Nátlak z manželovej strany ohľadom práce

29. okt 2024

Idem v stručnosti popísať môj problém, ktorý má už dlhšiu dobu ťaží. Moje a manželove postavenie je veľmi odlišné. On v práci vysoké postavenie, vysoký plat, benefity, odmeny... tvrdou prácou na sebe za pár rokov dosiahol toho veľa. Po finančnej stránke nám nič nechýba, je to teda len vďaka nemu. Ja som momentálne na materskej s dcérou, od budúceho roka nastupujem do práce, kde je finančné ohodnotenie veľmi slabé na dnešnú dobu. Viem, vybrala som si túto cestu sama, mam VS, ale nechcem písať presný obor kde pracujem. Co je u nás ale problém, teda aspoň ja to vnímam ako nátlak z manželovej strany na mňa (on to nazýva motivaciou), je ze mi stale hovorí ako si mam nájsť inú prácu, aké možnosti sú v dnešnej dobe, nájsť si prácu s firemným autom a inými benefitmi. Moje postavenie v práci zhadzuje. Ja ale neviem co iné by som robila, nie som tak ambiciózna ako on, nezakladám si na kariere, nikdy som to neriešila. A bojím sa, že ak niečo nezmením, bude sa to medzi nami len prehlbovať z čoho budu vznikať stále väčšie a väčšie problémy. Neviem ci vôbec čakám radu, možno nejaký iný uhol pohľadu, ako to vnímajú iní ľudia, alebo ci dôkazu spolu fungovať ľudia s tak odlišným postavením.

h2
29. okt 2024

Podľa mňa to, čo tvojmu manželovi vadí, ani nie je tá tvoja konkrétna práca, ale to, že nemáš ambíciu napredovať. Lebo on je v tomto iný a preto nevie pochopiť teba. Skús mu povedať, nech na teba netlačí, v prvom rade sa potrebuješ vrátiť do pôvodnej práce, potom zistíš, čo a ako.

madeincssr
29. okt 2024

Prilisny karierizmus (slusne nazyvany vypracovanie sa), "peniazkarstvo" a taka ta "vychcanost" (prestriedam par zamestnavatelov za vyssim platom a benefitmi) je aj mne nesympaticka - uplne ta chapem. Peniaze/majetky k stastiu nevedu. A casto cloveka zmenia... vidim to na niektorych ludoch vo svojom okoli.

pralinka25
29. okt 2024

A kto bude riesit domacnost a deti ked ty budes napredovat? Lebo tazko na ceste za napredovanim budes riesit ocr s detmi a mat cas na vsetko. To su skolenia sluzobky atd. Bude mat chlapec cas?

lauriik
29. okt 2024

Za mna je dobre ked robi karieru len jeden z rodicov a ten druhy zastresuje to ostatne, na co logicky ten uspesnejsi nema cas. Nerozumiem preco ta manzel tlaci do kariery, pokial si zijete dobre.
A hlavne, mate male dieta. To by karierne ambicie oboch rodicov odnieslo najviac.

pininka1
29. okt 2024

U nás to bolo tiež tak, ze muž mal neporovnateľne vyšší plat, ale vedel ze ja som vždy chcela robiť s deťmi so zdravotným znevyhodnenim a nikdy mi to nevyčital. Roky som bola doma keďže on pracoval mimo bydliska a nemal kto byt s deťmi. Ale je fakt ze som si počas materskej doplnila ešte vzdelanie, aby som mohla robiť v špeciálnom školstve. Ak ta tvoja práca napĺňa, muž by mal byť len rad ze popri jeho plate ty vieš robiť to čo ťa baví aj keď menej ohodnotené

doriiis
29. okt 2024

No možno chce len aby si nezarabala minimálku.
Na tom nie je nič zle

lenicka999
29. okt 2024

No, ak inak manžel nedá tak sa môžeš poobzerať po iných pozíciách s firemným autom. Ale som zvedavá ako navrhuje riešiť domácnosť keď ty budeš musieť ostávať v práci do večera alebo ťa pošlú na služobku.

h2
29. okt 2024

@doriiis Má VŠ, určite nezarába minimálku. Len asi sa jej plat ani zďaleka nepribližuje tomu jeho.

