V skratke s priateľom sme mladí rodičia 4 mesačnému dieťatku ja mám 19 on 21. Už dlhšie sa bavíme o tom že keď si chceme zobrať hypotéku nie určite za tieto tri roky ani za 5 skôr keď budeme mať aj niečo našetrené. Zatiaľ bývame v podnájme za jednoizbový byt tu platíme 420€ a medzi rečou som dneska pred ňou a otčimom povedala o tej hypotéke ona na nás sme traja súrodenci bola sama a vychovala nás všetkých teda v podnájme ale vtedy aj to bolo nižšie. Ja s ňou od mojej 17tky nebývam a brigádovali sme aby sme mali na nájom a na všetko čo potrebujeme. Momentálne som na rodičáku a priateľ na živnosť vo firme kde zarobí 1600€. No k veci teda. Začala som pred nimi rozprávať o hypotéke a začali slová typu TO NEDÁTE a BUDETE SPLÁCAŤ EŠTE AJ LUKAŠKO TO BUDE SPLÁCAŤ PO VAŠEJ SMRTI. Ešte mi naznačili že by sme mali ísť robiť do zahraničia a za 3 roky máme na byt a potom moja mama že s dieťaťom sa to nedá tak som povedala na konci už z hnevu že pôjdeme aj s ním do zahraničia a podotkla som aj s dieťaťom a moja mama hneď veď to vyzerá jak keby ti ho idem brať a povedala nech ho nechám svokre a zrušila ma a o par minút na to mi prišla správa že som po porode ohlupla a som sprostá jak baťov plagát. Mám z toho taký pocit že sa mi snažia nalinkovať celý môj život. Priateľ je tiež hlúpy a ja chápem že sa jej nepáčilo že som otehotnela v 18tke ale takto medzi nami radšej budem vychovávať dieťa ako sedieť niekde napitá alebo bez budúcnosti. Mám iba výučný list ale som šikovná a popri dieťaťi si dokážem spraviť maturitu ktorú aj chcem a mám v pláne. Aký mate na to názor vy? Poprípade čo by ste mi poradili? Úplne ma to vykoľajilo a cítim sa teraz ako keby ma prešiel parný valec ale psychický nie fyzicky. Chceme zabezpečiť naše dieťa ale sme mladí.
Hlavne antikoncepciu si zabezpečiť , lebo zachvíľku bude aj druhé , aj tretie a na byt nenasetrite nikdy
@martul áno mám aj školu vybratú len to nie je také jednoduché momentálne mi tento rok neotvorili odbor v ktorý som chcela. A keďže je to vlastne škola v ktorej som študovala aj predtým tak s týmto ja problém nemám započula som že ho budú otvárať budúci školský rok tak chcem sa prihlásiť. Druhá škola je ďalej a nemám ako sa tam dostať keďže je to iba externá forma a vodičák nemám
@katulienkax tú som si vybavila minulý mesiac ☺️
podla mna Tvoja mamka len zavidi, zeby ste mohli mat nieco co ona nemala… to sa na slovensku nosi momentalne… 🤷♀️ partnera mas sikovneho, ked tak mlady celkom fajn zaraba.. nech Ti matkine reci sluzia ako hnaci motor 🙂
Uč sa nemcinu a choďte o rok do Rakuska.
@hendikep ona mi potom aj povedala že som ju tým ponížila lebo som jej napísala že nebudem bývať dokonca života v podnájme a vyhadzovať peniaze do luftu aj keď absolútne som to nemierila nijak na ňu. Len mi to príde drahé keď si zoberiem že 5000€ za rok miniem na nájom a o pár rokov možno presiahnem aj cenu bytu ale byt nikdy môj nebude
@elzena2 Prehodím reč s priateľom lebo to nie je zlý nápad
Ved to s nou vobec neries. Urobte si po svojom. Ona to za vas platit nebude. Akurat si na to isla v zlom poradi, najprv studium, praca a potom dieta. Ale co uz.
