Poraďte ohľadom vymáhania výživného

maruskabel
13. júl 2017

Ahojte ,chcela by som poradit,ohladne vyzivneho .Jedna sa o moju sestru,ktora sa rozviedla pred styrmi mesiacmi a jej exmanzelovi bolo sudom nariadene vyzivne na dve deti.Prvy mesiac zaplatil,ale potom uz nie,vyhovara sa nato,ze este nemaju poriesene BSM,takze ma pouzivat uspory,akoze je to od neho to vyzivne.Jedna sa o stavebne sporenie,ktore bolo na deti,ze to ma zrusit a z toho zit.Setra to nechce zrusit,predsa je to nejaka financna rezerva a setrili to detom.On ma mesacne vysluhovy dochodok,kedze je policajt vo vysluhovom dochodku.Vie ,ze az po troch mesiacoch neplatenia vyzivneho moze nieco podniknut,ale je tu este jedna moznost a to exekutor,ak s tym ma niekto skusenosti,budem rada za kazdu radu, dakujem.

pribinak
13. júl 2017

Nech da trestne na polícii, vysporiadanie BSM nema nic spolocne s výživným.
Z polície nech ide za exekútorom. Ho sranda rychlo prejde, ked mu exekútor siahne na prachy.

mimiqa
13. júl 2017

@maruskabel trestne hned nech poda a nech je prisna..vzdy nech sa ohradi na prokuratora..proste kazde vysetrovanie je sledovane prokuratorom...to jest ked ju odbije policajt...nech sa mu hned vyhrozi prokuratorom..a jeho povinnost je platit....ano tri mesiace..no na sud to pojde tak i tak...tam nech sa ohradi....musi byt silna a nenechat sa vyviest z miery..drzim palec...

maruskabel
autor
13. júl 2017

Dakujem dievcata za rady,sestra je velky bojko,nechce ho tahat po sudoch,uplne sa toho strani a pouzije to ako poslednu moznost, ale asi nebude mat inu moznost,normalnym dohovorom to nejde.Je mozne ,ist najprv za exekutorom a ked ten to nevyriesi az potom podat trestne oznamenie?

pribinak
13. júl 2017

@maruskabel no moze ist len za exekútorom, ale ked chce náhradné vyzivne, tak mudi podať aj to trestne, to je podmienka

Bojko, nebojko, tie peniaze patria detim, tak nech trochu bojuje
Ak mas cas, tak ju sprevádzaj na policiu. Ona uz na sud ist nemusi.

reka89
13. júl 2017

@maruskabel exekutora kontaktovat.napisat do navrhu ak nevyplati vyzovne aby mu zobrali vodicsky.za.kazdy omeskany den musi platit uroky.

danielak84
13. júl 2017

Ja som pred nedavnom mala sud o zvysenie vyzivneho a chcela som od byvaleho doplatit 1200e ktore mi na maleho neposielal a sudkyna mi hovorila ze to sa sudom neriesi ale mam ist za exekutorom.

nina19833
13. júl 2017

Hlavne to nenechať tak, na výživné má právo keď jej ho určil súd. Nech podá trestné oznámenie tak ako radili baby hore a potom to pôjde ďalej cez exekútora. To sporenie nech neruší, keď to bolo sporené pre deti tak sa majú minúť na niečo iné a nie na to aby mali vôbec z čoho žiť

maruskabel
autor
13. júl 2017

Dakujem este raz,dala som jej to precitat, trocha opisem situaciu, sestrin exmanzel sa po 23 rokoch rozhodol,ze chce zit sam,idisiel do zahranicia,kde je doteraz,cize zhruba 2 roky a pred 4 mesiacmi podal nabvrh na rozvod,kde ich aj rozviedli, z manzelstva su tri deti,na dve malolete mu urcil sud vyzivne ,ale na tretieho uz dospeleho syna nie,nakolko si to mal ten syn ziadat sam,lenze tento chlapec je tak sklamany z cinov svojho otca,za zatial povedal ,ze nebude chciet jeho peniaze,ze sa mu hnusia, podotykam je druhak na vysokej skole ,mozno ho to casom prejde a poda si ziadost,lebo vidi,ze ten otec vlastne neprispieva ani na jeho surodencov,preto je sestra taky bojko,lebo ma toho dost a to sklamanie v exmanzelovi je najhorsie zo vsetkeho....

mimiqa
13. júl 2017

@maruskabel karma je zdarma😘

emilka89
13. júl 2017

máme podobný prípad,dcéra je v rozvodovom konaní,od januara nie sú spolu,majú spýsanú dohodu kolko bude platiť na dieťa,zatial zaplatil 2x,oháňa sa že bude platiť po súde.Na byte vymenil zámky,nepustí ju do bytu,to je spoločný byt.Po meste sa chváli ako si on dobre žije,dcére povie že nemá peniaze,lebo musí pomáhať mame,že má zablokované účty z dedičstva.A teraz čo ďalej ako postupovať?