0silvia0
29. okt 2024

tak kariérne aspekty ti už navrhol, tak nech ti teraz navrhne riešenie pri detských chorobách, očrkách a vození detí na krúžky. Že ako to má vopred poriešené.

romi0310
29. okt 2024

@doriiis tak to potom nechapem, ze kto robi za tu minimalku? Ked nikto za nu nechce robit, ale pritom je to bezne :D ja ked pozeram pracovne ponuky, tak sa to v hrubom pohybuje od tych 860€ max ti niekto prihodi nejaku odmenu. To, ze nie su niektoré zeny karieristky, mi pride uplne normalne a to, ze jej to chlap vykrikuje, mi pride odveci, pretoze ta zena taka zrejme bola od zaciatku
Vykrikovat si navzajom uspesnost v praci a zhadzovat partnera pre pracu ti pride normalne?

beata_k
29. okt 2024

Manzel nechce nic zle. Nemusis robit zavratnu karieru ( ako to tu niektore pochopili), ale staci sa len kusok posnazit. Mat peniaze, tak na tom nevidim nic zle. Zase sa tu nehrajme, ze peniaze su stasne fuuuj. Vies, mysli trochu aj na dieta. Chces mu dopriat lepsie topanky, lepsie kruzky, lepsie zazitky...? To vsetko nieco stoji a nie je dovod aby to vsetko tahal muz. Ale opakujem, nepisem o tazkom karierizme, pisem o troche snahy z tvojej strany.

gejb
29. okt 2024

A baví ta ta práca ktorú robíš/si robila? Alebo sa tam chceš vrátit len preto lebo nevieš kam inam ist?
Ak si tam bola spokojná tak si stoj za svojim. Ak nie tak ma manžel pravdu a je čas sa pohnúť vpred...

siska25
29. okt 2024

Moj muz tiez pracuje na vysokej pozicii, denne dochadza hodinu donprace po dialnici. Mame 4 deti, dve z toho so specialnymi potrebami, velky dom a prave mi konci rodicovska s najmensim. Deti su nonstop na striedacku chore, kopa vysetreni, terapie, kruzky.. My sme sa vsak doma dohodli a muz s tym suhlasi, ze ja nadalej zostanem doma, pretoze, ak by som isla do prace, je aj jemu jasne, ze jednoducho to zvladat nebudeme casovo, psychicky ani fyzicky. On by musel zmenit pracu, aby som mohla aj ja robit karieru. Takze zatial zostavam doma venovat sa detom a casom, ked nam najmensieho zoberu do skolky a zabehneme sa, si budem hladat nieco na max 6 hodin denne a rozmyslam nad rozsirenim si kvalifikacie. Takze ja ta chapem, nie kazdy je na robenie vrcholovej kariery, aj tie " obycajne" prace musi niekto robit.

romi0310
29. okt 2024

@beata_k ale ona sa predsa snazi a tiez zaraba. Ono, nie kazdy zije v Bratislave a nie kazda mame 30 pozicii, kde ti ponukaju extra prachy. Ja zijem na strednom Slovensku a tu pokial chces mat nad 1000€, to aby si robil viacero pozicii naraz. Vies, ona si moze najst dobre plateny job, ale s tym moze prichadzat ovela viac stresu. Takze z kludnej zeny sa moze naraz stat zurivy, nervozny pes. Ja som si to zazila. Tiez som v praci dostala ponuku na lepsiu Pozíciu a za rok som odisla z.prace vyhorena, s dodrbanym zaludkom a este aj doma boli zrazu hadky,.ktore predtym neboli
Sam manzel povedal, ze mam s tym skoncit, ze sa mu menim pred ocami. A to ja mam velmi laskaveho a kludneho manzela. Dakujem za neho. Ze mi nikdy nevykrikoval moje postavenie v praci, zarobene peniaze. A to on je velky karierista a v praci sa neskutocne vypracoval.

