Milé žienky každá si robme ako nám srdce rači.
Ale,to len ja vidím väčší prínos nedeľu tráviť tak že sa s manželom zvrtame v kuchyni, pripravujeme pokrmy, vtipkujeme, pijeme kávu, deti sa hrajú, popri tom ide tv a potom si dáme spolocny obedik a potom spoločný oddych kľudne aj do večera na gauči?🤗
Alebo behať po výletoch s deťmi, ktoré to nebaví ale tak je spoločnosť nastavená? Možno vďaka Covidu sa to zmení..to si vážne oddýchnete? Ak mám hovoriť za seba ja, nie neoddýchnem si pri takom životnom štýle..som unavena z toho vláčiť decka kade tade.
Toto je len reakcia na predchádzajúcu tému kde radíte mamičke s 2 deťmi nevarit v nedeľu ale radšej behať po výletoch, alebo variť v sobotu alebo variť minútky? Čo z toho tie deti budú mať?
Spomienky na výlet s rodičmi? Čo majú z toho ze ty piješ s mužom kávu? Len preto ze tebe sa nechce pohnúť z domu a si z toho unavená neznamená že je v tom nejaký väčší benefit pre deti ako zážitok a vedomosti z výletu
Ako hovori moj syn, aby mali “ten zazitok” 😃 nehovorim, ze behame po vyletoch kazdy vikend, ale raz do mesiaca sa snazime niekde vypadnut. Mne samej to dobre padne.
Ahoj. Nech si každý robí ako mu vyhovuje.
Niekoho ubíja zvrat sa v kuchyni a nemať trošku vypnutia.
Niekto si oddychne práve tam.
Kto chce nech ide s deťmi na výlet a kto nechce nech sedí doma.
Ak deti výlety nebavia tak asi rodičia na ne chodiť nebudú. Ale deti baviť nebude to, čo nepoznajú od útleho detstva. My sme od malička boli naučení chodiť po výletoch a deti boli naučené chodiť. Sú deti, ktoré keď majú urobiť pár krokov tak mrncia ze nevládzu. Neboli na to naučené a už vonkoncom nevidia príklad v rodičoch.
Takže ak si oddýchneš doma tak si tam oddychuj, ale nepozeraj cez prsty na ľudí, čo navaria minútky a idú s deťmi do prírody na výlet. Im zas vyhovuje taký život a lepšie si v tej prírode oddýchnu než doma v kuchyni....
Kazdeho bavi nieco ine. Ved ti,co idu na vylet,idu lebo ich tesi byt spolu ako rodina vonku,mat zazitky,vidiet svet. Kazdy nech robi to,co ho tesi. Niekoho tesi zvrtat sa v kuchyni,ini sa radsej zvrtaju po vyletoch. Preco hned sudit a odsudzovat? Ja mam zauzivane sa v nedelu zvrtat pri hrncoch,ale obcas aj vypadneme na celodenny vylet a z toho vyletu mam vacsiu radost ako z dna doma a inokedy mam zase rada dni,ked sme doma a len tak sa povalujeme.
Vždy sme výletovali cez víkendy, prázdniny, zastavila nás až táto hnusná doba, chodíme podstatne menej, lebo nepatríme medzi vyvolených.
Detom jw srdecne jedno ci maju svieckovu alebo kura s ryzou aj tak moja chce len buchty a hranolky😅🤷♀️ale ten zazitok ze niekde bola,videla,zoznamila sa,pohrala sa...ja sa snazim na tie vylety chodit lebo o chvilu pride cas ked nebude mat zaujem travit cas s rodicmi a to ma bude mrziet.
Za mna urcite vylet s detmi. Vzdy ked je pekny vikend sa snazime nieco vymysliet, ci prechadzku,les,bicykel,ihrisko predlzeny vikend alebo nejaku aktivitu jednoducho. Sediet doma a varit a potom lezat na gauci do vecera a to robit kazdy vikend by ma zabilo…
Ak si ty unavená vláčiť decká kade tade, tak ty si iný typ ženy a lepšie Ti je doma.To je Váš štýl, vaše rozhodnutie...vôbec nechodím von preto, že je tak spoločnosť nastavená🙂to neviem odkiaľ máš.
Dali sme si teraz 2 hod prechádzku po lese, poliach na lavičke zjedli koláč a ideme oddychovať.Ved každého napĺňa niečo iné.Moj muž príde cez týždeň o 18 a všetci sa tešíme na víkend nech vypadneme.
Nenávidím nedeľné výlety. Som starší ročník a nepamätám si, žeby sme sa v detstve niekam počas nedele ako rodina terigali - s výnimkou kostola a občasných rodinných návštev. Nedeľa, to bol dlhý spánok, kurací vývar, rezne, puding, koláč, zmrzlina... A ležanie na gauči pri telke, pri knihe, mačke, v lete na slniečku na dvore... Občas prišli kamarátky a rozprávali sme sa, hrali. A to ma baví dodnes. Obzvlášť ako mestský človek nevidím nič pekné na prírode, lození po kopcoch, skalách, bojím sa kadejakej lesnej hávede a hmyzu... Celkovo mi šport nevonia, takže ani bicykel ma nebaví... Zimu nemusím vôbec, tú by som najradšej prespala.
