Baby ja neviem co mam robit, ale priatelova mama strasne chce vnuca a stale ho vypytuje. Chodime spolu 4,5 roka. Prvykrat som ju videla asi po takmer roku. Vobec ma nepoznala, asi po 15 minútach mi zacala davat lekcie sexu ako na vyrobu dietata. Som z nej na nervy uz. Moja reakcia na to je uplne opacna. Mam z nej pocit ako keby ma uhanala a chcela si len prenajat moju maternicu. Normalne mam pocit, ako keby som bola len tovaren na jej vnuca. Mozno keby na nas netlacila by sme to dieta aj chceli, no takto sa tomu branim. Ja osobne by som chcela asi 2 roky este pockat. Teda to si myslim teraz, co bude o pol roka neviem, mozno si to rozmyslim. Mam 29 rokov, je to vek kedy by som mohla uz mat dieta alebo aj mohla pockat. Sama citim, ze este az tak velmi po tom netuzim. Teda aj tuzim, ale mam aj ine svoje sny ktore si chcem este splnit. Uz neviem co jej mam povedat. Raz som jej povedala, ze deti nechcem mat vobec, vtedy pustila plac ako male dieta. Potom som ju ukludnila, ze chcem dieta, ale nepovedala som kedy. Kedy sa s nou bavime, ci ja alebo priatel, pyta len dieta. Ano ja viem, ze to odkladam, ak by sa mi aj nepodarilo nikdy v zivote mat, aj to sa moze stat, ja s tym ratam, asi by som sa z toho nezrutila, resp. by som sa zariadila. Samozrejme si myslim, ze tie 2 roky - nemal by byt problem snad mat dieta aj ako 31 rocna. Zatial byvame v 1i byte, takze dalo sa vyhovarat na nedostatok miesta, no ideme kupovat vacsi, co ona logicky ocakava, ze budu hned vnucata. Ani nebyva pri nas. Byva daleko, potom sa bojim, ze by sme k nej museli stale chodit na vikendy cez pol SK. Poradte prosim. Nechcem ju ranit, ale tak isto ja nemozem mat deti pokial sama neviem ci ich chcem. Ak by prisli nic by sa nestalo. Bolo to by to ok, a mozno by to bolo aj super, no ako vravim, ja si ich chcem vychutnat neskor. Ma este jedneho syna, ktory je len o rok mladsi a od neho vnuca nepyta. Tak isto ma frajerku uz dlho, len oni este nemali svoj byt a ani pracu poriadnu. Takze s vnucatom otravuje len nas. ☹
normalka, prosim Ta, moja svokra,ked som s mojim chodila 2 mesiace, tak sme dosli z nejakeho vyletu a mne bolo strasne zle, nejaka crevna chripka ma chytala. A ona sa pyta: zlatinko moje, nie si mi tehotne? 😀
hovorim,nie som teta, len mam pokazeny zaludok. Ona na to,ze no a ja uz som myslela,ze bude vnucatko! 😀
Nasledujucich par rokov to iste, podobne ako svadba, po 2 rokoch na vianoce dobehla s obruckami,ze ale hybaj sa chodte vziat, ona chce svadbu a vnuca 😀 Takze klud a rozvahu...to su rposte buduce babicky,co by este jedno svoje chceli,ale uz nemozu mat,bo limity veku nepustia,takze hop organizovat robenie vnucatka za kazdu cenu 😉 U nas inak s tym druhym synom ta ista situacia, ked som sa pytala,preco jeho neotravuje,tak ona,ze viees..ked oni to nemaju take usporiadane a bla bla ako vy dvaja. No tak hold my sme na poriadku, reku robme potomka!
Troška mimo témy, ale ja si mslím, že vek 29 rokov nie je, že by si ešte trocha mohla počkať :P nikdy nevieš, čo sa vyskytne, nejaký problém (neprajem, len konštatujem). bábatko sa nemusí podariť na prvýkrát, môžu prísť komplikácie.. a neviem čo ešte a môže sa stať, že to bábatko ani tak enstihneš... nehovoriac os úrodencovi... a čo sa týka "svokry" 🙂 u nás sú to bežné otázkry, resp. myslím, že každá "staršia" žena, čo má dospelé deti 🙂 tak sa pýta na vnúčatá :D
Nikto nemá právo na to aby ti rozkazoval kedy máš mať dieťa keď sa na to necítiš tak proste nie je to len tvoja vec
@smiesneusko viem presne čo cítiš....pred pár rokmi som bola v tvojej situácii ale mňa "prenasledovala" moja babka, že chce pravnúčatko (v tedy sme s manželom boli len 2 roky a po deťoch sme ešte netúžili)...no vždy keď s tým začala som ju odbila s tým, že čo nehovorí o pravnúčatku sesterke, že je staršia, no moja babka ma vždy odbila ona aj tak deti nikdy mať nebude....2 roky som to počúvala vždy keď som k nej išla, až nakoniec som aj otehotnela a svojho prvého pravnúčatka sa babka predsa len dočkala odo mňa 😉 Jediné čo môžeš urobiť je mať pevné nervy a brať to "jedným uchom dnu, druhým von"...