paulina291
29. okt 2024

Nuž, s kariérnou robotou neprichádzajú iba benefity a krásny plat ale aj práca do večera, služobky, vyčerpanosť atď. Spýtaj sa na rovinu muža, že ak budeš ty do večera v práci, prípadne pôjdeš na služobku, či on bude žehliť, voziť dieťa na krúžky, variť, robiť úlohy atď. Nepíšeš, do kedy je on v robote, či cestuje atď. No toto často k práci s vysokým platom patrí. Preto často ten druhý partner má menej náročnú a teda aj menej ohodnotenú robotu. Ledaže by ste mali opatrovateľku, upratovačku a jedlo riešili reštikami. Ja by som ale taký život nechcela žiť. Načo by som potom mala dieťa?
Čiže poriešte praktické veci, ako to vidí on. Teraz sa ako angažuje v domácnosti? Lebo ak má momentálne full servis, tak môžeš očkávať, že ho bude chcieť aj popri tom, ako ty budeš chodiť do roboty.

som_realistka
29. okt 2024

Sadni si s ním a porozprávaj sa. Najlepšie by bolo na začiatok sa vrátiť do pôvodnej práce a následne riešiť niečo iné. A povedzme si rovno, bežné benefity (sick days, lepšie telefóny, zdravotná služba nadrámec + vybavené zľavy napr v optike, poukážky na welnes, nákupy príp niečo iné a iné veci spotrebného charakteru) sú vo firmách ktoré na to majú a chcú dávať zamestnancom pre všetkých rovnako, ale ak si pán manžel myslí, že dostaneš služobné auto v každej práci tak je asi trošku odtrhnutý od reality, a druhá vec, aj on si musí uvedomiť, že v prvom rade zamestnávateľ hľadí na seba a nerád prijíma, resp vôbec neprijme na pozíciu matku z RD, ak tá práca zahŕňa služobky (služobné auto k disp aj na súkr.účely, autá majú väčšinou manažéri, obchodníci a podobné pozície), nehovorím že nemáš na to robiť dobrého manažéra, to vieš iba Ty, otázka je či to bude pre Teba časovo možné, prípadne máš v práci potrebu porád, áno, niekedy na vyššej pozícii sedíš v kancelárii do aleluja, a vynahradíš si to inokedy, ale to pri deťoch, ktoré potrebuješ odviezť doviezť nejde. On to zvláda, lebo servis robíš Ty, len z tej rovnice, keď budete obaja zamestnaní, mu asi vypadli deti. 🙂

beata_k
29. okt 2024

@romi0310 Ale to je tvoja zla skusenost. Ona moze mat dobru. Len musi vyjst z komfortnej zony. Podla popisu jej manzel asi nepracuje v Hornej Dolnej. Zjavne pracuje v meste kde to mozne je.

som_realistka
29. okt 2024

@beata_k jasne, ze si môže nájsť dobrú prácu, ale povedzme si narovinu, ani Bratislava nie je zem zasľúbená, a ak chceš nájsť pohodovú prácu, kde o 15 00 zavrieš dvere, a odchádzaš s čistou hlavou po deti a venuješ sa doma iba rodine, tak to nebude práca vo vyššom ani v strednom manažmente so super x-tisicovým platom a nekonečnými benefitmi.

beata_k
29. okt 2024

@som_realistka Zaklad je ani to neskusit, vsakze? Ale vyhovoriek po milu Jarmilu preco sa to neda. Nikto nepise o takom manazmente. Len proste o lepsie platenej praci.

plamienka555
29. okt 2024

Manžel to nemyslí v zlom, aj keď môj názor je veľmi podobný tomu tvojmu. Za chvíľu sa vraciam do roboty. Plat je veľmi dobrý, ale o benefitoch ako spomína tvoj muž môžem len snívať, načo pracovné auto i telefón laborantke, no nie? A predsa rozmýšľam, že si dám skrátiť úväzok z 8,5 hodín na 7. Nechcem, aby bolo moje dieťa prvé v škôlke a potom aj posledné. Manžel pracuje mimo mesta, takže škôlka je na mne. Pritom mám škôlku od pracoviska na 17 minút chôdzou, a aj tak tam bude cez 9 hodín. Hold, peniaze nie sú všetko.

