Nezhody medzi rodičmi mi nerobia psychicky dobre

1. júl 2023

Ahojte…
Chcem sa v prvom rade vyrozpravat, mozno aj nejako poradit, aj ked to asi nepojde.
Ide o to, ze moj otec si absolutne nevazi moju matku. Casto ju ponizuje pred inymi ludmi akoze zo srandy, ale vidim, ze jej to ublizuje. Robi rozhodnutia za nu, ju berie ako menejcennu. Uz roky ziju ako dvaja spolubyvajuci, ktori sa semtam vedia vystat viac, semtam menej. Niekedy mi pride, ze otec si mamu nasiel len preto, lebo uz mal nejaky ten vek a „patri” sa mat rodinu a mama bola asi slepa, ked nevidela, aky je.
Dnes to cele zasa vyvrcholilo tym, ze otec sa bez rozhodnutia mamy rozhodol predat jej auto a mama tu aktualne reve a bucha od nervov vsetkym, co sa da. A na mna to cele velmi zle psychicky vplyva. Obavam sa, ze sa mi rozvinie uzkost alebo nieco take. Z toho nepokoja, ktory tu je, mi zacina byt fyzicky zle.. Najradsej by som odtialto odisla, no nemam kam. Este chodim do skoly a som financne zavisla od nich este dva roky… vobec netusim, co robit, aby ma tieto ich nezhody co najmenej ovplyvnovali…

beata_k
1. júl 2023

Ty este dva roky. Ale predstav si ako tazko je tvojej mame.

hladamematku
1. júl 2023

https://ipcko.sk/ tuna napis odbornikom. len nie modry konik!!!!!!

autor
1. júl 2023

@beata_k To je pravda. A aj to, ze toto, co napisem, vyznie necitlivo, ale ona si taky zivot sama vybrala. Rozhodla sa mat viac deti, nizsie vzdelanie a pracu, kde zarobi minimalku, cim maximalne znizila akukolvek sancu sa osamostatnit a zit iny, lepsi zivot. Ja som si toto dobrovolne nevybrala, len to musim trpiet.

autor
1. júl 2023

@hladamematku dakujem pekne. Asi skusim, lebo sa potrebujem vyrozpravat z tohto vsetkeho.

hladamematku
1. júl 2023

prosim ta len nie tu,tuna by vela zenam ani pomoc uz nepomohla a mozu tvojmu dusevnemu zdraviu skor uskodit. Ja smekam klobuk ze ako 16 rocna vies pomenovat aky mas problem, budes velmi rozumne dievca. Na IP su studovani ludia moja suseda tam volala ked jej zomrelo dieta, velmi jej pomohli. Urcite ta nasmeruju mozes tam volat opakovane. Prosim nepreberaj taketo vazne veci na tomto fore, mas krehku detsku dusu mozes si ublizit!

beata_k
1. júl 2023

Ver, ze keby tvoja mama vedela vratit cas, tak o tvojho otca nezavadi. Ano, si necitliva. Kto sa o teba s laskou staral ked si bola chora, kto ta ucil na nocnik, kto sa s tebou ucil? Tvoja mama? Trochu si ju vaz a podpor ju, namiesto fnukania. Si vies predstsvit, co bude robit bez auta? Nakup aj pre teba ako prinesie? Ty budes chodit?

autor
1. júl 2023

@hladamematku dakujem velmi pekne. ❤️

vetthy
1. júl 2023

nechcem ublížiť ani Tebe, ani tvojej matke, možno, bude to vyznieť kruto, ale voľačo už mám odžité, takže ber to tak, ako životné skúsenosti voľakoho, kto už prežil a videl všeličo, či už v profesionálnom, či v osobnom živote. Na svete nič nie je náhoda. Osud neexistuje. ked tvoji rodičia už odžili spolu toľko rokov, tak im ten vzťah vyhovuje, určitým spôsobom sa v tom obidvaja našli, či to priznajú, či nie. každý hľadá svoju druhú polovicu, takže ked je voľakto tyran, hľadá svoju obeť, slabšie povahy zas svoju "gazdu". lebo nebrať zodpovednosť za nič, nechať toho druhého o všetkom rozhodovať, potom len nariekať, niektorým slabším povahám znamená voľajaké bezpečie, istotu. nerieš svoju mamu, ber ich vzťah tak, že oni to vybrali, a ked na tom nikto nič zatiaľ nezmenil, asi im obidvom vyhovuje, až natoľko, že sa nestarajú, či s tým ublížia aj iným členom rodiny, čo je riadne sebectvo. snaž sa od tých problémov dištancovať, ale daj pevný sľub, že nikdy nebudeš, ako oni.

