Ahojte , zaujíma ma ako to máte v rodine poriesene. Ide o to že bývame na dedine , svokrovci , rodičia. Odkedy bývame sami zastavia sa vždy keď idú okolo. Bývame v obci pri malom obchode s potravinami . Vždy keď niekto z rodiny ide do obchodu tak sa samozrejme prístaví aj u nás. Ja už som z toho na nervy. Mám rada svoju a manželovi rodinu ale takéto prepadovky niekedy 1 za den niekedy kazdy druhý den a niekedy sa stane že prídu s odstupom hodiny aj svokrovci aj naši.
Manžel chodí na 6 týždňov do zahraničia a potom je .10,-14 dni doma. Keď je doma ja chodím do práce a keď prídem z prace som rada že trávime čas spolu sami a deťmi. Ale len čo sa prezleciem už je niekto u nás že prišli pozrie , na kávu a tak. Áno chápem majú nás radi asi sa u nás aj dobre cítia máme dobre vzťahy ale ja Mám taký pocit že keď je tu niekto ďalší tak netravim s manželom ten čas ako chceme my spolu ale venujeme sa debate s návštevou a to mi tiež trocha vadi lebo chcem za tých pár dni čo je doma dohnať čo najviac spoločného času. Mám pocit že som stále v strehu kto k nám zase zabucha a čerešničkou na torte bola dnešná situácia. Ráno 7 hodín sobota. Konečne netreba vstávať do prace a školy všetci spíme aj deti konečne spia ráno už dlhšie a zrazu manželovi zvoní mobil. Vola môj otec že ci ho budí , manžel že áno a on že stojí pred dverami. Bol odviesť krásnu niekam a cestou naspäť že sa ide u nás zastaviť pozrieť ako sme porobili. ( menili sme podlahu v jednej izbe) Manžel vstal a šiel mu otvoriť ja som o minútku prišla za nimi a sprdla som otca že nabudúce nech príde o 6 ráno. Urazil sa a odišiel. Áno použila som nahnevaný tón ale tak už ma to odpálilo. Teraz mám aj taký pocit že som mohla zareagovať trocha jemnejšie ale zase na druhej strane chcela som aby si uvedomil že to nepovažujem za normálne a nechcem aby takéto prepadovky boli ešte aj o 7 ráno. Čo vy na to ?
@oblacik00 dobre ze si sa ozvala. Treba vtipne, asertivne vsetkym povedat, ze navstevy prijimate az od 9tej, lebo si chcete raz do tyzdna dlhsie pospat.
To zastavenie sa na kavu by som neriesila, ale zariad sa tak, ked pride navsteva, aby vas to prilis neobmedzovalo, rob si svoje, popripade ich zaangazuj do starostlivosti o deti a tak.
Treba aj rodičom aj svokrovcom otvorené povedať že chcete a potrebujete viac súkromia
A čím skôr tak urobíte tým lepsie. Možno potrebuju párkrát zažiť že im jednoducho neotvorite a budú musieť odísť preč
@oblacik00 chápem. Tiež nemám rada keď nás zobudí telefón, či minule sused o šiestej ráno 🤣🤣 prosím pekne, čakal pri bránke do 6tej, a zvonil jak dilino, že či môže prísť nabiť klince z našej strany sebe na plot, lebo mu to nedrží. Zobudil všetkých. A o tri minúty odišiel, že príde neskôr radšej, že asi nás vyrušil 🙄
@oblacik00 tak zase ja by som bola rada za návštevy, nech prídu na kávu, obed, pohrať sa s deťmi. Veď vy môžete sa objímať a rozprávať aj pred nimi. Keď idete preč, pekné im povedať, prepáčte, sme na odchode, prídeme večer, zajtra....
Alebo nech idú s vami sem tam. Veď keď ste doma, tak nech prídu. Nie však skoro ráno a neskoro večer.
Ja by som nevstala. Nechala by som muza nech si to s nim vyriesi a dalej by som lezala. A nabuduce ked aj pridu a nieco by som mala rozrobene tak by som povedala, ze toto potrehujem dokoncit, budem sa vam venovat o pol hodinu, zatial sa posadte a dajte si kavu (a kukajte do steny ked sa neviete vopred ozvat). Normalne povedz sme radi ze ste prisli a spomenuli si na nas, ale idete v nevhodnom case. Nabuduce bude lepsie, ked nam date vediet vopred.
Podľa mňa sa toto dnes stalo presne preto, aby pochopili. Teraz ta to možno mrzí, ale výsledok sa dostaví, uvidíš. Všetko sa deje pre niečo. 😘
Ale chápem ťa, mňa by roztrhlo od nervov, keby mam furt dakoho doma. Držím palce.
