Priateľova sestra

fidorkake
17. júl 2014

Ahojte. S priateľom sa ľúbime, plánujeme spolu budúcnosť, ale v poslednom období riešim vnútri jednu vec, ktorá vo mne vyvoláva pochybnosti, či je on a jeho rodina tá pravá. Ide totiž o toto: Priateľ pracuje vo firme svojej sestry. Ona mu v podstate šéfuje a aj keď on tvrdí, že majú podelené úlohy fifty-fifty, vidím, že on robí od "vidím do nevidím" a ona si chodí po kávičkách, cestuje, po večeroch je doma so svojim mužom a teda nie je v kancelárii ako môj priateľ. Ona prezentuje firmu, stretne sa s klientom, vybaví zakázku, ale všetko, čo nasleduje po tom, a teda úradné vybavovanie, dodávky, ekonomické záležitosti atď. už robí môj priateľ. Samozrejme z časti tomu rozumiem, je "tvárou" firmy, ale čo vidím a vnímam ja je, že priateľa mám málo doma, finančne na tom nie je dobre (a pritom podľa objemu práce a ak si to delia napoly ako mi tvrdí by sa mal mať výborne). Mám jednoducho pocit, že ho sestra využíva a jemu to asi vyhovuje, lebo si rozumejú a je zvyknutý jej pomáhať - naozaj vie a je ochotný vybaviť všetko, a to na úkor svojho/nášho času (mešká na spoločné stretnutia, nestíha v našom spoločnom byte porobiť čo treba, napr. opraviť kohútik).
Ďalšia vec, ktorá mi naštrbáva dôveru v neho je, že ju samozrejme vždy bráni a nepripustí, že by sa mohla stať aj taká vec, že na ňu odderie a nakoniec z toho nič nebude mať. Jeho sestra totiž plánuje stavať dom a samozrejme, je do toho zainteresovaný aj on, plánuje tam byť ako dozor a ani nechcem vedieť, či do toho náhodou aj neplánuje vložiť peniaze. Tvrdí totiž, že jeho sestra je natoľko ochotná, že v ňom budeme môcť bývať. Ja ale nechcem bývať v dome jeho sestry, snívam o tom, že si postavíme vlastný, náš dom. Mám pocit, že priateľ si neuvedomuje, že nastal čas investovať čas, a aj peniaze, do svojej/našej budúcnosti. Predsa ja mám byť jeho nová rodina, nie jeho sestra, ktorá je už staršia, bezdetná a dosť dobre finančne zabezpečená. Mala si život zariadiť inak, ak je nespokojná a nevie sa vzdať svojho "bračeka".
K napísaniu tohto príspevku ma vyprovokoval fakt, že dnes prišiel z práce o štvrtej ráno, a to sme mali ísť po práci kupovať veci na opravu toho kohútika a ďalších, kvôli čomu hapruje náš byt. Navyše, plánovali sme dovolenku (s kalendármi v ruke aby sme postíhali prácu) a dnes, keď som mala potvrdiť objednávku zájazdu mi povedal, že mu do toho čosi vošlo a budeme ju musieť skrátiť.
Som z toho nešťastná a neviem, ako ďalej. Už som sa s ním o tom rozprávala, veľmi opatrne, lebo viem, aké krehké je spochybňovať rodinu a vzťahy, ktoré majú. Napriek tomu ma nepochopil a nepripustí, aby ho jeho dokonalá sestra využívala.

ukulela
17. júl 2014

@fidorkake nuz, :( na adresu tvojho priatela sa da len povedat, ze komu niet rady, tomu niet pomoci :(
ak ho ozaj chces, musis na neho ist asi velmi velkoou oklukou a pomaly a skryto. ale tak, ze ty preberies iniciativu. trvat na spolocnom traveni casu. od zaciatku trvat na tom, ze vy predsa budete potrebovat vlastne byvanie, nie byvanie so sestrou. ale nezdoraznovat to razne, ale ozaj jemn, pomaly - ahaaky maly chutny dom, ten by nam uplne stacil aj ked budeme mat deti, kolko to moze stat, mali by sme na to? vzdy som chcela mat taky domcek ... tazko ti nieco ine radit. drz sa 🙂🙂:🙂

