Mám otázocku, čakáme druhé bábätko... Prvé bábätko bolo S iným mužom keď že bol nezodpovedný tak sme sa rozisli A po dvoch rokov prišiel druhý A chceli sme druhé no prvý syn má 5 rokov A volá muža Erik mal niekto skúsenosti S tím? Chceme že by ho volal tiež ocko keď že bude súrodenec ho volať tatík aby sme bola úplná rodina....ten jeho biologicky ho má rád A ho berie sem tam K sebe A blbé ny bolo keby mal dvoch tatikov? Má niekto Z vás podobné skúsenosti!? Ďakujem za každú radu
p. Erik nieje jeho otec takze nevidim dovod na taketo oslovenie a najma ak sa biologicky otec zaujima bezohladu uz na jeho povahu.
@sharpey Ex mojho manzela to tak spravila a nikoho sa nepytala. Moj manzel je tato a "nahradny" oco.
A ano je to blbe. A dost. Len aby si niekto formalne plnil svoje predstavy o kompletnosti rodiny.
Detom neublizuje realita. Detom v prvom rade ublizuju blbosti co si dospeli vymyslaju.
...ako by si sa cítila ty keby novú ženu tvojho ex volal mama ... a máš odpoveď ...
no, mám kamarátku, ktorá je v takej istej situácii a biologického otca volá OCKO a toho, ktorý s nimi žije, volá TATIK. Mne to príde divné, môj syn to nechápal, že ako je to možné. Nuž ale každý ako si zariadi, tak má.
Určite je to hlúposť učiť dieťa oslovovať priateľa ocko.Hlavne ak sa stretáva so svojím bio otcom.Moje dcérky z prvého vzťahu začali môjho manžela oslovovať ocino až po svadbe s tým,že to tak chceli oni a s bio otcom nemajú žiaden kontakt lebo nemá záujem,ale ak by sa normálne stretávali tak by nemali potrebu môjmu mužovi tak hovoriť.Ale určite by som ich nikdy do toho nenútila.
Nuž môcť asi môže.. ale prečo? Buď rada, že prvý syn "Erika" prijal, že sa zároveň stretáva so svojim otcom a má ho rád. V danej situácií to dopadlo ešte veľmi dobre. Rodina ste tak či tak, či mu hovorí Erik alebo ocko. To, že by mu hovoril ocko, by len oddialilo nutnosť vysvetľovačiek pred druhým synčekom. Takže asi tak. Mne by to pripadalo ako hranie sa na niečo. Takže.. keď bude mať druhý synček dosť "veľkú" hlavičku, tak pekne vysvetliť, že braček má iného tatina ale s Erikom sa majú radi a ide sa ďalej.
Nemotala by som synovi hlavičku. Otec aj mama sú vždy iba jeden, jedine v prípade keby sa o neho nezaujímal. Rovnaké by to bolo, keby jeho otec mal s partnerkou spoločné dieťa a chcel by, aby jeho partnerku volal mama, kvôli tomu, aby ich dieťa nemalo zmätok. Myslím si, že tebe by sa nepáčilo, keby niekoho iného volal mama
Nechajte to na svojho syna, nech sa rozhodne sam... Ked to bude tak citit, tak mu to povie... Nerozhodujte za neho v takejto veci. Radsej uprimne oslovenie, ako nanutene...
Ked to tak bude sam citit tak ho tak volat bude a ked nie tak nie urcite by som ho dont oho netlacila.
moja dcera vola mojho terajsieho partnera ocko,prislo to tak samo...ale moja dcera svojho bio otca nepozna,on o nu nemal nikdy zaujem,takze je to myslim v pohode...lenze tvoj syn je v kontakte so svojim skutocnym otcom a myslim ze je to blbe a nevhodne,aby tak oslovoval p.Erika...ani tebe by sa nepacilo,keby oslovoval inu zenu tvojho ex mama...
Nemotala by som mu hlavu zvlast ked on svojho otca ma kt sa aj o neho zaujimaa....tes sa z toho ze prijal tvojho partnera...tebe by sa pacilo keby ma aj druhu mamu a tu tak oslovuje?
Nejde o to, že motá hlavu , mojej som tiež vysvetľovala, že má dvoch otcov, biologický ju nevidel vyše roka, neplatí poriadne, tak si toto oslovenie ani nezaslúži, pre ňu je to cudzí človek ale nikdy by som ju proti nemu aj napriek tomu "nehuckala". Preto práve som jej to vysvetlila, že má dvoch tatinov, aj napriek tomu občas terajšieho volá po mene, ale bol dosť veľký problém, keď v škôlke alebo v škole bola nejaká téma, tak nikto to nechápal, keď ho po mene oslovila, preto ho volá v spoločnosti otec. Alebo, keď prišiel po ňu môj do škôlky a najprv taká naradostená ho oslovila krstným menom, že učiteľka potom pátrala a nechcela mu ju dať, a išla sa pozrieť do papierov koho som napísala, že môže malú brávať domov.
Ake ste len vsetky mudre...sprav si to ako chces.Uplne kludne moze tvojho priatela volat ocko...ale daj si pozor aby to bol ozaj ocko uz navzdy...aby takych ockov este nemal dalsich 4...samozrejme prajem ti aby to bolo ok vsetko.Ale dolezite je,ci sa maju radi...ani nie to ako ho oslovuje...ale ci sa lubia.Vtedy je to jedno.
