Ahojte, skôr sa pýtam na vaše názory 🤔
Ako to máte doma vy? Ja si myslím, že žiadna žena by nemala byť otrokom domácnosti a určite by jej mal manžel/partner pomáhať, veď vlastne nepomáha jej, ale podieľa sa na chode domácnosti. Sme s manželom 8 rokov spolu, z toho 3 ako manželia, máme 1 dcéru .. Už som občas zúfalá z toho, že pomáha len vtedy keď som už totálne naštvaná a vyhorená a potom sa to opäť vráti do starých koľají 🤦♀️ ako to zmeniť?
Také, že rozdeliť domáce práce a tie jeho nerobiť? Keď nechápe treba názornu ukážku.
Možno by pomohlo keby ma na zodpovednosti jednu činnosť a tu vzdy robí iba on, vo svojej vlastnej réžii kedy chce. Napríklad pranie pradla. Alebo vysávanie.
Umývačku riadu ….vecere , kúpanie a uspavanie dietata
Pripadne byt pokojná ale vytrvalá a zakaždým o niečo žiadať. Nákup, ošúpať zeleninu pri varení . Nesamonasierat sa zbytočne
Muz moze pomoct susedovi vymenit gumy na aute, svokrovi vymalovat ale vlastnej zene niekdy nepomaha, on sa podiela na chode a udrzbe ich spolocnej domacnosti a starostlivosti o ich spolocne deti, pretoze ani domacnost ani deti nie su len zenine
Denne su tu taketo dotazy. Je tu milion tem o tom. Prestan mu robit servis, rob len pre seba.
Ja napríklad pomoc nepotrebujem. Stačí, keď spraví svoj podiel, t.j. 50% domácich prác 🙂
Ja uz to ani neriesim. Pochopila som ze to tak mal doma a ine to nebude. Ale ked povie co i len pol slova ze nieco nie je urobene tak-nech sa paci. Mas dve zdrave ruky….
Tym ze som doma tak ja si vacsinu veci spravim doobedu. Ale tak zase on riesi drevo. Uhlie. Veci okolo domu. Rekonstruovali sme tento rok od marca do novembra takze mal aj on co robit.
Zase tiez ja som ozaj vdacna ze robi nakup. Ja neznasam nakupovanie. A tak len poslem zoznam a viem ze bude nakupene. Ja ked idem raz v roku nieco urgentne nakupit 🙈
A tiez ked treba s detmi k dr tak ide bez pol slova… berie deti na vylet… takze zase… ono je to aj o dohode medzi vami.
nastavte si pravidla, tak ako pri dietati... toto budes robit ty a toto ja a nemusite sa doťahovať
muž užíva obydlie tak ako ty. Domácnosť nie je tvoje zamestnanie na plný úväzok, prípadne druhá šichta.
My sme doma team, ťaháme za 1 povraz. Napr. ja som dnes žehlila haldy šatstva, pozerala pritom Jane Marplovú 😄 on varil, vysával. Potom sme umývali spolu vchod - veľká služba, on zametal, ja umývala. Potom sprcha a teraz pijeme zázvorový čaj. Mám len 2 ruky, on tiež a ani jeden nie je otrok a sluha toho druhého 👍
Úprimne? Ja by som s chlapom ktorý má tuleniu chorobu nemohla žiť 😄
PS: skús ho pomaly a s pokojom "zaúkolovať", napr. nech ide vysypať smeti, vyberie práčku, vyložiť umývačku...
Obcas som tiez na prasky, ale vacsina dni je taka, ze mu uplne rozumiem. Tazko pracuje, ja som zatial doma na rodicaku /mame 2 deti/, ked pride, je unaveny a venuje sa nam ako moze. Niekedy zaberie, ked mu narovinu poviem, inokedy tu uz aj pokricim a ponadavam, ale takyto je jeden den z mesiaca. Inak ma domace prace bavia, mam rada svoj system a ze sa mi nepletie popod nohy
Máme 7 mesačného syna...odkedy sa narodil tak to mám rovnako..pred pár dňami sme sa rozišli...on má názor že ja som žena v domácnosti,som na materskej,som platená tak je moja povinnosť sa hlavne o malého starať len ja a upratovať taktiez..on je na to aby zarábal a keď príde domov z práce tak chce mať chvíľu kľud a nie behať z metlou (áno,sú dni kedy proste nestihnem pozametať ,poumývať podlahu alebo vysávať) ale každý deň mal uvarené,malý tiež,kuchyňa vždy čistá raz do týždňa som umývala celý byt..a ked bol náhodou víkend. On šiel upratovať tak som to mala stále vycitane 🙂 ani von som nemohla chodiť bez toho aby som sa ho neopytala,hneď bol naštvaný lebo si myslel že aj s malým behám za chlapmi a vďaka nemu už ani kamošky som nemala lebo som nemohla ...a som rada že už to skončilo pretože radsej budem popri malom pracovať ako žiť s človekom ktorý ma má ako svoj majetok .no škoda že som si otvorila oči po 2 rokoch
@nika3136 môže byť aj opačné garde, môj brat robí ako kôň 12-tky nočné, varí (lebo ináč by bol hladný), službu v bytovke robí len on, okná umýva, prezlieka periny. Všetko sám. Nuž, ale čo si vybral to má. Budú mať dieťa. Už teraz je všetko na ňom, keď sa to malé narodí, bude padať na hubu...
My robíme všetko spolu.
