Otec, ktorý nerobí nič v domácnosti

13. dec 2024

Ahojte,máte niekto takého otca ako ja ? V živote nám nič nenavaril,v živote som ho nevidela upratovať,doslova mu mama dáva všetko pod nos ,riady umývame tiež len my s mamou ,taktiež nákupy,no proste všetko a on väčšinu mimo práce sedí na gauči a obsluhujte ma,je to normálne u mužov po 50? Alebo je to čisto len o povahe človeka,že ak chce ,pomôže ?

0silvia0
13. dec 2024

nie, nemám takého otca ani muža, nie, nie je to normálne. Ber to ako príklad, akého chlapa si nechceš pustiť do života. A je to aj chyba mamy, že starého capa obskakuje.

martinmmartin
13. dec 2024

A problem je iba v otcovi? v Matke vobec?

martinka13
13. dec 2024

Nie nemám, nie je to normálne. Moj otec a aj manžel vždy vo všetkom pomáhajú. Aj pri upratovaní, vareni, pečení. Pri vsetkom

ivik4
13. dec 2024

Ja mam takeho ocina, ano do prace chodil ale doma co sa tyka vsetkych domacich prac, bolo uplne vsetko na mamine a na mne ked som s nimi este zila.

suzitok
13. dec 2024

Môj otec taký nebol, ani nie je, on napríklad ešte aj teraz po 70-tke navarí, napečie, griluje, nakupuje, upratuje...úplne sebestačný človek...
Ale svokor bol jedna katastrofa, horšie ako dieťa...ale muž mi hovoril, že to tak bolo celý život, nie iba na starobu...

sissy27
13. dec 2024

To nie je muz po 50, on bol taky cely zivot. Bud bol tak nauceny uz z domu a jeho manzelka v tom pokracovala, alebo si ho tak pani manzelka naucila.
A hej, aj moj otec je taky, ze tu su peniaze a staraj sa… sice nakup spravi, ale v podstate uplne odveci. Ale zas ked bola mama v nemocnici, tak sa postaral, navaril, upratal… vie to, len sa mu nechce.

cyberk
13. dec 2024

Moj svokor taky bol, len sprosta zena s takym muzom ostane, ked siel do dochodku, tak sa trochu zmenil a zacal z nudy aj pomahat… 🙂 nastastie manzel je pravy opak

melanta
13. dec 2024

Veď on chce a môže. Pretože tvoja mama sa rozhodla robiť mu slúžku. Ona mu to dovolila, je to jej vina rovnako ako jeho. Ty máš možnosť rozhodnúť sa, či budeš ako tvoja mama, robiť mužovi slúžku, alebo si budeš hľadať partnera, s ktorým budete rovnocenní a o domácnosť sa budete starať obaja rovnako.

gabriela2023
13. dec 2024

@cyberk poznám môj dedko je taky. Ale on živí moju babku. Má slušný dôchodok a dáva ho babke. A on ani tanier si nezoberie. Zas pracuje na záhrade ale domáce práce vôbec.

la_dolce_vita
13. dec 2024

U starsej generacie je to bezny a casty jav. Moj otec doma nemusel nic, ale zasa mal vela prace okolo domu a velkej zahrady. Svokor robil uplne vsetko, aj varil, ale bol doma na inv.dochodku, svokra robila karieru. Mne vzdy mama hovorila, ze ako si chlapa naucim, tak to budem mat. Ja mlada, blba, som chcela ukazat, ze som sikovna a vsetko zvladnem, ale nikto to neocenil 🙂

marianarem
13. dec 2024

Ja takeho otca nemam a ani muza. Dobre, ze si zalozila tuto diskusiu, aspon budes vediet, ze nie vsetci chlapi su taki a u muza si na to das pozor. Vela zien to totiz vidi doma a pokracuje v tom aj vo svojej domacnosti, lebo ved "chlapi su taki".

simsalabim
13. dec 2024

Moj otec bol taky. Vraj o domacnost sa ma starat zena 🤷‍♀️ Mama s nim nevedela pohnut, robili sme my a ona, otec iba zahradu a “chlapske” veci ako zavolat opravara..,. A vies co? Mama zomrela pred takmer 20.rokmi a on teraz vsetko robi - aj zavara veci z tej zahrady 😅 Karma ho dobehla. A ja som si pri vybere partnera dala sakra pozor.

