Neznesiteľná sestra - zbavenie svojprávnosti

jairak
1. sep 2016

Ahojte. Neviem ani kde zacat ale hlavne je ze potrebujem nazor nezainteresovanych osob. Jedna sa o moju mladsiu sestru ktora ma 21 rokov, diagnoza? schizoafektivna bipolarna porucha, uz he aj na invalidnom dochodku (75%). Zije so mnou, mojim polrocnym synom a s mojou mamou v jednej domacnosti. Uz niekolko krat sme sa stretli s tym ze nam odporucili pozbavit ju svojpravnosti ale stale sa nevieme rozhodnut, bojime sa ze jej tymto nezvratnym krokom skazime zivot, ak sa to teda da este viac. Skusim nejak popisat situaciu v ktorej sa nachadzam a ako to vsetko zacalo. Od mala bola divna, vymyslala si cudne historky aby zaujala spoluziakov ale namiesto toho aby sa s nou niekto zblizil tak sa skor od nej distancovali. V puberte zacala byt neznesitelna a agresivna, vychova na nu nikdy nemala vplyv, cize nema vytvoreny rebricek hodnot ako bezny clovek. Od mala sa skupinkuje s asocialmi, s romskymi spoluobcanmi a so spodinou, isty cas aj s fetakmi a narkomanmi. Vela krat bola na lieceniach na psychiatrii (Hran, Kremnica, Martin...). Tyzden ked u nas nebola rzp alebo policajti bol vynimocny. Moja mama je z nej znicena, strasne schudla, ma psychicke problemi, je uplne zlomena. Od isteho zacala aj s fyzickymi atakmi, vacinou to riesi len okresny urad a skoro vzdy to ukoncia s tym ze ma "papier na hlavu", jedno sa dostalo na kriminalku, robili jej psychiatricke posudky a mala sudom nariadenu liecbu na polroka- viem ze je to hnusne ale to bolo uzasne obdobie, doma bol klud a poriadok. Bola promiskuitna takze sme sa bali ze nieco chyti a donesie domov, ked mala frajera tak to bol bud gambler, fetak, narkoman, kriminalnik, cigan atd... ani jeden normalny. Dnes napr. ju jej frajer zbil a boli u nas zasa policajti a rzp. Neexistuje kuchynske nacinie s ktorym ma neohrozovala, kvoli nej som sa naucila sebaobranu lebo ajked je gramblava a ja som silnejsia tak bolo dost tazke ju spacifikovat. Pokradla nam z domu vsetko mozne cez oblecenie, drobnu elektroniku, sperky a podobne a vymenila za peniaze na stroje, alkohol, fet a cigarety. Peniaze co jej chodia jej berieme lebo by ich minula za pol dna na vyssie spominane "dobroty" a stale nam to vykrikuje lebo nechape ze na domacnost treba aj prispievat kedze tu byva s nami. Pobrala samozrejme aj pozicky v providente a pausaly atd a to treba platit. Doma neurobi nic... absolutne nic, neupratuje, nevari ani nic, skusali sme ju nechat si navarit a oprat a podobne ale dopadlo to len tak ze pri tom narobila tolko bordelu ze sme mali este viac roboty ako ked ju "obsluzime". Ma priserny slovnik, pouziva vulgarizmy najhorsieho kalibru spolu s ciganskymi vyrazmi. Rozprava sa s nami ako s handrami, vulgarne nam nadava, stale krici. To ze je v dome male dieta je jej uplne jedno, ajked maly spi tak krici a so vsetkym trieska, po upozorneni samozrejme nasleduje odozva od "nebuzeruj" po "chod do p..." atd. Nema zakladne socialne navyky...to ze na ulici krici, fajci na zastavke plnej ludi, nadava pri detoch, prdi, grga a podobne je len mala zbierka toho co robi, samozrejme na upozornenie na svoje spravanie reaguje jej primeranym sposobom. Na uplne prvy pohlad nevyzera nejak divno ale staci par viet a kazdemu normalnemu cloveku dojde ze nie je ok. Skolu dokoncenu nema, pretoze tam nechodila a nevedeli sme ju nijak prinutit ani motivovat (my s mamou mame obe VS). Je toho ovela viac...urobila nam uz toho tolko ze by som to pisala hodiny a stale by som mala co, kazdopadne sme uz vycerpane a zufale a hlavne maly uz ma polroka a o chvilu zacne rozpravat a nechcem aby boli prve slova vulgarizmi, aby odpozeral jej (ne)spravanie. Uz mam dost vyhrazok, hrozenim fyzickou likvidaciou, neustaleho deptania psychickeho teroru. Viem ze vela z vas bude odporucat aby sme ju vystahavali ale skuste sa na to prosim pozriet ocami matky, chceme aby bola v bezpeci co jej zaruci asi len nejaky ustav. Mama sa boji ze by ju videla asi len v policajnom vreci ak by sme ju vyhodili z domu. Stahovanie tiez nepomohlo, skusili sme a nasla si novu siet asocialov. Pristupili by sme samozrejme aj na menej definitivne kroky ako zbavenia svojpravnosti, chceme len aby prestala s drogami, stretavat sa s asocialmi a aby sa doma slusne spravala... Nenapisala som samozrejme vsetko pretoze je toho vela ale ak budete mat nejake otazky tak ich kludne zodpoviem. Za kazdy nazor dakujem.

