Ahojte,
prosím o rady, názory, pomoc... Premýšľam nad odchodom od manžela. Sme spolu 18 rokov, máme dve deti, 18 a 15. Máme dlhoročné problémy, ktoré sa vždy snažíme nejako pozliepať... tých problémov je dosť... a popravde, už dlhšie premýšľam nad tým, načo som vôbec vo vzťahu, ktorý nefunguje po žiadnej stránke... Kvôli deťom, pohodlnosti, strachu z niečoho nového, zo samoty? Sama neviem... Ale čím ďalej, tým viac uvažujem nad odchodom od neho... Keď nie je doma, cítim sa fajn, som úplne iná... Je mi proste dobre... Lenže môj problém, s ktorým sa na Vás obraciam je, že nemám kam ísť. Byt patrí manželovi a ja nemám nič... A na prenájom nejakého bytu nemám peniaze... Je to začarovaný kruh, z ktorého neviem vyjsť... Ste niektorá v podobnej situácii? Vopred ďakujem za akékoľvek odpovede, rady, príspevky... 🙂
@ewuliatko Ahoj,
už som ti chcela napísať, na čo vlastne čakáš a kedy už konečne so svojim životom niečo urobíš, ale potom som sa dočítala až k časti o tom, že nemáš vyriešené bývanie po rozvode - škoda, že si už pred rokmi nerozmýšľaľa nad "zadnými vrátkami". Máš už odrastené deti, takže o niečo ľahšia situácia - ak sú vnímavé, tak vidia a najmä cítia, že vám to už roky neklape, ako píšeš...
No aj v takejto situácii existuje riešenie - ako počítam od poslednej rodičovskej ti uplynulo 12 rokov, takže nejaký príjem z TPP si mala/máš a tak by som na tvojom mieste skúsila preskúmať do akej výšky by si mohla získať hypotéku a následne tomu prispôsobiť výber nehnuteľnosti, ktorá bude len a len tvoja. Možno to bude oveľa skromnejšie ako si zvyknutá teraz, ale ten pocit slobody, šťastia z vlastného bývania je na nezaplatenie 🙂 .
Aby si si nemyslela, že je to len teória, tak mám kamarátku, ktorá bola na tom presne ako ty, len už mala tesne po 40-tke a napriek tomu to riešila takto a dnes by nemenila za nič na svete. Musí teraz viacej kalkulovať, ale je podstatne vyrovnanejšia a šťastnejšia ako predtým v nefungujúcom vzťahu.
Celé je to však len a len o tebe - čím dlhšie budeš váhať (ako doteraz), tým ťažšie to bude a nehovoriac o tom, že v banke je každý mesiac splácania navyše dobrý ( nižšia mesačná splátka).
Neviem akú podporu máš v blízkej rodine, medzi priateľmi,.....to je na dlhšiu debatu, či by ti napr. tvoji rodičia mohli nejako pomôcť. O tomto neviem od teba nič, takže aj rady môžu byť len vo všeobecnej rovine.
Dúfam, že sa rozhodneš správne.
Denisa
Ďakujem za veľmi rýchle reakcie od všetkých... 🙂 Takže, ja mám 40 rokov. Problémy sú aj v pití môjho manžela. Len sľubuje a sľubuje, a nič z toho. Pije ďalej... Problémy sú aj v jeho nezodpovednosti vo všetkom... Momentálne už rok nezarába, alebo len minimálne... A vôbec to nerieši... A keď to začnem riešiť ja, tak sa len háda... Nemám na to už nervy, zisťujem, že už to ani nechcem nejako zachraňovať... Vždy je len na chvíľku dobre, a ja viem, že zase bude o chvíľu zle... Mám pocit, že sa tu už pár rokov len na niečo hráme, pretvarujeme a nahovárame si... Nebaví ma to, naozaj... Máme hypotéku, takže mne samotnej už žiadnu nijaká banka neposkytne... Moji rodičia žijú v inom/malom meste, od výplaty k výplate. A ten byt je preto jeho, lebo už ho mal za slobodna. Takže asi takto sa v skratke veci majú...
@ewuliatko skus ho poslat na protialkoholicke liecenie, to by mu mohlo pomoct s tym alkoholom, ale zmeni aj svoj pristup k zivotu a pohlad na rodinu. u mojho stryka to zabralo, vratil sa uplne iny clovek - nielen ze prestal pit, ale akoby omladol, o vsetko sa zacal zaujimat, dokonca robil domace prace co predtym nikdy nerobil.
@linda20111 ďakujem za radu, ale tam dobrovoľne nepôjde... pretože podľa neho on nepije... alebo v norme... takže asi tak 😒 a poviem ti pravdu, za tie roky toho všetkého už akosi nevládzem a nechcem s ním nič riešiť. chcem odísť, no nemám kam... hovorím, začarovaný kruh.
