Prečo ovdovené ženy nenosia obrúčky?

5. dec 2023

Ahojte, stretla som sa s tým už niekoľkokrát v poslednej dobe že ovdovená žena nenosí obrúčku. Pracujem so ženami a mám s nimi často otvorenú priateľskú debatu, minule ma jedna prekvapila s tým že nenosí obrúčku po smrti manžela. Celkom ma to zarazilo a nechápala som prečo, ja sobáš beriem stále ako záväzok aj po smrti. Celkom tomu nerozumiem, robieva sa to bežne? Nikdy predtým som sa s tým nestretla. Viem, že je to dosť citlivá téma avšak nemám sa koho nato otvorene opýtať. Dúfam, že sa to nikoho nedotkne. Ďakujem 😊

petamich
5. dec 2023

Zrejme sa uz so smrtou manzela vysporiadala a chce si najst noveho partnera, to s obruckou na prste asi tazko. Moze tam byt x dovodov.

zltamyska
5. dec 2023

Dokým nás smrť nerozdelí... v každom prípade my sme s mužom obaja živí a ani jeden z nás obrúčku nenosí

zuzuliennka1
5. dec 2023

tak zas treba brat do uvahy asi aj dovod/sposob akym sa zena stala vdovou, ci prirodzenym umrtim manzela alebo nie.
je to pochopitelne, ze po smrti manzela je bez obrucky, moze to byt jej sposob vyrovnania sa.
a tiez - “kym nas smrt nerozdeli”, preco by to mal byt podla teba zavazok po smrti? ved to vobec nema logiku.
dokonca aj krestania, ktori sa vezmu v kostole, a nedajboze jeden z manzelov zomrie, ten druhy moze opat mat normalne svadbu v kostole

h2
5. dec 2023

Možno, že sa chcú znovu vydať.
Okrem toho, ja poznám dosť veľa žien, ktoré obrúčku nenosia, ani ako vydaté.

jakoma
5. dec 2023

My sme obaja zivi, zdravi a nenosime obrucku, iba prilezitostne. Ja sobas beriem do smrti, ale niekto na cely zivot. Napr. moja prababka ovdovela skoro a potom bola 36 rokov sama, manzelstvo brala ze na cely zivot.

vilma7
6. dec 2023

Aj naše obrúčky sú v skrini. Máš otvorené debaty s nim, a takúto jednoduchú otázku im nevieš dat?

miadi
6. dec 2023

A ked sa vdova znovu vyda Tak potom mà Podla teba 2manzelov ? Ved ked je vdova uz nie je vydata. Je to iny stav. Je sama je single, Uz nema manžela.

andreatytler
6. dec 2023

Takze ak by si umrela, nechces aby si muz nasiel novu zenu? Chces aby ostal sam az do svojej smrti?

beata_k
6. dec 2023

A obrucka je nejaka nutnost? Ja som vydata a obrucku nenosim lebo ju ani nemam. Voci manzelovi to, ale nic neznamena. Nepotrebujem svetu nieco dokazovat.
Ak je vdova, tak logicky uz nie je vydata. Moze sa znova vydat. (nemusi, ale moze)

simsalabim
6. dec 2023

Ja obrucku nenosim asi 20 rokov, vadi mi hocico na prstoch. A manzel ju snad naposledy mal na ruke na nasej svadbe. Obaja ju asi nepovazujeme za extra podstatnu...

vroni
6. dec 2023

Mne zase pripadá zvláštne, aby nosila vdova obrúčku. Ved žiadneho muža nemá. Viem, ze existujú krajiny, kde sa možno vydať za mŕtveho (a dokonca aj v Európe), ale aj také ženy získajú rovno štatút vdovy a nepovažujú sa za "vydate" ale za "ovdovele". Aj v kostole sa sľubuje, kým nás smrť nerozdelí. Ich už rozdelila, takže nie sú viac manželia. A tiež patrím k vydatym bez obrúčky na prste.

simca06022011
6. dec 2023

Niekedy môže byť dôvod len ten, že nemusí jej ho niečo stále pripominat, rozosmutnie ju to a pod... ja by som ju tiež asi nenosia. Život ide ďalej.

ivankamirka
6. dec 2023

Z mojich známych asi nikto nenosí obrúčku.

