Opisem situaciu. Nie sme manzelia, cakame dieta, byt v ktorom byvame platime zatial napoly - najom. Partner plati hypoteku na byt ktory je nanho (nie ten v ktorom byvame), svoju pozicku a auto, vsetko nanho. Nakupy tak na polovicu, ked nieco treba do domacnosti vacsinou to kupujem ja, takisto drogeriu, oblecenie (aj jemu) a nahodne vydavky, to ma obcas aj otravuje a viac krat som mu to vytkla ze on si plati “svoje” a ja sa staram o “nase”. Argument je ze ved raz budeme stavat a peniaze z bytu ktory sa preda budu spolocne. Chcela som to riesit svadbou atd, aj ma poziadal o ruku a ja som za svadbu na matrike, s cim suhlasil ale zrazu uz nie, ze to nechce tak narychlo. Z mojho pohladu su to len vyhovorky a nuti ma to pochybovat. Ved to poznate - drz hubu prsten😀Mame spolocne setrenie, kde posielame obaja peniaze, doteraz som tam prispela viac ja a uz zacina spekulovat ze treba celkom drahu opravu auta. (3000€) Auto je este na leasing, zbytocne drahe a ja nesuhlasim s tym aby sa to platilo aj z mojich penazi, kedze auto nevyuzivam skoro vobec a vsade musim chodit peso. Max na nakupy kde chodime spolu, pripadne nejaky vylet. Som ja ta zla co kalkuluje ? Nikdy by som si nemyslela ze skoncim v takejto situacii, a ked som skoncila tak som opatrna ale je mi stale vycitane ze riesim moje tvoje a nase. Ale beriem to tak, ze kym nie sme zobrati tak jednoducho je to moje tvoje a nase, ci sa mu to paci alebo nie. On si sice plati hypoteku a ostatne, ale je dost mozne ze ja z toho nikdy nic neuvidim a robi to vlastne na ukor nasej domacnosti kedze potom viac vydavkov ostane na mne. Plus sa snazim o co najvacsiu rezervu pocas materskej/rodicaku, nerobim to z lakomosti alebo vypocitavosti. Toto je moj pohlad, a budem vdacna za tie vase. Dakujem.
Z mojho pohladu robis dobre. Si v horsej situacii ako partner, cakas dieta, nie str zobrati, mas pochybnosti…za chvilu sa ti drasticky znizi prijem, a financovat budes aj dietatko. tiez by som sa sustredila na vybudovanie co najvacsej financnej rezervy a auto nech si plati sam, ked sa na nom vozi on.
no ja neviem, u mna to bolo vacsinou tak, ze najprv ma poziadal o ruku a potom hned nech vyberiem termin a uz sa riesila svadba. Aj ked realne bola o rok ale za ten rok po zasnubach sa riesilo vsetko okolo svadby, termin, hostia, jedlo a pod. len ja som sa nevydavala tehotna, my sme boli slobodni
@klementinka58 Ale ja vobec nechcem takuto svadbu, bez ohladu na tehotenstvo😏a on to vedel aj vie, bol s tym v pohode a suhlasil
prepáč, ale váš vzťah nie je len o financiách, presadzovanie len záujmov jednej strany (auto...) Vyjadrenia typu, obrazne povedané drž hubu= tu máš prsteň, tlačiť niekoho do svadby a podobne... čo ti ja viem...?
@jamimo Ved to prave pisem, ze do nicoho ho netlacim a nechavam to tak, napisala som to tak ako to citim z jeho spravania
Podľa mňa ta vyuziva..
Tak vidis, ze si ta vziat zrejme nechce, lebo uz by to davno urobil. Mozno sa mu nepaci styl svadby aky chces ty, mozno ju cchce vo vacsom. Skusala si sa ho na to opytat?ked sa vykruca. Ako pisem ja som toto nezazila vzdy si ma chceli vziat a boli iniviativni
Prosím sa, prečo si súhlasila s dieťaťom bez manželstva? On v podstate s tebou takto vydrbal. Dnes je to žiaľ veľmi populárne a ženy tomu samé nahrávajú.
