Ahojte, chcem sa opýtať na názor ostatných. S priateľom sme sa dali dokopy minulý rok na konci leta. Jeho kamarát ho pozval na svadbu ešte v čase keď bol sám, svadba bude teraz v septembri. Bude ta asi cca 90 ľudí. Príde to mi úplne divné a neslušné zo strany jeho kamaráta, že keď už môj priateľ nebol sám tak dodatočne nepozvali aj mňa, síce jeho kamarát povedal že ho to mrzí ale nič s tým neurobil. Môj priateľ to berie v pohode a normálne že tam ide bezomňa. Ja sa s tým však vôbec nedokážem stotožniť, že napriek už celkom dlhej dobe a takému počtu hostí tam nemohli prihodiť ešte jednu osobu. Samozrejme že by som mu nikdy nepovedala aby tam nechodil alebo niečo podobné ale neviem sa s tým stotožniť a trápi ma to a obzvlášť kvôli tomu že plánujeme spoločnú budúcnosť a bývanie za pár mesiacov keď si našetríme peniažky ešte nejaké.
Hej, ono je to len taká blbosť, ale mňa by to naštvalo tiež. Myslím, že jedno miesto navyše nikoho nezruinuje. Jednoducho tvoj partner už nie je sám, patrilo sa pozvať dodatočne aj teba.
@petkaaa možno, kebyže sa to týkalo rodiny, ale toto je kamarát.
Tak kým bude partner / frajer na svadbe, chod von s kamoškami a nerob zbytočne dramu.
Je normálne, že na svadbu volajú len dlhodobých známych.
Chápala by som to jedine vtedy, ak by šlo o partnerove dieťa z prvého vzťahu... Ale ak ide o jeho kamaráta... Môj názor je taký, že hoci ste spolu "len" povedzme 10 mesiacov, ak by ťa miloval a myslel to s tebou vážne, tak sám by kamaráta dostatočne vopred upozornil na to, žeby ťa tam rád mal. Neverím tomu, žeby sa jedno-dve miesta hore dolu nedali pridať-odobrať ešte aj týždeň pred termínom. A ako ti píše pani "vyššie", podľa mňa to blbosť nie je. Máte zrejme iné predstavy o spoločne trávenom čase a o čase trávenom v "partii" či s kamarátmi. Poriadne si ho oťukaj, či ti stojí za to, že v budúcnosti budeš mať chuť navštevovať spoločenské akcie s ním, no on pôjde radšej s kamarátom alebo partiou. Niektorým ľuďom to nevadí a žijú tak v manželstvách alebo partnerstvách. Je len na tebe, či toto budeš tolerovať vždy alebo si skôr typ, ktorý chce tráviť tieto akcie s partnerom...
áno možno podľa niekoho to je blbosť a akceptujem každý názor, len mi to príde odveci že napriek takej dlhej dobe sa s tým nedalo nič spraviť a to mi vŕta hlavou v podstate. Priateľ síce vravel že kamarát mu povedal že majú naplnené kapacity a veci podobné ale vážne jedno miesto ?
@marlowe2 Keď budete mať svadbu tak pozvite len toho kamaráta bez manželky som zvedavá ako sa budú potom všetci tváriť.Tiež by ma to trápilo ale hlavu hore možno sa ešte do septembra niečo zmení.
neriesila by som, dokonca by mi to nevadilo ani teraz, ked sme manzelia a nejaky kamarat by mojho muza pozval sameho na svadbu. ved tak sa chcu stretnut, pozve si kopec kamaratov, staru partiu atd, ved je to ich svadba a chcu ju prezit podla seba. mne by zasa vadilo, ak by sa na moju svadbu chceli pozyvat ludia navyse. ved ja si na svadbu pozvem koho chcem a budem rada, ze tam pride, ale nebudem robit dramu z toho, co sa musi a co nie, je to kazdeho slobodne rozhodnutie, ci chce byt v ten den so mnou. svadba je predsa den novomanzelov a myslim si, ze ti ostatni by nemali presadzovat sami seba a svoje predstavy. kebyze mate nejake spolocenske postavenie, ze by sa patrilo, aby si tam bola, tak to je ine, ale toto nie je nejaka oficialna udalost.
@marlowe2 vadilo by mi to. Toho kamarata by som este ako tak prekusla (aj ked teda prihodit jedno miesto fakt nie je problem). Viac by mi vadilo ako sa zachoval tvoj priatel, ze nepovedal kamosovi, prepac, ale uz nie som sam, mam vaznu znamost, planujeme spolocnu buducnost a bol by som tam rad aj s nou. Ja sne, nie je to dovod na rozchod, ale skor by som si davala bacha, ci to s tebou mysli tak vazne ako ty s nim.