dzulli1980
1. júl 2023

Prečo súdiš svoju matku a nie svojho otca? ... keď sa raz vydáš, budeš mať deti, kvôli ktorým sa budeš musieť mnohých vecí jednoducho vzdať, lebo inak to nepôjde, ktorým budeš utierať zadky, starať sa o ne, keď budú choré atď. potom niečo rozprávaj o tom, či si si vybrala dobrý život ... ona možno inú možnosť nemala, Tvoj otec by si zaslúžil po papuli.

autor
1. júl 2023

@beata_k Tak potom som necitliva, ale ani neviem, ako by som ja mohla toto vsetko zvratit a pomoct. Keby teraz idem za nou a chcem sa s nou porozpravat a podporit ju, akurat na mna nakrici a je este horsia..

autor
1. júl 2023

@vetthy dakujem. Snazim sa distancovat, len niekedy je to narocnejsie.

autor
1. júl 2023

@dzulli1980 Nesudim. Nahnevana som v prvom rade nanho. Tamto vyssie bola len moja reakcia na to, co mi bolo napisane.
A uprimne? Po tom vsetkom, co si zazivam, pochybujem, ze budem niekedy schopna mat vobec priatela, nieto vlastnu rodinu. Ale dakujem.

beata_k
1. júl 2023

Tak za nou teraz nechod. Alebo za nou vobec nechod. Nemusis. Ale prosim ta, nerob zo seba obet. Ja chapem, ze to nie je doma ideal, ale ona to ma horsie. Vydrz 2 roky a bude lepsie. Pre teba.

vetthy
1. júl 2023

ved som netvrdila, že je ľahké. ale človek je rozumný tvor, dokáže vyhodnotiť situácie, a ako súčasť živočíšnej ríše zdraví jedinci majú aj silný pud sebazáchovy...určite si už videla filmy o vojnových zajatcoch,čo všetko vytrpeli, ale vydržali. počula si, čo všetko museli ľudia prežiť v koncentrákoch...ty si tú situáciu nevytvorila, nenesieš žiadnu zodpovednosť, a oni nech robia, čo chcú. musíš to obdobie, kým si od nich závislá, prežiť, to maj na zreteli stále. držím Ti palce.

vetthy
1. júl 2023

@beata_k lenže je tu sakramentský rozdieľ, pani. Mamička je aktívným činiteľom, súčasťou toho všetkeho, kvázi tatkovi kontruje, a zakladateľka témy len pasívne a nevinne trpí, lebo za tú situáciu nenesie ako dieťa žiadnu zodpovednosť.

vetthy
1. júl 2023

@dzulli1980 no, to ste skvelo poradili.akože má s matkou zdieľať jej slabosť, stotožniť sa s nou, nedajbože mať ju za vzor a raz mať taký istý život?! jej jediná úloha je poučiť sa z tej situácii a nepokračovať v životnej filozofii svojich rodičov.

dzulli1980
1. júl 2023

@vetthy Keď už teda cítiš potrebu ma označovať, napíš mi kde presne vo svojom príspevku som uviedla, že "má s matkou zdieľať jej slabosť, stotožniť sa s ňou, nedajbože mať ju za vzor a raz mať taký istý život" ... napísala som jej, nech svoju matku nesúdi, deti, hlavne tie dnešné, sú nevďačné, nevážia si svoje matere, ona vie hovno o tom, prečo je jej matka taká, aká je.

beata_k
1. júl 2023

@vetthy Ale no dieta. So slecnou plieska puberta aky ma ona zly zivot. Trochu nech otvori ocka, ze ludia ziju aj horsie a nefnukaju.

