Priateľ, práca, peniaze

zurizuri
26. apr 2017

Ahojte, idem sa vyrozprávať lebo už neviem čo ďalej...
Mám pred 30-kou, zarábam tak do 500€, robím v call centre, práca ma baví a mám partnera, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti. On zarába nadštandardne, výdavky si delíme na polovicu. Problém je, že stále mi vyčíta môj nízky príjem a moju prácu. Na jeho návrh som si urobila jeden kurz, no bez praxe ma nikam v tejto oblasti nechcú. Zdokonaľujem sa v exceli, učím sa sama ďalší jazyk a mám pocit, že som stratený prípad. Doteraz nikomu moja práca neprekážala. Mám skúsenosti aj s riadením ľudí, vrámci zastupovania šéfa, trochu so školením kolegov a neviem, čo so sebou robiť, aby som bola dosť dobrá. Na CV mi neodpovedajú, hoci spĺňam požiadavky - PC, jazyk, potrebné vlastnosti, očakávania. Ani neviem, čo od tejto diskusie vlastne očakávam, napíšte hocičo. 🙂

tranquillo
26. apr 2017

Ja teda nechápem čo ti vyčíta, ak ty si spokojná, práca ťa baví a dokážeš si platiť výdavky, tak kde je problém? Iné by bolo, keby si sa aj ty chcela posunúť niekde kariérne aj finančne, resp. by ste boli vo finančnej tiesni.

sissy27
26. apr 2017

@zurizuri miesto práce by som vymenila priateľa... lebo ostaneš na materskej, alebo pn, a tento ti bude vyhadzovať na oči, že ťa musí živiť...
Ak si ty spokojná so sebou a svojim príjmom, vieš si finančne pokryť všetko čo potrebuješ, tak nevidím dôvod, aby si niečo na tom menila, lebo on povedal... Nech si nájde teda takú, ktorá sa mu príjmom vyrovná, ak je teda toto preňho kritérium na vzťah...
V živote sa stáva všeličo, raz je lepšie, raz horšie, partneri by sa mali navzájom podporiť a podržať, ale z jeho strany to vyzerá, že len v dobrom bude pri tebe a v zlom si pomôž ako vieš...

magmolatus
26. apr 2017

@zurizuri Neviem čo chceš počuť, moja manželka zarába/la menej ako ty, momentálne je na materskej.

Uč sa ďalej, skúšaj a hľadaj. Príjem máš, nechodíš po žobroni. Každý chce aby ho jeho partner vedel podržať ak by on domácnosť neutiahol. Ale na druhej strane nemôžme mať všetci fruniho milióny.

Aj ked by som aj ja bol rád aby zarábala viacej, ale hlavné je že prácu má a domácnosť nejako fičí. Domácnosť utiahneme, ale ono je to v podstate dvojsečná zbraň.

Ak máš pár, kde obaja zarábajú priemerne rovnako, tak v prípade materskej to maju zložitejšie.
Ak je jeden "podpriemerny" a druhý nadpriemerný, je to počas materskej jednoduchšie.

Ono sa dá na to pozerať všeliako.

Pokial je snaha učiť sa a hladat, tak v tom pokracuj.

libawet
26. apr 2017

@zurizuri tak ľúbi Teba alebo peniaze ?

nyusika
26. apr 2017

tvoj priatel je obycajny sedlak.
kopla by som hi do riti a nasla si menej zakomplexovaneho.
Lebo iba zakomplexovany .uj moze takto zhadzovat svojho partnera.

zltalienka
26. apr 2017

Toto nie je partner na celý život, hľadaj si iného. Nejde o to, že ty zarabas toľko a on tooooolko veľa. Tu ide o jeho spôsob zmýšľania. Aj keby si svoj príjem zdvojnásobila, on spokojný nebude. Ak ho výškou príjmu náhodou časom predbehnes, tak to tiež nezvladne.

flofi
26. apr 2017

@zurizuri Za prvé, na dobré miesto sa vo väčšine dostaneš len po známosti, inzeráty sú len "na oko".. potvrdilo mi to viacero zdrojov..
Za druhé, s takým chlapom, čo si chce deliť výdavky na polovicu by som už dávno nebola.. nieje nič horšie ako chlap držgroš..

bluka2
26. apr 2017

Ak Ti praca vyhovuje alebo, nemen. A povedz to priatelovi. Bud si najdi ineho, alebo mu povedz, ze nech Ti da s touto temou pokoj, ze ak chce zenu s lukrativnym jobom, ostava vam len rozchod.