Akože platiť jeho auto,na ktorom sa on vyváža zo spoločne šetrených peňazí na budúce bývanie? takto nenašetríte nikdy...dobrý vychcanec.
Papier a pero a spisovať všetky prijmy aj výdavky,kto čo platil,kto kolko ušetril a uvidíte obaja ako je to "spravodlive". Keby ste sa teraz rozišli,tak každý berie svoje peniaze,spoločne napoly a arrivederci.Ja mimo manželstva žiadne spoločne peniaze neuznávam.
Asi by som tuto situaciu neakceptovala… aj keby ste niekedy stavali a mali spolocnu hypo, jeho podiel € s predaja bytu sa pri pripadnom rozchodu zaratava atd … velmi vychcane z jeho strany - on financuje svoje a ty financujes momentalne vase … a spolocne sporenie je s tvojej strany uplna hlupost. On ma svoj byt prenajaty??? Alebo naco vyhadzuje te peniaze za najom…na tvojom mieste by som bola uplny egoista a hrabala na svoje byvanie a financovanie … z opisu nemam Dobry pocit na rodinny idylku …
@klementinka58 Jasne ze som sa ho pytala, ze radsej pockame a nech to stoji za to, ale ja na tej svadbe nic extra nevidim nemame ani z jednej strany normalnu rodinu, ved tam ani nemame koho pozvat poriadne😅
@zmrzlinka2021 No moja hlupost, mozem si trieskat hlavu o stenu akurat tak.
@janinah
@olimuc Zase nie je vychcany. Sporenie je na mojom ucte takze to nie je klasicky sporiaci ucet, len odkladaci. Byt je prenajaty, lebo je v lokalite ktora nam nevyhovuje. Chodi do roboty, maka a stara sa. Len ja v tom vidim stale to ze nepriamo platim nieco co mi nijako nepatri.
Čo sa týka svadby, vôbec nie je potrebný cirkus pre celú dedinu.
Opytaj sa ho ,ze čo bude robiť 8.6.? Ze nech si nič neplánuje, lebo sa v ten deň žení. 😀
Keď si na sporenie prispela viac, tak by sa mi nepáčilo, že si ide z toho opraviť auto.
Peniaze z bytu, ktorý predá budú jeho prečo hovorí, že to bude váš dom?
@luccija To by aj mna zaujimalo, lebo stale si ide dookola tento argument. Uz som sa zacinala citit dost blbo, z toho ze to stale riesim preto som napisala sem.
@kvietok2012 Asi skusim, aspon uvidim uprimnu reakciu 😄
ja si myslím, že takto by vzťah nemal fungovať. Extra, ak očakávate prírastok a plánujete spoločné bývanie. Financie, finamcovanie, vlastníctvo, terba. mať "na poriadku" Trvala by som na tvrdej diskusii ako si to predstavuje ďalej 👆
@jamimo Uz ani neviem ako diskutovat, ked on si stale ide svoje a zo mna robi tu vypocitavu. O svadbe sme sa bavili viac krat a ked nie je iniciativny tak asi ani nemam zaujem, lebo presne ako si napisala takto by to fungovat nemalo. Este som rozmyslala nad tym, ze nanho prenesiem viac nakladov co sa tyka spolocnej domacnosti a ja budem viac setrit, kedze jedine na tom svojom ucte mam istotu ze si naozaj odkladam to svoje. Uvidim ako bude reagovat.
uvažuješ správne. a jeho argument, že peniaze z bytu (jeho bytu), ktorý sa raz predá, budú spoločné, je z jeho strany totálne zavádzanie. každý vie, že keby niečo v budúcnosti, tak sa peniaze z predaja jeho bytu odpočítajú z budúceho spoločného majetku. podľa mňa ťa ťahá za nos a vyhovuje mu, že ty prispievaš a platíš a on si zveľaďuje. tu by som sa opäť opýtala na tvoj a jeho príjem a na tvoj a jeho príspevok do "spoločného" alebo na rôzne veci. a naďalej by som bola opatrná. smola je, že čakáte spolu dieťa. nemyslím to v zlom. áno, dieťa je dar a bla bla... myslím to v takejto situácii, kde on očividne špekuluje.
a bola by som opatrná aj s tým tvojim sporiacim účtom. nenechala by som "cudziemu" chlapovi, aby mi tam prevádzal peniaze. aby sa to jedného dňa neobrátilo proti tebe.