Ja by som na svoju svadbu tiez dodatocne nepozvala krátkodobu známosť kamarata/kamaratky aj za cenu zeby ten "kamarat" neprišiel... 🤷🏼♀️ riesis blbost podla mna a zbytocne vytvaras problem tam kde nie...
už som počula aj také, že niektorí volajú ľudí na svadbu bez ich malých detí :D takže toto mi príde ešte v pohode.. možno nevesta má nejaké maniere a nechce na svadbe cudzích ľudí a kamarát sa s ňou fakt nechce kvôli tebe hádať
No nato že tam bude 90 ľudí nemám pocit že všetkých poznajú a nebude tam žiaden "cudzí" človek
@marlowe2 aha uz chapem, no ja by som sa na tvojom mieste ani na tvojho partnera pre to nehnevala. to je ich kamaratsky vztah, on ho pozval ako kamarata a tvoj priatel bude teraz ako medzi dvoma mlynskymi kamenmi. zenich mu uz povedal, ze mu je to luto, podla mna to povazuje za vec vybavenu a ak tvoj priatel este bude na neho tlacit, tak to bude mat zly dopad na ich priatelstvo. tak uz nech sa tvoj priatel sam rozhodne, ci pojde bez teba alebo nepojde vobec, na tvojom mieste by som mu povedala, aby isiel. lebo sam to tam prezije, zabavia sa, zenich bude tiez rad, ze sa tvoj priatel neurazil a zivot pojde dalej. akoze priprava takej svadby je poriadna fuska, vsetko zosuladit, nervy na roztrhanie a naozaj potom taketo dalsie dotahovania strasne ludom ublizuju, beru mu aj poslednu stipku energie a zo svadby sa stane chvilka plna vycitiek, ofuciavania. svadba je o mladomanzeloch, vsetci maju s nimi sa radovat a slavit ich den. a taki, co sa chcu fucat, taki nech tam ani nechodia, iba to pokazia.
a 90 ludi, to je dost, ktovie, mozno pozyvali vsetky sesternice a tetusky, aby sa nikto neurazil a potom este kamaratov, mozno maju viacerych kamaratov bez partneriek a teraz keby kazdemu dovolili vziat si partnerku, tak ich uz rachne, sa nedoplatia a zo svadby bude len predrazena diskoteka pre kamosov a ich kamosov.
Všetko je o komunikácii .Akým sposobom si mu povedala alebo naznačila že ťa to trápi ? Ako reagoval ? Od kedy kamaráta pozná ? Možno mu nechce pridávať starosti z vybavovaním .Hovoríš že 90 ludí ? To je hodne .Veľa starosti , sestra mala len 50 a cele 2 mesiace bola v strese takom že jej šaty svadobné boli veľké .. Musíš pochopiť že niesi rodina ani manželka ani nič a ste spolu krátko .Ty by si sa ako nevesta zapodievala s nejakov ročnou známosťou manželovho kamaráta ? Ja som s mojim partnerom 6 rokov a keby ma jeho kamarát nepozval na svadbu tak nevystrájam lebo aj tak ich veľmi nepoznám .Bolo by mi aj trapne byť na cudzej svadbe kde poznám možno len svojho partnera .
Mne vecer pred svadbou kamoska volala, ze ci si tam nemoze zobrat kamosa...v zivote som ho nevidela, ale ju mam rada a miesto som mu nasla ;) je to len o chceni ale tak kazdy sme iny.
Zbytocne sa tym netrap 🙂
@s_a a? Ja som tiez pozyvala bez deti... Na co? Co by tam robili? Nie som materska skola,nepride mi ja tom nic divne a nie su to ziadne maniere. Svadbu som robila pre seba nie pre hosti a mamicky mi poďakovali ze sa poriadne zabavili a nemuseli robit babysittig a animatorasvojim detom este aj na zabave...
V auguste ideme aj my s muzom na svadbu, syn budr mat 4 mesiace a nechavame ho starkym. Buduca nevesta vravela nech ho vezmeme, ze to bude mile tam mat male babatko tak som si len klepala na celo ci sa zbláznila, ze urcite nebudem dieta tahat na zabavu, nevidim v tom ziadnu pridanú hodnotu...
