Prečo dávajú ženy deťom priezvisko po partnerovi?

24. sep 2024

Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?

btus
24. sep 2024

ak spolu žijú v jednej domácnosti a plánujú sa časom vziať, tak aby nemuseli potom dieťaťu prepisovať meno. Aký je problém, ak sa dieťa volá po otcovi? Aspoň všetci vedia, čie dieťa je 🙂 🙂 🙂

egonsk
24. sep 2024

1. identifakacia otca
2. veria, ze coskoro ho ziskaju tiez
3. lebo miluju svojho spermodarcu
4. nezamyslaju sa nad tym zbytocne
5. paci sa im

lenja123
24. sep 2024

Myslím, že to má 2 dôvody.
1. u nás je to akýsi zvyk, nechcem rovno napísať, že tradícia, že otec dáva meno dieťaťu
2. dúfajú, predpokladajú, že si ich otec dieťaťa neskôr vezme

simsalabim
24. sep 2024

Lebo nerozmyslaju. Z mojho pohladu to je kratkozrake rozhodnutie…

jesenzima
24. sep 2024

Ja som dala meno po sploditelovi preto, lebo som vedela,že sa časom zosobasime. Aj sme sa.

54tinka54
24. sep 2024

Pretože dúfajú, že jedného dňa sa vezmú 🙃

doriiis
24. sep 2024

To je taká istá otázka akoze prečo si ženy po svadbe menia priezvisko za mužovo.
No prečo?

kleopatra114
24. sep 2024

Urcite sú na to dôvody , ale ja by som dala svoje - keďže 98perc. Záležitosti ohľadne deti riesim ja , príde mi to prirodzene, aby sme sa volali rovnako .

really8
24. sep 2024

Pretoze veria ze spolu budu do smrti a to ich priezvisko sa tiez zmeni predsaaaaa.

marsmykkok
24. sep 2024

Lebo je to tak zaužívané? Rovnako ako že väčšinou žena pri svadbe preberá priezvisko po mužovi. Ja som dosť emancipovaná, ale nevidím na tom nič zlé a ani nič čo by stálo za diskusiu. Rovnako ako sa nezamýšľam prečo kvety nosia muži ženám a nie ženy mužom, prečo je na MD žena a nie muž väčšinou a podobne.

gypsomilka
24. sep 2024

Lebo som sa tak rozhodla. Je ich otec. Ano mohli sa volat aj mojim ale nechcela som pouzit svoje priezvisko. A ani sekundu som nepremyslala o tom dat im svoje.

qwer2019
24. sep 2024

Neviem tu povedať. S už manželom sme spolu boli 3r keď sa nám narodilo prvé dieťa, o ďalší rok druhé, a mali moje meno. Pred rokom sme mali svadbu, tak sa zmenilo aj mne priezvisko aj deťom. Som zástanca toho, že kým niesu ľudia zobratý majú mať deti meno matky. Ale názory sa rôznia.

scila
24. sep 2024

A prečo nie? Ako nás učili na dejepise - matka je istá, otec neistý! Tak nech ľudia okolo vedia koho je 😉
Nevidím na tom nič čudné. Keď sa moja mama rozviedla tak sa vrátila k svojmu dievčenskému menu. Ja ho mám rovnaké ako otec. To ho mala zmeniť aj mne, aby sme sa volali rovnako? 🤣🤣🤣

kulumulu123
24. sep 2024

@simsalabim totálny súhlas... Potom riešia zbytočne spory pri rozchode 🤦🫣

kalifka
24. sep 2024

Nikdy som túto hlúposť nepochopila prečo robia ... potom sa rozídu a bum problém na svete

papaya1234
24. sep 2024

@qwer2019 presne tento názor zastávam tiež. Priateľovi som povedala, že ak by sme mali dieťa pred svadbou, priezvisko by mali moje. Všetkým to pripadá zvláštne keď vyjadrím takýto názor tak som rada, že v tom nie som sama :D