maria1989
17. júl 2014

@fidorkake celé zle... nech si muž nájde inú prácu... z vlastnej skúsenosti

fidorkake
autor
17. júl 2014

ukulela: snažím sa byť trpezlivá, ale niekedy to zachádza do takých extrémov, že to namne veľmi vidno a vtedy dochádza k zvadám..
maria 1989: on ale vôbec nechce hľadať inú prácu, stále dúfa, že zbohatne a bude sa mať tak, ako ona... Aká bola tvoja skúsenosť? Musím hľadať iné riešenie, preto sa pýtam :(

klincek
17. júl 2014

@fidorkake ja by som opatrna nebola..naopak, bola by som uprimna. opytala by som sa, ako si predstavuje nasu buducnost on a povedala by som mu, ako to vidim ja. a povedala by som mu, kde vidim pripadne problemy. skusila by som proste diskutovat a najst vychodisko. mam rada vo veciach jasno. ak to nevyriesite, budes o dva roky s placom prispievat do temy typu "Svagrina nam nici vztah". drzim palce, nech sa priatel zbada 😉

anatalia77
17. júl 2014

@fidorkake planujeme spolu buducnost..
Z dalsieho popisaneho sa mi zda,ze ty o voze a priatel o koze.

ukulela
17. júl 2014

@fidorkake a ako ma rieseny plat? (ak o tom mozes/chceshovorit) - ma nejaku mzdu na papieri, co dostava, alebo aspon cast zo zisku? lebo ak robi ako pako 24/7 a na vyplatu ma stale to iste, ci odrobi 8 ci 16 hodin denne, tak je to v perdeli ako tango gatky :( musi si uvedomit, ze musi mysliet na vas dvovh a vasu buducnost, nei pomahat sestre, aby sa mala lepsie ... hlavne, ked segra si moze dovolit stavbu atd, a vy ani na dovolenku poriadne nie, lebo treba robit ...

bordor
17. júl 2014

@fidorkake vôbec by som naňho nešla skryto a okľukou ... ale otvorene a úprimne, že ako si teda predstavuje Vašu budúcnosť, lebo Ty si ju nepredstavuješ tak, že sa podriadite jeho sestre.... Vaša budúcnosť je o vás dvoch a vašich budúcich deťoch. Vyjasnite si to! Ak v tomto ohľade nie je schopný žiadnej zmeny vo svojom postoji, Ty si s ním určite budúcnosť neplánuj!Keby prišlo dieťa/deti, bolo by to ešte horšie, ak sa od sestry neodstrihne. Jej to veľmi vyhovuje, že ma takú ochotnú a lacnú pracovnú silu!

oravese
17. júl 2014

Ahoj sadni si s nim a porozpravaj sa, ze ty si to predstavujes tak ze chces mat dom, deti.....a vsetko co by si chcela a nech ti on porozprava svoju verziu ako by to chcel on a potom uvidis na com si. Ak nieje ochotny zmenit to (a byvat v sestrinom dome - no otras, ver tomu ze casom to nebude, len take jednoduche ved je to predsa jej dom a nie vas), tak ti radim rozid sa s nim kym je este cas a nemate deti a nieste svoji. Drzim palce.

melany_s
17. júl 2014

@fidorkake aj mňa by zaujímalo, či sa s tým dá niečo urobiť. ja riešim "závislosť" manžela na sestričke už viac ako 10 rokov a zatiaľ som na nič neprišla ☹

haslerka27
17. júl 2014

Ako žijete spolu ale vlastne každý sam...teda ty sama,priateľ so sestrou.z toho nič dobre nevzide.akoze bývať so sestrou v dome a pod.-p******a na entu

maminuska
17. júl 2014

" priateľ pracuje vo firme svojej sestry "

