Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?
1. identifakacia otca
2. veria, ze coskoro ho ziskaju tiez
3. lebo miluju svojho spermodarcu
4. nezamyslaju sa nad tym zbytocne
5. paci sa im
Myslím, že to má 2 dôvody.
1. u nás je to akýsi zvyk, nechcem rovno napísať, že tradícia, že otec dáva meno dieťaťu
2. dúfajú, predpokladajú, že si ich otec dieťaťa neskôr vezme
Lebo nerozmyslaju. Z mojho pohladu to je kratkozrake rozhodnutie…
Ja som dala meno po sploditelovi preto, lebo som vedela,že sa časom zosobasime. Aj sme sa.
Pretože dúfajú, že jedného dňa sa vezmú 🙃
To je taká istá otázka akoze prečo si ženy po svadbe menia priezvisko za mužovo.
No prečo?
Urcite sú na to dôvody , ale ja by som dala svoje - keďže 98perc. Záležitosti ohľadne deti riesim ja , príde mi to prirodzene, aby sme sa volali rovnako .
Pretoze veria ze spolu budu do smrti a to ich priezvisko sa tiez zmeni predsaaaaa.
Lebo je to tak zaužívané? Rovnako ako že väčšinou žena pri svadbe preberá priezvisko po mužovi. Ja som dosť emancipovaná, ale nevidím na tom nič zlé a ani nič čo by stálo za diskusiu. Rovnako ako sa nezamýšľam prečo kvety nosia muži ženám a nie ženy mužom, prečo je na MD žena a nie muž väčšinou a podobne.
Lebo som sa tak rozhodla. Je ich otec. Ano mohli sa volat aj mojim ale nechcela som pouzit svoje priezvisko. A ani sekundu som nepremyslala o tom dat im svoje.
Neviem tu povedať. S už manželom sme spolu boli 3r keď sa nám narodilo prvé dieťa, o ďalší rok druhé, a mali moje meno. Pred rokom sme mali svadbu, tak sa zmenilo aj mne priezvisko aj deťom. Som zástanca toho, že kým niesu ľudia zobratý majú mať deti meno matky. Ale názory sa rôznia.
A prečo nie? Ako nás učili na dejepise - matka je istá, otec neistý! Tak nech ľudia okolo vedia koho je 😉
Nevidím na tom nič čudné. Keď sa moja mama rozviedla tak sa vrátila k svojmu dievčenskému menu. Ja ho mám rovnaké ako otec. To ho mala zmeniť aj mne, aby sme sa volali rovnako? 🤣🤣🤣
@simsalabim totálny súhlas... Potom riešia zbytočne spory pri rozchode 🤦🫣
Nikdy som túto hlúposť nepochopila prečo robia ... potom sa rozídu a bum problém na svete
@qwer2019 presne tento názor zastávam tiež. Priateľovi som povedala, že ak by sme mali dieťa pred svadbou, priezvisko by mali moje. Všetkým to pripadá zvláštne keď vyjadrím takýto názor tak som rada, že v tom nie som sama :D
aj moje deti sa volali po mne, priezvisko sa mne aj im zmenilo až po svadbe. Z mojho pohľadu je spravodlivejšie, ak sa dieťa volá po matke, ja som ich 9 mesiacov nosila, v bolestiach porodila...proste si myslím, že ja mám väčšie právo, aby sa volali po mne 🙂
Dieťa je moje, lebo ja som ho porodila, všetci vedia, že som jeho matka. Tým, že má priezvisko po otcovi, je jasné aj, kto je otcom. Nikdy a nikde som nemala problém s tým, že mám iné priezvisko, ako môj syn.
Nechápem dosť dobre, o akých sporoch je tu reč. Keď sa rozvedie vydatá žena a zmení si prezvisko na to, čo mala za slobodna, je presne tam, kde aj nevydatá.
@doriiis A keď dá svoje priezvisko, tak súhlas bio otca nepotrebuje? Stále je otcom ten, čo je v rodnom liste. Asi myslíš prípad, kedy žena nedá bio otca zapísať do rodného listu. Potom je ale dieťa právne bez otca a teda si ho môže jej nový manžel osvojiť. To je ale iný prípad, než v tejto diskusii.
Preco si zeny robia deti s kamaratmi?
Dcéra má mužove priezvisko a nie sme manželia a asi som vadná nikdy som sa nechcela vydať pre mňa to nie je životná meta a sme spolu 20 r.
Ja zase nerozumiem prečo sa "musí" mala by sa žena vydať, keď má s niekým dieťa prečo?
Kvôli vdovskemu, kvôli čomu?A nie nikdy som nemala problém, že sa dcéra volá inak ako ja.
U mňa to bol na prvom mieste dôvod, že muž má oveľa krajšie a jednoduchšie priezvisko ako ja, stále to moje musím niekde hláskovať a i tak ma zle vyslovia alebo napíšu. A po druhé, už som raz vydatá bola, mám priezvisko po mojom ex, takže by aj bolo divné, keby sa dcéra volala po mojom ex. A druhý kráz som sa už z x dovodov vydávať nechcela.
ak spolu žijú v jednej domácnosti a plánujú sa časom vziať, tak aby nemuseli potom dieťaťu prepisovať meno. Aký je problém, ak sa dieťa volá po otcovi? Aspoň všetci vedia, čie dieťa je 🙂 🙂 🙂