vandica
13. dec 2024

Môj otec bude mať 73 a v domácnosti tiež nikdy nič nerobil, ale zase on na gauči rozhodne nesedí. Robí vonku kadečo, na záhrade, proste je kutil, dvom synom sa veľkou mierou postaral o postavenie domov. Možno 2-3x za celý život som ho videla s vysávačom v ruke. A o nás sa tiež nestaral tak ako sa starajú dnešné generácie mužov. To je proste to typické ľudí v tomto veku, že o deti a domácnosť sa má starať žena. Ale moja mama to od neho ani nevyžadovala vtedy a teraz keby aj chcela už neskoro😀 starého koňa ťahať nenaucis. Ale poznam nejaké výnimky v tomto veku 70+ ktoré robili aj to.

saxana000
13. dec 2024

Toto bola ta starsia generacia kde chlap doma nic nerobil nevaril neupratoval o deti sa nestaral vecer sadol za stol dostal veceru pod nos zas ale mal robotu okolo domu pri zvieratach a v zahrade plus zarabal peniaze v robote zena bola doma a riesila domacnost a deti.moji dedkovia a babky takto fungovali do smrti ani jedna babka nikdy nepracovala s vynimkou letnych brigad niekde v zelenine.moj tato na poriadok tiez neni ale aspon navarit a nakupit vie pomoze mame vesat zaclony a poutierat vysoke policky a vrchy na skrinkach pametam ked bola mama na vianoce v porodnici tak este aj obrus vianocny vyzehlil a vsetko nachystal.moj svagor v dnesnej dobe napriklad nevie zapnut sporak ani pracku ale kto si ako nastavi tak ma.

mikadooo
13. dec 2024

A vyžadovalo sa od neho niekedy niečo? 🤷. Ono je to vždy o tých dvoch ako si to nastavia... A to sa dá v každom veku dupnúť si. Ja však poznám kopec žien, ktoré radšej povedia, že keď on je už raz taký... No holt sadla by som k nemu na ten gauč a toľko domŕzala až by radšej povysával ako to počúvať.

ruza123
13. dec 2024

Chvalabohu, ze uz sme v dobe, kedy sa tento fenomen pomaly ale isto bude vytracat. Moj muz si tiez takyto vzorec priniesol z domu - nikdy nic nemusel, v zivote smeti nevyniesol. Velmi rychlo pochopil, ze pri mne si toto rozhodne nebude moct dovolit. Nastastie lenivy nie je a vsetky veci sa naucil. Stve ma len to, ze ked idem na sluzobku, svokra sa k nam hned nanominuje a zase nenecha muza robit nic. Cize ani po rokoch si neuvedomuje, aku chybu spravila, ze ho do nicoho nezapajala.

katica06
13. dec 2024

Mala takého dedka a babka takto vychovávala môjho otca a vyžadovala to od mojej mamy. Ale zas môj je o 20r straší od tvojho. Do dnes kebyže mala nepripraví oblečenie on si oblečie hocčo, mamine legíny či ružové srdiečkové pyžamo. Vo všetkom čo si opísala je taký, až na jednu zásadnú vec, on teoreticky ovláda všetko: šiť na stroji, záhradkárčenie, efektívne umývanie riadu, hoci uč majú myčku. Zrejme tvoja mama desaťročia obskakuje otca, už to nezmeníš. Môžeš si ale nájsť partnera ktorý taký nie je.

majlo1234
13. dec 2024

Mij otec, cely zivot robi len to, co ho bavi. Nevie zastat ani “chlapske” ani 0zenske prace” jedine co dokazal, bolo zarobit. A tam to skoncilo. Nikdy by som takeho muza a otca pre deti nechcela

tecila
13. dec 2024

Áno žiaľ mám, ale aspoň navaril niekedy a do obchodu chodil, ale doma upratovať to nikdy.

miroslava21
13. dec 2024

Ano, poznam. Takmer kazdy chlap takto fungoval, ALE s tym rozdielom ze kedysi chlap po robote robil okolo domu, statku a chodilo sa pomahat inym rodinam a znamym napr stavat alebo prerabat. Asi by bolo cudne keby takyto chlap umyval doma riady alebo opatril deti. Dnes ked chlap nema robotu okolo domu alebo nejaku druhu fusku resp druhu pracu tak je normalne aby opatril deti aj domacnost. Ak len po robote sedi a caka na obsluhu od zeny, ktoru caka druha sichta po robote doma, tak je to smutne.

maminkadeticiek
13. dec 2024

Ako si ho mama naucila,tak sa musi teraz zvrtat.Pocula si uz take,ze stareho psa novym kuskom nenaucis?