petulda333
1. sep 2016

Fuuu nezavidim,nepoznam nieco take ale radila by som dat ju do ustavu kde by bola pod dozorom dr a mala nasadenu liecbu...ved moze ublizit tvojmu syncekovi..a to by som neriskovala...drzim palce aby ste to cim skor poriesili a mali klud

tanja111
1. sep 2016

Ako smutne to je....ale asi zbavit svojpravnosti a popripade dat do ustavu..kedze ona ohrozuje aj teba co ked raz dostane skrat a ublizi malemu...nieje to urcite jednoduche pre tvoju maminu ale....

mimla
1. sep 2016

Žiadosť o zbavenie svojprávnosti na súd môže poslať hocikto. Aj ty, aj mama, aj suseda. Ide o pomerne zdĺhavý proces a je to na dlhé lakte. Čím skôr sa celý proces spustí, tým skôr sa ukončí. Už ste mali spisovať návrh. Nevyplatené pôžičky sa totiž dedia. Aj exekúcie. Ak ju zbavíte svojprávnosti, zákonný zástupca ju môže prinútiť absolvovať ústavnú liečbu. A presne to sestra potrebuje. Vy ju už nezvládate.

jairak
autor
1. sep 2016

@petulda333 do ustavu by bud musela ist sama (co samozrejme nepojde) alebo ju tam musime umiestnit my (a prave na to ju musime zbavit svojpravnosti). Myslim ze malemu by vedome neublizila, ajked opatrna som vzdy. dakujem ti

dominikav123
1. sep 2016

@jairak strašne. Fakt si neviem predstavit takto žiť. Otázka je co chcete zbavenim svojprávnosti dosiahnuť.

svetluska82
1. sep 2016

@jairak mna napada len domov soc.sluzieb. Niektore fugnuju na dennej baze, ine zas na pobytovej. Je to tazka situacia, kvoli tym pozickam a dlhom by ste ju mohli aj zbavit svojpravnosti, brali by ste nejake prispevky a jeden clen rodiny by ju mal na starosti, Ak neratam nemocnice a zdravot. zariadenia tak domov soc. sluzieb je zrejme jedina institucia, ine pre dospelych nie su. este mozno resocializacne, ked ma sklony k drogam.drzim palce

cannella
1. sep 2016

Tazko sudit cudzieho a na dialku, ale uprimne, ak to takto bude pokracivat dalej, tak myslis, ze za rok, dva, tri nedojdete k tomu, ze ju tej svojpravnosti nezbavite?? Ak vam lekar povedal, ze to mozne je, tak, podla mojho naziru, sa tomuto kroku casom nevyhnete. Naco oddalovat to, comu sa nebude dat vyhnut? Medzi tym budete mat len kou problemov. Co sa tyka umuestnenua v ustave, tam je to zrejme tazsie, ale sama vies, aky bol polrok pocas jej liecby a ci to mame prospelo fyzicky a psychicky.

jairak
autor
1. sep 2016

@mimla pozicky a podobne splacame pomaly z jej dochodku ale bojime sa co pred nami zatajila. mas uplnu pravdu, nezvladame ju uz par rokov len stale sme dufali ze sa to zlepsi lebo lekari mali aj dobre prognozy ale to uz mi pride ako totalne sci-fi a aj vdake trave a drogam to s nou ide dolu vodou. Podla tvojho vyjadrenia vidim ze o tom nieco nieco vies, mas uz nejake skusenosti s tymto procesom? vies pripadne poradit ako to nejak urychlit? lebo vies si predstavit aky cirkus nastane ked zisti co planujeme

pribinak
1. sep 2016

Ehm, mam dojem ze uz nie je možné pozbaviť cloveka svojprávnosti, len obmedziť spôsobilosť na právne úkony, ale nie som si ista !!