@smiesneusko Moja dnes už svokra veľmi túžila po vnúčatku, ale po istých problémoch mojich sa toho vzdala. Normálne by som povedala ako mojej mame: Nechcem teraz a ak do mňa budete ešte chvíľku hučať tak nebudú žiadne a kúpim si psa. Inak sa to velmi nedá, nevysvetlíš 😀 a najma pevné nervy lebo vytravalosť svokry býva neskutočná
@smiesneusko @kiki68 obe vase svokruse su skvele adeptky na staranie sa do vychovy, rozmaznavanie vnucata a neakceptovanie pravidiel stanovenych rodicmi - na to si budete musiet davat sakramentsky pozor 🙂
a smiesneusko - podla mna treba svokre jasne povedat (a mozno by to mal povedat syn) ze jej narazky su uz netaktne a prilis osobne, a ze sa ta to moze dotykat. ja nastastie ten problem nemam. mna sa svokra po potrate bala chuda cokolvek opytat, len aby mi neublizila. skratka partner sa s nou ako so svojou matkou moze pozhovarat aj raznejsie. takto na teba tlacit ozaj nie je spravne, viac ta to demotivuje ako motivuje ... ty jej jednoducho povedz, ze vnuca pride, ked vam bude dopriate a bude na to ten spravny cas a ze sa to dozvie ako prva, ale nech sa uz na to nepyta, lebo jej neodpovies. a tiez jej mozes naznacit, ze tvoji rodicia na teba tak netlacia, tak ju prosis, aby vam dala cas a priestor.
a co sa tyka navstev s malym babom, ktorych sa obavas - ako vy si predsa nebudete planovat cas podla potrieb starej mamy, ale svojich. pridete, ked uznate za vhodne a bdue tovyhovovat najma tebe a dietatu .... ale to je hudba buducnosti, tak to teraz netreba rozoberat 🙂🙂🙂
v pohode pockaj este rok - dva, ked to tak citis. rodia aj starsie, ja som ziarivy priklad 🙂 35 a prve na ceste. a nikto z toho dramu nerobil - a to je buduci tato jedinacik, takze pre buducu babku to bude jasne svetlo zivota 🙂 ale ze by kvoli tomu takto vystrajala, to by som neprezila. a ako som pisala, nastastie som to ani nemusela riesit.
@luciferkax Vieš čo vek ma netrápi, pretože sa cítim super, starám sa o seba, čiže mi je lepšie ako v 15tich. 🙂 A jasne ja s tym ratam, ak by boli komplikacie potom, tak nevadí, detí je na svete predsa dosť. 🙂
@ukulela Waw 35 to je aj moj vek kedy by som asi chcela rodit, alebo najskor tak v 32. Dovtedy mam este plaaany, ktore su nezlucitelne s tehotenstvom. 🙂 Ale potom mi budu do toho prave sediet, len potrebujem teraz pracovne zamakat aspon 2 rocky a potom keby som otehotnela by to uz aj slo. A aj tak mam z toho celeho strach ci uz som na to pripravena. Sama prechadzam stale osobnymi zmenami, dost sa zmenil moj pohlad na zivot a chcem babatko privitat ako co najkomplexnejsia osoba, aby som ho dobre vychovavala. 🙂
@smiesneusko :D :D v pohode :D len "varujem" :D lebo ked som bola v nemocke s malým, tak som bola na izbe s jedno 30 ročnou babou, ktorá sa dva roky snažila o bábo a ešte jej aj zistili chorobu (už neviem akú), že rok deti mať nemohla, elbo brala lieky 🙂 Ale ako vravíš, detí je na svete dosť :P a svokrine reči ber jednym uchom dnu, druhým von, je to bežné :D my máme napr. deti dve, dvoch chlapcov a stále počúvame, kedy tretie dievčatko :D takže ono, svokre ani boh nevyhovie hahaha
@smiesneusko k tomu veku na motivaciu - ja som po puberte mala operovanu dokonca cystu na vajecniku, roky som sa ladovala zatracovanou HAK. a pozacati snazenia v 35 sa do standardneho polroka podarilo. sice som mala 1 potrat v 6tt, ale doktorka z toho nerobila ziadne halo ani dramu, bolo to aspon znamenie, ze mozem otehotniet prirodzene. a tak sa aj podarilo, len s nejakymi vitaminmi, prirodzenou cestou a neriesili sme ani bazalnu teplotu, ani plodne dni ... asi som stastlivka,snad to pojde takto OK az dokonca 🙂 takze aj ty - neriad sapodla okolia, tvoje vnutorne biohodiny ti tiknu, ked bude ten spravny cas.
