Neviem sa zmieriť s presťahovaním

vivi2023
5. okt 2024

Ahojte,
s ešte vtedy snúbencom sme sa pred 2ma rokmi presťahovali do môjho malého rodného mesta z Bratislavy, kde sme si založili spolu firmu, ktorá veľmi prosperuje. Odvtedy sme sa vzali, porodila som bábatko (teraz som na materskej, kedy tedy riesim nejake veci do firmy). Ja som tu už roky nežila, len tu bola vizia dobrej firmy a mam tu mamu.
Ale odkedy sme tu, ja som brutalne nestastna. Manzel je tiez dost nestastny, ale je to skor introvert, jemu skor vadi tu nieco ine. Len miluje hory a tie tu nemá. Nic tu nie je, zili sme dost aktivne zivoty, nic sa z toho tu neda robit, velmi som sa chcela socializovat ale nejak s nikym si tu neviem porozumiet, v Bratislave som nechala kopec skvelych priatelov, tu uz nikto neostal. S manzelom sme zistili ze podnikanie nie je absolutne pre nas, predstavovali sme si to asi inak. Obaja sme vzdy tvrdo pracovali, ale toto je robenie 24/7 a do toho este clovek nevie vyventilovat hlavu, lebo kluby/sportove/kulturne moznosti tu nie sú. Z tohto vsetkeho sa nas vztah ochladzuje, a to sme vzdy boli skveli aj priatelia. Samozrejme ze aj spolocne podnikanie a dieta je velakrat zdroj konfliktu. Ale hlavne ze obaja sme nestastni.
Ja by som najradsej celu firmu zavrela a odisla naspat do Bratislavy (nie je pre nas problem sa dobre zamestnat), manzel po tom, co sa deje politicky na Slovensku nechce ani len pocut o stahovani vramci Slovenska alebo Ceska a chce ist do zahranicia, idealne do hor. Ja ale neviem ci zas po 30ke chcem odchadzat zit za hranice s novym jazykom.
Som uz zufala.. minuly rok ked som aspon pracovala, utapala som sa v praci aby som na to nemyslela, ale i tak som dni preplakala. Citim sa tu ako vo väzení.
Ako vnímate tuto situaciu z nestranneho pohladu?
P.s. - samozrejme, teraz je zdroj mojej radosti dietatko, ale je mi smutno ze vidi velakrat smutnych rodičov..

janinah
5. okt 2024

Už by som kupovala lyžiarsku bundu a balila kufre do manzelovho vybraného mesta.Mas len 30 nie 50 prepanakrala,ja ti závidím.Tato krajina sa rúti do priepasti a to veľmi rýchlo,ani dlho nerozmýšľajte a choďte.

beata_k
5. okt 2024

@vivi2023 Vratte sa do BA. Z muzovej strany je to len ja, ja a ja. A v zahranici tiez nie je trava zelensia. Nemyslite si, ze ine krajiny nemaju problemy. Maju, a niektore v ramci EU aj vacsie.

luccija
5. okt 2024

@vivi2023 niekto roky pracuje, aby mal dobru firmu, ktorá vynasa nie je škoda zahodiť to?Čo bol vlastne dôvod odsťahovať sa?mama, bývanie, rozbehnúť tam firmu?
Neviem...a to nemôžete chodiť za kultúrou, športom niekde ďalej do mesta?To kvôli horám je nespokojný? malokedy má človek všetko aj blízko mamu, ktoru určite budeš potrebovať, keď dcéra podrastie, firmu, kamarátov ..
Do zahraničia by som nešla, keď tak do Ba, ale nezabudni, že už máte dieťa a možno sa tie kamarátske vazby zmenili, každy si založí rodinu atď ..

sissy27
5. okt 2024

@vivi2023 no a tie hory vas uzivia, vedela by si tam ty byt stastna, keby si plnila manzelov sen? Nebude on potom cele dni travit kdesi v kopcoch a ty budes sama doma poslusne cakat s teplou vecerou? Lebo jedna vec je odstahovat sa na pekne miesto, druha vec je pracovat tam, socializovat sa, udrziavat vztahy s rodinou, blizkymi a hlavne medzi sebou ako rodina. Mne toto pride od manzela sebecke, ze on chce hory a nic ine… kvoli tomu by som sa ja urcite nestahovala, ak by to nebol aj moj sen.
A to teraz zijete v takych prdeloviciach, ze sa neda vybehnut za kamosmi do ba / pozvat ich k vam, ist niekde do mesta za kultorou, na vylet do hor alebo kamkolvek?
Ak podnikanie nie je pre vas, tak firmu predajte a zamestnajte sa - bude viac casu na seba aj na konicky.

