Priateľ a bývanie

kamiska098
3. máj 2022

Ahojte... nakolko sa nemam s kym poradit, rada by som vedela Vas nazor na nasledovnu situaciu..... ide o to, ze obaja s priatelom este studujeme na zapadnom slovensku, a co sa tyka byvania bavili sme sa iba hypoteticky ze v jakom meste by sme chceli zit bavili sme sa o nasom rodnom meste a potom o meste kd studujeme... neviem teda ci toto je dovod, ale partner to musel zrejme doma povedat rodicom ze mozno pojdeme aj mimo rodneho mesta... no a nedavno som sa dozvedela, teda priatel mi oznamil ze jeho rodicia kupili byt v nasom rodnom meste s tym ze to bude pre nás.... oznamil mi to ked uz to bola v podstate hotova vec pricom ja som o nicom nevedela,..ja som ten byt ani nevidela, nebola som ani na obhliadke nic... oznamil mi to ked uz to bola hotova vec a stym ze bola na neho zobrana hypoteka, a ze v buducnosti ked si najdeme robotu to pomozeme rodicom splacat... uprimne povedane zostala som v soku, ze sa so mnou nikto neporadil, nikto nepytal na nazor, ani ohladom hypoteky ze som teda bola zaviazana na nejaky finacny zavazok bez svojho vedomia... ja ani neviem este jak to bude v buducnosti s robotou a uz som v podstate zaviazana nieco splacat.... na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... Brala by som to este keby sa so mnou aspon vopred niekto poradi spyta sa na nazor, ze co si o tom myslím ale toto povazujem za podpasovku a nemozem tym padom priatelovi uplne verit kedze predo mnou rozpraval nieco ine ze si budeme riesit sami byvanie a pritom s rodicmi sa zachoval uplne inak...ide mi o ten princip ze so mnou nejednal ako s rovnocennou povazoval za samozrejme rozhodnut takuto zasadnu otazku bezo mna a este to cele obratil proti mne ze ja som sa dostatocne nezaujimala o nas buduci zivot ta ze to prevzial do ruk on ja som vsak nevedela vobec o nicom a dalsia vec je, kedze to je byt jeho rodicov sam pripustil zeby sa nam mohli starat do zivota viac ako je primerane kedze to maju v povahe... tak preco potom suhlasil s niecim takym?? ukazal sa krasne ako je silno naviazany na rodicov a uprimne mam aj kus strach ze co to bude v buducnosti ako sa bude vyvijat nas vztah, ja som chcela byvanie s nim riesit uplne po svojom nezavisle od rodicov a takto aspon predist konfliktom...bojim sa skratka ze priatel bude pocuvat a uprednostnovat vzdy rodicov predo mnou ze je na nich moc naviazaný... ako vravím jednalo sa mi hlavne o princíp ze o nicom som nevedela a potom este hadzal vinu na mna, velmi ma sklamal, mám pocit ze chodím s clovekom ktoreho ani poriadnenepoznám.... nevadilo mi vobec to ze rodicia mu chceli pomoct s byvanim, pochopila by som to, aj ked ja som chcela aby sme si to sami riesili a on to vedel, jednalo sa mi o to ze moj nazor povazoval az za druhorady, proste ako sa zachoval ku mne ako ku partnerke, akoby na mojom nazore nezalezalo a jedinu moznost aku mam je prisposobit sa, byvat tam kde mi bolo urcene bez mojho vedomia, pravda ak s nim chcem zostat a prisposobovat sa vsetkym dookola...

sasa1310
3. máj 2022

a ako ťa zaviazali niečo splácať? Nerozumiem.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@sasa1310 tak nezaviazali.... ale tak teda ked s priatelom ostanem, takbudem spolocne s nim splacat hypoteku v buducnosti kedze byt je kupeny a ked budeme spolu tak jaka je ina moznost? on uz je kupeny treba ho splatit... ale mne sa jedna o jeho pristup z hladiska nasho vztahu...

lesana25
3. máj 2022

Je to len frajer a jeho rodičom zaviazaná nie si.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@lesana25 tak ale planujeme sa brat no mam po tomto urcite pochybnosti

martul
3. máj 2022

@kamiska098 ešte napíš na koho je písaný?
Na jeho rodičov?! ZLE. Budeš splácať cudzie?
Na priateľa? Tznm že to spravil vedome poza tvoj chrbát, bez ohľadu na tvoj názor. EŠTE HORŠIE.

