Dobrý deň, včera som stretla kamaráta pracuje v realitnej, prehodili sme pár slov o rodine, práci a tak.l. Povedal mi, že má strašne veľa práce, lebo ľudia na SK teraz predávajú hodne domy a odchádzajú žiť do zahraničia. Keď som tak nad tým uvažovala, mladí ľudia majú väčšinou byty, domy skôr ľudia starší, ktori dačo odpracovali, našetrili a šli z bytu.
Čo si o Tom myslíte, je Slovensko zlá krajina na život, kvôli chudobe alebo vojne na Ukrajine alebo kvôli vláde? Poznate take rodiny ktoré idú žiť mimo SK?
Ďakujem.
Nie
To su kraviny rovnako ako ked sa ludia rozkrikuju, ze nemaju co do huby.
Mimochodom, neviem prečo si niekto stále myslí, že mimo SR je tráva zelenšia. Nie je. Ani nehnuteľnosti nie sú lacnejšie. A ani nedostane lepšiu prácu ako doma ak na ňu proste nemá kvalifikáciu a neovláda excelentne jazyk.
No NATO ako sa zvyšujú ceny zarábame malo.ked to zvyšovanie cien pôjde hore takýmto tempom tak pôjdeme aj my-akurat včera sme sa o Tom bavili s manželom. Robíme obidvaja a predsa počítame každé jedno euro a keby mi napr teraz ochorejú deti alebo nejaký nečakaný výdavok by prišiel tak by sme mali vážny problém zaplatiť.
@dettilv preco si myslite, ze bude v zahranici lepsie? Tie ceny rastu globalne vsade. A to nehovorim o tom, ze v zahranici je aj drahsie byvanie, zdravotnictvo, ...
Poznam take rodiny. A v poslednom case sa stahuju znami, ktori su v inej situacii ako ludia, co odchadzali predtym. Predtym odchadzali ludia, ktori isli do zahranicia najma kvoli zarobku, teda bud isiel muz a za nim potom aj zena. Ale teraz v poslednom case odchadzaju znami, ktori nejdu kvoli tomu, ze by si na SR nevedeli zarobit. Su to ludia, ktori zarabaju 2, 3 tisicky, aj viac, ludia z it oblasti a podobne. A odchadzaju kvoli politickej situacii, kvoli tomu, akym smerom sa SR taha. A to je dovod, preco nad odchodom premyslame aj my, aj ked my dufame, ze to zle len vyzera a nebude. Uvidime po volbach.
V mojom okolí nič tomu nenasvedčuje. Mam kopec známych s malými deťmi a práve naopak, ti ktorí žili v zahraničí a narodili sa im tam deti, sa vracali nazad na SK. Samozrejme, že Slovensko nie je zlá krajina na život. To hovoria väčšinou tí notorickí pindači, ktorí nevedia prebrať zodpovednosť za svoj život. A ktorí, paradoxne, nikdy v zahraničí neboli.
1. Kamarát sa trošku pochvastal koľko má roboty, nech.
2. Poznám práveže veľa mladých, čo stavajú, kupujú domy.
3. Je zaujímavé ako si všetci myslia, že v zahraničí je úžasný život a všetko funguje. Lebo inde nie je kríza, zdravotníctvo je určite zadarmo, jednoduchý život všetko je v zahraničí viac super.
nie 🙂 ani jedna rodina z mojho okolia uzsieho/sirsieho sa neodstahovala do zahranicia
to je opat take slovenske, mysliet si, ze zbalim dva kufre a tri deti, odstahujem sa do zahranicia a bude mi tam paradne, lebo len na nas vsade cakaju 😵💫
@dettilv ak na Slovensku zarábaš tak, že ledva vyjdete s peniazmi a nemáte žiadnu rezervu, kam plánujete ísť, kde budete mať lepší plat a za neho si v tom zahraničí budete môcť dovoliť lacnejšie bývanie a všetky ostatné náklady? Ja mám čo to pochodené, robím pre klientov po celej Európe, takže o pracovnom trhu ale aj živote mám ako taký prehľad, tak ma to ozaj zaujíma, kde budete mať vyššie platy a nižšie náklady bez zníženia štandardu.
nie, nepoznám nikoho takého. zato mi ako prvý napadol príklad môjho bratranca, ktorý sa so snúbenicou vracia späť a hľadá tu byt lebo v zahraničí tie ceny nehnuteľností tak rapídne stúpli, že ak aj kedysi dúfali, že si budú vedieť ufinancovať bývanie, tak teraz už vedia, že nebudú 🙊 oni majú čas - majú tam dobrú robotu, dobrý prenájom, sú ešte mladí na dieťa ale už straší na "prvý byt" takže už len hľadajú vhodný 3-4i byt resp. dom. proste oni sa vrátia 1.domov a 2.do lepšieho (jazykovo super, finančne bez hypo, oni už len čakajú na nejaký podnet)
áno poznám, rovno 2 rodiny osobne. Deti im tam študujú alebo doštudovali a zostávajú tam, tak tam ide aj zvyšok rodiny. Pre lepšie podmienky.