biba_18
5. okt 2024

mala som priateľov kde manžel bol tatranec a ona zamilovaná sa z veľkého mesta presťahovala do pp, lebo on nechcel odísť z hôr. potom nevedel nájsť prácu akú si predstavoval - a ona zas milujúca manželka už s 2 deťmi zas za ním s5 do košíc. potom zas voľačo nedobre a to už povedala že nie. rozišli sa - on sa presťahoval. a odvtedy už zas raz… čím nechcem tvrdiť ze tvoj muž je z rovnakého súdka, len veľmi mi to pripomenulo túto rodinu ( btw, pokiaľ vyslovene muž nechce robiť v hore, môže predsa do hory dochádzať aj s deťmi každý víkend…)

biba_18
5. okt 2024

@sissy27 hej hej, keď budú žiť v horách, to bude príležitostí kultúrneho vyžitia plná prdel asi 👍

simona20201309
5. okt 2024

@vivi2023 manžel nešťastný, ty nešťastná... problém nebude miesto kde žijete.
Môžte skúsiť odísť žiť do hôr, ale nie som si istá ci lepší vzduch urobi zázrak

kavasmliekom
5. okt 2024

Co bude v horách podnikať, či budete kŕmiť zver za peniaze? Aká pracovná príležitosť bude tam? Budete kilometre dochádzať? Presťahuje sa do veľkého mesta a na chaty choďte cez víkendy, dovolenky.

hiro
5. okt 2024

Zas a znova, nechápem čo sa ľudia sťahujú mimo hory, parkov, divadla, plavárne, reštaurácií, kamarátov, kúpaliska, práce, koncertov, škôl či univerzít... Niekde do poľa kde nieje nič. Načo?

vivi2023
autor
5. okt 2024

My sme lekari, takze aj pri horach by sme našli pracu a samozrejme najprv by sme nasli pracu az potom tam išli.

hiro
5. okt 2024

Lekár v horách? Nuž medvedov je tam veľa tak aj tam treba 👍

sissy27
5. okt 2024

@vivi2023 no a teda ako to bude s tym kulturnym vyzitim, klubmi, sportom a bratislavskymi kamaratmi v horach? A teda ako lekari v zahranici nezabudajte na to, ze potrebujete aj uznat diplomy a zvladnut jazyk danej krajiny, ak sa nemylim, na urovni statnej skusky.

vanilkovazmrzka
5. okt 2024

Prenajmite si na mesiac ci dva apartman niekde v zahranici, kde by ste eventualne chceli zit. Skuste si to v tom prostredi.
Neviem co je to za firmu, neda sa na ten cas riadit na dialku, pripadne poverit nejakeho zodpovedneho cloveka?

sisaka
6. okt 2024

Slovensko je úplne mini krajina. Ja nechápem, že niekto odíde pár km od hlavného mesta a už narieka, že nemá kultúrne, či športové vyžitie, Slovensko, okrem juhu je vyslovene pokryté horami, autom sa dostanete hocikde za pár hodín a aj keby ste žili v úplne mini mestečku bez ničoho, tak 100% do maximálne hodiny jazdy je nejaké väčšie mesto so všetkým možným…
Čo sa týka zahraničia, tam tá izolácia môže byt ešte
väčšia, zvlášť keď teraz odchod z hlavného mesta spôsobuje taký stres, akoby ste sa presťahovali kdesi na mongolskú step.
Čo sa týka jazyka, ako lekári budete potrebovať na perfektnej úrovni, ak viete, tak nie je problém, ste mladí, vôbec by som to nevidela tak čierne, ja by som do toho išla, ale tak ja nemám problémy so zmenami a viem sa prispôsobiť kadečomu - inej krajine, inej kultúre, nájsť si nový okruh priateľov …

beata_k
6. okt 2024

@sisaka Rychlo by ta preslo trepat sa vzdy kvoli kazdej veci hodinu tam a hodinu spat. A este s detmi.

