Bude to na dlhsie citanie:
Za par dni bude mat nas syn 10m. Byvame v dedine, v ktorej ziju aj svokrovci, manzel odtialto pochadza. Ja pochadzam z dediny vzdialenej 15mim autom, ale autobusom je to tak na hodinove cestovanie. Moja mama nema vodicak, ale zije v domacnosti s mojimi dvomi bratmi, obaja maju auta, ale zaroven aj svoje zivoty.
Pred desiatimi mesiacmi sa nam narodil syn, ich prvorodeny vnuk. Mama bola u nas 3t. aby mi pomohla. Vynutila si to viac menej a kedze si PN prehlasila k nam bola som aj rada. Ako prvorodicka som nevedela, ze ako to bude po porode narocne. Napokon som aj rada, ze som ju tu mala kvoli istym zdr.problemom, ale nejdem to rozoberat. Zo zaciatku som chodila k jednej aj druhej babke 1-2-3x do tyzdna, po istej dobe niekolko mesiacov co som takto fungovala som zistila,
ze nic nestiham pomedzi navstevy babiek, tak som to limitovala 1x do tyzdna k jednej aj k druhej, aby si nezavideli. Obcas sa pritrafi, ze u mami ostaneme s malym spat ak manzel je pracovne prec. K svokre zase ideme obcas (takmer kazdy vikend) s manzelom a malym.
Problem je ten, ze ani jedna k nam takmer vobec nechodi. Moja mama bola asi 10x aj to asi prehanam a
svokra bola viackrat ale jej navstevy boli tak na 30 min cca a utekala domov.
Nastala taka situacia, ze uz aj manzela to dozralo, tak sa jej opytal, ze preco k nam nechodi, ci nechce vidiet maleho. Napisala, ze chodi z roboty unavena, ze cez vikend dohana robotu co cez tyzden nestihne a ze sa jej nechce chodit k nam na byt, ze lepsie by nam bolo u nich na dvore. Moja mama zase nechodi lebo hodinove cestovanie busom a ja to mam 15 mi. autom, ze radsej mi prispeje na naftu akoby sa mala terigat autobusom.
Nemam problem chodit ani k jednej, ale preco by som mala len ja s malym chodit? preco nepridu raz za cas aj oni?
Prve mesiace boli pohodickove, aj ked som mala problem s kojenim, ale zvladli sme to. Od kedy maly stvornozkuje a stavia sa o vsetko mozne je to narocnejsie. Su dni kedy od rana do vecera sa nezastavim. Su dni kedy mam toho tak vela c domacnosti, ze nestiham sa riadne venovat malemu. Su dni kedy nerobim nic ine len zbieram jedlo zo zeme co vsade krpec rozhadze. Su dni kedy kaslem na domacnost a venujem sa vyslovene len jemu. Ked spi prvyspanol zvacsa varim, cez druhy bud idem do obchodu alebo nieco upratujem. Nohy som si takmer 4 mesiace nevylozila, lebo je taky cecok ze s nikym inym nevydrzi akonahle sa vzdialim place. Kolkokrat idem domsprchy uz place a to je s manzelom a xy takychto situacii, lebo je na mna fixnuty. S niekym inym vydrzi bezomna len chvilu a potom sa bud pyta ku mne alebo rovno place..
Ako by ste to riesili vy? Co by ste robili ak by ste boli na mojom mieste? - myslim co sa tyka tych navstev babiek a pod.
@tatehotna nemám problém tak si ho vyrobím? Prestrihnite pupočné šnúry konečne. My sme všetci z jedného mesta a neexistuje aby som riešila, kto koľko času strávil s vnúčaťom. Kto nás chce vidieť nech sa ohlási a príde, keď budem mať ja chuť niekoho vidieť tak sa ozvem. Nikoho extra pozývať a kontrolovať im dochádzku nebudem, program si spravím podľa seba a necítim to ako povinnosť ísť rovnako k obom babkám.
@tatehotna a na čo tam potrebuješ tie babky? Aby ti pomohli alebo prečo? Veď vy ste si robili dieťa a ste jeho rodičia. Babky nemajú povinnosť s starať alebo pravidelne navštevovať ešte keď majú aj vlastný uponáhlaný život. To nie je ako kedysi že boli babky v 50 rokoch doma na dôchodku. Teraz sú ženy iné a rovnako sa menia aj babky. To že sa vám narodilo dieťa úprimne nie je ich problém. Je na nich či sa rozhodnú pomôcť alebo byť prítomné. Snáď ste si nerobili dieťa preto aby ste ho odkladali babkam alebo aby sa ony starali. Ja mám chvalabohu svokru veľmi ďaleko a som rada. Nezniesla by som sa navštevovať 3x do týždňa. Mamu mám blízko ale tá tiež vie kde sú hranice. Sú to straší ľudia a možno potrebujú svoj kľud. Treba sa naučiť nebyť závislá na druhých ľuďoch.
