Manželstvo/partnerstvo bez lásky

happy8051
21. júl 2012

Velakrat som sa uz stretla s tym, ze sa ludia brali, alebo spolu zili bez lasky. Vety ako "Je to dobra partia", "Zvykli si na seba" ma dostavaju do uzasu. Nemohla by som zacat zit, alebo byt v manzelstve s niekym, koho uz na zaciatku nemilujem. Vy ano?

afrika
21. júl 2012

@happy8051 ja osobne potrebujem veľmi cítiť lásku vo vzťahu 😉

marecek4
21. júl 2012

jenže kolikrát se láska vytratí někam do neznáma ☹ a co pak,když je už dítko mezi vámi? pak je to asi to nej řešení pokud to nedělá nějaké problémy,a co jednostranná láska to je taky trápení ☹,ale koho víc? je jednoduché říct,že by jsi tak nedokázala žít,ale chodníčky života jsou složitější a nic není jasně nalinkované,ani láska takže pokud to někomu vyhovuje ( já teda mezi takové jedince nepatřím jako afrika ) tak proč ho hned odsuzovat,hodně takových vztahů je i vlivem domácího prostředí a výchovy

hradnapani
21. júl 2012

@happy8051 ked som spoznala svojho muza, vobec som sa do neho nezamilovala a trvalo mi to dost dlho kym prisla z mojej strany laska. A az potom som si ho zobrala 🙂 takze vztah bez lasky neuznavam, ale nemusi to byt laska od zaciatku.

Na druhej strane, to co popisujes, nie je v ludskej spolocnosti nic neobvykle, dlhe storocia pred nami (alebo nasimi rodicmi) vstupovali ludia do manzelstiev ucelovo (a to myslim aj zohrava istu ulohu v tom, ze aj dnes to niektori ludia urobia a nie je ich malo) a v lepsom pripade sa pocas manzelstva zrodila laska.
Takze si mozeme gratulovat, ze sme sa narodili v takom storoci, kedy mozme vstupit do manzelstva z lasky. V mnohych krajinach to ani dnes nie je beznou samozrejmostou.
Takze mna to az do takeho uzasu nedostava 😵

afrika
21. júl 2012

@marecek4 myslím, že ak manželstvo nefunguje netreba spolu zostávať len kvôli deťom...to im podľa mňa ubližuje omnoho viac.
ono je krajšie prebúdzať sa ráno vedľa niekoho, na kom ti moc záleží, kto ti dáva silu a chuť.... prežila som dosť dlhý vzťah bez lásky a nie ďakujem. nechcem. 😉
s manželom sme mali tieť pred nejakým časom problémy (a asi ešte trvajú), no napriek tomu viem, že ho ľúbim. ak by to bolo naopak vôbec by som o našu lásku nebojovala a pritom je strašne veľa vecí, ktoré nás spájajú.

marecek4
21. júl 2012

@afrika někdy ani ale ani to,že toho druhého máš rád nepomůže,pokud jsi pro něj po nějaké době nic je lepší jít dál,moc Ti přeju aby vám to vyšlo,ale u nás už to asi nepůjde ☹ a bojovat s alkoholem,fetem a kamarády se nedá,jsou to silní protivníci,zvlášť pokud jsou to takoví co ho v tom prvním podporují a on se tímto stává svým způsobem něco jako hrdina,že tím ubližuje hlavně sobě nevidí,přišel díky alkoholu už podruhé o práci,kamarádi se na něj vykašlali a co dál?hypotéka ještě na patnáct let,kluk je ještě malý a léčit se nechce ☹,opravdu si říkám že je štěstí,že nejsme svoji,možná že když budeme od sebe tak bude líp,protože když ještě za námi jezdil bylo to o něčem jiným,takže pokud by si jezdil za malým a viděl,že se na něj těší tak dostane trochu rozum,už jen kvůli sobě