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2022

@kamiska098 Ten byt kupovali jeho rodicia, isto tiez do toho aj investovali oni, takze nevidim dovod, preco by si do toho cokolvek mala hovorit. Ten byt bude teda Tvojho priatela, ale nie Tvoj, on si ho bude splacat. A nie je nikde napisane, ze tam musi ist byvat. Moze ho prenajat a ist byvat niekde inde.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@dskjhfdlkdjhl nie povedal ze budeme ho splacat spolu...a on tam ist byvat chce... a nemala by som do toho hovorit v tom pripade keby sa ma to vobec netykalo...ale tak neviem citala si si vobec cely moj prispevok? pointa je uplne niekde inde.... ten byt je jeho rodicov je na nich pisany...keby je to nanho s tym ze si moze robit s tym co chce vobec to tu neriesim... ide o to ze ten byt patri im, my tam mame ist byvat priatel o inom nechce uz pocut a nechce ho prenajimat

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2022

@kamiska098 neboj, ja som citala, ale Ty hlavne nesplacaj nic, co nevlastnis. Lebo tebo ten byt bude pisany bud na Tvojho priatela (napr. po svadbe, alebo ak zacne zarbat), alebo na jeho rodicov a ak polovicu na Teba napr. po svadbe neprepise, tak by si bola extremne hlupa, keby si ho splacala.

stefi_k
3. máj 2022

@kamiska098 a prečo by si mala splacat niečo čo nie je tvoje ? Ani keby bol jeho tak ho nesplacam, pretože to nie je tvoje !! Ak sa rozidete alebo rozvediete odideš s čim ? S nicim lebo to nie je tvoje.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@stefi_k mna hneva ze mi nepovedal o nicom vopred...ze som nemala moznost sa vyjadrit k nicomu kedze tam mam ist byvat

evica17
3. máj 2022

Uprimne, dost by mi to vadilo, keby toto urobil pozamoj chrbat bez opytania, prebratia so mnou. Ale co by som robila neviem,

kamiska098
autor
3. máj 2022

@stefi_k predstavovala som si to tak, ze si popozerame byty a nejake spolu vyberieme

sissy27
3. máj 2022

@kamiska098 nebolo tu toto nedávno? Tiež rodičia kúpili “synovi” byt - ale nenapísali na jeho meno, nechali na svoje a on s frajerkou tam mal bývať a splácať hypo, hoci spolu plánovali niečo iné.
Pozri, nekúpili byt vám, lebo tvoje meno na liste vlastníctva nie je. Takže ty si zober svoju hypo na svoj byt a ten kľudne prenajímaj, nech sa sám spláca, priateľ môže splácať byt svojich rodičov, ty budeš prispievať na energie. A keď príde deň, že každý pôjdete svojou cestou, tak každý bude mať kam ísť.

hellwant
3. máj 2022

@kamiska098 to ze to on povedal? To je nejaky zakon, tvoj podpis na hypoteke? Nie. Byt je rodicov a vy ho budete splacat? Ale no, maj trochu rozumu. Budes platit, nevyjde vam manzelstvo a ty pojdes kam, ked peniaze vlozis do ich bytu? Aj keby bol jeho, kupeny pred svadbou, nemas narok. Musel by polku prepisat na teba. A to nepojde, ked je hypo na rodicov, ak mu to rodicia daju ako dedicstvo, nato nemas tiez narok, pokial dobrovolne polku neprepise na teba aj keby ste boli už zobrati...davaj si bacha, je to divne...

liljana
3. máj 2022

Byt kupili rodicia, je to ich problem, co s nim dalej. Ak tam nebudete byvat, mozu ho prenajat. Poviete im, ze chcete ist na nejaky cas do zahranicia, do ineho mesta a zatial pa pa.

zmrzlinka2021
3. máj 2022

@kamiska098
Tvoj priatel by mal slusne rodicom vysvetlit, ze este s priatelkou neviete, kde budete byvat a hlavne chcete mat nieco SPOLOCNE.

Vobec sa ti necudujem, ze si z priatelovho konania nahnevana a rozcarovana.