janinah
1. sep 2016

Už dávno ste mali spolupracovať s jej psychiatrom a niečo podniknúť,či riešiť svojprávnosť alebo umiestnenie do liečebne....je chorá a tak s ňou treba aj jednať.

lujziana
1. sep 2016

Chapem tvoju matku, ale uz si matka ty, a musis brat vacsi ohlad na svoje dieta. Ked ma tvoja sestra potvrdene psychiatricke diagnozy, nic ine ako ustav, resp.nasadena kontrolovana liecba jej nepomoze. Sama pises kolko ste toho skusali a bezuspesne, ziadne vysledky. Je proste chora. Zrejme musite pristupit k radikalnemu rieseniu, hoci je to pre vas tazke- ale ona uz ina urcite nebude. Ty mas svoje dieta, a take prostredie je pre neho mozno az nebezpecne. Chces dalej pokracovat v neustalom rieseni sestry? A tvoj zivot ti uteka.Mozno je to krute, ale nebude zariadenie to, co bude pre vas vsetkych to najlepsie? A zbavenie svojpravnosti, ked na to je dovod, taktiez. Drzim prsty, verim ze je to tazke, ale po tolkych rokoch ked ste urobili vsetko co bolo vo vasich silach, si nemusite nic vycitat.

svetkaadamko
1. sep 2016

Prave, ked sa na to pozriem ocami matky, som jednoznacne za ustav, pripadne aj pozbavenie svojpravnosti. Je to smutne, hrozne, my, ktori sme to nezazili, to nevieme uplne pochopit, ale keby moje dieta/sestra, takto nicila nielen okolie, ale hlavne samu seba, tak by som necakala. Ci cakate, kym ublizi tvojmu syncekovi? Alebo bude mat on z toho traumu? Ma pol roka, dost uz toho vnima a toto je prenho fakt hrozny zivot. Takze aj ty sa na to pozri ocami matky a v prvom rade sa postav za svoje dieta.

jairak
autor
1. sep 2016

@dominikav123 chceme tym dosiahnut to aby uz neskodila sebe a nam. nechcem sa jej zbavit ale nejak nevidim ine vychodisko ako ju napravit lebo dobrovolne s drogami a asocialmi neprestane

@svetluska82 ona uz ma invalidny dochodok, myslis ze by jej ho ponechali tak ako ho dostava teraz?

@cannella o zbaveni svojpravnosti nam uz hovorili ajked este nebola dospela ale stale sme dufali ze sa zmeni k lepsiemu. na psychiatrii bola vela krat ale uz tam nechodi lebo bud by musela dobrovolne co nechce alebo sudom nariadit co je tazsie

svetluska82
1. sep 2016

@jairak myslim, ze ano...ale vsak pobehaj urady a popytaj sa...Dodochodk by jej mal ostat, len by ho bral niekto koho urci sud

mimla
1. sep 2016

@jairak My sme riešili babku, hrozilo že podpáli byt. Bolo to na dlho, išli sme cez právničku. Bolo treba posudky od lekárov, len tie už mala čiastočne absolvované. Nejaké ďalšie posudky ukázali mieru demencie a následne prebehol súd, kde ju zbavili svojprávnosti na základe tých posudkov a určili zákonného zástupcu.

jairak
autor
1. sep 2016

@pribinak ano mas pravdu, ale myslim ze zmysel toho ukonu je asi rovnaky ci?

@janinah od jej 10 rokov chodime k psychologom, psychiatrom a podobne, precitali sme kopu odbornej literatury, chodili na sedenia, ucili sa ako s nou komunikovat ale nic nepomohlo

@lujziana a @svetkaadamko dakujem baby, chcela som len nazory niekoho nazainteresovaneho lebo som sa nechcela zachovat sebecky...ked som si po sebe precitala ten uvodny prispevok tak som si len uvedomila aka je zla nasa situacia a to som napisala len zlomok

jairak
autor
1. sep 2016

@mimla aha, dakujem za uprimnost... no pravnika najdeme to je najmenej, vysetreni absolvovala uz nespocetne vela, posudkov ma po aleluja a kazdopadne nam pracovnicka okresneho uradu povedala ze pomoze aj to ze uz je invalid a ma rozsiahle zaznami na policii, kolko vam to asi tak trvalo? od podania po pravoplatnost?