Takže firma je sestrina a bohužiaľ keby nepracovala ani jeden deň je to jej vec - má na to právo . Tvoj brat je tam v podstate v postavení zamestnanca , nemá rozhodovacie právomoci a v mnohých veciach by sa mal podriadiť. Ako sa povie " má na to lidi "
Ak mu to nevyhovuje, mal by odísť a nájsť si prácu niekde inde. Len to on musí chcieť a musí sa vedieť rozhýbať. Čo sa týka toho domu , že by ste tam mali bývať, z vlastnej skúsenosti ani o tom neuvažuj, rinesie ti to len veľa trápenia.

irusa
17. júl 2014

chce to čas kým si uvedomí aká je jeho sestra u nás to bolo podobne...nemohla som povedať ani pol slová na jej adresu.... no teraz mu padli dole ružové okuliare

mariahpd
17. júl 2014

@fidorkake nemala si vela stastia pri vybere priatela, workoholik a este nezdravo naviazany na sestru, ked uz teraz, na zaciatku vasho vztahu, si ty na druhej (ci tretej) kolaji a nie je ochotny si najst pre teba cas, tak neocakavaj, ze sa to casom zlepsi, skor naopak. Mozno mu otvori oci hrozba rozchodu a svoje spravanie zmeni, alebo mozno by si zostala aj prekvapena, ze by o teba velmi nebojoval a vybral by si sestru a pracu. Mimochodom, polozila si si otazku, kolko hodin v kuse je vobec clovek schopny pracovat? Prisiel z prace o stvrtej rano, teda pracoval cely den a noc? To je teda superman! Ja by som vobec nechodila okolo horucej kase, ale naopak jasne mu povedala,co mi prekaza, ze nase predstavy o buducnosti sa nezhoduju, bude dolezite, ako zareaguje, aspon budes vediet, na com si. Bud rada, ze si to spozorovala teraz, ked je len priatel a nemate spolu deti.

fidorkake
autor
18. júl 2014

Tak dievčatá, odpovede na nejaké otázky, čo tu padli. Zisk si vraj delia na polovicu. A to som ani nespomenula, že pol mesiaca jeho sestra trávi v zahraničí, lebo tam má rodinu svojho muža, a teda nie je vo firme. Dala som na vaše rady a otvorene sa s ním o tom včera večer veľmi dlho rozprávala. Cítil sa byť dotknutý tým, že nevidím, čo všetko pre mňa, pre nás robí a presviedčal ma, že všetko úsilie, čo vynakladá v práci, sa nám raz vráti. Keď som namietala, že sa obávam, že my to možno nepocítime, obvinil ma, že teoretizujem a urážam ho, lebo spochybňujem dôveryhodnosť jeho sestry, ktorá je pripravená nám vždy pomôcť. Popri tom ma stále ubezpečoval, že ja a rodina budeme vždy na prvom mieste a prioritou je nás zabezpečiť. Sám navrhol, že ak mi na ňom toto tak veľmi prekáža a pochybujem, že bude dobrým manželom a otcom, mám sa s ním rozísť. Môj argument, že jeho sestra mu deti, hniezdo, pokoj a teplo domova nedá, nefungoval.

lalinko2010
18. júl 2014

@fidorkake ahoj, moja odpoveď sa ti nebude páčiť, ale NÁJDI SI NOVÉHO PRIATEĽA! Viem o čom píšem, keby som mohla vrátiť čas tak vrátim, pretože manželová sestra / vydatá+dve deti / je súčasť nášho života!!!! ona môže všetko, ona vie všetko najlepšie a podobne!!!! a ja som nič so synom!
takže na dovolenku cho´d sama, nájdi si byt a povedz mu DOVIDENIA!

lalinko2010
18. júl 2014

@fidorkake 😀 , keby bol znak "grcanie" tak je v celom riadku. takéto kraviny čo ti povedal!!!

maria1989
18. júl 2014

@fidorkake no pekne... a ako ste sa nakoniec doholi? asi nijako, že...

mamavera
18. júl 2014

@fidorkake fúúú, no to sú veľmi silné slová, že sa máš s ním rozísť. Poznám prípad muža, ktorý podnikal so svojou sestrou, mohlo mu okolie hovoriť čokoľvek, nevidel, alebo nechcel vidieť, neviem, je to taký dobráčisko. Žena sa s ním preto rozviedla, lebo ona videla, že dotujú inú rodinu. Keď sa spamätal, bolo neskoro. Sestra v zahraničí, firma predaná, ostali mu akurát oči pre plač. Neviem, ale za týchto okolností by som sa asi do manželstva s ním nehrnula.