Nemate to nijak vyriesene a cakate dieta.
Co tie peniaze z jeho bytu? Tie idu na hypoteku? A preco ste v najme?
Kazdopadne vas bude coskoro zivit. Pocita s tym?
ja off topic, ale klame ti. ak byt, ktory vlastni vylucne on si preda a financie pojdu na stavbu uz vasho spolocneho domu, pri prip. rozvode/rozchode opat on bude -logicky - vo vyhode, lebo to boli jeho financie (vie to aj dokazat) a z toho ty neuvidis nikdy ani cent. to nikdy nebudu vase spolocne financie, vzdy budu jeho.
a k veci, dieta by som si nikdy nerobila s frajerom, partnerom, druhom. deti sa robia s manzelom, kde je spolocne byvanie (papierovo) a kde su spolocne peniaze. take to chore vsetko platit polovicou je super vyhodou pre chlapa a ked skoncis na rodicaku, nebudes si mat za co kupit ani vlozky. alebo ako tu neraz citam, este viac chore, NASETRIT si, aby si na rodicaku mohla zostat.
Mna zaraza fakt, ze byt, na ktory ma hypoteku prenajima - takze sa mu v podstate splaca sam. Prosim ta ake auto bude splacat dalsich 10 rokov?
A urcite rozmyslas dobre, nechaj si rezervu a otvorene vratka. Nefinancuj mu opravu auta, ktore vyuzivas minimalne.
Finance možu byť podelené akokolvek, na to nie je predpis. Podstatné je aby systém ktorý si zavediete vyhovoval obom. Ak tebe nevyhovuje, dohodnite sa inak. Dieťa situáciu komplikuje hlavne tebe, ale zas je to ďalší dovod prečo je potrebné vyriešiť to čo najskor. My ti zbytočne budeme dávať návody kto čo má alebo nemá platiť, pretože jediný človek ktorý okrem teba rozhoduje ako to bude je tvoje chlap.
Tak len sa ho spytaj, ci ma 8.6. cas, lebo pragmaticky od toho zavisi priezvisko dietatka.
Ty das aktualne.
Na nom je, ze ci to bude take, ake aj on by chcel?
Odpoved uz poznas.
A podla toho sa zariadis. Drz sa.
Ja mam moju osobnu skusenost..vsetko NASE alebo RAZ BUDE NASE,a ked sme sa rozisli,zrazu ani taniere neboli moje.tiez na ruke "DRZ HUBU PRSTEN",ale o svadbe ani slovo,lebo sak "mame cas"..po 7 rokoch som to uťala za velkeho cirkusu jeho rodiny,musela som sa odstahovat do ineho mesta lebo mne aj mojej rodine robili peklo.a to sme dieta ani nemali...
Takze bacha na to,tu treba hodit vaznu debatu
A byvate kde, v nejakom prenajme? No vziat si ta nechce, ale tvoje peniaze su fajn 🙂 spolocne sporenie by som zrusila a uz vobec by som neinvestovala do jeho auta, ak ho ani nevyuzivas.
Pokym by si ma nevzal za manzelku a nemala by som s nim deti, platila by som si vyhradne svoje naklady a pokial by problemy pretrvavali, nasla by som si mensi najom sama, ktory by som si sama platila a zila sama. Ak by mal muz o mna zaujem, vzal by si ma za manzelku a potom by uz neboli moje ale nase financie.