@oblacik00 och, toto by som nedala... Treba každému slušne povedať, že proste máte svoj program a tieto prepadovky vám ho narúšajú. Každý musí pochopiť, že po práci chcete mať svoj kľud, svoj spoločný čas a nie denno-denne riešiť návštevy. Ak nepochopia, normálne by som párkrát spravila že neotvorím a tvárila by som sa, že nie sme doma 😂 to už by sa potom určite každý naučil vopred ohlásiť, že či sa môžu zastaviť
@oblacik00 nie nechapu ze ste radi sami, lebo aj oni su radi zasa s vami a tesia sa z vas. A chcu byt vasou sucastou. Cize len by som osetrila tie casy a ostatne nechala tak. Raz na to budes spominat ako babkovci a dedkovci sa vzdy u vas na skok zastavili. To je pozitivne, ze mate dobre vztahy. Ja by som nebola razna, ale vtipna. S humorom sa tieto situacie lepsie zvladaju.
Napr. Pocuj dedko, zajtra je sobota, len ti oznamujem, ze keby si isiel nahodou do obchodu, tak az po desiatej, lebo budeme spat. Vies, vikend. Vy mate vikend cely tyzden, ale my potrebujeme dospat.
Vypínajte si telefon, manžel nemal vôbec zdvíhať. Jednoducho spíme, a hotovo.
Prečo jemnejsie, to že je niekto rodič neznamená že si môže dovoliť k svojim deťom čokoľvek.. otec by mal mať tiež trocha chochmesu a premýšľať.. ja som dnes po dlhom čase mohla späť dlhšie ako do 3tej ráno (večera som nespala skoro 24h) a keby ma niekto zobudil s tým že si chce pozrieť podlahu a príde neohlásene tak úprimne, asi by ma zažili tak nasratu ako ešte nikdy 🤣
Normálne by som povedala všetkym čo len tak dôjdu neohlásene že nemám čas.. ale ako som už raz písala, kamarátka tvrdí že namne hrozne vidno keď sa naserem aj keď nič nepoviem.. a tak zrejme preto sa u nás nikdy neopakovali neohlásene návštevy.. pár krát to skúsila svokra, raz môjho muža sesternica a už sa to nikdy neopakovalo.. nenávidím neohlásene návštevy a nechápem ako tak niekto môže fungovať..
Ja nechápem kam ten svet speje. Sú to tvoji rodičia. To už fakt vo svete nie je žiadna úcta ani voči rodičom. Uvedom si, že ti dali život, vychovali ťa. Tiež k tebe vstávali, ked si bola malá, chorá a tiež by boli radšej spali. Ja toto neviem pochopiť. Veď už sú na tom svete kratšie ako dlhšie. Čo by dali iní dali za to, aby im rodiča zaklopali na dvere. Skutočne asi platí, že si človek začne v živote vážiť veci a sitaúcie, ktoré už nenastanú. Je mi z toho smutno 😢
@oblacik00 nam zas minule sused zvonil 10.30 doobeda ked som varila a spytal sa ci ma zobudil 😃 zlaty ...nikdy tolko nespavam. Mozno som zmurila do slnka a zdalo sa mu ze som ako krtko 😃
Kazdopadne to ze vam pomahaju s detmi nevyvazuje neohlasene navstevy. Slusne povedat, ze nie si vzdy oblecena na navstevy, ze potrebujes aj sukromie a porobit si veci a ze by bolo fajn keby pred odchodom z domu zavolali ze sa stavia.
@sima234 ja rodičov nemám a veľmi mi chýbajú.. to ale neznamená, že by som im mala tolerovať čokoľvek len preto že sú rodičia.. nerozumiem kam svet speje že človek musí tolerovať čokoľvek čo mu vadi len preto že spoločnosť je nastavená tak že rodič môže všetko..
Ja budem svoje deti rešpektovať, to že som k nim vstávala a vstávam neznamená že si môžem dovoliť hocičo, chodiť kedy sa mi zachce a rozhodovať o ich voľnom čase..
@sima234 vedela som ze toto niekto napise. Je to pateticke a emocne manipulujuce. Asi vela pozeras Markizu, ze?
Ja si velmi vazim kazdu chvilu s rodicmi aj svokrovcami, uvedomujem si ze sme tu dnes a zajtra byt nemusime, napriek tomu si navstevy dohadujeme vopred, dnes ma mobil aj 80 rocny dedko a nie je problem sa dohodnut.
Mozes mat menzes a lezat, mozes v nohavickach pobehovat a davat prat lebo je teplo, proste sto moznosti mat potrebu sukromia a robit si svoje. A nie vybiehat otvarat branu v uteraku.
Na dedine je toto fakt blby zvyk. V byte sa vies zatajit a mas pokoj. Na dedine ti vlezu do dvora akurat ked polonaha vykladas na terasu periny.
Mozno ty si cely den v ihlickach a kostyme nachystana s obcerstvenim keby niekomu napadlo prist. Ale vacsina ludi nie.
@jana_eyre_2
@babulkomale
Tak my asi nie sme normálne rodina, lebo ja rodičov nepovažujem za návštevu, tak isto ani oni nás. Bežne k nám prídu, keď varím, periem a pod a naopak. Sedieť môžu aj v kuchyni kým varím a naložit práčku, či vyvešat prádlo nerobíš pol dňa. A inak bývam v byte a nikdy mi nenapadlo sa zatajiť.
Robila mi svokra takéto prepadovky, často. Raz som ju otočila vo dverách, že som dohodnutá s kamoškou, nemám teraz na ňu čas (práve sme sa si synom obúvali). Odvtedy sa vždy ozve dopredu, že príde 🙂.