@zooeynka vôbec som neplánovala že budem tehotná chcela som si popri robote dokončiť aj školu a absolútne som nechcela ešte svoj byt. Chceli sme s priateľom cestovať.
nez budes riesit doma a hypo -pories svadbu aby si nebola jednou z tych co nebude mat nakoniec nic... k hypo pripocitajte aj poplatky za byt a naklady na jedlo a dieta .. ist do rakuska ok -ale mas dieta kt je chore skolky zavrete na sviatky a prazdniny plus ziadna pomoc na okolo - takze budes viac doma ako v praci
@ukgirls tak sme zasnúbený už rok samozrejme že sa chceme zobrať ale zatiaľ je to také že sú všetky možné iné veci ktoré potrebujeme riešiť ale rozmýšľali sme nad tým že by sme si spravili menšiu svadbu budúci rok. Veď práve tieto veci ohľadne toho by sme sa pobavili s priateľom
Tak nebola to pekná reakcia verím, že ťa to ranilo.Ty máš už svoju rodinu rozmýšľate dobre, školu si určite sprav.A mamin súhlas na to nepotrebujete povedz jej, že sa rozhodnete sami a hotovo.Uz sa s ňou na túto tému nerozprávaj.Mozno sa boji...a teda dnes mama býva v akom byte u otčima?Aj ty jej môžeš napísať, že si nečakala od nej takú "podporu"
Odporucam ti zaviest Mirenu. Aspon 6 rokov mas klud od dalsieho mozneho tehu na svoje plany. Ist do zahranicia je smele a odvazne, ale ste mladi, preco nie? Zacni na tom makat, rozhod siete, ci by vam s tym niekto vedel pomoct. Na rady matky sa vyflakni, doba je uz ina a jej rady zastarale, vy mate prst na tepe doby. 😅Vela zdaru🌷
@ukgirls Jej dieťa má 4 mesiace. Škôlky a choroby bude riešiť tak o 4 roky. Dovtedy už bude v inej situácii. Možno bude mat niekoho na výpomoc, možno bude znovu tehotná, možno bude študovať, tak si to štúdium trochu natiahne keď bude stále vymeskavat, možno bude pracovať 12 hod týždenne. Ved ona ma 19, cely život pred sebou, plno možnosti. To aj keď sa nejako zle rozhodne, v tridsiatke môže začať nanovo (vrátiť sa na SVK, odísť do zahraničia, predať byt, vymeniť partnera, zmenit vztah s mamou....)
@luccija ja keď som bola malá sťahovali sme sa najmenej 4x a to sťahovanie je vždy únavné nikde sme v podstate neboli doma že sme nepoznali iba jeden byt ale ďalšie 3. Plus jeden mesiac sme vždy s peniazmi boli na krátko kvôli depozitu atď. No ona teraz momentálne už 7 rok žije v tom istom najme kde jej to zdvihli zo 450€ na 600 velkometrážny dvojizbak. Ja som sa s ňou kvôli tomu nešla hádať je to jej názor mňa len zarazilo že mi asi mesiac predtým volali že chcú ísť do nemecka si zarobiť na dlhy ktoré majú oby dvaja a či ja postrážim deti a ja že jasné nech sa vám potom aj lepšie žije snažila som sa ich proste podporiť pomôcť a teraz mi nedokázali povedať že No bude to ťažké ale však to zvládnete nie si na to sama ste dvaja a keby niečo sa stane môžte počítať že sme tu pre teba
@ahhola ďakujem 🙏🏻☺️
To dáte. Hlavne buďte s mužom za jedno. Plánujte si život podľa seba. Ste dospeli. Čo mama povie, je jej vec, aj keby ťa to ranilo, skús sa od toho odosobniť, inak sa budeš točiť v kruhoch. S mužom si preberte čo chcete riešiť najbližšie dva roky a ostatné jedným uchom dnu, druhým von.
Za mňa keby že som v takej situácii, tak
1. Svadba
2. O rok, keď bude dieťa aspoň vedieť sedieť a budeš ho môcť nechať aj mužovi, poriešiť večerne maturitu
3. Hypotéka, ak sa vám podarí získať úrok do 4% alebo cez rozvojový fond SR (tam je tuším 1%) - ak platíte zatiaľ nájom 420€ za jednoizbak, tak s hypo pri týchto úrokoch čo sú budete platiť okolo 500€ čo ste takmer narovnako. Jediný problém pri jej získaní môže byť to že tvoj muž je SZČO. Tam máte možnosť hypo len cez slsp (oni poskytujú hypotéky aj živnostníkom). Nižšie ceny nehnuteľností už nebudú, takže sa neoplatí veľmi čakať. Ak by klesli úroky, dá sa dať refinanc.