Ak chces nieco lepsie, zaujimavejsie, co by ta viac naplnalo - KVOLI SEBE - tak na tom budes musiet omnoho viac popracovat, nez to co popisujes. PC (word, excel) a 1 jazyk (zrejme Aj?)- tym sa vobec neodlisis od tisicov mladych ludi. Musis sa naucit nieco specifickejsie, najlepsie nieco, co ta bavi. Napadlo mi: staz v zahranici? Niekedy ludi oslovia v zivotopisoch oslovia aj veci ako dobrovolnicka pre Cerveny kriz, navsteva zaujimavych krajin v zahranici. Uz ti niekto kontroloval zivotopis (ak chces posli)? Mas v nom peknu profi fotku (neviem, ci sa na SK do zivotopisov dava, ja som v AT a tu ano)? Vies pisat pekne motivacne listy? Si spolocenska? Niekedy staci stretnut ludi a mat trochu stastie, ale to sa nestane, ak okrem roboty nikam nechodis okrem kina s priatelom (neviem...)

lija22
26. apr 2017

nech si najde bohatsiu zenu idiot. stavim sa ze nechce ani pocut a spolocnom ucte v buducnosti.. ble lakomec

bluka2
26. apr 2017

@flofi Vela krat to tak je, ale nie vzdy. Ja som si nasla super pracu v BA kedysi cez obycajnu profesiu. Ak tych znamych proste nema, moze na tom popracovat, ale zatial lepsie moznosti ako vypisane pozicie nema...

bg2014
26. apr 2017

@zurizuri toto je zaciatok konca vasho vztahu, ked uz teraz su vycitky koli peniazom ked este su ,co bude potom ked tie peniaze nebudu??

emilia25
26. apr 2017

Jaj toto mas robit hlavne pre seba nie preto ze ti priatel vycita vyplatu.a co bude robit keby si zostala tehotna a pn a potom rodicak 200eur.hladaj si radsej normalneho muza.

dominika6
26. apr 2017

@zurizuri a ked s ním ostaneš tehotná a na materskej tiež bude chcieť od teba aby si platila všetko napoly?
pouvažuj..

zurizuri
autor
26. apr 2017

Ďakujem za vaše príspevky. Samozrejme, že by som chcela vyšší príjem, len akosi to "nejde". :( Čo sa týka priateľa, zas nehovorí mi to každý deň, ale často. Čo sa týka delenia výdajov na polovicu, to ja som určila, lebo nemám rada pocit, že som živená, vždy som sa vedela o seba postarať. On je v správaní ku mne až ukážkový, akurát čo rieši, je môj plat a moja práca. Donútil ma urobiť si vodičák lebo sama som nemala na to odvahu, dáva mi auto, aby som šoférovala a zdokonaľovala sa, len už neviem, čo robiť. Mám pocit, akoby žil v nejakej bubline. Keby všetko šlo tak ľahko ako v jeho predstavách...
@bluka2 uvažovala som sa zapojiť do nejakej charity alebo na nejaké aktivity s deťmi, zbožňujem deti. Aj som si dávala prihlášku na pomaturitné na učku do škôlky, ale som antitalent, nevzali ma. A zas mi drahý povedal, že dobre, lebo by som mala malý plat. :( Aj keď uznávam, že ma podporoval v tom keď som sa pripravovala na skúšky a aj vravel, že uznáva, že toto by bolo niečo pre mňa. Až na ten plat! :(

doloresmk
26. apr 2017

zamyslela som sa uz pri tom, ze on ma nadstandardny prijem a predsa idete na polovicu vo vydajoch .... nonsense

ivana11155
26. apr 2017

Priatel by ti nemal vycitat, ze malo zarabas, vztah nie je o tom kto kolko zaraba. To, ze chodis po kurzoch je len kvoli tomu, aby bol s tebou spokojny, aby videl, ze na sebe pracujes? Ked uz nevies co dalej zjavne vyvija na teba velky tlak, pouvazuj akoby si sa citila, kebyze nemas ziadny prijem....a bola by si na nom financne upne zavisla. Lubil by ta aj vtedy?

emilia25
26. apr 2017

Toto gesto je sice pekne ze aby ta nezivil ale to este len uvidis ked pridu deti.pretoze zrazu uz budes na nom ci chces ci nie zavisla a jemu sa to pacit nebude lebo bude zvyknuty na svoje ty budes musiet z 200eur vyzit aj s dietatkom.a to budu este len tie vycitky vsetko musi hradit sam ty neprispievas a dalsie a dalsie veci.radsej niekedy hrdost bokom a raz sa zije v spolocnej spolocnej domacnosti by to malo byt spolocne aj financie.to si mohla zacat zit s nejakou kamoskou co by ste si delili najom na polku aapon by ti nik nevycital vyplatu.