Ano poznam. Zo 10 by som ich za tie 2-3 roky nasla. Zvacsa take, ze jeden partner je cudzinec a vracaju sa (odchadzaju) do jeho krajiny. Ale aj cisto slovensky par, ktory odchadza. Poznam aj rodinu ktora sa vratila naspat na slovensku a nedali to tu, odisli naspat do povodnej krajiny.
Osobne si myslim, ze SVK nie je uplne terno na zivot. Nie je to zimbabwe, ale ludia co maju moznost, a hlavne kvoli detom a ich buducnosti…no cudovala by som sa ak by nad tym neuvazovali.
Bývam na dedine, v RD, ako väčšina ľudí tu. V mojom okolí neviem o nikom, kto by predával dom a sťahoval sa do zahraničia. Tak neviem, o akom hromadnom odchode do zahraničia ten tvoj kamarát hovorí. Jedine, že by mu klienti rozprávali, že predávajú dom, lebo sa sťahujú do zahraničia. Lebo to znie lepšie, než že sa sťahujú do malého bytu, lebo nemajú na splátky hypotéky, alebo sa rozvádzajú a podobne.
Ja som zase počula iný názor od makléra, že naopak nemá do čoho pichnúť... a ja v mojom okolí mám skôr ľudí, ktorí sa práve zo zahraničia vracajú späť domov na Slovensko.
U nas v okoli sa praveze ludia hromadne vracaju domov (bud do Ciech, Polska, na Slovensku)
Skor ludia pustaju nehnutelnosti, co boli investicne. Cize tam napr bol iba podnajom a uz to nechcu alebo to mali iba tak nejak. Neviem, ze by vela ludi islo zit von, ono to nikde nie je taka ruzova zahrada ako sa mozno zda.
Áno poznám. Neodišli za zárobkom ale pre zhoršujúcu sa situáciu v spoločnosti.
Nejaki by sa nasli, ale skor, kde bol jeden partner cudzinec pripadne uz predtym zili dlhodobo mimo. Kazdopadne nic dramaticke, kupit nehnutelnost v zapadnej Europe nie je med lizat ani s kvalifikovanou pracou.
@jane89 toto je ironia, ano? 😀
@laurar1 presne toto. Aj my ked odideme, tak to nebude kvoli vyssiemu zarobku, ale kvoli smeru, kam mam pocit, ze sa to tu pomaly ubera. Potratove zakony, vystupenie z eu, nenavist voci inakosti. Ak by sme odisli, tak len preto, lebo nechcem, aby mije deti zili v takejto spolocnosti. Aj ked, zatial si zijeme v bratislavskej bubline, kde je spolocnost nastavena uplne inak. Uvidime co bude.🙂
V zahraničí si vlastnú nehnuteľnosť kúpite velmi ťažko ak vôbec ale záleží od to oblasti kde ste.Na slovensku vám daju skôr úver ktorý splatite po čase a máte niečo vlastne v ruke.To že veľa mladych sa praveze vracia stavať domy na svk má svoj dôvod.Ale samozrejme niekomu sa oplati viac tam pracovať ako tu to už závisí od konkretnej situacie.
Nikoho nepoznám čo by teraz odchádzal.
@ropucha6 Aj ja poznám skôr takých čo sa vrátili aj z Anglicka, aj Nemecka, vedľa nás stavajú také sídlisko 5 bytoviek a už sa vypredáva posledná. Aj tam býva veľa takých, ktorí predtým pracovali v zahraničí. To je zaujímavé, že v iných krajinách aj keď sa im nepáči smerovanie vlád. predstaviteľov napr. keď Merkelová púšťala cudzincov, aj teraz v ČR, keď sa im nepozdáva, že oboch kandidátov na prezidenta majú s komunistickou minulosťou, aj v Anglicku polovica chcela brexit, polovica nie a ľudia sa zato nesťahujú do neznáma, akoby tam bolo všetko v poriadku.
Nie, nepoznám také rodiny, ani v ozaj širokom okruhu známych. My síce sme aktuálne v zahraničí, ale len dočasne kvôli mužovej práci, potom sa vrátime, nevidím dôvod žiť mimo SR. Toto som nepočula a mám niekoľko známych, ktorí majú realitky. Dotyčný dosť preháňa s "múdrymi" rečami.