januska12323
6. dec 2023

Prečo by mala nosiť prsteň keď už muža nemá?

saxana000
6. dec 2023

Starsie zeny myslim tym dochodkyne normalne nosia..ak je to mlada zena s malymi detmi co hlada novy vztah asi je vnutorne uzmierena so smrtou manzela a pripravena na dalsi vztah preto obrucku odlozi... a ja ju nenosim ani ako vydata.ozaj len na ples na vianoce a na nejaku vacsiu oslavu.vadi mi.zavadzia pri praci okrem toho mi este aj leta lebo mi ju zameravali tehotnej na opuchnute prsty..mozno raz.do nej dorastiem a budem mat pracu pri.ktorej mi zavadzat nebude.

ibrunova
6. dec 2023

Akože keď mladej žene zomrie manžel, tak má trúchliť až do svojej smrti s obrúčkou na prste? Tak je to podľa teba správne?

jennky13
6. dec 2023

v tomto pripade sa zbytocne zamyslas nad vecami, ktore ani nevies pochopit. Dovodov moze byt neskonale vela a kazda ta zena moze mat ten svoj. Radsej ten cas, ktory tomu venujes , venuj niecomu , co ti viac prospeje.

tetapetra
6. dec 2023

Ja žiadnu obrúčku nenosím.

ariannazara
6. dec 2023

Nenosím obrucku ;) ani muz

jj298
6. dec 2023

Moja mama nosi stale. A to jenotec po smrti 20 rokov a ma uz par rokov ineho partnera. A zasnubny nosi.

bluecapybara
6. dec 2023

Si predstav že niektoré vydaté nenosia obúčku tiež. A o čom to vypovedá? O ničom. O tom, že nenosia obrúčku…

zuzubb007
6. dec 2023

Nechapem, ked som raz vdova naco mam mat obrucku na ruke nezmyselna otazka, to nosia len vydate aj to nie vsetky

ikonica
6. dec 2023

Ani my nenosime obrucky. Muz ju mal len na obrade a potom uz nenosil... Ja som nosila ale bolo to pre mna neprakticke pri detoch tak som prestala nosit. A poznam x parov, ktore nenosia... Za mna je somarina nosit ju po smrti partnera. Prisahali ste si, ze budete spolu do smrti... Jedneho z vas... Tak naco to dalej nosit, ked uz ten druhy nie je...

paris1110
6. dec 2023

U nas je zvyk davat manzelovi svoju obrucku do rakvy a zena si necha manzelovu, ktoru ma bud odlozenu ale zavesenu na krku aby jej ho pripominala.

jaond19
6. dec 2023

Som roky vydata a ja ani manzel obrucku nenosime. Ja ju na prst uz nemam sancu navliect (od svadby mam o 2 deti a 20kg naviac🙂 a on by ju v praci stratil alebo znicil.

akvi
6. dec 2023

My s mužom tiež nenosime obrúčky, ja neznesiem nic na rukách, ja som ani nechcela, aby sme mali obrúčky, načo, vyhodené prachy, ale svokra by to nepredychala, tak máme. Mali sme ich na sebe deň. Muž má prácu, kde nie je možné nosiť nič na ruke a tiež nemá proste rád čokoľvek na ruke. Takže aj tá vdova možno nikdy obrúčku nenosila a nebude ju teda nosiť ani ako vdova.

ivangeline
6. dec 2023

Tak je to ine,ked ovdovie starena a ine,ked je to 40 rocna zena. Cellom pekne to vyssie zhrnuli.

jj298
6. dec 2023

@zuzubb007 no ako pamiatku na svojho muza?

autor
6. dec 2023

Mám s nimi otvorenú debatu a aj som sa nato opýtala, žiaľ nedostala som odpoveď. Myslím, že je úplne normálne hľadať odpovede na otázky ktoré ma zaujímajú aj napriek tomu, že "mám čo robiť" a nenudím sa. Podnikám čiže ozaj sa nenudím. 😊 Konkrétne išlo o staršie ženy, dôchodkyne 65+ a tie si podľa mňa už ďalšieho chlapa hľadať nebudú.

irusa
6. dec 2023

Nič Ti nehovorí, kým nás smrť nerozdelí???? Mať tvoje problémy a prezidentský plat