no, ja som nazoru, ze ked sa niekto na materstvo neciti, tak nech sa do toho netlaci, a uz vobec nie vtedy, ked na zenu tlaci okolie. Jasne, ze mat deti je krasne, ale nie vsetky to tak citime. Moja kamaratka ma jednu dcerku, miluje ju najviac a ked som bola tehu s druhym drobcom, tak mi hovori, ze sa na to neciti, ze malu miluje, ale je rada, ze je vacsia a uz si mozu uzivat dovolenky, ze zo zaciatku strasne trpela, kedze bola zvyknuta cestivat a uzivat si - a ja som jej povedala, ze ju nikto nemoze donutit mat dalsie dieta, pokial to ona/oni nechcu, akurat neustalim tlakom sa stane opak. Takze pekne a bez okolkov povedz svokre, slusne, pri kavicke, ze si ju vazis, ze si s jej synom spokojna, rozumiete si, ale jednoducho este nenastal ten spravny cas, ze mozno to pride samo a moze sa stat, ze to nepride nikdy... nedavajte jej umelu nadej, ona sa na to nemoze nahnevat. Vies si predstavit, ze by si teraz v tomto momente mala dietatko, nasackovala by sa k vam, stale by ta poucala? a toto sa podla toho, co pises moze stat... potom opat plac. a vycitky, ze vnucatko vidi malo.. no mas to na "maslu" ☹... drzim palce 🙂 ...
P.S.: pre vsetky maminky a buduce maminky, co pisu, ze uz mas na to vek mam otazku: Co je to mat vek na dieta? Mat dieta, nie je iba cislo veku matky! Samozrejme, ze z vyssim vekom sa spajaju aj komplikacie, ale nie len telo zeny ma byt pripravene mat dieta, ale aj hlava! Kludne ma ukamenujte, ja som chcela deti skor, ale prve sa podarilo v 29 a druhe v 31r., ale som realistka, takze fakt radsej nemat deti, ako im venovat minimum casu a vycitat si, co vsetko si mohla stihnut, uzivat si.......
svokre sa nečudujem,možno len spôsobu akým sa do toho stará....jej syn má zrejme 30 a viac,4.5ročný vzťah,29r. ročnú partnerku,tiež by mi vrtalo v hlave,či vôbec chcú si založiť rodinu....nechcela by som na nich o pár rokov pozerať ako sa trápia,lebo dieťa neprichádza,svokra zrejme vidí a vie,že to nie je také ľahké otehotnieť a dôjsť až k pôrodu zdravého dieťaťa...teda netlačila by som na nich rečami,ale názor by som si teda dovolila povedať
@ukulela Presne tak, krásne si to napísala. Ja sa veku nebojím, pretože neuživam ziadne lieky a neviem ani o ziadnej chorobe. Jem zdravo a sportujem, nefajcim, nepijem. Co by mi mohlo byt? 🙂 Ani vrasky este nemam a ani sediva nie som. 😀 Ja som stale dieta. 🙂
@gromkaver Nie ono to príde urcite, ved v podstate by sme mohli aj a bolo by to viem ze super. Ale ako som písala mám ešte svoje pracovne sny podnikatelske, ktore by s tym nedali sa zlucit. Navyse ja by som si najradsej babatko uzivala uz ked budem starsia. Mne sa to tak viac paci. Stale spoznavam aj samu seba, tak chcem byt pripravena na noveho cloviecika. 🙂
@gromkaver Ano toho sa bojim, ze by ma poucovala, to mne lezie na nervy aj bezne. A samozrejme ona to robi tiez, radi mi co mam ako robit, ale ja to nepotrebujem, vsak nepadla som z jahody. 🙂 To uz ale starsim zenam sa neda vysvetlit. Ona to nemysli zle, ze radi. 🙂 Vies v podstate mne nejde o uzivanie si ako to vacsina ludi vnima. Ved my ani nikam nechodime, sme introverti, sedime vacsinou doma. 😀 Ale zase sme workoholici, obaja 2 práce a ja chystám dalsi projekt. 🙂 Ktorý ked bude rozbehnuty mozem robit aj pocas materskej. Preto ja sa na to pripravujem dlhsie. Ale to ona nechape, pretoze ona ma v podnikani nepodporuje. Hoci sa mi dari.
