Manželstvo s alkoholikom

1. okt 2023

Ahojte,
S manželom sme spolu 7rokov, cca rok nám to škrípe, on všetky problémy zapíja alkoholom, mám pocit, že mu to už dlhšie prerastá cez hlavu. Vždy si dal pivko po práci alebo s kamošmi. Najprv som to neriešila, no posledný rok je viac pod parou, než triezvy. Nefunguje nám to. Príde naliaty, ľahne si ku mne a myslí si, že s ním budem spávať. Mňa to už prestáva baviť, bola som za právnikom, že podám návrh na rozvod. Keď sa o tom dozvedel, začal vyvádzať, potom zas začal sekať dobrotu. Zobral ma na dovolenku, že už nebude piť a či mu všetko odpustim. Ok, na pár týždňov to bolo fajn, ako na začiatku, uverila som, že to myslí vážne a alkoholu sa už nedotkne…no zase začal. Už je v takej fáze, že ráno si nedá raňajky ale pivo.
Najhoršie na tom je, že sme roky nemohli mať bábätko, on si to vyčítal a popíjal. Na tej dovolenke sa nám pošťastilo po cca 7 rokoch.. teda teraz neviem či je to šťastná správa. Ja na jednej strane, milujem môjho manžela(keď je v triezvom stave) chcem mu nejak pomôcť, keď som sľúbila v dobrom aj v zlom, ale nezvládam jeho alkoholizmus. Som v 10 tyždni, ani neviem kedy bude triezvy, aby som mu to mohla povedať. Nechcem porodiť dieťa do rozbitého vzťahu, nechcem aby moje dieťa vyrastalo v rodine, kde otecko pije a pol dňa prespí.
Čo by ste na mojom mieste robili? Skusili manzela presvedcit na liecenie a dat mu poslednú šancu?
Alebo sa rozviedli, dieťa porodili s vedomim, že budete slobodná matka?
Prosím, nesúďte ma, že som si nedala pozor a otehotnela. Doktori nám dávali malú šancu, bola som zmierená, že sa nám to prirodzene ani nepodarí.
Aj keby sme sa rozviedli, ostane mi byt, ktorý som zdedila po babke, mám nejaké úspory, na bábätko sa teším aj keď prišlo v zlom načasovaní.
Ďakujem za názory.

viestta
1. okt 2023

Daj mu ultimatum. Alebo sa bude liecit alebo koncite. Dieta si nezasluzi vyrastat s otcom alkoholikom, rozhodnutie je na nom.

minenkak
1. okt 2023

Utekaj ako ti sily stačia

autor
1. okt 2023

@viestta vcera som mu hovorila, ze uz nevladzem. Vsetci do neho hucia, aby si s tym dal pokoj. Uz aj svokra mu cistila zaludok. On mi aj sam povie, ze ma problem a prosi ma nech mu pomozem. Ale ako? On musi chciet sam. Ja ani neverim, zeby ho dieta postavilo na nohy a bol by to dovod aby prestal.

pribinak
1. okt 2023

Nestracaj cas nejakým ultimátom, ber nohy na plecia a utekaj čo najdelej

On si už svoj životný štýl dávno vybral

viestta
1. okt 2023

Povedz, ze mu pomozes. Pohladat psychiatra, u ktoreho sa bude liecit.

lonely66
1. okt 2023

ultimatum. liecebna, psychiater. to je jedina nadej. mala, ale je. ak nie, rozvod. dieta si nechaj, ak si po nom tuzila a ak mas prostriedky na to, aby si zostala sama. lebo musis pocitat s tym, ze ak sa muz nespamata, raz prepije vsetko. cize nebude ani na alimenty. nezavidim ti tu situaciu a prajem ti, aby sa muz spamatal.

marlent
1. okt 2023

Neviem bola som v rovnakej situácii ako ty...akurát boli sme spolu podstatne kratšie. Dala som ultimátum bud ja a dieta alebo alkohol žiadne bu bu bu proste reálne som bola pripravená odísť. Muž je z alkoholickej rodiny a úprimne nedávala som šancu ze s tým sekne...šiel k psychológovi a piť prestal teraz je to 6-ty rok co nepije.
Ani len zákusok kde je alkoholova aroma si neda..
Ked bol triezvy som mu povedala ze sa musíme porozprávať predostrela som mu 2 možnosti pojde k lekarovi aby mu s tym pomohol alebo rozvod.. povedal ze ok prestane pit ale k psychológovi nepôjde na tom odpovedala ze taka možnosť nie je.bud alebo...šiel...
Tiež to bolo mega každý jeden deň keď nešiel do prace presne ako píšeš pivo (lebo veď šak je to len pivo-to bol jeho argument) na raňajky obed večeru bol schopný stiahnuť 9-12 piv za deň. Keď šiel do prace tak "len" 5-6 cez víkendy aj so "zasmazkou"

dettilv
1. okt 2023

Daj mu ultimátum že do pôrodu ak sa nezmení odchádzate. Dovtedy sa mu snaží pomôcť a začni šetriť aby si mala čo najviac na začiatok keby odídete.

