Partner prehral všetky úspory

wobka123
31. aug 2023

Ahojte baby. Ako by ste zobrali takúto situáciu. S manželom sme už skoro 20 rokov všetko je v pohode len občasne hádky ako aj v iných rodinách. A teda manžel mal dobrú prácu a mohol každý mesiac dost odložiť a tak za pár rokov sme mali našetrené cca 150tisic a vložil ich do dvoch rôznych akcii na burze o tom som vedela a teraz mal ich tam zopár rokov cca 5 lebo stále klesali tak ich nechcel zase naspäť vymeniť aby nestratil peniaze. A teraz sa stalo že vyhlásili bankrot a teda zo všetkých tých peňazí mu zostalo možno 3 tisíc. A včera sme mali taký rozhovor že teda musíme každý mesiac začať šetriť a nemíňať toľko aby sme zase mali niečo našetrené.Takže on všetko stratil a my teraz musíme s deťmi šetriť a nemíňať. Ako by ste sa zachovali?

deti95060810
31. aug 2023

už len ozaj šetriť...
podľa nadpisu som myslela že úspory nahádzal do automatov kdesi v krčme...

sissy27
31. aug 2023

@wobka123 vedela si o tých jeho investíciách, súhlasila si s nimi? ak áno, tak bohužiaľ, budete sa musieť uskromniť. tak ako v prípade úspechu by si sa mala dobre aj ty.
Udialo sa to všetko poza tvoj chrbát, nemala si tušenia o tom, že nejaké peniaze idú bokom na pochybné investície? v tom prípade by som mala už podanú žiadosť o rozvod. nie preto, že prišiel o peniaze, ale preto, že mi klamal, zatajoval...

petamich
31. aug 2023

evidentne si vedela a suhlasila s tym, ze ich ide investovat a kazdy jeden investicny poradca ti povie, ze nie je dobry napad vyberat, ked investicie padli, nakolko je tam odporucany dlhodoby casovy horizont, kedze sa to cyklicky opakuje a vytiahnu sa neskor hore

zial mali ste smolu, ze zrovna oni vyhlasili bankrot, investovanie je rizikovejsie ako sporenie, vsetci to vieme ale vsetci dufame, ze nas sa to nedotkne

takze mne nepride fer, sa teraz tvarit, ze ON vas pripravil o peniaze, bolo to vase spolocne rozhodnutie - takze su dve moznosti uskromnit sa a setrit alebo nesetrit a len spotrebuvat

wobka123
autor
31. aug 2023

@sissy27 Ano vedela ale on sa sám rozhodol že ich investuje lebo zarobil ich on.A nič som na to nepovedala lebo som si nemyslela že všetko stratí akurat len že sa mu vráti naspäť čo tam vložil .

sense
31. aug 2023

Takže kým mohol dobre odložiť bolo fajn, teraz keď treba zase šetriť tak už je to jeho problém?

Podľa názvu som tiež čakala ze nahádzal všetko do automatov.
Vedela si o úsporách aj o investovaní. Neurobil to potajomky.
Chápem ze na dobré sa rýchlo zvyka a veľmi ťažko opúšťa. Ale môžte si zobrať obaja z toho poučenia a investovať v budúcnosti lepšie a len časť úspor

petamich
31. aug 2023

nic si nepovedala, lebo si si nemyslela, ze nieco strati - nuz 🤷‍♀️ za mna si si sama odpovedala na otazku (cisto hypoteticky, ak by ste na tom zarobili, tiez by si mu povedala uzivaj si drahy sam tie peniaze ved boli tvoje)

ysseba
31. aug 2023

@wobka123 Podľa nadpisu som myslela, že ich prehral v kasíne alebo, že je závislý od tipovania. A to vieš na 100%, že tak ako ti to povedal, tak to je pravda? Lebo dva rôzne fondy v rovnakom čase vyhlásili bankrot? To sa mi zdá byť akési nepravdepodobné....

oliolijanka
31. aug 2023

Dobra tema, lebo myslim, ze kazdy druhy chlap na bitcoiny a akcie naletel. Teraz jak to zacina padat, sa viacere dozvedia, co nevedeli.

kvetinka75
31. aug 2023

On všetko stratil? ve´d si s tým súhlasila. Vedela si aj ty, že všetko klesá, prečo si teda nenavrhovala iné riešenia? Ste v tom spoločne. Ak by zarobil raz toľko, nechala by si mu ich, že veď ty si zarobil?

kvetinka75
31. aug 2023

@oliolijanka lenže ona o tom vedela a vedela, že to začína klesať. Tak mohla aj ona niečo spraviť. Miesto toho čakala.

la_dolce_vita
31. aug 2023

No čo už teraz...☹ chyba je dať všetky peniaze na jeden typ sporenia. Za to mohol byť napriklad byt v hotovosti, ktorý hodnotu nestratí.

januska12323
31. aug 2023

Neprehral ich len zle investoval, naserie ale stávajú sa aj horšie veci. Očividne vám nechýbali tak ani nepocítite keď budete zase odkladať.

zuwa78
31. aug 2023

No pekne....teraz ty a deti sa kôli nemu budete musiet uskromnit....pritiahnut opasok......
A co ze tie prachy zarobil on.....ste manzelia....su to vase spolocne prachy.......

