Baby prosim vas co by ste robili na mojom mieste? S priatelom sme spolu vyse 2 rokov a ja velmi nerada chodim k jeho rodicom pretoze vzdy nas pohostia a aj na obed pripravia veci ktore ja nemam rada alebo som na ne alergicka...pritom priatel im povedal co mam cca rada, ale vzdy ked prideme uvaria to co nejem...naposledy morcacie maso ktore mne velmi smrdi...zjedla som ho lebo som nechcela urazit ale este na navsteve ako sme boli som zvcala...priatelova mama mala narazky ze ja som asi zvyknuta na luxusnejsie...pritom to nie je pravda, jem normalne veci ale niektore proste mi nechutia a nejem ich...alebo si este pamatam ze robili dezert jahodovu tortu, ja mam na jahody alergiu, tak som povedala ze si neprosim kvoli alergii a priatelov otec mi aj tak odkrojil..nechala som to nezjedene a opat poznamky ze ja som asi specialna ked nejem jahodovu tortu...mne vobec nevadi k nim ist a ked budu mat nieco co nemam rada tak si dam iba kavu a oni nech sa najedia, nepride mi to blbe alebo neviem ako reagovat? Priatel uz mi tiez povedao ze asi to robia narocky a ze mam zjest len to co mam rada
Stoj si za svojim a určite nejedz čo ti nechutí a presne ako píše vyššie ,chodila by som po obede
Ved si to nevymyslas, ked je ti realne z niecoho zle alebo mas alergiu, tak nebud ako mala ale povedz, ze to nejes.
Zmierni to pridavkom, ze to nieje ich vina, mas to takto ako to mas a hotovo. Nebudes predsa jest nieco nasilu a potom vracat na zachode. Mas slobodnu volu.
Jedz len to co mas rada a mozes. Ked chces byt mila, pochval to, co si zjedla. Alebo ich miesto navstevy u nich pozvite k vam a nachystaj veci tak ako vyhovuju tebe
Nevidim dovod, preco by som ja mala byt ta, co vecne vysvetluje a citi sa neprijemne, to tvoj priatel nevie vysvetlit svojim rodicom, ze maju respektovat tvoje obmedzenia? Akoze moj muz aby pozeral, ze svokra naschval vari co ja nemozem jest a nie zo spasu ale zdravotnych dovodov 🤷♀️ by im to rychlo vysvetlil.
S nimi nech to riesi a nie tebe radi, dat si iba kavu 😬. Tak tam chodte demonstrativne iba na kavu po obede a ze ked nechcu respektovat co mozes/nemozes jest, tak budete jest doma.
to nemusí byť náročky...len oni ak nemajú žiadne obmedzenia v jedle a sú aj dobrí stravníci tak jednoducho nechápu tomuto problému... pre nich to môže byť len rozmar.
* pritom priatel im povedal co mam cca rada *
Tak s tých vecí čo v pohode zješ a ešte im o nich nepovedal ak im povie že to nemáš rada alebo máš na to alergiu, tak možno ti to pripravia 🙂 pregúľaš očami, zješ a vybavené.
Alebo tu niektorá písala, že návšteva si prinesie vlastné jedlo, čo si má myslieť.
No v prvom rade by ich mal upratať priateľ a prípadne nezjesť ani on, tak sa naučia že zbytočne budú chystať to čo nezjete a majú rešpektovať vaše požiadavky alebo nechystať nič.
@maranco no ja som presne aj povedala ze na obed tam chodit nebudem kedze je tento problem a naposledy ked nas zavolali som nesla, isiel iba priatel a uz bol zase ohen na streche ze preco som neprisla aj ja
Odmietla by som, sla by som len na kavu. Ja bezne ked poviem ze lepok nie, tak dostanem odpoved: “ale ked len trosicku by si si dala, ved nemusis cele.” Proste nie sa neakceptuje...Tak neakceptuj ani ty. Nehala by som plny tanier keby nalozili. Blbe reci blbych ludi nikoho nezaujimaju.
Asi by im mal priateľ vysvetliť ráznejšie…. Je očividné, že to robia schválne lebo asi nechápu, nechcú pochopiť a majú pocit, že si rozmaznana a takto ti to dávajú pocítiť. Určite by som tam nejedla nič nasilu len aby sa neurazili. Tak oni robia niečo schválne a ty ides ešte trpieť a nasilu jesť jedlo ktoré aj tak vyvraciaš…. Pozri, aj keby si ďalších 10 rokov nechávala na tanieri čo ti naložia… nie je to tvoja povinnosť. Ale neviem si predstaviť, že by sa toto stalo mne a môj muž by sa neozval.
pozvi ich k sebe ty a vybavené . nezabudni navariť niečo čo oni nemajú radi . napr dary mora 😅 teda nemusíš variť čo nemajú radi , ale pozývaj ich ty k vám a hotovo .