lujzina
18. júl 2014

@fidorkake Zbytočne strácaš čas-jediná rozumná vec, čo môžeš urobiť je ROZCHOD!

zuzitko74
18. júl 2014

Nuž, v podstate ti na rovinu povedal, že on svoje správanie nezmení a že je na tebe, či to chceš brať, alebo nechať tak. Keďže ty to takto nechceš, tak je to, žiaľ, jasné.

lenka1208
18. júl 2014

nooo nechodis ty nahodou s mojim byvalym? 🙂 on robil v stavebnictve a bezne sa stavalo ze chodil domov o 4tej rano, najma v lete - nehovorim o vikendoch, sviatkoch, nic doma nestihal, bola som vacsinu casu sama...vies si asi predstavit ako to dopadlo, akokolvek som ho lubila, zacala som hladat to co som nemala doma...a nasla som si ineho, rozisli sme sa a dala som sa dokopy s tym novym. S tym domom / sestrou ti neporadim - asi jedine riesenie by bolo sa otvorene porozpravat ze sa ti to nepaci...a ked nezaberie tak ja by som to asi tiez riesila rozchodom, bolo by to tazke to je jasne ale ked sa neuvedomi ani po tom co by si sa s nim otvorene porozpravala...

fidorkake
autor
18. júl 2014

Presne tak, nedohodli sme sa nijako, ostalo to visieť tak ako niekoľkokrát predtým, keď som o tom hovorila skôr v náznakoch..
Mamavera: presne to aj tak vyzerá, že tá firma nakoniec pôjde do stratena. Ona bude zabezpečená, bude mať dom, na rodinu i muža v zahraničí sa môže vykašlať (prečo by inak stavala dom na Slovensku, keď domov v podstate má vytvorený už tam?) a môj priateľ? Ktovie..
Bolí ma to, lebo doteraz bolo medzi nami všetko v poriadku, ale nejak som precitla a začala vnímať takéto veci viac, alebo mi spadli ružové okuliare? neviem.. bojím sa riskovať, keďže väčšina z nás vie, že takéto vzťahy sú nezdravé a to čo pred sebou vidím, je sklamaný manžel a prázdne vrecká. ale asi viete, ako to cítim - ľúbim ho, obrazne povedané srdce mám pre neho ale rozum mi vraví opačne..

hlaura
18. júl 2014

@fidorkake ak o teba naozaj stojí tak ťa nenechá odísť... môj názor ☹

fidorkake
autor
18. júl 2014

Dievčatá, kúpil zájazd, ktorý sme plánovali, takže sa má dovolenka konať...

cobhan
18. júl 2014

je to divne, naozaj to vyzera, ze maka na svoju sestru a sam sa musi uspokojit s omrvinkami. Ja som mala robotu vo firme, kde obaja sefovia uzatvarali obchody a videla som ich len jeden den v tyzdni, na meetingu a niekedy ani to nie. Moja robota bol ten zvysok - objednavky, organizovanie dopravy, faktury, dobropisy, skratka vsetko okolo toho. Ku koncu zivota firmy uz ani nevykazovali zisk, ale velmi stupli naklady, resp. odpocitatelne polozky. Kym na zaciatku to bolo na kazdeho cca 1000 euro mesacne, ku koncu to bolo bezne 5000 - pracovny obed, pracovna vecera, sluzobna cesta, noc v hoteli, auto kupene na firmu, nove telefony, pocitace a viem, ze vacsina z tych veci bola nie pracovna, ale rodinna...ale pokial sa to da dat do nakladov, tak preco nie. Osobne by ma dost zaujimalo uctovnictvo v tej firme.

lalinko2010
18. júl 2014

@fidorkake sestra niečo vymyslí! a dovolenka nebude. to že je dovolenka kúpená, neznamená že sa tam aj pôjde a že tam tak dlho aj zostanete!