petamich
31. aug 2023

@ysseba tak ak mas napr. investovane vymyslim si cez Tatra Asset Management do ich indexoveho a realitneho fondu a TAM vyhlasi bankrot tak je uplne jedno, ze to bolo v x fondoch 🤷‍♀️ to len priklad

my napr. investujeme cez Finax a ked zbankrotuje Finax, tiez je jedno, ze to mame v styroch fondoch, stale je to v jednej spolocnosti

oliolijanka
31. aug 2023

@kvetinka75 Ja nehovorim o autorke. Ja pisem, ze je to dobra tema.
Zeny by sa mali chlapov doma popytat, kde su uspory.
Tym nechcem nikoho odsudzovat, ani sa nikomu vysmievat. Iba varovat, ze v situacii ,v akej je autorka, je teraz mnoho z nas. Len niektore to este nevedia.

kvetinka75
31. aug 2023

@oliolijanka ospravedlňujem sa, mne to tak vyznelo. Ale áno, v ostatnom máš pravdu

stanulienkat
31. aug 2023

Keby mal trošku rozumu, tak by pred rokmi za tie peniaze kúpil trojizbový byt v Bratislave a mohli ste na tom zarábať. Nie na pofidérnych fondoch. Teraz ti už nič iné nezostáva len šetriť.

kvetinka75
31. aug 2023

@stanulienkat ja nechápem, na čo tí ľudia pchajú prachy do fondov, keď ich môžu investovať do nehnuteľnosti a tá im ešte môže vyniesť viac. Mňa v banke už toľkokrát lámali na fondy, tak som im povedala, že radšej to investujem do niečoho hmotnejšieho a istejšieho a kúpila som záhradu. tá za tie roky svoju cenu zniekoľkonásobila.

ysseba
31. aug 2023

@petamich Aha, jasné. V takomto prípade to dáva zmysel 🙂

ahhola
31. aug 2023

Svätá sprostoto... Ty všetko zle▪️

sissy27
31. aug 2023

@wobka123 tak tam máš odpoveď...keby sa zadarilo, tak zisk si užívaš aj ty...nezadarilo sa, tak holt doplatíte na to tiež obaja... ako sa to hovorí? v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe, v bohatstve aj v chudobe ?
Chápem, že ťa to štve, aj mňa by... ale tak vždy sa môžeš aj rozviesť, získaš tým niečo? Máte drahé, veľmi drahé ponaučenie do života, ale verím, že ak ste len tak dokázali bez väčších obmedzení odložiť 150k, tak ani teraz si chlieb od úst odtŕhať nebudete...

zmrzlinka2021
31. aug 2023

Kto vyhlasil bankrok?
Investicna firma? Nebola tam ochrana vkladov?

syslik81
31. aug 2023

ste manzelia v dobrom aj v zlom ... tak sa hold uskromnite .. manzel zaraba dobre ako pises tak zacni zarabat dobre aj ty a mozno budete na tom tak ako predtym..alebo teraz financie vezmi do ruk ty a zacni zarabat a investovat -ukaz mu teda ako sa to robi ...

negymama
31. aug 2023

ale autorka, to nie je tak , ye on ich zarobil, tak on sa rozhodol, kde investovat. Ak ste manzelia mate spolocne prijmy v ramci BSM.

nikpa
31. aug 2023

@wobka123 investoval, bohužiaľ nie dobre. Ty si o tom vedela a evidentne s tým súhlasila a teraz sa tváris akoby sa ťa to netýkalo. Keby sa mu tie peniaze znásobili aj vtedy by si sa tvárila rovnako?? Že mňa sa to netýka, rob si s nimi čo chceš?! Ty si inak všetkými mastami mazana, radosť mať takú osobu po boku 20 rokov.

katka700
31. aug 2023

@wobka123 Nepomôžes si, poučila si sa muža nechaj financovať úplne všetko ohľadne domácnosti a šetri si ty.

dorothee
31. aug 2023

Zavisi aky mate vztah medzi sebou..Je to vela penazi,velmi vela,ale su to len peniaze 🤷🏻‍♀️ Chces sa kvoli tomu rozviest?Chces ty zit ako predtym a on o chlebe a vode?Na co zbytocne este viac rypat do toho,jeho to urcite viacej mrzi..Ked ste dokazali usetrit taku hromadu penazi,asi si nezijete zle,takze to zvladnete prekonat 🙂

naduska007
31. aug 2023

@wobka123 to je sila 150 000, vidíte to číslo?? Chcel mať ešte viac, to akoby hodil do automatu buď mu dá,alebo nedá...Taký je život, raz si hore inokedy dole....Takže pekne pomaly odzačiatku šetriť...A ako rodina držte spolu...peniaze vždy boli a aj budú...

karolinakr
31. aug 2023

Čo chce šetriť, kam? Zas do fondov, aby sa mu to rychlo vratilo spÄť? To rovno možte ako babka dať do igelitky a vyhodiť cez okno..A ked zas o tie peniaze pride, potom čo? Treba šetriť, ale si aj život uživať. Ja by som nikam take velke prachy nepchala, rodičia mali v Tatrabanke nejake fondy, na konci roka vzdy dostali nejake drobne, za čo si kupili pračku..Neviem do akych rizikovych ste ich davali vy, ale po strate 150 000 by som už na nejake šetrenie kašlala

birika
31. aug 2023

@wobka123 taku sumu by som riesila s financnym poradcom hned, ako zacali akcie klesat....ste v tom obaja, musite to spolu zvladnut...drzim palce