Navrhujem obmedziť návštevy u babiek na 1x mesačne u každej, čiže každé 2 týždne pôjdete raz k jednej, potom k druhej. Tým pádom máš každý druhý víkend "voľno". Ak budú babky chcieť častejšie, môžu prísť. Hodinka autobusom je úplne v pohode, ak už ani jeden syn nie je schopný mamu priviezť.
Ano, návštevy strašne rozbíjajú režim. Na druhej strane s tak malým dietatom nie je pre starých ľudí ešte toľko zábavy. U našich to prišlo až po druhom roku, keď už dcéra rozprávala.
Na druhej strane ja som išla radšej na navstevu. Obe deti mám narocne, stihat domacnost počas dňa nestiham, upratujem vecer a už rano je bordel, čiže nemam rada stresy z návštevy, ze budem upratovat na úkor urevaneho syna a chodila by som ja tam. Mne rodičia tiež vyplakavaju, že nevládzu, nech k ním chodím na kratsie navstevy(2 hodiny a ist domov). Asi rodičia naozaj starnú a ubúda im sil.
4 mesiace si si nevylozila nohy?to ale nie je chyba mamy a svokry,ale tvojho muža 😌 môže kočíkovať s ty si vyložiť nohy a daj vaňu.presne ako tu niekto napísal,naše mamy pracujú,nie sú do na dôchodku.je to iné ako voľakedy keď boli 30rokov v robote a 30 rokov na dôchodku,nemajú čas.sú zrobenejsie,vystresovanejsie..a hlavne,nie sú povinne starat sa o naše deti.oni majú povinnosť sa potešiť,povarovat keď je to nutne.si dospela,staraj sa o svoju rodinu preboha sama.mama má doma ešte dvoch,ktorým zjavne pere a vari,upratuje.my chodíme s malou aj do banky,všade,lebo nemá kto strážiť.čo tie Maminy,čo sú v zahraničí samé?🤦♂️
Veď tak k nim nechoď ☺️ moja svokra žije vo svajci a malého videla len keď bola na Vianoce na sk..teraz príde asi len v novembri na jeho prvé narodeniny..naši sa zastavia tak raz za týždeň alebo my k nim..ale to sa prídu trošku pohrať,pomojkat s malým(čoskoro 7mesiacov) a to je všetko..nejakú pomoc od nich nečakám..alebo čo ťa presne trápi? To že aby udržiavali kontakt s malým musíš chodiť ty,alebo aby ti ho prišli postrážiť aby si si mohla oddýchnuť? Nejako mi to nieje z príspevku jasné 😁😁
A teda obdivujem ťa ako si chodila 2-3x do týždňa v tých prvých mesiacoch po návštevách 😂 my sme si užívali domácu pohodu,v tých prvých mesiacoch sme len pár krát išli k našim ;)
Svokrovci ku nam nechodia lebo nemajú auto a SADkou to trva cca 50minut tiež plus tie časové úseky su katastrofálne. Moji rodičia sem tam prídu ale uz su dôchodcovia, majú nejake zdravotné veci, nie vždy je im pohodlné šoférovať. Ku obom chodím minimálne raz za týždeň, nevidím v tom žiaden problém 🤷🏼♀️ predsa ich nebudem ťahať ku nam ked je jednoduchšie a rýchlejšie sadnúť do auta a ísť ku ním. Ja by som sa autobusom hodinu tiez netrepela nikde, keď druhá strana moze sadnúť kedykoľvek do auta.
@tatehotna Ja ta chapem, ze babky by mohli ukazat trochu viac iniciativy aby ste boli spolu.
Ja som introvert a nepotrebujem caste navstevy, takze ja by som k nim chodila raz za kazde 2 mesiace. Oni by mohli chodit k vam raz za kazde 2 mesiace a tym padom by ste sa videli raz do mesiaca. Myslim ze aj ked su zaneprazdneni a unaveni a musia cestovat autobusom, da sa to zvladnut 6x do roka.
Ani ku nám nechodia babky, iba fakt vo veľmi nutných prípadoch, vždy chodievam ja s detmi. Nemám s tým vôbec žiadny problém, ony sú už staršie dámy a potrebujú svoj pokoj a ja rada chodievam kade tade. K mojej chodievam autom (manžela cestou k mojej odveziem do prace a cestou od nej vyzdvihnem). K svokre idem peso, ale niekedy nás tam odvezie manžel pred prácou.