zurizuri
autor
26. apr 2017

@ivana11155 na ten kurz som šla, lebo v jeho predstavách sa s ním uplatním, nadnesene povedané, lusknutím prsta. Šlo o účtovníctvo, ale všade chcú prax, nie kurzy. Ale nevadí, ja to beriem ako moje obohatenie lebo rada sa učím, hoci nie vždy sa mi chce. A dúfam, že raz mi to aj bude na niečo dobré.

sense
26. apr 2017

zial toto by nebol pre mna partner vhodny do buducna... je malo ludi kt. praca bavi...aj ked je menej ohodnotena... zial mne by velmi vadilo keby mi moj partner vyhadzoval na oci vysku platu.... zvlast ked si vezmes ze v pripade ak by ste mali dieta tak rodicak je este nizsi...ako tvoj plat teraz co bude robit potom , posielat ta do prace

ak kurzy tak kvoli sebe ak zmena prace tak kvoli sebe... a kurz uctovnictva v dnesnej dobe nie je eaz take terno, to mohol vediet a nie si mysliet ze si spravis kurz uctovnictva a firmy sa o teba pobiju

megika1
26. apr 2017

@zltalienka palec hore za výstižné vyjadrenie

sissy27
26. apr 2017

@zurizuri no kurz účtovníctva ti veru kariéru neprinesie, to možno využiješ v nejakej firme, kde by si trebárs kontrolovala faktúry, či je tam všetko čo má byť a zadávala ich do nejakého systému, ale reálne účtovníčku s jedným kurzom robiť nemôžeš...
Mne z toho vychádza, že pre toho tvojho princa si len nejaká jednoduchá ženička, ktorá je síce fajn, ale nikde sa s ňou nemôže pochváliť, lebo nie je dostatočne reprezentatívna... a tak ťa tlačí do takého kurzu, onakého kurzu, zmena práce, somariny... Proste nie si preňho dosť dobrá a snaží sa ťa prerobiť... A keď konečne dosiahne jedno, tak zas mu nebudeš dosť dobrá v niečom inom...
Nepoviem, keby si bola nejaká hniloba, čo celý deň váľa šunky na gauči a fňuká ako sa nič nedá a ťahá od neho peniaze na gelové nechty a nadpojené vlasy...
Otvor oči a spamätaj sa... Máš normálnu prácu, možno nezarobíš veľa, ale zas asi to má iné benefity, keď si tam spokojná (napr. pracovná doba, fajn kolektív, náplň práce...) a ak to stačí na tvoje výdavky, tak nie je čo riešiť...

rawmamka
26. apr 2017

@zurizuri Píšeš, že nevieš čo robiť, "aby si bola dosť dobrá" .... veď ty si dobrá 😉 a najmä spokojná, samostatná žena. Si dobrá sama pre seba (práca ťa baví, uživí,...), ale nie dosť dobrá pre priateľa..... a čo tak vymeniť toho nespokojného kreténa, ktorý podkopáva tvoje sebavedomie (zrejme chlapec vie, čo robí ....) ? Pri takomto chlapovi začneš pochybovať o sebe časom vo všetkom, takýchto týpkov je kvantum a aj tu na MK nájdeš príbehy žien, ktoré sa postupne dopracovali k tomu, že sa z nich stali trosky, ktoré si o sebe myslia, že sú menej ako nič. Dúfam, že tak nechceš dopadnúť, je jar - čas upratať si nielen doma, ale aj vo vzťahoch. Držím palce 🙂 .

unicornlady
26. apr 2017

Pokiaľ svojmu partnerovi nie si dosť dobrá teraz, nebola by si dosť dobrá nikdy ;)

f333
26. apr 2017

@zurizuri ako veci opisujes, mas dva zakadne problemy.
prvy je,ze tvoj ´priatel´ ta nepoklada za rovnocennu minimalne financne
prekaza mu tato okolnost, ale stale s tebou zdiela byt. zaujemava skutocnost.

mozne je aj to, ze by ta chce ozaj povzbudit, ci motivovat/ako vpripade toho kurzu/ pretoze vidi,ze sama si neschopna napredovat dalej , hoci si to zelas.
ci nezelas?