@ewuliatko no nezavidim ti. Poznam ten pocit, po 22 manzelstva rokoch som to riesila tiez, i ked rozvod takpovediac bez dovodu, po rozumnej dohode, z akehosi pocitu "vyhorenia" ale i po vysporiadni BSM mam na krku pozicku na polovicu noveho bytu, teda splatky do dochodku:🙂) Myslis, ze ani po vysporiadani majetku a pozicke sa k byvaniu nedopracujes? Najom v BA je min. 500.-, to je uz na splatku slusnej hypoteky, ak mas lepsi prijem, pripadne je niekto z rodiny ochotny pomoct s hypotekou. Napr. znamy bral teraz v tomto veku hypo na cely byt, ale zakladal banke svoj byt plus rodicovsky.
Ak by sa vedeli tvoji rodicia pripojit ....
aha, tak to som si nevsimla, ze jednu hypoteku uz mas. tak potom naozaj uz len zalozit rodicovsku nehnutelnost ☹
ako to, ze MATE na JEHO byt? Ak spolocne, je to aj tvoj byt. Ak on na svoje meno, potom si cista 😒
Hypoteku ale platite spolocne nie? Hlavne, ked on uz rok nezaraba, tak asi ide hlavne z tvojho prijmu, ci nie?
to sa mi sníva JEHO byt a VAŠA hypotéka? Tak to si ženy neviete po svadbe toto ošetriť? Vyhladaj právnu pomoc a nenechaj sa oklamať. Právnik síce niečo stojí ale ako manželka ktorá sa podiela na platení hypotéky máš právo na časť toho bytu. Treba len zistiť, kolko bolo splatené keď ste sa brali a kolko ste splatili spolu. Potom máš nárok na polovicu nie bytu, ale časti, ktorú ste splatili spoločne. 😉
@ewuliatko Viem, že sa nič nedá vrátiť späť, ale v tvojom prípade by som bola vďačná za takúto možnosť....už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Teraz platíš za svoju, ani neviem ako to nazvať, ľahkovážnosť, naivitu,....jednoducho, prepáč za ten výraz, za svoju hlúposť.
Brať si hypotéku na niečo čo nie je a ani nikdy nebude tvoje je osudná chyba. Buď ste to mali riešiť tak, že byt prejde do spoločného vlastníctva a teda aj hypotéka bude spoločná alebo ste mali zrušiť BSM a nech má manžel svoj byt, ale aj hypotéka bude len a len na jeho pleciach. Ty teraz nemáš ani právny nárok na byt a zjavne platíš celú hypo ty, keďže ako píšeš manžel nepracuje už rok. Predpokladám, že aj keď príjem mal , aj v tej dobe si prispievala na splátky.
Ak si nemyslela na seba, mala si myslieť aspoň na deti - aby nevideli vzor v otcovi pijani, aby nemuseli zažívať detstvo v dusnej atmosfére nefunkčného a nešťastného vzťahu, aby mali raz čo po vás podediť (ak bude manžel piť ďalej a zároveň nebude zarábať peniaze, tak o ten byt raz určite príde),.....no teraz je už neskoro vyčítať, nič to nemení na veci.
Máš iba tri možnosti: 1. protialkoholické liečenie manžela a posledná šanca pre záchranu vášho vzťahu - to by bolo NAJ aj čo sa týka detí, aj čo sa týka bytu, aj čo sa týka vás dvoch ako bytostí, ktoré sa kedysi ľúbili. Treba nájsť skutočne dobrého psychiatra pre manžela, ktorý už vybaví všetko ostatné a následne aj dobrého párového terapeuta, keď sa z liečenia vráti, pretože váš vzťah je už v rozklade.
2. Zájsť za skúseným právnikom a poradiť sa s ním ako získať byt do vlastníctva detí - samozrejme manžel musí súhlasiť, ale ak má svoje deti rád a je medzi nimi dobrý vzťah, tak by to bolo riešenie aby "aj vlk bol sýty, aj ovca celá". Nech mu zostane doživotné právo bývania, aby nemal strach, že ho chcete obrať o byt. Deti sú vaše spoločné a preto by to malo byť pre neho prijateľné riešenie - najmä ak vie, že aj tak to zostane len jeho deťom a zároveň, že svojím pitím a takmer nulovým zárobkom mu hrozí, že z neho bude čoskoro bezdomovec a deti po ňom nič nepodedia. Navyše, ak ty platíš hypotéku a prispela si do bytu počas manželstva, mohla by si vysúdiť navrátenie týchto peňazí, ale chce to kvalitného právnika a dokazovanie je na tvojej strane - výpisy z účtov, bločky,...
3. Zbaliť caky-paky a odísť s deťmi do zahraničia a začať odznova - máš síce 40, ale ešte more času pred sebou - možno aj na nový vzťah, nový život niekde ďaleko....Napr. Nórsko je úplne super krajina - kúp si januárový časopis Zdravie, je tam krátky pohľad na život v tejto krajine a nepoznám lepšiu krajinu pre toho, kto chce pracovať, ale aj kvalitne žiť. Sú aj rôzne fóra a stránky o tom, stačí trocha pogoogliť 🙂 . Je to krajina prírodou podobná Slovensku, ale mentalita ľudí a celkový systém fungovania krajiny sú na oveľa vyššej úrovni. V tvojej situácii nemáš čo stratiť, nórština sa dá naučiť za pol roka (má veľmi jednoduchú gramatiku, a ak vieš po anglicky a nemecky tak vieš 1/4 slovnej zásoby Nórov), po anglicky tam vie každý, nikdy neklamú a pomôžu ti skôr ako Slovák Slovákovi v cudzine.
