vypadneme...ale teraz mi ritku stiska od strachu, ze kedy a ako to doma oznamit. 😀
@okana328 zle si si to nadstavila, pri prvom najmenšom pokuse dať malej to, čo som ja nedovolila, by som malú zobrala a svokre dala náležite najavo, že bude rešpektovať môj štýl výchovy a v žiadnom prípade si malú nebude ničím kupovať, ani ju takýmto spôsobom získavať na svoju stranu. A bolo by mi srdečne jedno, či by som bola za harpiu. Dôležitejšie by pre mňa bolo to, aby malá nemala možnosť zneužívať rozdielny prístup k nej odo mňa a od babky, ako to, čo si svokra o mne myslí. 😖 Ostáva ti naozaj len vydržať a dať si obrovský pozor na to, ako si to nadstavíš vo svojom dome. Systém - pre pokoj v rodine - je k ničomu, je to len klamanie sa.
@okana328 áno, je to citové vydieranie...nie, neumrie z toho... nemaj výčitky, ale bal veci rýchlejšie... a hlavne jej nehovor, že môže prísť kedykoľvek na návštevu, lebo budeš mať hosťovskú izbu nonstop obsadenú... a hlavne - je to tvoja svokra, nech si to s ňou rieši v prvom rade jej syn..
@okana328 rýchlo sa pobalte, zober dcéru na ruky a svihajte odtiaľ preč... Toto je choré správanie.
@okana328 tak ako vidíš, zas taká padavka nie je - keď niekto nereaguje na jej dramatické výlevy tak ich ani nerobí... ber si príklad zo svojho muža a opakujem, žiadne také, že veď môže prísť kedykoľvek... normálne jej povedz, že hneď ako sa zabývate, tak ju pozvete a že určite aspoň každú druhú nedeľu prídete na obed...
@timea7 snazim sa byt asertivna (na VŠ sme mali dokonca cvicenia, ako byt asertivny 🙂 ), vsetko s uctou a priamo, ale tu nepomaha nic, stale si omiela to svoje, ja si uz pridem ako obohrana paska... a mna nepocuva a robi si svoje.. Myslim, ze s tymi navstevami nebude problem, ma este dve vnucata, tiez take male, okolo 2 - 3 rokov obidve a nechodi k nim.. je taka domasedka a moju ma stale po ruke a mala tam chodi este aj sama za nou stale, mne povie, ze ma nechce, ze chce babku...takto jej to vyhovuje najviac... tak uvidim, co vsetko sa s nasim odchodom zmeni...
@okana328 Nepočúvaj ju.