marsmykkok
1. okt 2023

A on nepracuje? Ked pije aj ráno.

ingridpisarova
1. okt 2023

bezpodmienečne liečenie Daj ultimátum ,že budeš s nim len ak nebude piť, presne ako píšu vyššie pripravuj sa na samostatný život

lenuska9999
1. okt 2023

Trvaj na Tom, aby šiel na liečenie. Ak chce naozaj prestať, pôjde

sissy27
1. okt 2023

Liecenie alebo rozvod. A liecenie nie len absolvovat a znova chlastat, pretoze liecenie je len prvy krok, ale naozaj do konca zivota abstinovat. Narodenie dietata moze oslavit mineralkou, pomarancovou stavou, colou, moznosti bez alkoholu je vela. A ziadost o rozvod by som mala pripravenu v sufliku, ze staci len poslat…

stanislavicenka
1. okt 2023

@autorka ja ti to poviem z opacnej strany, som dieta alkoholika. Moj otec pil cely zivot, co si pamatam, a bol hruby k mojej mame. Urcite nie vtedy, ked sa brali, no postupom casu svoju hranicu posuval dalej. Nedavno zomrel na cirhozu pecene. Tak dlho som nwrozumela, preco mama od neho neodisla, ze toto na sebe dovolila, ze sme v tomto vyrastali. Takze nie, ho poprosit, ale dupnut si, a dat mu ultimatum.a pamataj, ze akoholikom ostane cely zivot, myslim, aj ked bude uplne abstinovat. Dolezite su momenty, ked clovek nie je v psychickej pohode, aby vedel tazke chvile zvladnut v hlave, a nie sa utapat v alkohole do zabudnutia. Rozbit rodinu? Ci dieta z rozbitej rodiny? Je vidiet, ze si nic podobne nezazila, inak by si presne vedela, aj s bolestou v srdci, co mas urobit. Ty neopustas nikoho v zlom, to on opustil teba, ked toto robi, a mysli si, ze je to v poriadku. Hlavne sa rozhodni spravne

alex49
1. okt 2023

možno práve bábatko ho prinúti niečo zo sebou robiť. sadni si s ním a daj mu dve možnosti, bud ty a dieťa alebo alkohol. Ale musíš byť pripravená dodržať to.

banalu
1. okt 2023

Ak poziadal o pomoc obvolaj liecebne, nech nastupi co najskor na liecenie. Ziadne, skusi sam, skusime spolu.. ano musi hlavne chciet, ale sam to uz nezvladne...

martinmmartin
1. okt 2023

@alex49 Mas nejaky realny priklad ked decko zmenilo alkoholika tak aby nepil? Niesu to iba vysnivane bachorky? Lebo s dietatom praveze pridu extra problemy ktore sa daju pekne zapijat

babulkomale
1. okt 2023

V tejto faze jedine ultimatum. Natoc ho ako vyzera ked je ozraty.
Kamoskina mama dala manzelovi ultimatum, bud sa pojde liecit alebo rozvod a ona ide s dcerami prec. Tam to bolo aj o nasili, utekani od neho cez okno a podobne.
Bol sa liecit, su spolu doteraz, dcery dospele, 7 vnucat maju. Jeden z mala co zabojoval.
Drz sa.

autor
1. okt 2023

@marsmykkok pracuje, ma stavebnu firmu. Ale moze kedykolvek zostat doma. Zvacsa tyzden pije, potom tri dni lezi v posteli a je mu zle, chvilu je triezvy..tak tyzden dva.. a zase zacne popijat.