A urcite neplat nieco, čo ti nepatrí. Pokial priatel s teobu bere vztah vazne, tak chodte do spolocnej nehnutelnosti.

panelacikova
3. máj 2022

@kamiska098 chvíľu som myslela, že žart, ale keď vidím, že si registrovaná takmer dva roky.....
a k otázke... ja by som to tiež považovala za podpásovku. jednoznačne by som nesúhlasila s tým, že niečo spoločne splácať, nie si padnutá na hlavu, sama vieš, že to tak nie je OK.
ak by ste náhodou šli do rodného mesta, môžete tam ísť pokojne bývať (viem, nechceš, chápem, ale keby predsa len náhodou....) v tom prípade sa podieľaj maximálne na polovici energií, nič viac.
čo môžem poradiť, už to tu aj padlo tuším, že ak je písaný dokonca na jeho rodičov, tak ani ty, ale ani on nie ste zaviazaní ničím a nikde k splácaniu. ešte stále môžeš priateľa "spracovať", aby ste žili inde a kúpili si spoločný byt na hypotéku.
pokiaľ byt kúpili rodičia priamo na priateľovo meno (pochopila som, že ho kúpili na seba, ale ak náhodou si sa zle vyjadrila), tak nech sa páči, nech si ho on spláca sám. potom máte možnosti:
buď vezmete inú nehnuteľnosť spoločne, budete mať spoločnú hypotéku a spoločne splácať a tento byt nech priateľ prenajme,
alebo tento byt priateľ po 5 rokoch predá a peniaze investuje do spoločného bytu (ale toto nepredpokladám, lebo by tam mal vysoký podiel)
alebo nech si ho má a ty si kúpiš časom vlastný na vlastnú hypotéku, ktorú si budeš splácať ty a budeš mať kde hlavu skloniť, keby niečo.

čo sa týka tvojich pocitov, nuž, už ako takmer tvoja matka (vekovo, keďže píšeš, že študujete, tak predpokladám, že si dosť mladá) ti môžem rovno napísať, že toto od neho nebolo vôbec pekné (že do poslednej chvíle ti o tejto veci nepovedal), ja by som to po istých životných skúsenostiach považovala za poriadny podraz a zároveň by som nadobudla nenormálne presvedčenie, že ako rodičia pískajú, tak chlapec skáče a tancuje.
pri všetkej úcte, no zároveň po nejakom odžitom živote, ja by som mu už nedôverovala v ničom. pre mňa by to bol podraz, klamstvo...

sasa1310
3. máj 2022

@kamiska098 nesplácala by som byt, ktorý patrí iným.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@hellwant @panelacikova
oni povedali ze je pre nás... nacrtla som ze teda ja bysom chcela ist niekam inam aj tak tak uz vznikla hadka ze byt je kupeny ze ideme tam, a ze ked teda tam nechcem ist mam si ist byvat pod most...proste do toho sa uz investovalo tak naco budeme hladat nieco ine...mne sa jedna o to ze nechcem aby sa mi niekto iny staral do zivota aobzvlast jeho rodicia ked viem ake su povahy a jednoducho radi sa staraju aj ten byt kupili aby ho tu udrzali v rodnom meste

sasa1310
3. máj 2022

@kamiska098 môžte ešte kúpiť ten byt od svokrovcov. Vezmete si svoju hypotéku a ňou vyplatíte ich hypotéku a prepíše sa na katastri. Suma môže byť rovnaká za čo kúpili, aby sa vyhli plateniu dani z príjmu.

petricka22
3. máj 2022

@kamiska098 podla mna ste este dost mladi. Tvoj priatel bol donedavna zvyknuty vsetky dolezite veci riesit s rodicmi a zrejme mu este nedochadza, ze uz by to mal riesit s tebou. Mozno sa mu zdalo, ze s ich pomocou to bude jednoduchsie.
Urcite by ma to moc nastvalo, urcite by som sa tam s radostou nehrnula, ale uvidis sama, ako sa vas zivot bude vyvijat, mozno naozaj pojdete inam, mozno budete stastni v tomto byte a mozno sa rozidete, to ukaze len cas. Ale uplne rozumiem, ze si vytocena.
Kazdopadne do splacania cudzieho bytu by som sa urcite nenechala dotlacit. Prispievat na energie ano, ale nie niekomu splacat hypoteku. Pokial nie ste manzelia a nie je to vase, tak urcite nie. Lebo mozes nakoniec ostat bez priatela, bez bytu a bez penazi…

