Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?
Predstav si, že by to bol Tvoj rodič. Po úraze, dosratý, doštatý a nerozumel by Ti. Úplne bežné napr. po porážke. A Tvoj muž by ho chcel vyhodiť. Páčilo by sa Ti to? Tolerancia, tolerancia a uvedomenie si vlastnej márnosti. Chápem ja neznášam bordel, smrad, polointelingtnú mluvu, ale zajtra mi padne na hlavu sneh zo strechy a budem dosratá a došťatá čakať kým ma niekto obriadi.😉
@sarstan na jednej strane - áno, si "normálna", každému jednému by vadil takýto zásah do jeho dokonalého životného štýlu. Na druhej strane - nulová empatia. Hlavne, že si nezabudla spomenúť svoje slušné vychovanie 🙄 Svokor má asi svoj vek a zdravotné problémy. Pravdepodobne aj také, o ktorých ty nič netušíš. Prečo k nemu pravidelne počas roka nezájdu jeho inteligentní vš vzdelaní synovia a neupracú, neopravia čo treba, neokúpu otca, nevezmú ho k lekárovi, proste neriešia tento stav? Keď nie oni dvaja osobne, tak by mohli zaplatiť opatrovateľku, ktorá to spraví za nich. A mohli ho priviezť na vianoce čistého a upraveného.
My sme si toto tiež zažili, postupne s viacerými členmi rodiny, nie je to ľahké. Ale nikdy nevieš, čo ťa v živote stretne a ako dopadneš, možno aj presne takto.
Chudak pan.😔
Po uraze hlavy,hluchy.....Nepises,ze by bol alkoholik,alebo nieco....Jeho stav,je forma nejakej nevedomej choroby.Tvoj stav je ale ovela zavaznejsia choroba.
Ja byt tvoj muz ,tak v zivote nevyhodim otca,ale teba.Sviatky nesviatky.☹
Nerozmýšľali ste o tom, že by ste mu vybavili opatrovateľku aspoň na pol dňa? Treba sa informovať, možno by vzhľadom na zdravotný stav mal na ňu nárok.
@sarstan ....možno si mala možnost prezit sutocny vianocny zazrak....
Ako nas len vedia dojat videa z facebooku..kde americka rodina pozve do svojho domu bezdomovca. Je skutocny pokoj to..ked sa zbavime vsetkeho otravneho a mozme si vo vyluxovanom byte vylozit nohy?..My sme tych bezdomovcov 24. boli hladat. Hladali sme a nasli a dali sme im vsetko ..co si priali.
Toto nie je napomenutie. Je to moj iny pohlad..aky mas ty. Moja 17 rocna dcera bola taka stastna a stale hovorila..maminka..som taka stastna..ze zijem v takejto rodine. Ta mala obeta vyliecila vsetku nervozitu..netrpezlivost..a my sme citili zmysel tych sviatkov. Tvoj svokor by bol moj vianocný ciel. Sla by som po jeho usmeve ..radosti a aj Tvoje deti ..alebo dieta by si navzdy pamatalo...co je jedine podstatne -Clovek a nás podiel na jeho radosti a pokoji. Aspon na Vianoce. Skoda. Prajem Ti pokoj a premenu ...zeby si necitila neznasanlivost..ale radost zo seba samej. ☺
@sissy27 Veľmi dobrý príspevok. Áno prečo tie inteligentné VŚ vzdelané decká neobriadia otca.
Mna by zaujimalo, ako konkretne prebiehalo teraz tych par dni, co bol u vas? Co robil, ako sa spraval? Lebo v prispevku spominas iba udalosti, co sa diali predtym, ale nespominas, co konkretne sa dialo, kym bol teraz u vas..
No...chýb si na ňom našla už požehnane. Čo tak teraz začať hľadať ich na sebe? Trochu ti pomôžem, si arogantna, necitliva, povrchna žena....divim sa tvojmu manželovi, ze si ta dokáže vážiť.