jana_eyre
18. júl 2014

@fidorkake len ci na tu dovolenku nezoberie sestru? robim si srandu samozrejme, prepac.. 🙂

ja by som sa s nim par krat do polopatisticky porozpravala... u nas to funguje, ked manzel nieco nechape, omielam to dovtedy ak nepochopi, co chcem povedat.. stoji to vela usilia, ale nakoniec to nejako dopadne.. vysvetlim vsetko, coho sa obavam, co vsetko sa moze stat a co citim..

osobne si neviem predstavit, ze by som vydrzala s muzom, pre ktoreho nie som prvorada.. aj ked teraz uz pre manzela prvorada nie som - su to nase deti, tak si to ale predstavujem.. najprv my a potom ostatna rodina.. tak to ma byt..

vela stastia prajem..

lujza123
18. júl 2014

@fidorkake no on ma skor problem s workoholizmom, nie sestrou. Jednoducho nevie oddelit pracovny a volny cas, povedat si padla a dost idem domov oddychovat. Tam moc nezabojujes pokial si to on neuvedomi....co moc pri workoholikoch nieje realne, oni jednoducho povazuju za uplny normal pracovny cikend 4 x do mesiaca a odchod z prace o polnoci....a tito ludia su spravidla absolutne nekriticky voci svojmu sefovi, je pre nich stelesnenim boha a su mu schopny zdvihnut telefon a naklusat za nim aj uprostred sexu....castokrat sa spamataju az ked pridu o rodinu ci zdravie.

Druha vec je ze zohnat zakazku je to na com firma stoji. Bez odoberatelov by mu boli ekonomicke veci a vybavovacky na nic. Ked niekto sefuje firme moze prist o 10.00 rano na meeting, dohodnut dobry a vynosny obchod a potom pohodlne odist domov o 2, zatial co v jeho firme bude 20 robosov driet od nevidim do nevidim za minimalnu sumu. Je to spravodlive? Samozrejme ze ano, ked sa im nepaci mozu si zalozit vlastne podnikanie a potom byt mudry. Lebo bez 1 robosa to tych zvysnych 19 spolu s firmou prezije. Bez sefa a zakazky bude tych 20 robotnikov bez prace....asi tolko k pracovnemu vztahu tvojho priatela a jeho sestry

operaphantom
18. júl 2014

Našla si si slabého pasívneho ťuťka, čo sa nevie postaviť svojej sestre. Neni to môj známy? Lebo presne takého poznám. Síce nepracuje so sestrou, ale jeho staršia dominantná sestra mu do všetkého kecá a nemu to akosi nevadí, len jej tichúčko prikyvuje. Prerába svoj byt a jeho sestra sa mu tam hrá na architekta a stavbyvedúceho v jednom, on len ticho ustupuje a robí to čo ona chce (v jeho byte !!! ). Sice teraz nemá priateľku, ale už teraz viem, že keď si nejakú nájde, tak tak učite rýchlo vznikne konflikt priateľka vs. sestra. Lebo jeho priateLka bude chcieť veci po svojom a jeho sestra sa mu do toho bude starať tiež a on je slabý aby sa postavil sestre, ktorú pozná od detstva. Niektorí chlapi majú tento syndróm s mamou, ak majú dominantnú mamu a tá sa im do všetkého stará, tak jej tiež nevedia odmietnuť nič.

fidorkake
autor
18. júl 2014

Vyzerá to tak, že na tú dovolenku pôjdeme. Viem, že nám na nej bude príjemne, budeme ďaleko od všetkého a mne sa bude zdať, že sú veci vzdialené a nie tak katastrofálne, lebo zas zafungujú city. Po návrate zájdeme do starých koľají. Zo všetkých vašich príspevkov si robím záver, že by som mala nájsť odvahu a začať odznova sama a neriskovať, že to dopadne zle a utrápim sa. Naozaj nádej zomiera posledná, ak ide o lásku tak určite, len neviem, ako dlho to ešte zvládnem. Dlho som sa odhodlávala napísať vám tu, ale vôbec neľutujem, som rada, že ste mi anonymne napísali vaše názory a skúsenosti. Držte mi prosím palce.