@tatehotna máš pocit, že babky by mali byt s vnúčikom . Aj tvoj muž. Prvý 1,5 roka je náročný nevyspíš sa úplne ťa chápem. Maly je naviazaný veľa plače. Ach ako rád by som vrátil tie časy keď sme mali takéto starosti. A manželka tiež. Chcem tým povedať že to pominie. Starosti budú, ale iného druhu. Manžel by ti mal pomôcť. Malého viac pozoruj a len buď pri ňom. Nemusí byt stále na rukách. Možno mu bude stačiť tvoja prítomnosť a viac slobody. Raz budes na toto obdobie spomínať s láskou.
Vobec by som toto neriešila zda sa mi ze si robis problem kde nie je. A este aj tvoj muz sa musi hnevat ze aka drzost ze k vam babky nejdu viac? Dohovarat im ako malym detom ? Toto sa neda vynutit, Ked uz tej mami by mi bolo luto. Tak by som jej ponukla ze ju doveziem (ked soferujes)hore dole zabijes polhodinu autom.. odvezies ju dalsia pol hodina ( popripade ostan u nej na noc) ten jeden den zabijes hodinu v aute no mozete si pokecat,, lepsie akoby sa ona trmacala hore dole dve hodiny. Alebo by som radsej isla k nej za 15minut ako sa doma zduvat ze ona ku nam ide len raz za mesiac. ( ona chodi do prace a mà doma este tvojich 2bratov ktorym pravdepodobne robi mama hotel mà toho dost.)Dohodni sa so svokrou ze prides k nim na dvor donesies tam malemu jest vonku nebudes zbierat po zemi v byte. Nechapem ze nestihas pri 1 dietati co este ani nechodi domacnost a vyložit nohy.. ( keby babky chodili castejsie bolo by to Lepsie ?) v byte sa da raz dva upratat. Ani tych hraciek by este nemalo byt vsade moc., do roka je to aj s narocnejsim dietatom dost jednoduche. Pockaj ked pride obdobie vzdoru. Alebo ked tie deti budu 2 a kazde mat svoje individualne potreby. Vacsinou naraz😃
Bud rada ze chcu aby si ty prisla k nim.
Skor by som chapala ze Ta mrzi ze babky nemaju viac zaujem maleho vidiet ako to ze nemas navstevu ( ale mama ti ponukla aj $ na benzin len aby si ty dosla tak zaujem mà ) nerataj kolko kto ku komu isiel ale podla chute a nalady ( a ich pozvania) chod ty ku komu mas chut. Na navsteve mozes vyložit nohy.
Nechápem tvojej otázke, ani tvojmu problému, pretože žiadny nemáš. Len si si ho sama vyrobila. Babky životu nepotrebuješ a navštívit ich stačí raz za mesiac. Nemám problém, tak si ho vyrobím.🙄
@tatehotna Veď prídu na návštevu....to že to nie je tak často ako by to vyhovovalo tebe je úplne v poriadku, pozeraj aj na to, čo vyhovuje druhej strane.
Zaráža ma, že na jednej strane hovoríš ako máš toho veľa a nestíhaš a na strane druhej ti chýbajú návštevy ktoré by ti ten čas ešte ubrali.
Nie je to náhodou tak, že pod pojmom návšteva babky si predstavuješ: babka príde a bude strážiť??
Nic by som nerobila, zila svoj zivot a na navstevy sla ked je nejaky sviatok alebo mam chut ,urcite nie kazdy tyzden..
Konecne jedna nevesticka, ktora nenadava na svokru a mamu, ze chodia casto na navstevy a chcu jej "zobrat" jej dieta.👍 Vsetka cest, ze su aj normalne nevesty a dcery, co maju dobre vztahy a naopak, uvitali by viac navstev babiciek.
Trápi ta, ze babky malo vidia syna, alebo ti nepomáhajú? Nemôžeš si vynucovat ani návštevy ani pomoc. Ja napríklad mamu už nemám vôbec, svokra síce býva v dolnom byte (generačný dom, každý má svoje oddelené bývanie) ale ani tam nechodím veľa, vôbec nevyžadujem, aby pomáhala alebo aby brala si malého. Keď príde ze ci môže pokocikovat,alebo ho vziať na chvíľu k sebe dolu, ok, ale inak ju veľmi nevidím.Malý ma 8 mesiacov, je veľmi živý a akčný, teda tiež ho niekedy len chytám po celom byte. Ale tak to je, aj bude, kým nepodrastie a prídu iné veci 🙂Proste každý má svoj život, ak sú babky unavené a nechce sa im úst k vám, tak ťažko ich donútiť. Ty tiež nechoď tam za každú cenu, každá z vás má svoj život a svoje bývanie a režim
Ja by som asi maminu nenechala sa teraz v korone terigat autobusom 1 hodinu. Ak tebe to trva 15min autom, nechapem. Aj vam s babom lepsie padne zmena prostredia, mamina ti aj navari, ak ma zahradu dieta na cerstvom vzduchu, nevidim problem tvojich navstev u nej. Svokra ak robi a zase ma zahradu, tiez sa mi to zda pre vas s babom lepsie ist tam.