Deti mám našťastie uvrešťané, protivné a nevďačné, takže sa nemusím premáhať. Muž mal občas také tendencie, brať ich do prírody - asi nostalgia, oni mali karavan a dedo ich vláčil kade-tade (svokra to celý život nenávidela, ale prispôsobila sa), ale už ho to prešlo. Nikdy neboli spokojní, fňukali, papuľovali mu, nepáčilo sa im, bili sa a malý sa vždy ako bonus dogŕcal v aute... Radšej ideme 2,3 ročne na dovolenku - podmienka je more alebo aspoň bazén plus niečo poznávacie, keďže milujem históriu a umenie... Občas absolvujeme nejaký 3dňový pobyt (zas len kvôli deťom, aby v škole neboli za exotov), alebo ideme na chalupu, ale nedele si kaziť nenechám.
Je to o tom, čo koho baví, každému vyhovuje niečo iné a záleží veľmi od veku detí. A zase, nie všetky deti tie výlety a turistiky aj bavia. Ja som v tej predchádzajúcej téme bola ukrižovaná za to, že nedeľné doobedie trávim v kuchyni ( vždy varím v nedeľu čerstvý tradičný nedeľný obed) podľa najnovších trendov by sme mali namiesto toho behať po prírode a na obed objednať pizzu, max.spraviť rýchlovku za 30 minút. My tiež najradšej po obede v nedeľu kvasíme pri telke na gauči, ale zasa sú aj nedele, že po obede ideme na bicykel, na návštevu, v lete sa okúpať a tak...záleží, ako sa nám chce. Ale je fakt, že ešte nikdy som si pri žiadnom výlete neoddýchla. Pre mňa je oddych v nedeľu navariť obed, kľudne sa najesť a potom už len veget na gauči s koláčom v ruke ☺ Ale ja už mám väčšie deti, ktoré už nemusím zabávať.
A to kvasíte doma na gauči každý víkend, aj keď je pekné počasie? Kedy vlastne chodíte na vzduch? Cez týždeň, škola, robota, krúžky, to sa asi moc nestíha...
Väčšinou je to tak, že kto je ako z detsva zvyknutý, tak tak si to prenesie aj do svojej rodiny.
Každý nech si spraví ako mu je milé. Ale viem si predstaviť 100 lepších aktivít ako twistovanie v kuchyni. Istý čas mal môj otec výborný zvyk - v nedeľu sme sa išli najesť do nejakej peknej reštiky. Mama varila aj v týždni, takže tú nedeľu si zaslúžila nestáť pol dňa pri hrncoch a potom tri hodiny upratovať kuchyňu.
A napríklad nie je toho boha aby som vymenila pekný letný deň pri vode za kuchyňu a hrnce 😃 ale ak to teba baví, tak je to tvoja vec.
No my to mame naopak ako vy.
Cez vikend vsetci oddychujeme, tj nikto nevari, jeme vonku (v restikach) pocas vyletu, alebo ak sme doma, tak objednavame. Ani neupratujeme cez vikend.
A mozem povedat za nase dieta, ze ju vylety bavia 😃 vzdy sa tesi, v restike s nou nemame problem, nepotrebujeme “detske kutiky”.
Ale kazdy to ma inak.
Za mna aj aj. Malo by byt prirodzene, ze dieta vidi aj normalny chod rodiny, teda ze treba aj upratat aj navarit aj sa najest. Zaroven musi zazit aj to, ze chodime spolu von, oddychujeme, spoznavame nove miesta, uzivame si prirodu... a da sa to v klude spojit
Poviem za seba, vôbec netuším, čo sme kedy,M jedli doma v nedeľu,či to varili rodičia obaja, alebo mama, pamätám si, že som neznášala, keď pol nedele hucala telka a všetky tie politické taraniny, typu Na telo, o 5 minút 12 a podobne. Je mi úplne fuk, že rodičia a my sme sedeli na gauči, nudila som sa na smrť.
Ale viem, že som milovala, keď sme šli von, na výlet, na kolotoče, na prechádzky, k vode, a podobne.
Čiže za mňa je totalna nuda premrhat nedeľu v kuchyni a na gauči.