nerko
6. okt 2024

@vivi2023 táto zberba vo vláde nebude naveky. Nemôžme všetci odísť, lebo sa tu ozaj nič nezmení. Zahraničie nevyrieši Tvoj problém. Začala by som Bratislavou 😉.

deti95060810
6. okt 2024

a je problém kúpiť si chatu niekde v horách aj tu na sk? alebo na začiatok si ju skúste prenajať... a celé víkendy môžte chodiť na chatu...
na začiatok aspoň takto a ďálej uvidíte - možno sa uspokojíte aj týmto riešením.

deti95060810
6. okt 2024

@nerko len po zberbe ostane pohroma ktorú nedá dokopy už nik - teda aspoň nie tak rýchlo. 😉

nerko
6. okt 2024

@deti95060810 Ja to so Slovenskom aj tak nevzdávam 😉.

mk1111111111
6. okt 2024

No, napisem, ze je tato tema celkom divna. Teda, ak je vobec pravdiva.
Prepac, ale, ak ste teda lekari. To aku firmu ste si zalozili? Nie je problem v tom, ze to vas vlastne nenaplna? Lekari mozete byt vsade, v kazdom meste v SR. Firmu zruste, alebo tam najmite zamestancov a vy sup zasa k lekarom.
Tie kopce problem tiez nebudu. Ku kopcom, ako ste mali v BA, sa na Slovensku velmi lahko dostanes, vsade to mate autom v kratkom dosahu To tiez nesedi.

ivanaks
6. okt 2024

Hm, manžel si možno splní svoje sen (odísť do hôr), ale splní sa aj ten Tvoj? Budeš doma sama, lebo v cudzej krajine budeš mať ešte menej kamarátov, ako Ti ostalo teraz. No a prirodzene, už tam budeš aj bez mamy, s ktorou môžeš teraz pokecať, vypiť kávu a nechať u nej drobca, kým si potrebuješ napr. nakúpiť. Tiež si nerobme ilúzie o možnostiach kultúrneho vyžitia niekde v malej dedinke v horách, tam tých príležitostí (mimo lyžiarskej sezóny, keď to tam možno žije o trolinku viac) tiež asi nebude viac ako tam, kde žijete aktuálne. No a priznajme si, že horali kdekoľvek na svete patria k uzavretejším komunitám, ťažko Ti otvoria svoje srdcia a prejavia vrúcne nadšenie z toho, že im tam nejakí prišelci plánujú ostať natrvalo (aj keď by ste hneď aj boli lekári, takže OK, ale kamarátstva a spoločné grilovačky by som tam nečakala). Si na toto všetko pripravená? Nebudeš sa tam cítiť ešte viac osamelo, izolovane od okolia a vykorenene? Muž si možno splní svoj sen, ale bude to Tebe stačiť k šťastiu? Ja by som šla radšej do mesta, keď Ti vidiek nevyhovuje (nehovoriac o tom, že v tých zahraničných horách, to môže byť a zrejme aj bude ešte väčšia "diera", než ste teraz), ale musíte sú to s mužom vydiskutovať spoločne.

dorottka
6. okt 2024

30 rokov nie je vela na nic. Pokial muz nie je fanaticky skialpinista, hiker, ze to toci kazdy den pred a po praci, tak v horach zit nemusi (btw poznam takeho cloveka, tiez lekara, ktory sa prestahoval z KE do PP presne kvoli horam, ale ten lekar je presne taky, ze kazdy den je v kopcoch, teraz akurat usetri benzin). Ak teba hory nebavia, budes nestastna aj tam. Inak, neviem, kde byvate, ale fakt je Slovensko malicke, zachvilu si hockde. Hory milujem tiez, jazdim tam vela, ale staci mi, ze su dostupne do hodiny. Po robote casto aj tak clovek neriesi tieto veci, pocas volna sa vycestovat da hockde. Podla mna si realne uzrejmite, co su vase najpodstatnejsie potreby a priority a rozhodnite sa podla toho.
Tiez som toto svojho casu riesila, aj som sa prestahovala do zahranicia, pracu mam taku, ze hockde som vitana, viem kopec jazykov, ale ostavam v KE. Pre mna je tak klucova potreba byt blizko pri svojej rodine a blizkych priateloch, ze ju nenahradi nic. Na to som prisla az po rokoch skusania a tlacenia. Lebo kazdy ti bude hovorit, co by bolo “best on paper”, predstavit si vyfiltrovanu verziu idealneho zivota vie tiez kazdy, ale realne zit to budes ty. Kazde miesto ma svoju nadielku problemov a radosti, len ty vies, ktore su pre teba fakt dolezite.