marsmykkok
13. dec 2024

Tak môjmu už ťahá na 70tku a teda nebol prototyp dokonalého manžela v zmysle ponižovania, rád si vypil, nevera, ale zase povysával, navaril si svoje jedlá čo mal rád (huspenina, fazuľová polievka, fašírka, francúzske zemiaky) Hoci gro práce ako umývanie okien, utieranie prachu bolo na mame, nenechal sa úplne obskakovať.

karolinakr
13. dec 2024

ti stari chlapi, povojnova generacia aspoň vedel vrtak chytit do ruk a boli zručni, otec mi vymieňal prasknutu dušu na bicykli uplne bez problemov, kvapkajuce kohutiky, elektrina, odpadove šachty, chodil aj susedom pomahať - neviem, či dnešna generacia chlapov toto ovlada a vie chytiť šrobovák do ruky a ked nerobi ani mužske, ani ženske prace a s peniazmi idu 50:50 v ramci emancipacie, tak sú úplne useless

procrastique
13. dec 2024

Jasné. Dokonca si sadne a dá si naložiť jedlo na tanier :D :D

karolinakr
13. dec 2024
karolinakr
13. dec 2024

áno, ale tí chlapi aspoň dávali výplatu

tenerifka
13. dec 2024

Moji rodicia pracovali obaja cely zivot, ale teda bola to kancelarska praca (najskor statna firma, otec na vysokej pozicii, a neskor podnikanie), takze fyzicky sa nepretrhli, no u otca boli vzdy sluzobky, vratane zahranicia, tak velakrat nebol dlhsie doma. Doma co si pamatam tak sme robili vsetko so segrou my, mama varila a davala prat+zehlenie, ale my dve sme upratovali, brat bol najmladsi, od neho sa nic nevyzadovalo, lebo najprv bol -citujem-"maly", a neskor bol "chlap". Otec maximalne nakupil a robil okolo domu a zahrady, ale aj ked uz isiel do dochodku, mama mu doma nic nedovolila robit, najma v kuchyni nie, ale ako sme sa my osamostatnili a odisli z domu, tak uz aj vysaval a pod.
Zato moja babka bola v tomto ina, chodila do prace dlho (este v 85 rokoch robila uctovnictvo a pouzivala pri tom pc), dedko varil a staral sa o domacnost, ju varenie nebavilo.
Velakrat je to u tej starsej generacie zakorenene nielen v muzoch, ale aj v zenach, robia si to same.Ale najma co sa varenia tyka, zena nechce chlapa pustit do kuchyne, lebo ruku na srdce, vacsinou vsetko zad...be, tak to radsej urobi ona.

nikushka8
13. dec 2024

Moj dedo bol taky, maloco spravil, ak nieco bolo treba, radsej to niekomu zaplatil, nikdy nevaril, ale zas bol velky dobrak. Moj otec je uplne iny, ale zmenil sa az pri mojej mame. Aj svokor vraj kedysi bol taky,no tiez sa casom zmenil, naucil sa varit az ked svokra prestala kvoli praci varit. Velakrat je to naozaj na tej zene,ze chlapa zmeni k lepsiemu a netoleruje mu maniere. Nikdy by som nerobila chlapovi sluzku, lebo som tak nebola vychovana. Ale paradoxne zase druhi stari rodicia fungovali opacne, dedko sa cely zivot staral o babku (ok,navarila, postarala o veci, no vacsinu spravil dedko).

karolinakr
13. dec 2024

Napriklad Olga Pavelekova sa tym chvalila, že nerobi nič a muž všetko, lebo ona bola slavna herečka..No na to, že bol byvaly vojak, tak ponižujuco to vyznelo..tym by som sa nechvalila, že muž mi robí sluhu

vroni
13. dec 2024

Tak u nás bolo naopak, za divu bola mama. Otec koncil skôr, takže nákupy a večera boli vždy na ňom. Mama učila (aj) na večernej škole, chodievala domov neskôr a práve otec ju vždy obskakoval aj s nalozenou vecerou. Na upratovanie chodila vždy upratovačka. Cez víkendy robili všetko spolu. Môj muž je nastavením podobny. Nerobí síce večere, lebo robí do noci, ale nakúpi, vynesie smeti či zoberie vysávač sám od seba, proste keď vidí, že je treba. Len riady nie. Tie už vyše dvadsať rokov ukladá zásadne NA umývačku a nie do nej. Ani keď je prázdna. Proste nie. Podľa (mojej) nálady ma tým rozveseluje alebo nas....