Naša potenciálna krstná nemá birmovku

roselyn
20. mar 2018

Moze ist za krstnu mamu niekto - kto nema birmovku? Ako sa to da vyriesit?

janinah
20. mar 2018

tak,že aspon druhý krstný rodič ju mať bude

vercaaa20
20. mar 2018

birmovka je tusim podmienka

bimbambim
20. mar 2018

aspon jeden krstny by ju mal mat . Ten co nema bude na papieri pisany len ako svedok.My mame tak krstna ma vsetko ale krstny nie a je vedeny len ako svedok ale moje deti ich volaju po mene

maminkasisa
20. mar 2018

asi zalezi, na akeho knaza natrafis... u nas bola podmienka len krst u krsneho rodica, birmovka nemusela byt

pininka
20. mar 2018

Kludne moze a nas na na to ani nikto nepytal,len ci je pokrsteny

mell_k
20. mar 2018

Ja mam otazku ci otec dietata musi mat birmovku?

roselyn
autor
20. mar 2018

hmmm, to by bolo super - kebyze staci len krst 😉
krstna ma krst a sv. prijimanie, ale neuznali jej birmovku (nepustili ci co, lebo chodila na dedinu aj do mesta nauky a tak sa to nejako skomplikovalo a uz to nechala tak)
a my nemame druheho krstneho rodica, len jedneho
takze ked jej nedovolia, tak nas trafi asi 😔😔😔

michellemary
20. mar 2018

Kopírujem zo stránky našej farnosti:
Krstným rodičom môže byť ten pokrstený a praktizujúci katolík nad 16 rokov, ktorý už prijal sviatosť birmovania, a buď je slobodný, alebo je cirkevne sobášený.

fefitko
20. mar 2018

@mell_k nie nemusí... Ja nemám priateľ má a nebol to žiadny problém

roselyn
autor
20. mar 2018

@michellemary neda sa to nejako narychlo vybavit (birmovka) ?

michellemary
20. mar 2018

@roselyn v našej diecéze je príprava na birmovku rok, inde aj 2 (to upravuje diecézny biskup podľa svojho uváženia), takže určite nie. Ale jedna známa mala problém s krstným rodičom u nás, šla do evanjelickej farnosti, a tam dieťa pokrstili bez problémov, keďže sa, logicky, nemusia riadiť Kánonickým právom Katolíckej cirkvi...

roselyn
autor
20. mar 2018

takze zle spravy 😔😔😔 ochhh

maminkasisa
20. mar 2018

@roselyn ved skus sa ist opytat na faru, co Ti povedia.... ako som pisala, zalezi od farara, v RBK s tym robia poriadne obstrukcie, v LM pokrstia kade koho....

janci05
20. mar 2018

@mell_k Ja ti poviem takto. Mám všetky sviatosti (krst, prijímanie aj birmovanie), môj manžel má len krst. V našej farnosti môjho syna nechceli pokrstiť, lebo manžel nemá potrebné náležitosti, tak sme volili inú alternatívu, a to menšiu dedinu v okolí. Tam bol farár ústretovejší a dokonca uznal za krstných rodičov aj bratovu sestru a jej manžela, ktrorí tiež nemali iné sviatosti okrem krstu. Naozaj záleží na konkrétnom farárovi.

deti95060810
20. mar 2018

@michellemary to mi pripomína synové spolužiačky...chodili na to náboženstvo na ktorom rozdávali cukríky...

bimbambim
20. mar 2018

Tak choj aj za inym fararom u nas problem nerobil ale kde byvaju nasi tak viem ze by mi ich nepokrstil chcela som tam dat dieta na 1 svate ale ake dal podmienky tak sme ho na tu farnost nedali proste zavisi od farara

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
osky
21. mar 2018

@roselyn 9 mesiacov si vedela kto bude krstny,nie?
A dietatko ma kolko?
Iste aspon 2 mesiace...ci?
Tak ja myslim ze uz davno ste to mali riesit.nie az teraz planovat a hladat tunel...
To nie je ako v politike.
Su jasne pravidla.
Ak chces platny krst pre svoje dieta.,nesnaz sa ich obchadzat.
Inak nechapem to celkom-ludia to niekedy beru len ako nejake klise.prilezitost urobit velke mecheche...
Chcete to naozaj.lebo je to sviatost?
Uvedomujes si,ze krstom to len zacina?
Ze tym krstom sa k niecomu aj vy rodicia zaväzujete?
A v podstate aj vase dieta?
Drzim.palce nech sa to vyriesi k vasej spokojnosti bez obchadzania pravidiel 🤗

henka123123
21. mar 2018

My sme malu krst teraz v nedelu a nemame birmovku nikto iba krst a sv.prijmanie:)

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
roselyn
autor
21. mar 2018

dievcata, este len planujeme krst.
akurat, ze len vcera som sa dozvedela, ze osoba - planovana krstna mama nema dokoncenu birmovku.
ja, ze to co? (vacsina rodiny mame vsetci zakladne sviatosti, takze toto by ma nenapadlo)
a vysvitlo, ze chodila na nauky v meste - kde byvali a potom sa stahovali na dedinu, chcela pokracovat tam, ale jej nauky neuznali. a tak nema birmovku.
takze zmena planov 😔

michellemary
21. mar 2018

@lenkakravcova presne, je to smutné... Toto bol ten prípad, že chceli mať pokrstené dieťa, lebo "tak sa to má", a bolo jedno, ktorá Cirkev to bude...

lubi40
21. mar 2018

@roselyn u nas bola podmienka mat krst

jullietlife
21. mar 2018

My tiež riešime krst a u nás v TT je podmienka aj birmovka, ktorú krstny nemá a krstna má. Tak on bude len ako svedok a moja sestra bude normálne zapísaná ako krstna mama. Ale riešiť to nebudeme krstny pre nás a malú bude čo je zapísané je ich vec.

henka123123
21. mar 2018

@lenkakravcova ani rodicia ani krstni rodicia nemaju birmovku..mame krst a sv.prijmanie..

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monula20
21. mar 2018

Birmovka nieje podmienka ani rodičov ani krstnych rodicov..zalezi od toho na akého farára natrafís..priklad krstili sme staršiu dcéru ani ja ani muž nemáme birmovku a dokonca ani krstný rodicia nemali..my sme povedali že majú..absolutne neskumaju či ma niekto alebo nema a o rok v tom istom kostole..ten istý farár ti istý rodičia akurát iný krstný rodicia a nechcel nam pokrstiť len preto že meno synthia nieje v sväté meno až kým sme mu nepovedali ze je to meno odvodené od mena cynthia..takze tak..bacsinou trvajú na to ze vsetci musíme mať birmovku..ale vždy sa to dá nejak vybaviť 😊

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michellemary
21. mar 2018

@lenkakravcova vďaka, nechcelo sa mi to hľadať. 🙂

janka_v
21. mar 2018

Ahoj, nedávno som tu čítala, že je možné pokrstiť aj bez uvedenia krstného rodiča a svedkov krstu môže byť koľko chceš. Teda, v krstnom liste, do zápisu nie je uvedený ako krstný rodič nikto, ale tvoje dieťa, ty a “budúci krstný” budete vždy vedieť, že on je krstným rodičom. Je to však taká obchádzka, aj keď čisté riešenie komplikácie. Záleží, čo od krstného rodiča očakávaš.