kavasmliekom
6. okt 2024

@vivi2023 ak ste zverolekári, tak možno by som išla priamo do lesa rovno bývať 😁 ale ak lekári, tak to nie je ako z filmu doktor z hôr. Ci budeš čakať, koho napadne medveď? Keď teraz v malomeste nemáte budúcnosť, v horách už dupľom nie.

ivangeline
6. okt 2024

Začnite riešiť problémy postupne a nezvaľuj všetko na miesto.

lujza123
6. okt 2024

@vivi2023 za mňa, som živnostníčka, darí sa mi v tom co robím a ešte predminulý rok som zamestnávala zopar ľudí a išlo sa vo veľkom. Jasne ze som zarobila, ale zároveň si aj ujasnila co skutočne chcem a nechcem robit. Riešiť toľkých ľudí a množstvo zákaziek to určite nieje, peniaze skratka niesu moja priorita. Ovela dôležitejšia je vnútorná pohoda a spokojnosť. Takže opäť ideme v malom, vo dvojici aj s menším príjmom

Som z rodiny kde veľa ľudí podniká. O tom ako ľahko sa vie človek stať otrokom vlastného biznisu na úkor seba, svojej rodiny, dokonca svojho života by som vedela rozprávať dlho. Peniaze sú dobry sluha, ale zly pan.

Toľko k tvojej dileme či pustiť rozbehnutú firmu

lujza123
6. okt 2024

@vivi2023 dokonca chapem aj vašej dileme ohľadom sťahovania. U nás to je naopak, chcem ist preč skôr ja. My sme ale dohodnutí, skúsiť. Človek sa vzdy môže vrátiť a dať veciam šancu sa oplatí. Dôležité je ale vyznať sa v sebe, vedieť rozlíšiť co je iba strach z neznáma a co je naozaj niečo co skutočne nechceš.
Tak isto chapem tvojho muza co sa týka hôr, u nás sa v tomto našťastie zhodneme, my by sme na rovine žiť nevedeli 🙂
U vas by som rozmýšľala aj s ohľadom dietata, podľa mňa bilingválne a kvalitne vzdelanie je obrovské plus co mu môžete dať. Aspoň teda tak to mám ja, pre mňa je znalosť cudzích jazykov vedomosť ktorú si u seba cením najviac a takto aj vychovavam dceru.

karolinakr
6. okt 2024

plačete do vankúša obaja, viete sa kdekolvek dobre zamestnať, mate prosperujúcu firmu, tak či už ste na dedine, v Bratislave, alebo zahraniči pozrite sa na to z lepšieho pohľadu , a berte všetko ako skúsenosť nejaku životnu, ktora možno nevyšla, ale posunula vas dalej, v tomto pripade do zahraničia, kde sa dieťa nauči odmalička novy jazyk, otvorite mu cestičku, kupite si tam byt...ak viete sa presadiť na Slovensku, budete vediet aj v zahraničí
Vp vašom prípade nepozerajte na pohár, že je dopoly prázdny, ale plný..a jazyk sa najrychlejšie uči v prostredi, kde s nim denne prichadzate do kontaktu..do ktorej krajiny chcete isť? nevahaj, všetko je skúsenosť, ak sa vam tam nebude páčiť, vždy sa môžte vratit do Bratislavy
ber to tak, teraz si pri mame, v BA si zas mala priateľov, v zahraničí zas viac peňazí, všade je nejaký benefit, nepozerajte len na to zlé, lebo depresiu prenášate do vzťahu a na dieťa

luccija
6. okt 2024

Možno ta frustrácia pramení z toho, že ste už rodina s dieťaťom a firmou a určitými obmedzeniami.Zase neverím, že ste tak ďaleko, že nemôžete cez víkend navštíviť kamarátov, vybehnúť do hôr podľa mňa v pozadí bude niečo iné čo vám nevyhovuje životná zmena atď, že ste si ešte nezvykli na zmeny sťahovanie, dieťa
Pôjdete do Ba a ako často budete v Malých Karpatoch?či si to neidealizujete a, keď ste mladi lekári asi nemáte svoju prax a budete sa doma striedať popri dietati.Keby chcel vyventilovat hlavu behá, športuje po rovine.