Je mi z Teba do plaču ... ten "sedliak" sa staral o Tvojho muža, ten "sedliak" mu prebaľoval pošťatú, posratú riť, keď bol dieťa, ten "sedliak" ho učil hovoriť, ten "sedliak" mu financoval vzdelanie ... Tvoj muž by si mal s Tebou urobiť poriadok ... nevieš, ako skončíš Ty ... ak máte deti, a toto Tvoje správanie voči svokrovi vidia, aby sa raz aj oni voči Tebe tak nezachovali ...
Asi prv nez si dovolim lutovat stareho pana by bolo fajn vediet, ci ste sa predtym uz snazili pomoct mu, preco jeho deti dopustili, aby zil takym zivotom..spinavy a pod. Jedna vec je byt empaticky a pomoct, druha ak ten druhy nechce si dat pomoct. Alebo je to clovek, ktory by potreboval trvalu opateru a pod.
Smutné . Táto doba je neskutočne chorá . Človek si dnes vidí iba na koniec svojho nosa, iba tu a teraz , čo bolo a čo bude ho vôbec nezaujíma. Tvoj muž aj tvoj švagor v starostlivosti o otca pokrivkávajú jednak tým že mu viac nepomôžu ale aj tvoj muž , ktorý by si mal s tebou urobiť poriadok . áno tvoja empatia je nulová tak ako napísala
@sissy27 , doslovne vyduriť otca svojho manžela ktorý tam chcel ešte ostať jeden dva dni z domu .
Tak vyhodiť stareho človeka na Vianoce z bytu, to je iný level. Taka ubohost sa len tak nečíta.....
Mam podobnu skusenost. Pride mi, mozno sa mylim, ze takyto ludia o pomoc typu udrzba domu, poprat, pomoct s hygienou ani nestoja. Akurat obskakat, navarit upratat po nom a nech ma svaty pokoj. Hlavne nezasahovat do ich strereotypu. Nepomozes niekomu kto o to nestoji. Toto hovorim o cloveku kt. nie je vyslovene odkazany na pomoc inych, co autorkin svokor podla mna nie je, ale ktovie, mozno sa mylim.
Na druhej strane, ide len o 2-3 dni, on bol asi rad ze je o necho chvilu postarane a ty to predychas, nie? Ako pisu baby, nevies kedy tebe dobre padne ak sa o teba niekto postara.
@blanblan máš pravdu v tom, že takíto ľudia o pravidelnú pomoc nestoja, pretože si svoj problém neuvedomujú, resp. to nepokladajú za dôležité. Ale je na príbuzných, aby mu zachovali akú-takú dôstojnosť a riešili to. O to viac, ak sa jedná o vlastného otca, ktorý býva 5min od nich.
Fajn, postazovala si sa, ukazala si sa, aka si vzdelaná, vychovana a podobne. A teraz napis, ci sa synovia snazia otcovi podať pomocnú ruku, ci s domom, lekarmi, alebo sa hraju len na dokonalych synacikov na Vianoce a stareho pana si nevsimaju
No pises ze vychoval deti ktore maju vysoke skoly a zastavaju zodpovedne funkcie.takze asi nebol zly otec. Skoda ze tie deti sa okrem tych zodpovednych funkcii nevedia zodpovedne postarat aj o svojho otca... Nepises aky ma vek ake ma diagnozy ale prepokladam ze uz sa asi o seba nevie plnohodnotne postarat. Tak je na vas aby ste mu pomohli a nie ho na vianoce vyhadzovat z domu. Ak je uz stary a nevladze tak to ako vyzera jeho dom nieje jeho vizitka ale VASA. A este si chudak dovolil prost k vam na vianoce. Aka opovazlivost..... Bacha nato, karma je zdarma a v zivote sa vsetko vrati
A este jedna vec. Moj otec sa k mojej mame a k nam tiez nesprava vzdy dobre. Je aky je. Ale pri predstave ze sedi sam na vianoce v starom spinavom dome by mi puklo srdce.ano je pravda ze nie vzdy nam kazdy "vyhovuje" ale treba v sebe najst troska pokory, lasky a odpustenia a svet bude hned krajsi 🙂 a to nielen na vianoce...
ku mne keď príde svokor ( 65 rokov ) prvé čo urobí stiahne nohavice a ostane mi v trenkách a tak sa mi pohybuje po dome.🙏. Za tie roky som si už zvykla že na guači mi leží muž v teplákoch a a svokor v trenkách . Nie je mi to príjemné, už som to hovorila aj manželovi a jeho odpoveď bola že môžem byť rada , dobre sa tu cíti , tak ako doma.
precitala som...do konca a napadlo ma len jedno...