@oblacik00 dobre si urobila, necha si to ulezat v hlave a pochopi, ze to bolo naozaj skoro. Je to aj dobry cas na diskusiu, porozpravaj sa s nimi, ze si velmi rada, ked chodia, ale ze napriklad dnes sa stalo, ze ta zobudili, aj celu rodinu, ze by bolo lepsie keby do predu oznamili, ked pridu.
@sima234 nikto ťa neoznacuje za nenormálnu, nemusíš byť vztahovacna.. keď to tebe vyhovuje robte si ako chcete, je to vaša vec.. ale podsúvať ostatným svoje rozhodnutia ako jediné správne nie je normálne.. jednoducho niekto chce mať súkromie so svojou primárnou rodinou a nemusí mať k tomu stále prítomných svojich rodičov.. a napriek tomu má svojich rodičov normálne rád..
A v neposlednom rade si myslím že aj rodičia by sa mohli trocha odpútať od svojich dospelých detí a nájsť si aj inú zábavu v živote ako návštevy rodiny..
@oblacik00 neotvarat dvere a hotovo aj telefóny na tichý aby vás nebudili
Ja chápem že môžem byt rada že ešte mám rodičov a že máme dobre vzťahy ale proste neviem si pomôcť . Ja keď idem ku svokrovcom a rodičom vždy ale že vždy aspoň 15-20 minút dopredu zavolam či su doma že sme na prechádzke pôjdeme okolo a zastavíme sa . Viem že su doma ale robím to zo slušnosti práve preto že ak momentálne majú nejakú činnosť nech ju vedia ukončiť a pripraviť sa že o 20 minút budú mať v doma full house. Ako ty že manžel chodí do zahraničia ja si niekedy zoberiem dovolenku a ostane doma keď je doma aj on. Ráno vyprevadime deti a chce si byt sami venovať sa sebe však viete 😄 a ani neviete koľkokrát sa stalo že sme boli v najlepšom a už niekto Bucha na dvere. Dokonca svokor ma aj kľúč párkrát sa stalo že si sámi otvorili a prišli dnu ( nemali sme kľúč z druhej strany) našťastie sme nič nerobili ale je to nepríjemne tieto situácie. Viem že možno niekomu nevadí keď ma aj 3 x do dňa niekoho doma ale mne to akosi vadí, i ked sústo rodičia svokrovci ale proste necítim sa dobre ked si chcem v pyžame uzit rano na gauči a dívali sa niekto aj ja som rodič starám sa o deti ale budem rešpektovať ich súkromie .
neboj.. otec pride domov a mama ho este sprdne, ze co vas tak skoro budi :D muzi niekedy nerozmyslaju no :D Ale dobre si spravila, inak svokrovcov nech si poriesi ich syn a ty svojim rodicom vysvetli, ze sa maju ozvat po telefone polhodku pred prichodom, a ked nahodou nebudes dvihat znamena to, ze mate nieco na praci... skratka najst si system a bude dobre 🙂
@oblacik00 dobre si reagovala, ak by ešte došlo k neželanej návšteve, vyjadri sa, že máš rada svoj čas, priestor, oddych a súkromie.
Viem, niekomu sa zdá ťažké ohradiť sa voči "móresom" a zvykom rodiny, no ináč sa to nezmení. A ak sa opačná strana oduje, urazí...? No ako sa urazí, tak sa aj odrazí.
@oblacik00 ja by som aj naschval zahrala divadlo, ze sexujeme. Ano, trapne pre obe strany, ale potom by si uz klucom moj dom neotvarali (to je inak uplna drzost. Aj nasi maju nahradne kluce od nas, ale toto by im v zivote nenapadlo).
@oblacik00 ja ti rozumiem, ja by som kľudne,ale fakt kľudne vysvetlila rodine ako to cítiš. Podľa mne pochopia. Vieš, mne teraz ti, ktori ma "otravovali" strašne chýbajú, nedá sa nič vrátiť. Takže by som si stanovila slušne, ty vieš ako sa treba s nimi rozprávať, pravidlá. Uvidíš, že to pôjde. Teš sa, že máš milujúci rodinu, vážne a úprimne ti ju závidím. Mne najbližší žijú, ale záujem je jedna veľká bieda. A ti starší, čo záujem bol, už tu nie sú. Môj syn vyrastá v podstate iba s nami a s "adoptovanou" babičkou. Aj ta mi občas žerie nervy, ale sa krotim už.... Želám ti všetko dobre a najmä milujúcu rodinu po celý život.
@sima234 tak rodicia sa o deti starať MUSIA nie len zo zákona, ale aj preto , že sú na nich v detstve fyzicky aj psychicky zavisle. Dojča sa same nenakrmi ani neprebali . Absolútne žiadna paralela s autorkinou situáciou tu nie je.Este si zabudla na obľúbené "dali ti život " No bohužiaľ ani to nebola ich voľba, proste to dieťa po 9mes z brucha vyjde ci chceš ci nie.
@oblacik00 dobre si urobila. Možno pár dní neprídu. 😃