pribinak
1. sep 2016

@jairak asi by som sa poradila s osetrujucim lekárom, alebo liga za dusevne zdravie, oni budu mat info, nakoľko zmena zákona je cca od 1.7.

dasenka26
1. sep 2016

@jairak určite zbaviť svojprávnosti a umiestniť niekam..nieco podobné som zažila doma aj ja, musíte myslieť aj na seba, uz ste sa natrápili dost, pocity viny a ľútosti nie su namieste. Zasluzite si novy život, a to pôjde len ak budete bez nej, drzim palce.

cannella
1. sep 2016

@jairak tak na co cakate? Oddalujete neoddialitelne. Nikam ste sa doteraz nepohli. Urci si priority, ktory clovek je pre teba v zivote najdolezitejsi. Nic a nikto na svete nie je prednejsi. Podla toho sa zariad a necakaj na zazraky. Tie sa nedeju! Nikto tvoju mamu a hlavne tvojho syna neochrani. Len ty. On nema na svete nikoho, kto by mohol zmenit kvalitu jeho buduceho zivota.

charity
1. sep 2016

@jairak
@lujziana má pravdu. Či ju budeš dostávať z domu až Ti prizabije dieťa?

Pri drogovo zavislych plati: vyhodit z domu a vratit sa smie len az sa zacne liecit.

pslahorova
1. sep 2016

Ahoj, tak v skratke, viem o com pises , mame to v rodine, vo vzdialenej ale, robil chalan co Tvoja sestra pomohol nakoniec az jeden ustav kam ho dali a samozrejme zbavili ho svojpravnosti a ostal vymeneny, ( samozrejme trvalo to) ale tam kde je je mu dobre a uz sa s nim da aj porozpravat, nieje uplne normalny, ale uz je normalny ak sa chapeme, chodi aj na navstevy aj na vychadzky. Rodina je v klude a aj on je v bezpeci. Dokonca ma aj kamarata....Mozem sa skusit spytat kde je ak to pomoze....kazdopadne ste v situacii ktoru treba razantne riesit. Sestra nesestra nieje v poriadku. Zivot Vam nici.

jairak
autor
1. sep 2016

@pribinak dakujem, uz som si nasla na ligu za dusevne zdravie a vyuzila ich poradnu, uvidim co odpisu

@dasenka26 ja sa jej nechcem uplne zbavit, napriek tomu ake hrozne veci mi urobila ju mam stale rada ale nevladzem

@cannella a @charity mate pravdu baby, potrebovala som asi otvorit oci

@pslahorova dakujem za odpoved, budem rada ak mi napises kde mu pomohli

marietuska
1. sep 2016

a to sa pýtaš na radu? však zavrieť ju do ústavu a zbaviť svojprávnosti. sa pýtaš, že jej tým nechceš zničiť život,a ved ona ho už aj tak má zničený, kristepane. ved nevidíš,čo robí ? treba ju dať doživotne do ústavu...to je celá veda..

silaviat
1. sep 2016

cakat ze sa z toho dostane je ako cakat na zarak.. uz len kvoli dietatu v tak malom byte a aj koli matke by som konala.. zbavit svojpravnosti a do ustavu sa liecit.... bez liekov ok nebude nikdy .. je chora .. to ze na maleho nezautoci je sice pekne,ale... ista si nemozes byt nikdy..schadza sa s asocialmi moze domov dostat chorobu zltacku aids a mnoho ineho.. ak ju nechate tak moze ublizit aj sama sebe tvojej mame alebo jej neaky fetak len tak ubliziako sa to medzi nimi stava... nevaggala by sm ani sekundu a "zbavila"sa jej pre jej dobro ...

jairak
autor
1. sep 2016

@marietuska ano pytam lebo to je velmi velky zasah do prav a slobod fyzickej osoby a aj napriek tomu ze mi velmi ublizuje tak je to clovek, ma tuzby a sny a ja ju nechcem pripravit o vsetko

@silaviat nebyvame v malom byte ale to je len detail, nechcem sa jej uplne zbavit a pokial by sa napravila tak u nas by mala vzdy svoje miesto

marietuska
1. sep 2016

@jairak a myslíš, že ona už nemá zničený život ?ved je to troska...ked som čítala, čo si o nej popísala...viem si to dokonale predstaviť...a je mi už len z toho zle.ona už spackaný život dááávno má..a pochybujem, že má nejaké sny a túžby..rpváeže pre nu spravíš službu !!a aj pre vás ostatnýchčo s nou žijete, že ju dáte do ústavu a zbavíte svojprávnosti. je síce tvoja krv a sestra,ale nezmeníš,aká je, žiaľ je ťažko psychicky chorá a narušená. ešte môže ublížiť tvojmu dieťaťu, tu neni na čo čakať. jednoznačne ústav.