Neviem mozno v tom bude mat ten mladsi par rokov trochu chaos a nebude vediet, preco ho on vola ocko a brat ho vola menom ale vyrastie, vysvetlis a bude dobre. Bolo by zvlastne keby si teraz od toho starsieho vyzadovala aby novemu priatelovi hovoril ocko ked uz toho svojho ma a kedze onho javi zaujem a stretava sa s nim tak nanho nezabudne aj ked je este maly. Ale nechala by som to tak prirodzene plynut, netreba ho do nicoho nutit.
Podla mna treba oslovenie nechat na dieta. Moze kludne hovorit ocko aj dvom muzom, moze len biootcovi a poznam aj pripad, kde je biootec volany menom a nebio otec. Ale musi to vyjst prirodzene od dietata a nie byt dane prikazom. Ja to mam naopak. Deti mojho muza mi vzdy hovorili menom. Ani jedno z mojich (teda nasich spolocnych) deti neprislo na napad oslovovat ma tak tiez. Ani kym boli celkom male. Takze nie, ziadne zmatky nenastanu ani tak ani onak. Len to netreba zbytocne riesit.
@sharpey podla mna je fajn ked dieta vola ockom svojho otca a napriklad Erikom toho druheho. Ak ho zacne sam od seba volat ockom nech sa paci, ale ja by som ho na to neucila. Tebe sa bude pacit ak novu partnerku tvojho byvaleho bude volat mamicka? Myslim si ze mamicka je len jedna ako aj otecko je len jeden.
Toto plati hlavne vtedy ked je so svojim otcom stale v kontakte. Keby bol jeho otecko mrtvy, alebo zeby vobec neboli v kontakte, potom by som v tom problem nevidela. Pripadne ak to tak chcete, moze jedneho volat ockom a druheho tatikom, ale mna osobne by to velmi ranilo keby moje dieta volalo inu zenu mamickou
@sharpey prečo vymýšľate hlúposti? Tvoj syn sa už rozhodol. Budete rodina bez ohľadu na to, ako bude Erika volať. Pre malého je rodina aj jeho nezodpovedný otec. Buď rada že ich má dvoch a ten biologický sa zaujíma. Mysli hlavne na dobro malého. Nie svoje ideálne predstavy o rodine, ktoré bohužiaľ nevyšli. Sú deti, ktoré nemajú žiadneho otca, ktorý by sa zaujímal 😒
moja dcera hovori tatino mojmu priatelovi lebo to jej tatino je lebo ju vychovava bio nema zaujem ale mam v rodine sesternicu ktora sa stretava s bio otcom to je tatino a ujo ju vychovava je ocino vobec nie je zmatena ani nic ... no ale myslim skor ze ste to mali uz od zaciatku riesit a nie teraz ked ho uz vola erik a zrazu ma byt tatino sak ale to je na vas ... kazdopadne nevidim na tom nic zle
nech sa rozhodne sám...ja mám 2 nevlastné deti, starší ma volá normálne menom, mladšia sa ešte nerozhodla, niekedy povie mama, niekedy povie menom, spoločná samozrejme mama...Určite by som ich nenútila mi hovoriť mi mama, najmä keď majú aj vlastné mamy, mne by to aj bolo divné, veď nie sú moje...ale určite by som to nechala na dieťa, rodina predsa nestojí a nepadá na osloveniach...
Moj brat ma nevlastneho syna, vychovava ho so zenou od chlapcovych 3rokov ak sa nemylim.. S otcom sa maly stretaval, zil ale s mamou u mojho brata.. Maly ho vzdy volal menom a nebolo na tom nic zvlastne, rodina boli aj tak.. Potom sa im narodil aj spolocny syn a ten uz vola mojho brata tato..
Myslim ze ak sa so svojim biologickym otcom stretava - otca by mal mat len jedneho.. Aby v tom nemal zmatok (ak ho doteraz volal menom, preco to menit?).. Ine by bolo keby na neho otec kaslal, ale takto sa mi zda lepsie ak otcima vola menom.. Rad ho moze mat rovnako a mozno aj viac, oslovenie nic neovplyvni..
Môj syn volá svojho nevlastného otca menom , majú spolu pekný vzťah . Nikdy ma nenapadlo to meniť , napriek tomu že svojho biologického otca nevidel 8 rokov. naše spoločné deti ho volajú tatinko , dcérkam som vysvetlila že syn má iného tatinka a preto ich tatinka volá menom . Nikto v tom nemá zmätky, berieme to úplne normálne. Syn zavolá na manžela meno , a dcérka kričí tatinko Andrej ťa volá ..
ak ma dobry vztah so svojim biologickym ocinom, on pre neho ostane tatikom aj ked ty budes mat ineho partnera. nebranila by som mu v tom, aspon ne by sa nieco take nepacilo a moc by som to ani neriesila
Ďakujem iba som sa pýtala nič viac nikoho nenutime ani nič ďakujem
@sharpey áno bolo by to blbé a je to úplná hlúposť. Ak sa stretáva so svojim ockom a všetko tam funguje, nie je žiadny dôvod, aby volal iného muža ocko len preto, aby ste sa vy dvaja mali pocit úplnej rodinky.