A čo na to tvoj priateľ? On nemá jazyk, že by im to normálne vysvetlil?
@mell27 uz im to vravel ale ocividne si to nevzali k srdcu
Toto budú ľudia ktorým sa nijako nikdy nezavdacis. Tak sa na to vy💩 a navar si doma co máš rada. Aj tak budes za zlu a aspon nebudes hladna ..keď ich syn tam musí chodiť tak nech ide. Ale oheň na streche nech si rieši sám keď im to nevie vysvetliť.
My sa vzdy najeme predtým ako niekam ideme, lebo mäso nejem a nechce sa mi vysvetľovať že "nie,nedám si knedlu len so šťavou..." ani nebudem z rizoto vyberať kúsky mäsa..
Ale môj manžel je empaticky a drží so mnou.
Tato generacia to asi nechape a myslia si, ze mladi su len rozmaznani. Mam kolegynu, ktorej az po 30tke zistili alergiu na mlieko, zemiaky. A dokonca jej mama ked dosla na navstevu, tak stale urobila nieco zemiakove, alebo smotanove. Ze co vymysla, ked doteraz vsetko zjedla. Druhej kamoske zas mama dava malemu jogurty, pudingy, hoci je alergicky na mliecne. On to samozrejme ako 4 rocny vsetko zje, nevie citat ci to je bezlaktozove, alebo obycajne. Babka je stastna, ved mu nic nie je, ale doma ho boli brucho a niekedy aj zvracia. Nevedia jej to vysvetlit a uz mu radsej nabali z domu.
ináč ešte som nepočula, že by normálne uvarené morčacie mäso smrdelo, to by aj mne pripadalo ako obyčajné vymýšľanie
@elviku11 skratka mi smrdi a napinama z neho...nemusi vsetko vsetkym chutit
veď morčacie je na nerozoznanie od kuracieho... Kuracie zješ v pohode?
Tak im asi netreba vysvetľovať ale nadrzovku sa opýtať prečo to robia. Majú problémy s pamäťou alebo ťa nemajú radi? Napísať na papier čo nemôžeš jesť a vycapiť im to na chladničku. Ak to budú robiť stále jednoducho tam nejedzte. Ani do toho mäsa si sa nemala nútiť.
Odpovedz: Ano, luxusnejsie, napriklad pecene kurca (dopln podla teba) velmi lubim. A hotovo.
Súhlasím s @januska12323 normálne by som sa ich opýtala, prečo varia jedlá, ktoré vedia, že nezjdeš, lebo ti je z nich zle alebo máš dokonca na ne alergiu. Že ty ak niekoho pozveš na obed, varíš tak, aby sa aj návšteva najedla niečoho, čo má rada. Začni byť asertívna a nerieš to spôsobom, že tam nebudeš chodiť. Ak ostanete spolu, budete mať časom možno deti. Potom čo? Tiež tam nebudeš chodiť a necháš starých rodičov, aby dali dieťaťu niečo, na čo je alergické? Buď asertívna už teraz. Slušná, ale dôrazná. Partner ťa pritom podporí.
A to ešte počkaj, keď budete mať deti...
@elviku11 ani môj muž nemá rad morčacie. Vadí mu tá textúra a nezje to, pretože ho z toho naťahuje. Zje to len namleté. A nie je to ani náhodou na nerozoznanie od kuracieho, to si zasa nenahovárajme, že by to nerozoznala, keby jej povedia že to je kuracie
Boze...to su zase problemy. Odpoved: ked niekomu nechuti alebo nemoze, tak nech neje a problem vyrieseny, kvoli tomu by som sa nehadala a ani neprikazovala svokrovcom, co varit.
@elviku11 ja podobnym sposobom nemozem citit telacie, aj kuracie stehna vlastne hocijaka cast kurata okrem prs. Proste su ludia co su citlivejsi na pachy, chute, textury..
Mne i neveste upecene morcacie stehno velmi chuti a netusila som, ze niekomu vobec nechuti. Zdalo sa mi to nemozne, no ano, presvedcila som sa. Porozpravaj sa s priatelovou mamkou, ze si na viacero jedal chulostiva, nechutia ti alebo mas alergiu. Nezabudni sa podakovat za jej snahu. Ak je rozumna pochopi to.
@elviku11 mne morčacina tiež smrdí, nie vždy... ale hlavne keď je surové. Ale mne smrdí aj bravčové a domáca hydina tiež neskutočne.
Podľa mňa si povedali , že "ved oni ta naučia vymýšľať s jedlom"Su to zjavne jednoduchší ľudia ,ešte len počkaj, co budu robiť pri detoch. Je to na priateľovi, kým budú takíto nechodievajte tam na obedy.
Chodila by som len po obede, na kávu.
Načo tam chodíš jest keď vieš ze vždy navaria niečo čo nejes,
ešte aj narocky? A potom počúvať blbé reči...nie si male decko aby ta niekto nútil niečo jest...