f333
6. okt 2024

@vivi2023 Mna prekvapila tvoja a aj podla tvojho opisu manzelova mentalna nezrelost vzhladom k tomu,ze uvadzas,ze povolanim aj vzdelanim ste lekari a to uz s praxou... aaj skutocnostou,ze uz prichadzate do stredneho veku..
Vyzrety odbornik v akomkolvek fachu si je vedomy toho, co obnasa jeho praca a podnikani v odbore... Aaj to,ze vzahrnici tak ako tu uz niektori debatujuci spominali, trba okrem zvadnutia jazyka na urovni native pocitat stym,ze uznanie atestacie nie je take jednoduche... Astym je spojene aj odenovanie za pracu.. Takze v zap. Europe by ste musli na kvalitny zivot aky si asi prdstavujete mat dobre platove podmienky.. Aby ste mohli zaplatit najom v dobrej stvrti azvadnut nznacne naklady na zivot tam...
A havne,ked uz mate dieta...A to s atyka aj tych dobrych podmienok na zivot aj cos atyka nadvazovania vztahov a priatelstviev....
Vas prblem je prve ta nezrlost ,co s atyka uvazovania v relite.... Kedze ste nedokazali vnima trelitu cos atyka rpcovneho a karierneho zivota a aj co sa tyka zalozenia rodiny....
Vy ste nestasni,pretoze nezvadate realny zivot, ktory ste podcenili.... A to v prac.oblasti aj v oblasti sukromnej.... Cize podnikanie ako tak nie je behat za zabavou .J e to tvrda drina .Havne na zaciatku podnikania....A to iste zalozenie rodiny... Mat dieta nie je to iste,ako mat babiku na klucik.Ked ma nebavi,odlozim.

AK mate take uspesne podnikanie,tak nemoze predsa aj v tom malom mestecku robit problem najat pestunku a vy dvaja ist na hory ci do ineho mesta par kilometrov /hoci aj 100/ navstivit pritelov ci do nejakeho klubu. ...
To ste obaja nevedeli pred stahovanim ake zivotne podmienky su v danom meste,kde ste sa stahovali?
A co by ste robili ,ak by ste sa stahovali do zahranicia? Ked uz teraz ste nedokazali posudit na sk dane podmienky/hoci poznas to mestecko dobre/ na zivot a pracu ,ci by vam vyhovovali?
Ako to posudite v zahranici? Vies ty vobec,ze na pr.v de najist vo vekom meste De le kara je umenie? Pretoze vela ich odchadza za lepsimi podmnekami inde..veke danove zatazenie, drahe energie .velke zivitne naklady ...... A na ich miesto prichadzaju aj sk lekari ci z inych krajin.... Pretoze ziv.uroen v zap.krajinach ide dole vodou a preto aj nakladyna zivot su vysoke ovela viac ako pre dnejakymi rokmi a teda lekati v de napr.uz nemaju danu ziv.uroven ,aku by mali mat z pltau vo ver. zdravotnictve. A to sa tyka ako de tak AT ci aj Svajciarska.
Nilen na sk s azhorzili ziv.opodmienky..To je globalna poltika Eu,co to takto zaistila.....
Takze aby ste sa neocitli niekdena hranici geta v najomnom byte...... A vase dieta vMS ci skole nemalo len orientalych neprisposbivych spoluziakov...

Treba zvat zit naozaj relne vase vnimanie skutocnosti ...A podla toho potom uz konat....

trba dozriet a pozerat s arelne na zivit a uvidispotom hned , ze vase problemy su vinou len a len vasho uvazovania a konania....

Takze trba prhodnotit svoje vnimanie aj spravanie sa a dozriet ....

sss777
6. okt 2024

@vivi2023
Ja by som sa zbalila a odišla by som do zahraničia. Nielen kvôli vám, ale hlavne kvôli dieťaťu. My sme sa chceli zo zahraničia vrátiť, ale tiež kvôli politickej situácii sme to zrušili. Vďakabohu.
Ako lekári nebudete mať žiadny problém zamestnať sa v žiadnej európskej krajine, teda pokiaľ ovládate jazyk, s uznaním vzdelania/atestácie je to tiež veľmi jednoduché.
Veľmi držím palce!