tebe vadi,ze ta ponizuje davanim najavo tvojej fnancnej mensej solventnosti.to je zjavne.
tvoj priatel ma ale pravdu v tom,ze z praktickeho hadiska aktivity,ktore by ta bavili su finacne nelukraticne. a tie si mozu dovolit vykonavat zeny majetne. nie ty.
ale ak chces mat lukraticnejsie platobne ohodnotenie,tak musis mat vzdelanie a prax v odbore,ktory trh potrebuje.
cize aj to uctovnictvo.ale nie formou kurzu.ale skoly,uni,kde ziskas komplatne vedomosti a musis mat potom aj adekvatnu prax, skor ako chces sama na zivnost napriklad tuto profesiu vykonavat.
takze ten druhy tvoj prpblem je,ze prave talketo vzdelanie a prax nemas. preto ani nie je velmi relane,aby si mala v dohladnej buducnosti znacne vyssi prijem.
od tejto skutocnosti sa musis odrazit ak chces napredovat dalej.
a mala by si si vec striktne vydebatovat s ´prietelom´.ze v dohladnej dobe nemoze pocitat so zmenou tvojho platu smerom hore. a je otazne,ci aj vo vzdialenejsiej dobe.
takze ak nema zaujem o teba v stave ,c akom sa nachadzas,ma moznost vztah ukoncit. trba mu jasne dat najavo,ze je kontraproduktivne stale omielat, ze mas maly plat. a tym ta stavat do pozicie nie prijemnej vo vasom vztahu.,ved ta hadam poznal,co si zac.ake mas vzdelanie,povolanie.moznosti rastu, aj platobneho . vtedy mu to neprekazalo?
ja byt tebou,tak rozmyslam o ukonceni takeho nerovneho,neperspektivneho zväzku sama.

sasa1983
26. apr 2017

@zurizuri A čo je to nadstand.vela, ak sa mozem spýtať? Nejde o presnú sumu,len to kľudne môže byť len napr. 1000eur, čo by dáko Veľa ani nebolo a nebol by dôvod byť tak načochorený ako páv. .

emilia25
26. apr 2017

Baby je to zbytocne aj pisat slecna to nevidi uvidito bohuzial az ked bude neskoro.potom si spomenie na tuto diskusiu.

celasapremenim
26. apr 2017

mozno ta len chce namotivovat, lebo vidi, ze mas na viac
taku debatu asi potrebuje clovek pocut, aby vedel posudit, s akym cielom je vedena
jedine ty vies posudit, ci je schopny ti vycitat nizky financny vklad do rodiny pocas pripadnej rodicovskej dovolenky.....a ak aj ano, ci ostatne jeho vlastnosti charakterove prebijaju toto jedno specificke chovanie voci partnerovi
ale s ohladom na buducnost vztahu to nie je zle, motivovat posunut sa aj partnera, ak clovek vidi, ze kompetencie by na to boli
a niektori chlapi rozpravaju konstruktivne, mozno menej empaticky, ale poznas si ho sama

celasapremenim
26. apr 2017

este by som dodala, ze zit s nenarocnym chlapom, ktory nema vlastny nazor, je jednoduche a zrejme nekomplikovane...no mne by to ani napr. nevyhovovalo, ale ak je chlap dobry a ma vlastny nazor a zena dokaze s nim zit a vie, ze je dobry chlap, aj bez toho, aby mu svojich spravanim sa prakticky "odrezalagule" je umenie
aj deti by sme chceli predsa viest tak, aby mali svoj nazor a dokazali si ho presadit, nie, ze im bude potom kazdy imbecil v okruhu kilometra rozkazovat, co maju kedy robit a ako....ak o nieco ide, tak preco to neakceptovat u partnera, ak inak je normalny a vo vztahu nechyba laska :D

zurizuri
autor
26. apr 2017

@f333 ďakujem za reakciu, ja to účto ani robiť nechcem, zaplatila som si ten kurz, lebo nevedel pochopiť, že na takú prácu kurz nestačí, tak nech to aj reálne vidí. Už mi s tým dal pokoj, asi to pochopil. Na záľuby peniaze mám, chodíme často do hôr na viacdňové túry, čiže v tom problém nevidím, žeby som si nebola schopná platiť svoje fungovanie. On mi ani nechce zle, si myslím, aj s autoškolou mi pomáhal, sme trénovali kužele, hoci som sa napočúvala...ale snažil sa. 🙂 O rozchode som sa už s ním bavila, že by to bolo najlepšie hlavne preňho, aby si našiel nejakú jemu rovnú. To vraj nechce. Len mám stále taký vnútorný pocit, že mu nie som dosť dobrá. Preto sa snažím na sebe pracovať, zmeniť sa...

zurizuri
autor
26. apr 2017

@sasa1983 po pravde, neviem, koľko zarába, nikdy som sa ho na to nepýtala, ale robí v medzinárodnej IT firme, čiže málo to nebude.