@ewuliatko Teraz som si prečítala aj tvoje posledné príspevky - s tou hypotékou to rieš okamžite, ako spoludlžníčka máš také isté povinnosti ako samotný dlžník (manžel) a ak nebudete splácať, tak sa to bude vliecť aj s tebou....Je iba jediné riešenie v tejto majetkovej záležitosti - nájdi dobrého právnika, nech vo veci koná a čo najskôr ťa z toho vyseká. Môžeš "vyboxovať" časť bytu, ktorá sa pri jeho predaji pri rozvode "premení" na peniaze (najpr sa samozrejme vyplatí zvyšok hypotéky). Tie peniaze a ručenie bytom, v ktorom bývajú tvoji rodičia (no je tvojim vlastnictvom) + tvoja výška príjmu rozhodnú o nehnuteľnosti, ktorú si budeš môcť po rozvode zakúpiť a budeš mať dva byty - pre každé dieťa jeden 🙂.
Len musíš teraz vziať rozum do hrsti, už nevyčkávať a zabojovať.
Daj vedieť ako si veci vyriešila.
odporucam pravnika riesit este predtym, ako toto rozhodnutie nacrtnes manzelovi - odfot si vypisy, platby, jeho prijmy/vydaje aj tvoje, aby sa nestalo, ze to ich zablokuje, neumozni pristup. A co sa tyka toho pitia, neda sa to s nim uz riesit? Aj deti su velke, mozno sadnut si vsetci spolu, aby videl, ze vsetci mate zaujem. Ak ho teda este mas, lebo viem sama, ze niekedy uz je clovek v takej situacii, ze jedine, o co ma zaujem, je zostat sam v klude a nic uz neriesit.
Ak je nejaka mala sanca a liecenie, skus pripadne sama sa obratit na odbornika, ako to on vidi, len teda aj manzel aby
mal zaujem.
@denkaajejdeti zbaliť deti a odísť do norska. aká jednoduchá vec 🙂 pre pána jana.
mas velku vyhodu a to su ziotne skusenosti a odrastene deti
@ewuliatko no. Takto žila moja mama až do smrti otca. Katastrofa, zo života nič. Len 5rokov sme bývali samé . Prečo nemáš na byt nárok? Nerozumiem. Ináč neviem kto ti poradí. Možno, ma napadá, chod do rakúska opatrovať. Zarobíš si a bývanie nepotrebuješ. To sa mi zdá také niekam preč. Deti máš veľké. Kamarátky mama sa takto vschopila a možno Boh dá, a niekoho stretneš.
ake dobre rady 😀 Norsko, Rakusko ...... Uz potrebuje len perfektnu znalost reci, opatrovatelsky kurz, ponechat deti v opatere niekoho na Slovensku alebo staci odtrhnut od rodiny a vystahovat deti, ktore tu maju zazemie, do krajiny,
kde nebudu rozumiet a kde si uspesne ukoncia studium 😒 😒 Joj, kocky, toto su rady mladej generacie, nic v zlom, ale
tipujem, ze mate max. 20-25, tu je ale 40-tnicka, mozno bez jazykov, bez penazi a uz aj ta otvorena naruc nasich susedov v Rakusku pomerne ochladla. Asi som uz staraaaa, pre mna prilis radikalne.
Hadam radsej obetovat nejaky peniaz na pravnika, kym sa rozbehnes .....
@ewuliatko ako som si to cele precitala tak ma napadla este jedna skutocnost a to: byt tvojich rodicov je pisany na teba a kedy bol ten prepis? ak pocas manzelstva tak na to ma narok aj manzel lebo ste to nadobudli pocas manzelstva a keby bol rozvod tak polovica je jeho na to pozor cele si to treba premysliet s tym majetkom mas to tazke.
@ewuliatko Ahoj, napisala si velmi malo o tych problemoch, mohla by si trochu viac rozpisat o co konkretne ide, mozno sa to da nejak riesit.. Paci sa mi tvoja veta: Máme dlhoročné problémy, ktoré sa vždy snažíme nejako pozliepať. takze snaha aj z jeho strany tam je, ked to dobre chapem 🙂 To vidim pozitivne. Problemy su v kazdom vztahu, tym ze spolu niecim prejdete sa vas vztah utuzuje. Ale co ja ti to budem vysvetlovat, podla veku deti si odomna o dost starsia, takze urcite vies o com pisem 🙂 Tak ja by som skor hladala nejake moznosti riesenia tych problemov (teda ak manzel nieje nejaky neschopny agresivny alkoholik bez sance sa zmenit).