vetthy
1. júl 2023

nechcem spamovať temu, ale napadla mi jedna situácia spred dvadsiatich rokoch. mala som kamoša, profesionálny vojak, vyzorovo, povahovo by žena nemohla snivať lepší, krajší. kým bol na zahraničnej misií, žena-pipka ho podviedla, čakala dieťa s iným chlapom. ked sa vrátil, ze sa chce rozvádzať a zosobášiť sa s tatkom dieťatka a že majú rozdeliť majetok, za čo ona ani jeden den nerobila. ok. jeden pekny den( vtedy bývali odo mna nedaľeko, takže som bola svedkom všetkého) došiel Juraj s notárom a buldozerom. Pýta sa bývalú ženu, ktoru polku domu si želá. Prednú alebo zadnú?! lebo tú jeho buldozer ide zburať. a z auta čo? ľavú, pravu stranu, predok, zadok?! lebo on auto karbobruskou rozreže, a dámička svoju polku môže odniesť. ked tvoj tatko predal mamine auto, mama by mala chytiť kanister benzínu a podpáliť to jeho. možno, od toho okamihu by ju naučil tatko vážiť.

vetthy
1. júl 2023

@beata_k ano, lebo správna žena sa zmieri so svojim osudom, však?! lenže podľa mojho názoru máme len jediný život, a musíme do posledného dychu a so všetkými silami bojovať, aby bol čím lepší, čím bližší k tomu vysnívanému. ide to, len treba makať, nie nariekať.

beata_k
1. júl 2023

@vetthy Ano, zhodneme sa. Nech slecna nenarieka, ale maka. Mama je bez auta. Tak nech sa slecna hecne a ponosi nakup v rukach

vetthy
1. júl 2023

@dzulli1980 a vy viete o tom ešte vačšie hovno, lebo dotyčnú pani ani nepoznáte.

vetthy
1. júl 2023

@beata_k slečna nemá s tou situáciou, že mama ostala bez auta, nič spoločné. prečo by mala ona vynášať nakupy. kvázi byť potrestaná za zbabelosť svojej matky?!

beata_k
1. júl 2023

@vetthy A preco by pubertacka nemohla doma pomahat? Ani deti na Ukrajine, v Ugande a kade tade s tym nemaju nic spolocne a nefnuka pol planety.
A ty jej matku poznas? Vies preco sa rozhodla ako rozhodla? Tiez o nej vies 💩

basska_b
1. júl 2023

@vetthy To isiel ten vojak Juraj uplne ako biblicky kral Šalamún, co chcel rozrezat dieta napoly a vtedy sa ozvala jeho prava matka, ze radsej nech ho da tej druhej

zuzinabila
1. júl 2023

Autorka, prosím,pre tvoje dobro to nerozoberaj tu.napis do IPecka.Radim ti ako psychologicka.drz sa🙏

marianarem
1. júl 2023

Neboj sa, kludne mozes mat aj rodinu, aj dobreho muza. Moja mama je z podobneho zvazku, dedo despota a nasilnik, porucha osobnosti. Stara mama submisivna, uslapnuta. Mama odisla z domu hned ako dovrsila 18. A muza si nasla vyborneho, dobreho a mudreho cloveka, najprv boli najlepsi kamosi a potom velka laska.
Podobne moj manzel bol zase zo zvazku alkoholika a zeny, ktora ho nedokazala opustit. Jeho to teda co sa tyka vztahov aj dost poznacilo, bol na ne zanevrety, mal problemy, ale aj on si nakoniec nasiel zenu - mna 🙂 Tiez sme boli dlho blizki kamarati a potom to prerastlo. A dnes je z neho super manzel a otec.
Ohladom vztahov teda urcite nehadz flintu do zita no a inac asi treba od nich odist hned, ako to bude mozne. Oproti tomu, kolko s nimi uz zijes, to mas uz za chvilu.

vetthy
1. júl 2023

@basska_b aha. a kto by mal ozvať v tomto prípade?! ked všetko bolo kúpene za money, čo on zarobil na zahraničných misiach, kde den čo den riskoval svoj život, kým dámička flákala s kamoškami

vetthy
1. júl 2023

@beata_k môže pomáhať, či skôr musí. ale nie z dôvodu, že otec predal mame auto, takže psia povinnosť ich dcéry mamičke vlačiť nakupy.

vetthy
1. júl 2023

@beata_k Ukrajinu a Ugandu nechajme na pokoji. tie nie sú rodinné problémy. ale podľa môjho názoru, ked voľakto porodí potomok, ujme sa určitej úlohy. aby sa nevznikli pochybnosti, rodíčov na to viaže aj zákon. a tu neide len o čisté ponožky či o svačinu, ale o komplexnej starostlivosti a výchove. najdôležitejším prostriedkom vychovy je osobný príklad, životná púť rodiča. a tu rodičia zlyhali, kvázi nesplnia zákonom danú úlohu. takže ich očakávania nech sú k tomu úmerné.