Nečítala som všetky reakcie, no mne to príde úplne v pohode. Predpokladám, že nemáte ani nejako extra vytvorený vzťah s tým kamarátom, nepoznáš jeho rodinu alebo okruh známych. Veď to, že má partner teba neznamená, že musíš byť všade s ním, hlavne keď sa jedná o udalosti, ktoré plánuje niekto iný. Možno majú veľkú rodinu, ktorú pozvali + zopár dobrých známych a kamarátov a nechcú tam ľudí, s ktorými by nevedeli prehodiť zopár iných, ako zdvorilostnych slov, keďže sa s nimi "nepoznajú". Uži si voľný večer, priateľovi popraj peknú zábavu a koláče ti isto donesie. 🙂
Ked raz budes organizovat svadbu tak to pochopis. Mozno ta zenich s nevestou tak dobre nepoznaju a jednoducho ta tam nechcu. A to ze to nikoho nezruinuje je blbost, lebo ked im kazdy druhy kamarat povie ze a este aj ja chcem doporovod aj ja chcem tak z toho bude dalsich 10 ludi. My sme mali napriklad cenu na osobu 35€. A my sme vlastne mali stol pre partiu nasich kamaratov a doprovod mali len ti co mali vztahy uz nejake roky. Podla mna proste respektuj rozhodnutie jeho kamarata, tvoj priatel chce byt za dobre aj s nim aj s tebou a takymito uvahami a urazaniami ze ta nepozvali robis zle len sebe. 🤷
@zuzzqa no je rozdiel to nakazat rodicom, ze bez deti a nechat to na ich rozhodnuti. Mne to pride tiez dost sebecke. Rodinu tvoria deti a tie sa tam mega zabavia. Nikdy by som si nedovolila rozbit rodinu na mojej svadbe, ale tak kazdy sme iny🙂
Doteraz decka spominaju ako tancovali s nevestou a jej velkou suknou, bol to pre nich zazitok, lebo som sa im naplno venovala ;) a potom uz boli zmohnute a sli spat a ja som sa venovala dospelym, ktori boli vdacni, ze som im deti unavila😄
@zuzzqa no mne to príde divné, kebyže ma zavolá niekto na svadbu, ale mi povie, že vyslovene mám prísť bez deti ale tak každý je iný ;) sesternica tiež prišla s dcérou na svadbu, bola chvíľu na hostine a v pohode si vybavili stráženie, nemal s tým nikto problém.. ved to je už asi na hosťovi, či si dieťa zoberie zo sebou, alebo si vybaví stráženie a nezoberie ho na svadbu, ale aby som vyslovenie niekomu niečo zakazovala.. ale tak ja som zas naopak snažila, aby sa hlavne dobre zabavili hostia, kebyže robím svadbu len kvôli nám, tak sa vezmeme v tichosti si povieme áno a nebudem dávať veľké peniaze do hostiny, ale kedže som veľkú hostinu chcela, tú som robila hlavne pre hostí a dosť mi záležalo na tom, aby sa dobre zabavili a najedli ;)
@hederamonstera pravdaze je to sebecke, ako som pisala, moja svadba bola o MNE a muzovi nie o hosťoch. My sme tam deti nechceli a všetci to rešpektovali 🤷🏼♀️
@zuzzqa presne , aj ja idem o mesiac na svadbu už skoro dvojitej mamičke a pýtala sa ma či idem aj s mojim 3 ročným .Hovorím židnom prípade , strašne ho ľúbim ale deti su deti a kričia a plaču a potrebujú pozornosť a ano sú otravne a hlavne keď je všade ruch a veľa ludí tak su nervozné .. a vari nebudem svadbu znepríjemnovať svadobčanom a hlavne neveste a ženíchovi ..nadreli sa s prípravami re nás svadobčanov a na ich veľký deň majú mať pokoj .
@daredelilah Podľa neho to je úplne v pohode že ide sám, na moju reakciu či sa s tým nedalo nič spraviť za takú dlhú dobu povedal len toľko že to toho kamaráta mrzí a že on o tom vie ešte z času keď sme spolu neboli, ono je niekedy aj problém že s priateľom sa dosť ťažko komunikuje, dlhé roky bol sám predomnou a preto mu takáto veci asi príde normálna a pritom on bol tento rok so mnou na svadbe môjmu bratovi už
@marlowe2 je to den novomanzelov, oni maju pravo si vybrat koho chcu a koho nechcu na vlastnej svadbe. Ak pozvali iba jeho, lebo v case pozvania s tebou este nebol, tak to akceptuj. Tebe by sa pacilo, keby ti pozvany kamarat daval podmienku, ze pride iba vtedy, ak pozvete aj jeho kamaratku? Ak by to urobili viac hosti? A ak je to jeho dobry kamarat, ma mu dat kosom, lebo si nasiel medzicasom frajerku a ta sa uraza, ze tam nemoze ist s nim?
Trosku sa odosobni, nie je to den o tebe. Ak si budes urganizovat svadbu, zariad si to ako ty chces, inak to akceptuj tak, ako to je.
takychto neplanovanych hosti.. novych partnerov, deti.. sa pri 90 ludoch nazbiera aj desat.. a to uz je pomaly mala svadba. je to na volbe novomanzelov. tvoj partner ako host si nema co klast podmienky.
Mne by to vobec nevadilo,prave naopak,bola by som rada a este by som aj usetrila za saty,make up,vlasy,topanky a pod.Urobila by som si babsku jazdu v ten vecer,alebo den- vecer sama pre seba
@marlowe2 tak ono ste už rok spolu, ale. Nebyvate spolu, tak to je ešte také "radenie"
to vážne riešiš taku blbosť?