@janinah Jej syn ma o 9 mesiacov viac. Hustí do nas uz 3,5 roka, takze vtedy sme neboli este taki "stari" 😀 A navyse sme boli spolu len rok a islo o jeho prvy vztah. Ja som skor zodpovednejsia v tomto, partnera si treba dobre preverit! 😀 Ano ona mala trosku problem otehotniet a bola aj na operacii kym sa je to podarilo, ale za to ked chcem este s detmi pockat by to mohla chapat. Aj ked ja chapem ze ona sa boji ze to nestihnem. Moja mama zase opacne, nehovori nic a skor si mysli, ze na to nemam podmienky. Resp. sa obava ze keby sa rozideme tak ja sama to dieta neuzivim a ona by mi nemohla fin. pomoct.
povedz jej, ze najskor musi byt svadba ze sa vydas a babo bude potom ..mozno to pomoze
no aspon ze nebyva s vami, nedaj sa to toho tlacit, aj ked to sa lahko hovori , je tazke ak to musis stale pocuvat...
@smiesneusko ...Pravdu? Tvojej "svokre" šibe...Vieš si predstaviť čo bude robiť keď sa to vnúča narodí??? Ostane Vám len zmeniť identitu a odsťahovať sa ešte ďalej.
Som v tvojom veku,priatel o dva roky starsi,ale teda nikto nam nikdy nepovedal,kedy bude dieta.ake stastie mame,ze nas do toho netlacia.sem tam sa spytaju na svadbu,ale to je tak vsetko.ja osobne som razny clovek a na toto by som jej jasne povedala,ze si nezelam otazky o dietati
Pride v spravny cas,ci sa jej to paci alebo nie
@smiesneusko nepouzivas ziadne lieky atd. ty mozes byt zdravotne ok, ale priatel/manzel nie a ziadne priznaky u nho niesu, na to sa pride az ked sa nedari. Pary ktore nemozu otehotniet maju problem v 50% u muza a 50% u zeny. Reakca svokry je normalna , obycajne zeny pocas zivota tuizia mat vlastne deti a neskor dozit sa vnucat. V tvojom veku veru by som uz nieco skusala
@smiesneusko neboj, su tuna aj zeny, co v 25ke museli na umele oplodnenie, a aj take, co v 31 rokoch otehotneli na prvy sup, ako ja. A druhe sa zadarilo po 4 mesiacoch, mam 33. Tym chcem povedat, ze casu mas este dost, nedaj sa do nicoho nutit, moja mama snivala o vnucati snad od mojich 16 rokov, ine som nepocuvala, len kedy uz donesiem frajera, ze ona sa toho vnucata nedozije, blabla... Teraz je na dochodku a uziva si maleho ovela viac, sama mala mna az v 29 rokoch kvoli zdravotnym komplikaciam, brat je o 5,5 roka starsi, na toho nikdy netlacila (ten asi ani vnuca mat nebude). Kupte si vacsi byt, zariadte si ho a potom bude aj babo. 🙂
@smiesneusko Jej spristup je uplne mimo, sulasim s @afrika. na druhej strane mala rada - neviem kolko mas rokov, ale pises, ze si to chces vychutnat neskor - ono neviem, co je podla teba neskor, ale ja som to odkladala tak do 32 rokov a potom som zistila ze som neplodna....Z vlastnej skusenosti by som uz s dietatom viac ako do 30-tky necakala, ale to je len moj nazor. Tiez s vyssim vekom vyssie rizika a nie u kazdeho (ale aj nizsia sanca otehotniet - pocet vajicok u zeny vekom klesa), najma po 35ke.