oriesocek
29. okt 2024

Manžel asi nemá základy psychológie (to býva aj na ekonomickej), kde sa učí, že každý ma inú kariérnu kotvu a inú motiváciu a sedliacky rozum hovorí, že každý sme iný a nie každý sa naháňa za pozíciami… V domácnosti vždy jeden ťahá viac a pri dvojkariernom manželstve je to problém a to viem o com hovorím… aby nečakal, že to, čo si robila doma budeš aj naďalej, a plus k tomu 8 hodín v práci, cesta do práve, azd

som_realistka
29. okt 2024

to som nepovedala, vyššie som písala, že sa najlepšie by bolo vrátiť sa do pôvodnej a následne riešiť čo ďalej, lebo v pôvodnej budú ľahšie akceptovať OČR prípadne jej vyjdú v ústrety s nejakými požiadavkami, keďže tam má už niečo odrobené, a keď sa dieťa zabehne v školke tak môže niečo meniť. Ale nastúp do novej práce a potom šup šup na OČR, nie je tu málo príbehov o tom ako zazerajú kolegyne, ako s nimi ukončili PP ako šéfovia "nenápadne tlačia". Môj druhý príspevok bol iba o tom, že si treba uvedomiť, že úplne pohodová práca, kde zavretím dverí končí pracovný deň je vo firmách menej hodnotená ako práca vedúcich, vyšších riadiacich pracovníkov a pod. a tam už ozaj nie vždy zatváraš dvere presne o 15.

romi0310
29. okt 2024

@beata_k ani ja nepochadzam z hornej dolnej, ale z vacsieho mesta a to zo Ziliny 🙂 tak mozes dat navrh, v ktorej firme sa skvele zaraba, casovo flexibilna, ihned po nástupe skvely plat a zvysovanie platu kazdeho pol roka 🙂 a este dvere otvorene pre matku s malym dietatom. Kludne daj tip

som_realistka
29. okt 2024

okrem toho, autorka nepíše, kde robí ona a kde on a aký majú finančný rozdiel vo výplatách, naríklad ak on nosí 5000 a ona 1400 tak jemu sa to zdá málo, a niekto povie, že v jej pozícii a odbore je to veľmi slušný plat, ťažko povedať

paulina291
29. okt 2024

@som_realistka súhlasím. Aj či chodí bežne na služobky, kedy chodí večer domov, kolko robí v domácnosti a podobne. Lebo ak chodí na týždňovky a domov chodí o 18-tej, tak tam proste neexistuje, aby ona mala nejakú náročnejšiu robotu. Ak sa nechcú o rok rozvádzať.
Lebo benefit ako služobné auto (opravte ma, ak sa mýlim) mne dáva logiku, že ho má osoba, ktorá sa musí presúvať na služobky, konferencie a podobne.
A vtedy bude musieť byť plnohodnotný rodič on.

beata_k
29. okt 2024

@romi0310 Aaale prosim ta take teatro. Ide len o tu snahu chciet urobit kusit viac. Len o tu snahu....a povedzme si, ano kto hlada ten najde. A urcite aj v Ziline. Memusis ist s platom o 1500€ viac. Len sa kusok posnazit a nehadzat vsetko na muza.
Vies, casto je tu zenam vycitane, ze su financne naviazane na muza. Ako nemaju vlastne peniaze. Ze moze sa stat od manzelovho urazu az po manzelovu milenku bars co. Ale ked to navrhne manzel, tak je za nerespekujuceho grobiana. Ked to poradi zena zene, tak je to dobra rada do zivota...

paulina291
29. okt 2024

@beata_k ona je ale možno na neho finančne odkázaná, lenže on ak má takú mega karieru tak je odkázaný na ňu čo sa týka starostlivosti o ich dieťa a domácnosť. Lebo tipujem, on na to čas nemá. Ak chce nech je finančne nezávislá, musí ubrať on. Čo tipujem, že nebude chcieť.

beata_k
29. okt 2024

@paulina291 Ale ved to pisem ux x-ty krat. Aurotka sa nemusi snazit o top manazment. Ma len prejavit trochu snahy. Moze mat kludne aj 300€ viac za tu istu pracu v rovanok case len v inej firme. Len ona sa ani len nechce pokusit sa poobzerat. Manzel dobre zaraba a hotovo.

0silvia0
29. okt 2024

toto sa mi hodí na odľahčenenie do dnešnej diskusie:
https://www.youtube.com/shorts/doJd_3nLAuA

lienka.7
29. okt 2024

@autorka ja by som sa ho spytala, ze kto sa bude starať o dieta a domácnosť, keď sa aj ja naplno budem venovať kariére