Nikdy to nie je fair-play ak maká len jeden. 🤷♀️ Je fajn rozdeliť úlohy 👍
a si doma alebo pracuješ?
@lussinda19 možno si mala smutnejšie sviatky, ale buď šťastná, že ste sa rozišli ... Iný 👉😵
Prajem ti všetko dobré v živote!
@nika3136 tak ale byt doma na rodicaku hanba by ma bila davat nieco robit. Podla mna tu ide o dvoch pracujucich.
@rebrambora to vážne ?
@sasa1310 jasne pracujem ..12h služby denná, nočná v nemocnici
Mne sa osvedcilo zadat chlapovi len par uloh, ale je za ne plne zodpovedny a mne to pomoze viac, ako ked by som mu mala kazdu chvilu nieco pripominat. Tych par uloh sme sa dohodli a na zaciatku, kym si nezvykol, tak som parkrat musela proste vydrzat, ze to nie je spravene a nespravit to za neho.. Typicky napriklad ma na starosti vsetky smeti, od bio odpadu, cez plasty, komunal..To sa lahko necha v strede chodby, kde o to doslova zakopne a trkne mu, ze aha, nespravil som.. Teraz to uz robi automaticky. A potom samozrejme, treba si o pomoc poziadat. Nenaznacovat, nerozculovat sa, ale presne povedat, co ocakavas v ten den. Aj s casovym ohranicenim. Mna tiez obcas stve, ze chlapi nespravia viac sami od seba, ale nepodarilo sa mi dosiahnut zmenu..iba presne komunikovat poziadavky.. To mi funguje a staci to, pomoc mam tym padom dostatocnu. A ja viac ocenim, ked sa postara o dvor a zahradu, auta a pod.. To zase ja si neviem predstavit, ze by som mala riesit. Taktiez vlastne nemam rada, ked sa mi napr. moce v kuchyni, takze to mam tazke aj sama so sebou, ze viem vsetko spravit najlepsie 😀 😅
@rebrambora mna ani na rodicaku hanba nebila ked som nieco nechala spravit chlapovi. Mal toho sice menej ako ked obidvaja robime, ale neprichazal domov na hotove a len si polezkat. Pretoze moj zamestnavatel (moje dieta) ma zatazovalo viac ako dostatocne, takze nieco ostalo aj na chlapa
@rebrambora ono treba chlapa naucit uz pocas RD nieco robit … lebo co myslis ze ked nastupis do prace tak sa z nicoho nic rozhybe a bude makat? Tí co nepomahaju pocas RD veru nebudu pomahat ani ked RD skonci 🤷🏼♀️
Niekedy by pritom stačilo len povedať...
Budeš taky dobrý umyjes kúpeľňu?
A v 90% to spraví a bez kecov.
Už by ste sa mohli naučiť ze nie vsetko spravíme sami od seba a pritom netreba veľa.
A už jed tak si to rozdeľte a daj mu nech napríklad vysáva alebo kúpeľňa a WC...
Vždy je to o komunikácii..
Ano pomaha mame to podelene.
@jozeffezoj ale zas, ked idem okolo a vidim, ze pracka blika, lebo doprala tak sa hadam dovtipim a to pradlo z nej vyberiem, pripadne aj povesiam. Na co este treba v taky cas cakat? Tak isto ked vidim, ze doumyvala umyvacka nebudem cakat, kym ma o to niekto poziada ale otvorim ju a poodkladam riad. Ked vidim, ze je zagebreny drez, tak ho umyjem. Viem, ze je sobota, tak sa zdvihnem a sam bez akychkolvek specialnych ziadosti umyjem kupelnu a WC. Ci?
Domácnosť nie je jedina praca ktoru v pare je potrebne urobit. Pokiaľ je rodinný zárobok nerovnomerne rozdelený a jeden z dvojice trávi zarábaním peňazí viac casu tak starostlivost o domácnosť je potrebne rozdeliť tak aby kazdy mal rovnaké množstvo voľného casu.
Lebo inak bude jeden partner tráviť v praci viac casu a stale mu este zostane 50% starostlivosti o domácnosť kym ten druhy sa bude venovať svojim záľubám.
Mne muž nepomaha v domacnosti nevie ani varit ani nechce vediet nema k tomu vztah ale zato urobi ranajky ,nakupit nakupi ked mu dam zoznam alebo chodime na nakupy spolu,ale zato je šikovny a vie všetko porobit okolo domu a dvor a garaž je jeho raj a môj raj je domacnost a na druhej strane som aj rada že sa mi nepletie pod nohy a samozrejme sa stara o naše auta a všetko čo treba opravit v dome ale zas aby som mu nekrivdila vyloži umyvačku toto jedine som ho nejak naučila 🙂
@hugger toto ale väčšinou nefunguje, keď je žena na materskej, pretože muž si väčšinou myslí, že keď je doma, tak domácnosť je výlučne na nej. Akoby úplne nevidel tú prácu, ktorú má s dieťaťom. Inak ale súhlasím, že ak má jeden z páru menej náročnú prácu, tak je úplne ok, aby mal viac práce v domácnosti. My to tak vlastne máme, ja robím z domu a nie je to typický HO, že musím 8 hodín odmakat. Takže je pre mňa úplne ok, že spravím väčšinu domacich prác. Práveže je to super, že keď muž príde z práce, tak si vieme hneď spraviť program.
Urcite by zena nemala byt otrokom domacnosti a muz by mal pomahat.