@jaskolka ja si zas uuuuuplne pamatam, ako vonal nedelny vyvar a jablcnik, ako ocino vzdy nacistil maso do polievky a my decka sme sa bili o paprcky 🤣 ako sme kradli a vyjedali este surove rezance...popei tom hralo radio, alovensky rozhlas... a ako sme sa po obede vsetci poobliekali a slo sa na vylet. No na obedy v restike nejake extra spomienky nemam 🤷♀️ a urcite nie citovo podmienene
vacsina rodin funguje cez tyzden v style skola-skolka- nakup-vecera-ulohy-telka a pod.. takze toho “domaceho” chodu za mna je az az.. Ja rada varim pritom by som nikdy nevymenila pobyt vonku za pitie kavy v kuchyni. To mozete robit ked budu mat decka 16( lebo uz pojdu von samy ) az do konca dochodku… 🙂 🤷🏼♀️
A podla mna to vobec neni o narocnych vyletoch behani kade tade… my sme chodili s nasimi hlavne za dom do lesa, na okolite hrady, vodne nadrze, zbierat gastany, sipky, kopat loptu do lesa, na nedaleky vlek v zime, na sankovacky…
Mam na to krasne “obycajné spomienky, zato co sme mavali v nedelu na obed vo mne teda nic extra nezanechalo 🙂)
Ale samozrejme ako pises hned v uvode- je to kazdeho vec. Ked to vam ako rodine nevadi/ takto vyhovuje na ci to rozoberat?…
Ja som to zazivala ako som popisala, je mi to tak prirodzene a chcem to takto dopriat aj svojim detom. Mna pobyt vonku nijako neunavuje, vlastne takeho cloveka nepoznam 🙈
Neviem teda ako si predstavujes to travenie casu mimo kuchyne / na vyletoch, ale za mna to teda rozhodne neni nic narocne ci obtazujuce takze neviem 🙂🤷🏼♀️
Prestat nedelu pri sporaku je oddych? 😯 Pre mna je varenie nutnost,aby sme nezili len na rozkoch,ale zeby som pri sporaku zazivala rozkos teda nemozem povedat😂Varim vzdy na 2 dni aby som v zivote videla okrem hrncov a pocitaca aj nieco ine😂 Nemusim sa tralalagat po celodennych vyletoch,aj take 2h v prirode pomozu vycistit hlavu lepsie ako pohlad na dno hrnca😂
Ty pracujes,ci si na materskej?
Deti nebaví čo nepoznajú. My od malého mala s dcérou chodíme von a na výlety a nič iné by si ani nevybrala. Má zážitky. Áno tiež mám dni, ze by som najradšej mala filmový maratón, ale čo z toho to dieťa má? Rodičom sa nechce chodiť von s malými deťmi, lebo to pokladajú za náročné, zdĺhavé a nie vždy výlet vynde podľa predstav, ale hrať v izbičke sa môžu každý deň, ani z toho ze vy s muzom si dáte kávu nič nemajú. Treba myslieť aj na ne. Ja som z takejto unudenej rodiny a teda vedela som, ze pre svoje deti chcem niečo iné.
Mne neda este podotknut, a viem, ze je to problem nasej rodiny, a toho ako to ja vnimam. A podotknem, ze mame aj dost znamych, nase deti maju kamaratov, ale vsetko su to kamaratstva v zmysle, uvidime sa o mesiac,dva, tri. Tyzden je v znameni skolok a kruzkov. A ihriskovych kamaratstiev. Ako nahle chceme vikend niekoho niekam stiahnut, nie je koho. Kazdy ma "vikend pre rodinu", nevravim, ze to nie je spravne. Ale ja by som kludne vzala 2-3 dcerine kamosky, nech k nam dojdu, vyjasia sa. Ale kazdy uz ma vzdy plany, ziadne, ze v nedelu poobede sme doma, dojdeme. Kazdy len beha kdesi..ja nevravim, ze to je zle, ani za to nikoho nekritizujem, len konstatujem, ze nase deti sa nemaju kedy s niekym slobodne vyhrat v detskej,ci v nejakej druzine kamosov v parku. Po skolke, skole sa kazdy ponahla domov lebo sak domacnost, kruzky, ulohy a cez vikend rychlo rodinne vylety. Individualizmus prekvita. Ale hovorim to velmi vseobecne, je taka doba. Z casu na cas sa nam podari s niekym sa dohodnut, ale vsetko su to vzdy dohadovacky a hladanie volneho terminu vramci mesiaca. A covid to cele este umocnil. Uz sa pomaly na detske navstevy ani nechodieva.
Vsak kazdy nech si Robi vikend Po svojom, o Tom vobec netreba diskutovat 😱
no a my to mame zasa naopak 😃 najskor s manzelom dvaja a teraz aj s dietatom a bolo to tak aj pred covidom a bude to tak aj po covide 🤷♀️ pre mna vobec nie je oddych varit a zvrtat sa v kuchyni, radsej ideme von, na prechadzku, na vylet, niekde sa najeme a potom prideme domov a kludne uz len oddychujeme pri telke resp. oddychovali sme, teraz oddychujem menej
ja si zasa myslim, ze to dieta ma viac z toho, ked ide s rodicmi na nejake zaujimave miesto, na vylet, na turu, do zoo ako pozerat sa na to ako sa mama pol dna zvrta v kuchyni a vari svieckou ale to je iba otazka preferencie a netusim uprimne, kde sa berie to "ako je spolocnost nastavena" - tato spolocnost je aspon ked sa pozeram na mojich rodicov a svokrovcov roky nastavena na varenie x chodovych pokrmov v nedelu a pohostenie celej rodiny 😉
uzasne na tom je, ze je to kazdeho osobna vec a treba si spravit tak, aby si ty a tvoja rodina bola spokojna a moze nam byt jedno ako to maju ini 😀