@smiesneusko ved prave ja viem, ze to nemysleli zle 🙂, len je to unavne stale dokolecka pocuvat 🙂... velmi ti držím palce, aby vsetko dopadlo podla tvojich predstav. Co som pisala som myslela tak, ze jednoducho neodsudzujem ludi, ktorý sa rozhodli nemať deti a ked to u teba prijde, tak držím moc palce, aby si si to potom naplno užila ... 😉
@smiesneusko Mala som podobny problem s mojou mamou. Tiez stale len o vnucati snivala a ine som pri navstevach nepocuvala. A tiez byva cez pol Slovenska. 🙂 Je to Tvoj zivot - Ty sa budes o dieta starat a travit s nim 24hodin denne 7 dni v tyzdni, nie Tvoja svokra. Ak xces pockat, pockaj. Ja som rodila ako 33rocna, dieta sa podarilo na prvy sup a nemyslim si, ze by som nieco mohla lutovat. Uzili sme si s manzelom zivot bez deti a teraz si uzivame spolocny rodinny zivot s nasim 9mesacnym synom.
A ze budete cez pol Slovenska musiet za nou chodit? Nebudete. Ked xce (a ked to Ty dovolis), moze predsa ona prist za vami. Pomoc urcite ocenis, najma v prvych mesiacoch - ale zase to bude xciet urcit jej presne hranice. A to by som na Tvojom mieste, ked je takato, zacala riesit este pred tym, nez vobec otehotnies. 🙂
@smiesneusko no vieš čo, hned si s nou urob poriadok. kedy budete mať dieťa je len vaša vec a nesplodite ho pre nu, ale pre seba. ak už teraz ma reči len o tom, čo ked sa narodi, bude chcieť vkuse s nim byť, bude sa spravať ako ako jeho matka a to bude strašne. my byvame so svokrou. predtym nič nehovorila o dieťati, ani mi raz nechytila brucho, ked som bola tehotna (čo mi teda neprekaža), ale teraz je to strašne. tvari sa akokeby sme malu splodili pre nu, vkuse jej hovori "moja", tvari sa, že len ona sa jej vie venovať a my sme asi daki retardi (mužovi to nevadi, jemu je jedno kto sa o nu stara, hlavneže on ma klud) ale mne to nenormalne vadi. takže kupte si byt od nej čo najdalej a dopredu jej povedz, že prve tri mesiace si navštevy neželate, ak len občasne a potom uvidiš, ako bude vyplakavať, aby si jej ho dala aj na cely den, alebo aj na viac. dieťa ma byť s matkou a stari rodičia chodia len navštevovať. a ak ho nebudeš s nou chcieť nechať same, tak ho proste nenechaš, aj ked sa rozdrapi. a ak bude vkuse hovori len o tom, tak jej povedz, že k nej nebudete chodiť, ak nevie o inom rozpravať. ja nechapem, neni jej syn nahodou jedinačik a ona si ho dosť neužila (lebo moja je presne ten pripad, ked mal 8 mesiacov, odišla do roboty a teraz mi to pripada, akokeby to chcela dobehnuť. a čakame druhe, normalne mam už teraz depresie z toho, čo bude potom)
@smiesneusko no ak ta už teraz pučuje, tak potom ti dieťa jednoducho zobere a bude sa on starať ona. to bude pre teba strašne... takže treba sa aj s mužom porozpravať už teraz, nech ta nnepoučuje a že do vychovy a starostlivosti si nedate rozpravať, inak jej nedovolite k nim chodiť. je to strašne stresujuce.
@smiesneusko asi nerozumiem, vsak v profile mas uvedene, ze sa snazite otehotniet. 🙂 Inac k teme - nedala by som sa namontovat do dietata neodbitnymi poznamkami. Treba mame priatela ozrejmit, ze iste veci nech necha na teba, resp. na vas a je nepatricne to riesit. Takisto sa netreba nechat zvyklat argumentmi, ze neskor sa Ti uz nemusi zadarit. No nemusi, ale aj moze a bez problemov. Ci je clovek plodny alebo neplodny, to vopred nevie nikto, ani Sybila. Problemy maju aj 20 rocne. Naopak, je vela zien po 30 a vyssie, ktore problem nemali ani najmensi. Kam patris zistis az za pochodu. Tak to je. Prevencia v tomto pripade je nezmysel.
Zvlastne je, ze matka riesi viac dieta nez vas vztah. Co tak svadba? Nist? 😀 Chodite spolu uz dost dlho, aby ste sa neprechodili.😀
Chvalabohu ze byva daleko , to je fakt stastie🙂a dieta maj vtedy ked budes ty chciet , tak si trosku svokra poplace no co 🙂