afrika
21. júl 2012

@marecek4 samozrejme, že ak vzťah nefunguje netreba to síliť. s tím úplne súhlasím.
je mi ľúto toho čo momentálne prežívaš 😔 . život sa s nami ľuďmi niekedy strašne nepekne zahráva

marecek4
21. júl 2012

@afrika no já už jsem proti tomu asi imunní a moc to neprožívám,s BM jsem si užila,takže teď už jen čistý řez,takže hlavně aby nám vyšel byteček a bude to 🙂,jsem životní optimistka

afrika
21. júl 2012

@marecek4 ja realistka 😉

lentilka29
21. júl 2012

diskutabilne....je + ak tam laska je....ale ak nie je,ziju a je im fajn,tak ani na tom nevidim nic zle...dobra partia je pre mna kazdy slusny ,rozumny,inteligentny a vzdelany clovek.....

nela82
21. júl 2012

@happy8051 nie-nikdy..za ziadnu cenu.
Moja najlepsia kamaratka sa takto vydala..z trucu??Myslim,ze z trucu to ani nebolo-skor-bol financne zabezpeceny..ani nie on-skor jeho rodicia-tak to bola z pohladu jej rodicov "dobra partia"...
No ci je stastna..nikto nevie.Vyzera,akoby bola zavreta v zlatej klietke..pokial bola na materskej-cele dni travila vonku s detmi..varit nemusi-vari svokra..bordel jej velmi nemal kto spravit,kedze bola väcsinu dna von...no nikto tam nechodi-a nikym sa nestretavaju...jedine co vedia-je chvalit sa co vsetko maju,kde boli a pojdu..a to nechodia takmer nikam 😅

Cize asi tak....

miskax2
21. júl 2012

@happy8051 ja teda rozhodne nie ale poznam jeden taky par proste na zaciatku ju podvadzal ale ona mu odpustila teraz ona stale ziarli aj ked nema dvovod uplne ho kontroluje a za kazdu hlupost sa vie nastvat vraj mu nedvoveruje tak naco su spolu????? nechapem dvovera je vo vztahu dolezita a byt spolu len koli dietatu ked sa furt hadaju??? ked to vidim vzdy sa potesim aky mam ja super vztah a zeby som nemenila 🙂

maybe72
21. júl 2012

@happy8051 Přeji pěkný sobotní podvečer, myslím, že láska je jedna z těch nejbáječnějších věcí na světě, ale pro dlouhodobější vztah je lepší, když přeroste v úctu a vzájemné pochopení. Už chvilku vdaná jsem, svého muže mám velmi ráda, ale jenom láska karamboly nezachrání, protože je o emocích a s těmi maléry řešit nejde. Takže láska ano, ale u mně jako začátek něčeho dalšího, ne jako finále ... 😉

haniplanetka
21. júl 2012

@maybe72 souhlasím. Láska, úcta, respekt, porozumění a tuny tolerance. Díky tomu jsem ve šťastném vztahu a moc si to cením 🙂

digysa
22. júl 2012

@maybe72 Definitivne....

A musim este pridat, ze kazdy opisuje svoj nazor prave v "inej etape" vlastneho vztahu.... takze nazory aj podla toho odzneju

Novomanzelka by urcite nedala dopustit na lasku
Manzelka v 10-15 rocnom vztahu by uz aj neveru odpustila (koli detom)- tolerancia musi byt
A zena, ktora slavi 50-te vyrocie svadby uz viac menej hovori o porozumeni

Ja osobne by som bez lasky vztah neuzatvarala....teraz v tejto dobe

Ale dam priklad: Co, ked mi zomrie muz a ja mam 2 deti.....a moj vek bude napr. 45 rokov? Kazda zodpovedna zena bude okrem lasky a sexualnej pritazlivosti prihliadat u partnera aj na to, ako je financne zabzpeceny, ake zivotne hodnoty zdiela, aku ma skusenost s detmi, (dokaze mat rad tie moje?), kde zije (dialka), jeho praca,....a pod.
Zena v takomto veku a rozpolozeni nepojde bezhlavo "iba za laskou". To totiz nemusi mat stastny koniec....