Nesúďte, aby ste neboli súdení.
Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.
Mudry to bol apostol Matus 🙂
a to vobec nenisom veriaca.... 🙂 : Smutne...velmi smutne...podla mna ta dokonala domacnost ako sa snazi tu prezentovat az taka dokonala nebude. Ved aj uvodne vety vravia, ze je furt z dacoho nervozna...
@sarstan ci si normalna neviem.....moj svokor u nas travil 6zo 7spolocnych Vianoc,bolo to veeeelmi tazke,vlastne ja som varila,piekla,uprarovala pred,pocas,aj po....manzel pomahal pocas,nemozem tvrdit,ze nie....ale pre mna to neboli tie prave Vianoce,no povedala som si,ze je to otec,dedko....a snazila som sa byt mila. Tieto sviatky uz s nami nebol,je na tom zdravotne dost zle....a poviem,ze mi chybal...divne,ale chybal,napriek vsetkemu.
Nikto ti tu nic nepovie,neporadi....max,potlapkaju pomyselne po pleci,polutuju...ale,toto potrebujes?pomoze ti to?
Ved toto je otazka tvojho srdca....nie MK,je to.otazka vas dvoch s manzelom.
A pokial tvoj manzel chce mat otca pri sebe,aj v takom stave....asi.ho ma rad,ci?
Aj my raz budeme stari....aj cez nas nase deti.vidia priklad ako.sa k starym ludom chovat.
Baby ale asi takuto reakciu necakala 🤣 ste jej inak nalozili 😅 ale ruku na srdce tiez by som to nezniesla v byte ale tak vazne by sa mali onho postarat vzdelani synovia.... a nie ho tak nechat asi vazne ked stratil zenu stratil zmysel zivota... nema pre koho sa o seba starat....😏
Tvoj príspevok ma zarmútil. Ja viem, že si nečakala takéto reakcie a čakala si podporu, no nemôžem ako súhlasiť s týmito komentármi. Je smutné, že sa na otca tvojho manžela pozeráš ako na smradľavého, neinteligentného sedliaka. Ako píšeš je po úraze a strate manželky. Nikdy nevieš, ako dopadneme my. Ako dopadnú naši rodičia. Či nás nezničí choroba, demencia a pod. Vieš, nad toto sa musíš povzniesť. Isteže, smrad v byte nik nechce, ani vykrikovanie čooooooo a pod. No to, akým spôsobom si nám to tu podala, je nesmierne smutné. Čo keby to bol tvoj otec? Alebo tvoja mama? Tiež by si to vnímala takto? A nemyslíš si, že si svojím správaním zranila aj svojho manžela? Tebe by sa páčilo, keby sa on k tvojej rodine správal rovnako? Určite nie. Prosím, sadnite si celá rodina a porozprávajte sa o otcovi tvojho manžela. Pokúste sa nájsť riešenie, ako mu pomôcť. Keď jeho dom padá na hlavu a má synov, ktorí sú vzdelaní a zastávajú dobré pracovné pozície, asi nebudú mať hlboko do vrecka. Spoločnými silami ten dom treba dať do akého-takého poriadku. Alebo dom predať a kúpiť starému pánovi 1izb. byt, kde mu nevesty prídu každý týždeň upratať. Tak by sa mala správať rodina, alebo sa mýlim? Nerobme druhým to, čo nechceme, aby oni raz urobili nám ....
Jediná vec ktorá by mu vadila že muž mi nepovie že otca chce nechať u nás na pár dní a aj to len preto že sú s tým spojené nejaké úkony, ale určite nie preto že ho tam nechcem. Tak ako tu písali viaceré, on sa o svojich synov staral a teraz keď mu treba pomôcť tak je nepotrebný. Môj svokor sedí v montérkach všade, keď sa mi narodil prvý syn, prišiel z garáže celý špinavý, ruky od oleja a isiel chytať malého. Moja mama skoro dostala infarkt. Uvedom si,že ak je tvoj svokor akože sedlák, tak tvoj muž v rovnakom veku môže byť rovnaký. Ak sa ti správanie nepáčilo už predtým načo si sa vydávala do takej rodiny, mohla si si nájsť nejakého zazobaneho doktora čo cez sviatky chodí na Floridu a mala by si pokoj.