@lenkakravcova veľmi pekne si mi to tu vypísala porozprávame sa o tom s priateľom ale myslím že by sme to mohli teoreticky spraviť aj takto
@lenkakravcova ja by som len dodala, že k splátke hypo si musia prirátať aj energie, ktoré majú teraz v nájme... 🤔
My sme mali dieťa ako 22, 23r, takže dosť podobný vek vášmu (na túto dobu v podstate priskoro). Takže sme museli tiež riešiť tieto veci, čo riešite teraz vy. A podarilo sa to, teraz máme takmer 30r ostali sme na SR, čakám 4.dieta, máme hypo, dom.. zvládnete to tiež. 🙂 Len držte spolu za jedno. Snažte sa, aby vám vzťah fungoval, aj keď niekedy to chce ústupky. To je to najdôležitejšie. Všetko ostatné sa časom nejako vyrieši.
A ešte jedna praktická poznámka najmä k tej hypotéke (ale i predtým je dobré pre živiteľa rodiny) - nech si muž zriadi poistku na invalitidu a smrť. Ak by sa niečo stalo, aby ste boli ako rodina finančne chránený.
@123profil321 to áno. Ale napr nám vyšiel nájom na dvojizbaku a hypo s energiami na 4 izbaku narovnako. 🙂 Uvidia sami od úroku, podmienok čo im ponúknu
@lenkakravcova to je super a jasné poviem mu nech si založí poistku a nech sa vám darí 🤗
Ja len, že z tých pár viet vidno, že máš viac rozumu ako niektoré ovela staršie ženy ako ty. Držím vám palce. Tiež som rodila ako mladá a poviem ti z vlastnej skúsenosti, všetko dobre dopadne ❤️
preco by ste to nedali? zavidi ze chcete zit inak ako ona? Svadba, popri malom si urobis skolu a potom 2 pracujuci ludia zvladnu aj hypo. Staci rozumne hospodarit. Urcite je lespie vlstne byvanie ako podnajom kde platis cudziemu. Vsetko bude, ak budete chciet a makat...a mamu nepocuvaj...
1. nerozpravat o planoch s hypotekou mame ani nikomu inemu, je to vasa vec, na ktoru mate svoj nazor
2. poriesit svadbu by nebolo zle
3. urobit maturitu
4. ked bude babo vacsie, zacat si privyrabat a setrit
naozaj je lepsie splacat vlastne ako za prenajom, nasa generacia nema vela moznosti inak kupit byt ako na hypoteku.
@hsara99 veľmi pekne ďakujem všetko dobre do života 🙏🏻❤️
Nuz v 19ke mamou neplanovane to asi nechcel nikto ale starate sa a zijete za svoje. Mame si zrejme stupla na otlak, cely zivot sa motat po podnajmoch sa da este ako tak kym mas dobry prijem, by ma zaujimalo aky ma mama plan na starobu, resp nezamestnanost. vyzera ze mas viac financnej gramotnosti ako ona.
@euka210 moje plány do budúcna sú pre ňu poníženie 😅 všetko toto bude ako sa vraví ako si kto ustelie tak aj bude spať...
Mama je zrejme frustrovana ze ona majetok nemá a cely zivot v podnajme, alebo vyhoretá alebo neznasa zmeny alebo hocico, za co ty nemozes, len ma potrebu si rypnut... Ak nechces byvat sklamana, nehovor ludom svoje plány do buducna, ale rieste si ich iba ako dvojica. Drzim palce v maturite. Tiez by som uvazovala na vasom mieste o svadbe (kludne len so svedkami na urade). Ked spravis tu skolu, tak skus najst pracu v case, kedy by priatel mohol byt s dietatom, tak by si ku rodicaku mala aj nejaky plat. A jedno z toho cele odkladat ...
Dúfam, že na tú maturitu si si už našla školu a prihlásiš sa. Teraz je ideálny čas, si s dieťaťom doma. Šup, šup.