@stanislavicenka Ja som vyrastala bez mamky a viem ake to bolo narocne. Ako mi v detstve chybala. On nie je agresivny, nikdy mi ani nic skarede nepovedal. Ked si vypije, chce sa mojkat a zaspi. Len mne vadi ako z neho razi a ze sa za neho musim hanbit. Inak je to skvely chlap a urcite by bol aj skvely otec, keby sa neopijal…

@alex49 Tomuto velmi neverim, on mi slubuje ze nebude pit, ze ma nechce stratit, ale straca a nic nerobi preto, aby nase manzelstvo zachranil.

koniarova
1. okt 2023

@alex49 v imaginarnom svete možno. 😁 krásna naivita, závidím ti ju.

zuzana9393
1. okt 2023

Mám v okolí viac pár ľudí, ktorí boli silní alkoholici. Jeden až tak, že musel mať fľašu tvrdého pri posteli. Na rozvodom súde prosím, plakal.... doteraz sú spolu a on si už nedá ani puncovy rez. Možno by potrebuje úplne s alkoholom prestať. Daj mu ultimátum, vysvetlí, že nechceš pre dieťa takého otca. Ak príde najbližšie opitý, zbal tašky a odíď. S tým, že stále má možnosť začať abstinovat.... a uvidis

autor
1. okt 2023

@zuzana9393 tasky zbalim jemu. Neodidem z vlastneho bytu. On o dietati este nevie, opitemu mu to ani nepoviem. Mozno by si ani nepamatal.

zuzana9393
1. okt 2023

V tom prípade si na tom ešte lepšie. Popros ho,aby daný deň nepil,lebo sa chces vážne porozprávať. Sadnite si, nejak pekne mu to oznam, lebo podľa toho čo píšeš, nebude to nejaký debil... A rovno by som mu oznámila aj to,že moje dieťa nebude mať za otca alkoholika a ak najbližšie príde ožratý, budú ho pred dverami čakať tašky. Že ho podporis, ak sa chce liečiť, alebo akokoľvek, ale tolerovať to nebudeš. Podľa mňa nič iné ako riadna.facka takýmto ľuďom nepomôže. Aj keď mne sa to hovorí ľahko, keďže niesom v tvojej koži. Držím ti palce

miamaria
1. okt 2023

Prichodom dietata sa jeho pitie este zhorsi si myslim, poznam x prikladov na tuto temu... Ty mu nemas kedy oznamit tehotenstvo, lebo je stale pod vplyvom, no pekne...

autor
1. okt 2023

@zuzana9393 on ma dni kedy nepije vobec, len takych dni je coraz menej. Skusim to zajtra rano, ked bude pri zmysloch. dnes ma narodeniny, je zase vo svojom a pol dna prespal🤦🏻‍♀️a ja mam tehotenske nevolnosti a on si to ani nevsimol. Aspon keby som nebola tehotna, bolo by to jednoduchsie.

koniarova
1. okt 2023

Veľa síl .🙏

zuzana9393
2. okt 2023

Ja si myslím, že veľa fungujúcich manželstiev sa s príchodom dieťaťa pokazí. Možno vy budete zrovna ten prípad, kedy sa to zlepší. Ľudia väčšinou pijú, ak ich niečo trápi, možno to bolo práve to, že ste nemohli mať bábo. Ja Vám silno držím palce. Aspon, že nie je agresívny.

eliska13
2. okt 2023

Je alkoholik a bud ide na liečenie, alebo koniec.
len by som chcela vedieť prečo si to doteraz prehliadala a, keď si tehotná tak vidíš, že má problém.Do takéhoto stavu sa nedostal za rok, ale roky.Ked pije už ráno a vidia to aj ostatní je to ešte horšie ako si myslis

autor
2. okt 2023

@zuzana9393 Agresívny nie je, on by neublížil ani muche. Len sa na neho nedá spoľahnúť ako kedysi. On zväčsa vypije, zaspí alebo niekedy plače, že mi ubližuje. Ale nič s tým nerobi…myslím, že keby s tým sekol, mohli by sme to ešte nejako obstáť. Len neviem, či dieťa bude pre neho, tak motivačné.

@eliska13 Popíjal, ale roky robil v nemecku a domov chodil len na týždeň, dva. Nemala som na neho až taký dohľad. A zase nemôžem dospelého muža kontrolovať a stáť mu za zadkom.

zuzana9393
2. okt 2023

A už si mu to povedala?

autor
2. okt 2023

@eliska13 A neprehliadala som to, posledny rok je to katastrofa, dohovarala som x krat, rozvodove papiere mam pripravene. Len som mu chcela pomoct. Babatko sme nemohli mat 7 rokov, tak ma ani nenapadlo, ze pride v tom najhorsom case.