cervenaruza123
1. sep 2016

@jairak Pises, ze ma diagnostikovnu psychicku chorobu. To znamena, ze nie je leniva alebo sa jej nechce spravat sa dobre, ona jednoducho to nedokaze, preto je to choroba. Ak niekomu amputuju nohy, tak mozes mu vraviet, ake je to super chodit a vysvetlovat mu, ake to ma vyhody, on chodit nebude, lebo to nedokaze, iba ak mu das nejake pomocky na chodenie. Ale ked niekto nemoze chodit, to vidime na lrvy pohlad. Na tvojej sestre to nevidno, ale tiez je chora a pokial nebude mat spravnu liecbu, vy sa mozte aj rozkrajat, ona vas nepochopi a ak by aj pochopila, nedokaze zmenit svoje spravanie. Ustavy su aj o tom, ze tam vedia, co s takymi ludmi, ako na nich reagovat, vedia odhadnut, co si uvedomuju a co nie, co od nich vyzadovat, co dokazu pochopit a co nie. Vedia im urobit dennu rutinu, ktora casto vie pomoct psychicky. My, obycajni ludia, taketo veci nevieme odhadnut, castokrat proste nedokazeme pochopit, ze ten chory clovek jednoduhco naozaj moze spravit nejaku blbost a si to ani neuvedomujeme. Nakricime nanho, zlostime sa a pritom on za to vlastne nemoze, len je z toho dalej nestastny. Pre sestru moze byt ustav praveze ako spasenie, kde sa bude citit dobre, kde bude mat svoje miesto, svoju ulohu. Aj ked vam sa to ludsky nezda, ale bezny zivot naozaj nedokaze nikdy zit, ak je psychicky chora, snaha o bezny zivot ju bude robit len nestastnou. Potrebuje v prvom rade odbornu liecbu a starostlivost. Kludne sa moze stat, ze ju daju dokopy natolko, ze bude schopna pomerne normalne fungovat. Tu myslim ani zbavenie svojpravnosti vela nespravi. Nadalej bude chora a nestastna, vy tiez, nadalej nebudete vediet co od nej cakat, jej stav sa mozno bude zhorsovat, co tiez nikomu neprospeje, akurat vy pravnu stranku poriesenu mat budete. Najdite dobreho psychologa, psychiatra a poradte sa s nim, co by bolo pre sestru najlepsie. Aj pre vas samozrejme.

cervenaruza123
1. sep 2016

@jairak A dobre si to napisala, ze malemu by vedome neublizila. Ale psychicky chory clovek vela veci nerobi vedome. Ani si to nemusi pamatat. Prave to je na tom nebezpecne, ze to urobi nevedome, ze taki kudia robia taketo veci nevedome. Vedome take nieco spravi malokto a vacsinou k tomu vedie mnozstvo naznakov a da sa tomu zabranit. Ale psychicky chory clovek sa moze v jednej chvili s niekym objimat a v druhej nanho zautocit, bez dovodu a bez naznakov.

snapi
1. sep 2016

@jairak veru, uz je mozne len obmedzit sposobilost na pravne ukony, pozbavit uz nie. Je to na dlhe lakte, ako sa teraz zmenil zakon, tak to bude podla mna na este dlhsie..
Skuste to riesit cez Nedobrovolnu hospitalizaciu podľa § 191a Občianskeho súdneho poriadku - ak je to akutne, sudy by mali rozhodnut do 5 dni. Takto by sa to mali riesit ci je, alebo nie je clovek zbaveny sposobilost, resp. obmedzeny....Treba ju takto hospitalizovat v nemocnici na psychiatrii, nech ju tam nastavia na lieky a medzitym riesit zariadenie socialnych sluzieb. V takomto stave by vam ju tam aj tak podla mna nevzali a co by tam aj s nou robili? co ju tam priviazu alebo zamknu v izbe? Vsak sa schyti a odide..A ak dufate, ze sa jej stav polepsi, je lepsie aby nebola obmedzena, lebo ked sa vrati do reality, bude to mat ovela tazsie.. Super si spravila, ze si nakontaktovala na ligu, skus este DSS Most. Obratit sa aj na pravnika, ale skusit najst takeho, co naozaj vie, ako taketo prirpady riesit..