gregoricka
24. sep 2024

aj moje deti sa volali po mne, priezvisko sa mne aj im zmenilo až po svadbe. Z mojho pohľadu je spravodlivejšie, ak sa dieťa volá po matke, ja som ich 9 mesiacov nosila, v bolestiach porodila...proste si myslím, že ja mám väčšie právo, aby sa volali po mne 🙂

h2
24. sep 2024

Dieťa je moje, lebo ja som ho porodila, všetci vedia, že som jeho matka. Tým, že má priezvisko po otcovi, je jasné aj, kto je otcom. Nikdy a nikde som nemala problém s tým, že mám iné priezvisko, ako môj syn.
Nechápem dosť dobre, o akých sporoch je tu reč. Keď sa rozvedie vydatá žena a zmení si prezvisko na to, čo mala za slobodna, je presne tam, kde aj nevydatá.

doriiis
24. sep 2024

@h2 ....oni myslia asi to,že keď sa žena potom vydá za iného ako je otec dieťaťa a chce zmeniť priezviska nového manžela aj deťom.Vtedy na to potrebuješ súhlas bio otca

h2
24. sep 2024

@doriiis A keď dá svoje priezvisko, tak súhlas bio otca nepotrebuje? Stále je otcom ten, čo je v rodnom liste. Asi myslíš prípad, kedy žena nedá bio otca zapísať do rodného listu. Potom je ale dieťa právne bez otca a teda si ho môže jej nový manžel osvojiť. To je ale iný prípad, než v tejto diskusii.

stanulienkat
24. sep 2024

Preco si zeny robia deti s kamaratmi?

doriiis
24. sep 2024

@h2 ...no vidíš.To mi nedocvaklo.🤭
Tak potom ani ja nechápem túto hystériu okolo toho.Ale tak,aj takéto sú ženy.Na výbere otca si niektore moc záležať nedajú ale priezvisko ich trápi najviac.😄

luccija
24. sep 2024

Dcéra má mužove priezvisko a nie sme manželia a asi som vadná nikdy som sa nechcela vydať pre mňa to nie je životná meta a sme spolu 20 r.
Ja zase nerozumiem prečo sa "musí" mala by sa žena vydať, keď má s niekým dieťa prečo?
Kvôli vdovskemu, kvôli čomu?A nie nikdy som nemala problém, že sa dcéra volá inak ako ja.

doriiis
24. sep 2024

@luccija ...to tu také,že si nikdy netúžila po svadbe ani nepíš.🤭Budeš sa mimozemšťana a smutnú ženu ako ja😄

h2
24. sep 2024

@luccija Ty si mi to doslova zobrala z úst! Jediný rozdiel je, že ty máš dcéru a ja syna. Keby som sa chcela vydávať, som dávno vydatá. Ale nechcem.

doriiis
24. sep 2024

@h2
@luccija ....ja mám deti dve!!!A nikdy som sa netúžila vydať.

luccija
24. sep 2024

@doriiis viem picham do osieho hniezda, ale fakt by ma to zaujimalo.
@h2 to ti nikto neuverí🤪darmo zostali sme na ocot.

doriiis
24. sep 2024

@luccija .....veru,príde úderka,ktorej aj tak nevysvetlis,že aj dediť budeme,aj nám všetko povedia.Ak samozrejme sme trošku pohli zadkom a vybavili to.

h2
24. sep 2024

@luccija Viem, už som to sem viackrát písala. Vždy sa nájde niekto, kto je presvedčený, že môj chlap ma nechce a keby chcel, vydávam sa, jedna radosť. 😂

belllinka
24. sep 2024

U mňa to bol na prvom mieste dôvod, že muž má oveľa krajšie a jednoduchšie priezvisko ako ja, stále to moje musím niekde hláskovať a i tak ma zle vyslovia alebo napíšu. A po druhé, už som raz vydatá bola, mám priezvisko po mojom ex, takže by aj bolo divné, keby sa dcéra volala po mojom ex. A druhý kráz som sa už z x dovodov vydávať nechcela.