Laska nie je vecna....

mima4
22. júl 2012

@digysa podla mna laska je vecna, len sa o nu treba starat. To co je striedave a niekedy hori, inokedy je na bode mrazu je nejaka zamilovanost.
Laska podla mna nie je o pocitoch, o vasni, aj ked aj to k nej patri. Laska je rozhodnutie, rozhodnutie niekoho milovat, starat sa o neho, byt mu na blizku. A toto rozhodnutie clovek potvrdzuje prave vstupom do manzelstva, teda mal bz 😉 Preto si treba velmi dobre rozmysliet pred tym, ako dievca ide k oltaru, ci naozaj je rozhodnuta daneho cloveka milovat cely zivot a zdielat s nim nielen tie krasne veci, ale aj problemy, tazkosti, trapenia.
Treba vsak dodat, ze pre uspesne a naplnene manzelstvo musi toto byt splnene z oboch stran. Vztah je vzdy o dvoch 🙂

olejka
23. júl 2012

Počula som takúto múdru vetu :,,Láska je rozhodnutie ,
nie emócia "...

podľa mňa pravdivé...
Podla hormonálnych stavov žena raz miluje raz nie...podľa toho aká je atraktívna v čase plodných dní...iste vtedy ju aj on ľúbi ale čo ak príde kríza...čo ak sa mu prestane páčiť a začne mu liezť na nervy???

Čo ak on ochorie a nebude príťažlivý?

Je to rozhodnutie budem ho /ju ľúbiť aj tak aj tak...alebo len vtedy a vtedy...

ináč...,,au revoir"

cestovatelkaandrea
23. júl 2012

@digysa Keby som bola v situacii, ktoru si opisala ako otazku, tak by som si znova zivotneho partnera nehladala. A tu nejde o to, ze by som bola nezodpovedna zena, Jednoducho by som uz druheho muza vo svojom zivote nevedela prijat. Snazila by som sa deti vychovavat sama.

digysa
23. júl 2012

@cestovatelkaandrea Aj tak sa da....Niekto sa zmieri a niekto nedokaze zit sam.... Ludia su rozni...

cestovatelkaandrea
23. júl 2012

@digysa ja viem, preto som pisala sama za seba 😉

kvetinka211
23. júl 2012

@happy8051 ja osobne si to neviem prestavit, ale poznam taky par, ktory sa vzal po velmi kratkej znamosti a skor z praktickych dovodov, urcite tam nebola ziadna zamilovanost na zaciatku (nebolo to ale ani kvoli peniazom) a su spolu uz 50 rokov a maju velmi pekny vztah, velmi sa navzajom potrebuju a myslim ze casom sa objavil aj taky ten trvaly druh lasky 😉

kammka
23. júl 2012

nemusí být zamilovanost, ale když je vzájemná hluboká úcta, tak pak klidně přijde láska.. a tak to bývávalo podle mně dřív: lidi se měli ve větší úctě, role byly rozděleny a pokud si žena i muž plnily své dané povinnosti, měli se ve vzájemné úctě, tak mohli vést velice krásný život..i bez té lásky na začátku 😉

oktarina
23. júl 2012

@digysa dovolím si poupravit, já spdám do tvé kategorie 10-15 let (za měsíc spolu budeme 13 let) a nevěru bych rozhodně netolerovala. Pokud by muž cítil, že potřebuje jinou ženu, ať jde, ale kompletně. Já uznávám rovný pohled do očí a pokud už s druhým být nechci, vyřeším si to a pak teprv můžu "s čistým štítem" jít jinam...

digysa
23. júl 2012

@oktarina Aj ja spadam do tej kategorie. Neveru som este nezazila, ale rozhodne som zmenila svoj nazor na nu. Ked som bola v manzelskom vztahu prvy rok, tak som si myslela, ze zena (alebo muz) ktora zostava v manzelskom zvazku aj po nevere je obycajna padavka, alebo nebodaj si nevazi samu seba....