mimiqa
13. júl 2017

@emilka89 ha dat mu dobre na papulu

emilka89
13. júl 2017

ja si to tiež myslím,bo doteraz nemal žiadny zaujem o dieťa a zrazu ho chce aby sa mohol premávať po meste aj s maminkou,aký sú starostlivý.Nezavolá či je zdravý ale čo sa deje,len v sobotu že kedy donesie malého,Pekný ocík

vejapa76
13. júl 2017

Môžem sa aj ja votrieť do témy? Ako je to s náhradným vyživnym? Môžete to trošku konkrétnejšie rozpisat? Je nejaký limit ktorý nesmiem ja s platom prekročiť aby som mala nárok? A čo v prípade že otec platí nepravidelne? Ak je uznané náhradné výživné tak sa vracia štátu len za suma ktorú otec zaplatil alebo je náhradné pozastavené a znovu sa preskúmava? Zatiaľ sa ma to chvalabohu netýka ale v prípade potreby chcem byť pripravená...

mimiqa
13. júl 2017

@emilka89 poznam.ex sa nezaujima 9 rokov. ..tri krat podavane trestne..doteraz neplati...este podal o znizenie..to dcerka ide na strednu....ha co Vam poviem s.ukr.ene slovensko...inde by sedeli

mimiqa
13. júl 2017

@vejapa76 ziaden limit..je povinny platit...

vejapa76
13. júl 2017

@mimiqa Myslela som ale náhradné výživné od statu...či je tam nejaký limit že nedostanem ak zarábam viac ako x,-eur

mimiqa
13. júl 2017

@vejapa76 uff to neviem...to oni dajako vyrataju.....to skus s pravnikom

vejapa76
13. júl 2017

@mimiqa zatiaľ platí. Len chcem byť pripravená. Viem že moja znama vybavovala náhradné a priznali jej až keď bola nezamestnaná ( dovtedy nemala nárok ). S******y systém. Veď keby som bola bez vyzivneho a navyše nezamestnaná tak si môžem rovno mašlu hodiť.

pribinak
13. júl 2017

@emilka89 ak tam ma dcera svoje veci a on jej ich nechce dat, moze požiadat o asistenciu policiu
Ak je vlastníckou bytu, tak jej nesmie brániť v stupe a užívaní jej majetkuchtivých

mimiqa
13. júl 2017

@vejapa76 bud silna poznam..i ked ma platit on nebude..stym ratat nemozes..karma zdarma vrati sa im to....ja stym vobec neratam..len sa smejem ze tri krat podavane trestne..zas neplatii dlho a on podal o znizenie..ako pises sku.veny system na slovensku...preto mu treba dat 100 x na hubu

anatalia77
13. júl 2017

Ja som podávala trestné minimálne 5x za 13 rokov-nic sa nedialo. Vôbec neplatil a bol vysmiaty.
Ale karma je zdarma-zalozil si novú rodinu a narodil sa mu ťažko postihnuté dieťa. Živá mŕtvola.

draik
13. júl 2017

@vejapa76
Príjem max. 2,2násobok životného minima v priemere za posledného pol roka. Ak zaplatí, je potrebné vrátiť štátu.

red_cat
13. júl 2017

@anatalia77 to je silna kava toto napisat..

vejapa76
13. júl 2017

@draik prosím to je presne koľko? 2,2 násobok životného minima na mňa? A na deti sa koľko počíta? Mám dve, môžeš mi teda napísať presne sumu ktorú by som nemala presiahnuť?

red_cat
13. júl 2017

@maruskabel zial jej ex je ako policajt velmi dobre ,,vzdelany,, v tejto oblasti... vie ze sestra nic nezmoze. Moj manzel s tym taktiez pracuje a je to nekonecny kolotoc. Nezaplati 3 mesiace a ona ho moze dat na sud..on v zapati zaplati a tym padom to sud neriesi. Potom vacsinou tito chlapi opat neplatia az kym opat exmanzelka neda navrh na sud a vtedy opat zaplatia..a takto si mozu robit zle roky rokuce.. exekutor moze siahnut na peniaze az ked to uzna sud a sestra bude mat v rukach spravoplatnene rozhodnutie-vtedy to moze postupit exekutorovi.

vejapa76
13. júl 2017

@draik už som našla...životné minimum je 199,48 x 2.2= 438,85 + na nezaopatrené dieťa je 91,06 ( dve deti teda 182,12 ...spolu 620,97 čize ak ti správne rozumiem tak ak môj príjem nepresiahne túto sumu mala by som nárok na náhradné výživné, áno?
Ešte by ma zaujímali reálne skúsenosti dievčat ktoré nárok mali či sa im to aj podarilo vybaviť

vejapa76
13. júl 2017

@red_cat Takze keď sa chlap rozhodne neplatit, žena nemá žiadnu možnosť dostať sa k vyživnému? Joj dievčatá taká som rozčúlená, idem radšej spať lebo by museli moje príspevky mazat koli vulgarizmom. Dúfam že toto nikdy nebudem musieť riešiť lebo vidím že je to nekonečný kolotoč. Naše poondiate zákony určite nevymyslela matka samozivitelka.

red_cat
13. júl 2017

@vejapa76 😢 jj..moj muz riesi kopec takych pripadov a zeny sa vacsinou nedovolaju spravodlivosti

maciatkolulu
14. júl 2017

@red_cat nemas celkom pravdu, na aky sud by ho daval, po nezaplateni troch mesiacov moze dat trestne oznamenie na policii, nepotrebuje ziaden sud, exekuciu moze podat hned pri prvom nezaplatenom a nepotrebuje uz ziaden sud, ma predsa urcene vyzivne sudom....Ina vec je, ze a zmoze akurat tak prd makovy.....

maruskabel
autor
14. júl 2017

exekutor mu nemoze siahnut na vysluhovy dochodok,ktory je dokazatelne ,ze berie?