Ahojte,
Potrebujem poradiť.
Jedna sa o môjho otca ktorému sa zdravotný stav zmenil v priebehu týždna. Nevie poriadne chodiť,padá, nie je mu už rozumieť pri rozprávaní, odmieta jesť,piť a navyše halucinuje.
Starat sa oňho 24h nemôžeme, máme svoje rodiny, prácu,ako každy iný človek.
Chceli by sme ho umiestniť do domova sociálnych služieb. Problém však je že su nejake postupné kroky(žiadosti atď) ktoré trvajú aj 3 mesiace a to si nemôžeme dovoliť čakať. Stav sa bude len zhoršovať.
Máte s tym niekto skúsenosti či sa dá urýchlene niekoho umiestnit do DSS zatiaľ čo sa vybavujú papiere posudkovej činnosti? Alebo fakt treba čakať tie 2-3 mesiace kym sa úrady a doktorí pohnú....
Ďakujem pekne za odpovede
@anna777115 vcera sme boli v nemocnici na neurologii,na internom,aj na psychiatrii...psychiater tvrdi ze to staci riesit ambulantne liekmi, internista tvrdi ze by ho dal hospitalizovat na psychiatrii a na neurologii zistili ze ma vysledky dobre....
Riesime prave lieky na psychiatrii proti halucinaciam....
Doktori nas poslali domov s tym ze ma viacej jest a piť...akoby to bolo len tak,ked človek odmieta,sam si nevezme a ako pisem,vsetci surodenci pracujeme a nemozeme byt pri nom neustale...
môj otec bol v nemocnici, keď začal mať takéto prejavy a teda dr. nám odporučila DSS. povedala, že majú v nemocnici nejakého sociálneho pracovníka, ktorý nám vie zistiť, kde je momentálne voľné... je dosť možné, že by sa našlo aj v inom meste (na začiatok), ale keď vás tlačí čas... ale teda bolo by fajn cez obvoďáka sa informovať. mamine som to vybavovala ešte v r. 2012 na vlastnú päsť, ale bolo okolo toho kopec behačiek, ani sama už neviem, čo presne a možno je ten postup už zmenený. vtedy sme čakali asi 6 týždňov na miesto v konkrétnom domove, ktorý som vybrala ja. možno by nebolo zlé obehnúť DSS vo vašom okolí, oni vám povedia aj presný postup, kde treba žiadosť atď. papiere ani netrvá tak dlho vybaviť, ako skôr to, kým príde do poradia.
@inkognito123 pracovala som v DSS. A nikdy by som tam svojho rodinného príslušníka neumiestnila.
Opatrovateľka doma. By bolo pre mňa jedine riesenie.
@inkognito123 aku ma diagnózu?
Zatiaľ by som ho dala hospitalizovať pokým ho nastavia na lieky, môže dostávať nutričnú výživu, keď nechce jesť.A zatiaľ opatrovateľku čo viem DSS nie je ľahké vybaviť a potrebujú všetky papiere, ktoré trvá dlhšie vybaviť
Z akého si kraja?
@inkognito123 a odd.pre dlhodobo chorych...tam ho nemozu zobrat? Alebo geriatria.
@luccija Prešovský kraj. Diagnoz ma dosť,ani všetky neviem. Berie lieky na srdce,pečeň, cukor, trasenie končatín. Je to vysledok zivotneho stylu v alkohole. Hospitalizovat ho nechceli kedze vysledky ma dobre (lieky pomahaju). Ako pisem,poslali ma domov riesit ambulantne psychiatriu. S clovekom ktoreho treba drzat pri chodeni a denne niekolkokrat padá. Aspoň na vyzivu ho mohli poslať na tyzden....
V dss už máme brata kedze mal tiez problémy,takze priblizne viem co treba ako vybavovat a ako dlho to trvá. Len hladam riesenie ktore netrva tak dlho.
@euka210 neskusali sme ešte
@inkognito123 Veď ambulantný psychiater mu môže na základe symptómov, ktoré uvádzaš odporučiť hospitalizáciu na psychiatrii. V Prešove máte psychiatrické oddelenie v nemocnice, že?
@katkati nie sme z Po,ale ano,vcera sme boli v nemocnici a tam nas poslal domov. Tak dnes riešime v našom meste psychiatra čo povie,odporuči. Avšak stale to bude len par dní/alebo tyzdnov kym by si ho drzali. Jasne ze by to tiež pomohlo, aj otcovi aj nám na riešenie dokumentov ohladom umiestnenia v DSS, no len sa bojím ze bude mat rovnaky nazor ako v Prešove. Uvidíme.