No ja neviem co ti na to povedat!Ak si chcela zachovat svoju Vianocnu idilu tak si sa mala z muzrm dohodnut ze nech odide otcovi on a hotovo.Lenze potom tvoj muz bi nebol s tebou na Vianoce a zas bi bolo zle.Objektivne pozerajuc na to co si napisala ja bi som ta nechcela ani spoznat lebo s teba ide strasna zla energija.Prepac ale mam dojem ze si strasne sebecka a egoisticka osoba ale ja s tebou nezijem tak ok,nic ma neboli.Nikdy v zivote nevieme ako dopadneme,mozno vi visoko vzdelany,inteligentny (ne)sedliaci nakoniec zostanete bez prace,domu a budete otkazany na pomoc inym.Neviem ci tvoj svokor odjakziva bol taky ale viem na isto ze vela ludi ked ostanu bez manzela-ky stratia zmysel zivota zivoria a ne zelaju si nic ine len zomriet.Moja babka z otcovej strane si nezasluzila pekneho slova za vsetko co urobila mojej mame ale moja mama ju kupala pred par rokmi ked bola velmi chora a tieto Vianoce babicka je u nasich a povedala mame ze keby neni tak ona uz davno nezije.Kazdy bi si mal trocha upratat v hlave a nejako prezit nastalu situaciju,na niektore veci ist diplomaticky.Aj mne bi vadile te veci ktore si popisala ale nejako bi som to zvladla a prekusla to za pokoj v rodine,ved neni s vami 365 dni v roku.Napriklad aj ja mam svokra ktori mi niekedy strasne lezie na nervy a pritom je velmi dobry clovek.Doma mame styroch psov,Kazdy den im vari jest,cele dni su spolu v letnej kuhyne kde vsetci rada travime cas
Nehovoriac ako ti psi smrdia a plny su blch.Mam rada zvierata ale co je vela je vela
Len jemu nevadia ti psi
Buduci ze ja mam svoje poschodie nemam co dole v letnej robit tak som prestala tam ist.Raz prisiel k nam pozriet ako sme prerobili a jeden zo psov prisiel s nim.Povedal ze prepac aj Gia prisla na navstevu
Tak som povedala no nevadi prisla za vami.Ked odisiel zobrala som vodu domestos a drhla.Co som chcela povedat?!Za pokoj v rodine daco musime aj prekusnut
@pininka lenze jej nestacilo, ze jej manzel oznamil, ze tam bude svokor, on sa jej mal na to opytat!!! V zivote by som neudelovala povolenie na prichod muzov3j rosiny. tak isto sa ja jeho nepytam, ci moze prist moja navsteva. Proste poviem, ze pridu a hotovo.
No chuda ale sme jej dali. Som si uvedomila že ona ho neznáša pravdepodobne by ho neznášala aj keby nesmrdel. Možno je hnily sa obriadit, to naštve. Synovia by ho mali komandovat. Zase ak on ho dotrepe nepomôže nič mu nepovie a ona skáče. Poriadok treba s mužom narobiť a jasné prižmúriť oči. Obe.
@sarstan no neviem ale mne sa tu kde si stratilo , že snažili sme sa mu pomôcť. Svokor je sám, bez ženy s ktorou prežil zrejme celý život. Nemôže mať z toho depresie? A preto sa o seba nestarat? Mne to príde ako keby nemal pre koho žiť a pre koho sa o seba starať. Jednoducho prežíva a dožíva. Možno chcel ostať lebo aspoň na chvíľu mal pocit že nie je úplne sám. Skúšali ste mu nejako pomôcť? Psychológ, porozprávať sa s ním. Prejaviť mu že nie je sám a že stále sa ma pre koho snažiť, napr deti vnúčatá. Lebo tento príspevok je dosť jednostranný a vyznieva že jednoducho ho nechceš vo svojom živote a bodka ale žiadne pozadie nič. Preto je ťažko posudit