kamiska098
autor
3. máj 2022

@liljana problem je ze su dost diktatorski a priatel uz sam povedal ze iny byt uz nebudeme hladat ze mame ten ze v ziadnom pripade iny... a jeho rodicia ty by mu asi peklo spravili keby chcel ist inam

hellwant
3. máj 2022

@kamiska098 ok ale co to znamena pre sudcu, ze je pre vas, ked na papieri figuruju rodicia? Chapes? Ty tu riesis čo ti priatel povedal a jeho rodicia slubili. Ale na sude riesia koho co je podla vlastnictva. Ak tam nechces byvat, padlo tu uz viac rad, čo urobit. Ak sa rozhodneš tam bývat, tak okamzite riesit, aby to bolo na VAS dvoch. A nie on/oni povedali/sľubili

jaskolka
3. máj 2022

Rodičia kúpili byt, ale majiteľmi sú zrejme oni. Čiže vás byt to nie je. Keď ho darujú priateľovi, aj po svadbe bude to dar, čiže ty ako taka naň nárok nemáš. Jedine ze by ho napísali na vás oboch.
No to asi neplánujú, podľa slov priateľa, že budete im to splácať.Takže budete bud obaja, alebo minimálne ty v podnájme
Ano, tvoje sklamanie a pochybnosti sú oprávnené, priateľ sa zachoval dosť nevhodne.

panelacikova
3. máj 2022

@sasa1310 výborné riešenie.... ale autorka chce žiť inde.
@kamiska098 no aj keby to kúpili pre svätého pavla, kým svätý pavol nie je evidovaný na katastri, nepatrí mu ani prd. čiže aj keby to urobili fakt s dobrým úmyslom, že byt nechajú "vám"... kým nemáš polovicu na katastri, nech ti ani nenapadne (v budúcnosti) niečo splácať okrem polovice energií.
a chápem, chceš žiť niekde úplne inde, takže nemáš na výber, len vec, že si pokojne študuj tam, kde študuješ, hľadaj si tam prácu a priateľ sa buď prispôsobí a pochopí, alebo pôjdete časom od seba. to, kde chcú dvaja žiť, je dosť dôležité na to, aby vzťah fungoval. keď chce byť jeden silou-mocou v BA a druhý v Hornej-Dolnej, vzťah začne mať trhliny (to len príklad)...

panelacikova
3. máj 2022

@hellwant ja si myslím, že autorka dobre rozumie, že jej by z bytu nepatril ani centimeter štvorcový. skôr ju škrie, že priateľ je sraľo

joannita
3. máj 2022

@kamiska098 teraz ako vazne..... Snad nebudes splacat hypoteku na byt, ktory nevlastnis?? To nemozes mysliet vazne? Ak toto urobis, vykopes si vlastny hrob, ved to je hardcore 1. Stupna.
NIKDY NIKDY ZA ZIADNYCH okolnosti neplat hypoteku na byt kde niesi pisana ako vlastnicka.
A ak to budu od teba chciet, utekaj prec kym nieje neskoro!!!
Ver mi, viem o com pisem

hellwant
3. máj 2022

@panelacikova ale stale piše, sľúbili nam byt, povedal budeme splacať.
Chapem, ze ju to škrie, ale bohuzial, ci sa spýta nás, či nie, musi mu povedať ako sa jej to dotklo a ze to tak nechce. Ak bude vystrajat, ze by ju nechal ak odmietne, asi to nebude ok chlap do manželstva...bohužiaľ...ale lepšie zísť z kratšej cesty...

sasa1310
3. máj 2022

@kamiska098 oni si zabezpečujú vlastného syna. Ak to tvoj chlap nepochopí, že ty ťaháš za ani nie kratší, ale za totálne krátky koniec....tak je to začiatok konca. Teraz je všetko len na tvojom partnerovi ako sa zachová. Si rozumná. Držím ti palce

stefi_k
3. máj 2022

@kamiska098 vyjadrit sa môžeš kedykolvek. A rovnako s tym nemusiš suhlasit. Však mu povrdz, že ty si ochotna splacat len svoje, nie cudzieho. No a tvoj priatel by si mal spravit poriadok v rodinych vztahoch, rodicia zavelia a on skače. Takyto život chceš v buducnosti ? Oni zavelia a ty sa prispôsob ? Hmmm ..... nevieš povedat nie. A porozmyšlaj o tom aka bude tvoja buducnost za takychto podmieok ?