@evkakorcek Opatrovatelka doma je krasna predstava, len tusis, kolko takato sluzba mesacne stoji? Viem, ze moze byt pridelena z uradu, ale to je iba na 8 hodin a ked maju ludia rodiny a deti, nie kazdy zvladne tahat sichtu v praci a potom druhu doma pri takomto pacientovi.
@adrianka2606 a co iné tým ľuďom zostava?aj tých 8 hodín je obrovská pomoc.
@inkognito123 tak to je ďaleko som chcela napísať odkiaľ zohnať opatrovatelku.Skus tlačiť na psychiatra aj 2,3 t by pomohlo.Este pije či abstinuje?
@luccija ahoj, môžem ti napísať správu?
@luccija Bohuzial to zariadenie ☹
@evkakorcek to vážne?prosím ,keď aj súkromné,že aké dôvody ,prečo nie.Dakujem.
@evkakorcek nekrič hop. Nie každý zvládne starostlivosť o takého človeka popri práci, rodine, deťoch. Nevieš, kto je v akej situácii.
@luccija popija pivo denne.....psychiater nam ako som tusil,nepomohol...povedal ze nemal piť a dal iba lieky na nohy aby nepadal....ostali sme na rovnakom...
@inkognito123 Tak na Prednú horu na protialkoholické liečenie, ktoré trvá tri mesiace. Ale s tým by musel súhlasiť a tiež sa tam objednáva a možno je tam aj nejaká čakacia doba.
@adrianka2606 ja som potom pracovala aj ako opatrovateľka normálne, že som bola doma u nich. 24/7h takže viem
@zuzulkika napíš Ip
@kvetinka75am doma otca po mozgovej porážke, viem o Tom svoje
@evkakorcek lenže to si ty , nie každý môže zostať doma a nie každý to aj po psychickej stránke dá. Takže nesúdim tých, ktorí sa rozhodli dať rodičov do DSS.
@evkakorcek presne ja tiez tam pracujem a v zivote
@inkognito123 nuz, kazdy podla svojho svedomia a vedomia. Prave kolegyna
Dala mamu do dss do tyzdna dostala covid a zomrela. Ked bola doma covid nikdy od dcery (mojej kolegyne nedostala, zaujimave)
@evkakorcek Ked si robila opatrovatelku aj doma u klientov, tak urcite vies, aka je to narocna praca.
Dalsia vec je, ze v dnesnej dobe to bohuzial nie je otazka chcenia, ci umiestnia ludia rodinneho prislusnika do zariadenia.
Treba sa pozriet aj na to, akym stylom zijeme, zeny maju deti po 35tke, lebo musi mat vzdelanie, pracu, hypoteku na 30 rokov, potom maju male deti a rodicov vo veku, kedy potrebuju opateru. Co maju tito ludia robit, kto si moze dovolit ostat doma?
Uz nezijeme v zlatom komunizme, kedy zeny rodili a vydavali sa po strednej skole, do dochodku isli v 55 plus rok - dva a boli v dobrej kondicii, aby pomohli s vnucatami a doopatrovali rodicov.
A co sa tyka tej opatrovatelky z uradu na 8 hodin, ze to pomoze, tak neviem ako velmi, ked pracovna doba je 8,5 hodiny, clovek sa musi do tej prace a z prace dopravit, obcas ist na nakup, riesit ulohy, kruzky, uvarit. Toto nikto dlho nevydrzi, znici ho to psychicky.
@diaszoky istý čas som bola v jednej DSS. Nikto tam nikomu nič nebral a nikoho nebil. A ešte raz: nie každý si môže dovoliť starať sa o rodiča doma alebo platiť opatrovateľku.
TAkže nebudem tých ľudí súdiť. Nech sa každý zariadi tak, ako to jemu vyhovuje
@kvetinka75 ja. Nesudim ja oisem svoj nazor a skusenosti. A taka dss kde sa take veci nedeju je jedna zo sto
Však, keď odmieta jesť a piť,tak normálne za obvodným,on poradí, čo s ním.Ja si myslím, že by ho mohli aj hospitalizovať, keď je v takom stave,potom nejaký doliečovak a uvidíte, čo vám poradia, kde ho umiestniť.Veď,to musí zkonzultovat nejaký odborný lekár a podľa stavu v akom sa nachádza ho umiestniť