Nechcem do nikoho vrtat, ale nechapem ako niekto moze byt tak hotovy z jedneho dietata, ved si na rodicovskej na plny uvazok. Ak je dieta zdrave, nechapem co je na tom take unavujuce. Aj v kombinacii s domacnostou a varenim som na rodicovskej nikdy nemala problem. Malu som mala kazdy den v kupelke ked som sa sprachovala, hrala sa napr. s hrebenmi....bola pri mne v kuchani a hrala sa s hrncami ked som varila...vzdy bola pri mne a bola som rada ze som ju mala na dohlad...a vobec ma to neunavovalo...
A to ti este spi 2x do dna, tak to fakt nechapem tvoju staznost.
Jedna vec sa mi ale v tvojom prispevku fakt nepaci, ze nechavas dieta same v byte ked ides nakupit. To by som fakt nedoporucovala.
privelmi to rozoberas 🙂 vase mamy si uz deti odchovali, plienky, kasicky, zubky. je to vase dieta, vy ste z neho najviac paf, babky maju svoj zivot a nepotrebuju sa tlacit do zivota dospelych deti. ak potrebujes pomoc, si na konci so silami, sadni do auta a chod k mame alebo ju dovez k vam domov. co je to 15 minut autom?
keby ti svokra chodila domov 3x do tyzdna, bola by si z toho po case chora. nechce sa mi verit, ze nemas cas si ani nohy vylozit, hadam vase dieta nechodi denne s flasou oleja v rukach, aby si nieco stale gabala. svokra chodi este do prace, ma svoj zivot, ak nieco potrebujete, oslovte ju. inak je to na vas 🙂
suhlasim s vacsinou komentarov, ktore su vyssie - mam len jednu doplnujucu otazku - kde v tom celom je tvoj manzel, kedy sa on stara o dieta, aby ty si mala cas pre seba? v prvom rade snad dvaja rodicia sa maju starat o dieta a potom babky (ked maju cas, chut a energiu) mozu pomoct - ty ale ocakavas viac nez pomoc, ty z toho co pises ocakavas striedavu starostlivost ale nie s manzelom ale so svokrou a mamou 🙂
@tatehotna to je neuveriteľné... tak vy s mužom si "vyrobíte" dieťa a potom chceš pomoc iných? ono je to pekné, ak človek môže a pomôže. ale tebe je nejak očividne málo. je potrebné si uvedomiť, že ako mama, otec, tak aj svokra, svokor sú len ľudia. ak chodia navyše do práce, tak sa im nečudujem, že áno, sú unavení. majú na to plné právo, sú minimálne o generáciu starší od teba a vychovali už svoje deti... starí rodičia majú mať vnúčatá pre potešenie, nie pre povinnosti. od toho sú tu rodičia. tak sa vzchop a rieš si život tak, aby si s mužom bola schopná sa o dieťa postarať. my mnohé sme si tiež nevykladali nohy pri dieťati, ktoré štvornožkuje alebo sa stavia na nohy. mimochodom, teraz mám vyložené nohy na stole. dcéra má 11 rokov a je v škole... hurá....
@viestta fakt som sa teraz pobavila 😀
nechapem ani ja..ved a to je nejaka podmienka sa s babkami navsevovat xkrat do tyzdna? ved kazdy mate svoj zivot, aj ty by si viac stihala, a aj zivot ta bavil viacej, keby nemusis mysliet na to, ze treba jednu potom druhu babku navstivit. Tvojmu dietatu je to tiez teraz sumafuk, ci su hodinu ci polhodinu, ci raz do tyzdna ci kazdy den..ja nemam nic proti stretavaniu sa s rodinou, ale podla mna si zle nastavena, zivot nestoji na tom, ktora babka ti skor pride a pomoze, radsej sa sustred na kamosky s detmi,aby sa mal v buducnosti s kym tvoj syn hrat..babky budu mat dost casu ti maleho strazit, kym budes v robote napriklad 🙂
Takze svokrovci su 2724km odo mna, co je 4 hodiny lietadlom, moji rodicia 1615km, dve hodiny lietadlom. Tiez som sama na maleho a prvorodicka. Manzel odchadza o 10 a vracia sa o 23, niekedy aj neskor z prace. Cize byt tebou babky by som neriesila. Je pekne ano ked sa babka stara a pomoze, ale nie povinnost chodit na navsetvy stale. A este ked svokra aj pracuje ja ju chapem ze sa jej nechce. Tak ako sa tebe nechce ist ku nim ked je to unavne a zaberie to to vela casu. Vsak babky nechaj ked budu chciet vidiet babo tak pridu. Ci chces aby ti viacej s babom pomohli? Ci aby viacej na navsetvu chodili?