Teraz, ked pozeram na nas zivot- 12 rokov spolu, zivot prezity plnych zazitkov, starosti, radosti....financie prepletene ako pavucina- vsetko mame spolocne, male deti, usadili sme sa na mieste, ktore sa nam obom velmi paci............a zrazu by som sa dozvedela, ze ma na nejakej pracovnej ceste podviedol....No, neviem, neviem....ale nemozem z urcitostou povedat, ze by som sa hrdinsky zbalila a nedala mu druhu sancu, ani miesto na vysvetlenie....
Fakt nemam potuchy, ako by som riesila tuto situaciu...... 🤐

Preto si myslim, ze aj ked Ty si vynimka, tak aj tak je vela zien, ktore sa cez to prenesu (aspon 1 krat, mozno druhy krat uz nie) aj napriek tomu, ze ich vztah uz bude mat "jazvu" a nebude to take, ake to byvalo.... 😔

oktarina
24. júl 2012

@digysa pro mě je to zklamání důvěry, kterou jsem mu před oltářem vložila do rukou, možná jsem opravdu divná, ale to bych vnitřně neunesla, už bych mu nikdy nemohla věřit ani nos mezi očima, jsem v tomto fakt strašně zásadová a můj drahý to ví 🙂 takže taky ví, že ani já bych se takto nezachovala vůči němu. Pro mě je to forma jistoty, že vím, že vůči sobě máme čistý štít, ale snad to nebudu muset nikdy řešit opravdu a zůstane to jen v hypotetických debatách (pro mě) 😀

digysa
24. júl 2012

@oktarina Vobec nie si divna....mate spolu deti?

oktarina
25. júl 2012

@digysa 🙂 extrémně zásadová snad jen, no máme i nemáme, zatím je malá v bříšku 😉 ale společnou zodpovědnost při péči jsme předem trénovali na domácích mazlíčcích, takže i když to není to samé, vím, že se dá na muže spolehnout 😉

digysa
25. júl 2012

@oktarina O tom nepochybujem,ze na manzela sa da spolahnut....aj taki su
No ale otazku som polozila z ineho dovodu..... Ty sice mas dlhodobejsi vztah,ale ked pride baby, tak az o nejaky ten cas zistis, ako sa tvoj nazor bude formovat a menit.

Deti zmenia vsetko...pohlad na vztah, pohlad na svet, pohlad na zivot.... Je jedno ake zasady mas 🙂 Ale o tom sa presvedcis sama... 😉

oktarina
25. júl 2012

@digysa možná máš pravdu, možná ne, jsou věci, za kterýma si stojím beze změny celý život a mluvím z vlastní zkušenosti, když říkám, že přes něco prostě u mě "vlak nejede". Myslím, že u každého strašlivě záleží na tom, čím si v životě prošel, jaké zkušenosti ho formovaly a podle webové diskuze nejde soudit, jestli se někdo zachová tak či onak. Nemyslím že u zásadních postojů a životních názorů člověka záleží na počtu dětí 😉

digysa
25. júl 2012

@oktarina Pises presne ako ja, pred 10-timi rokmi. 🙂
Ja sama som neveru nezazila, ale hrozivo zistujem, ze po narodeni deti uz nie je vsetko cierno-biele. A ja som teda velmi zasadovy clovek, tazko ovplyvnitelny. Ale prave teraz, ako sedim za pocitacom a pisem Ti tieto riadky, tak nemozem s urcitostou povedat, ze keby ma manzel podviedol, tak ho poslem s prepacenim "do prdele".... 😎

Ja ta samozrejme nebudem presvedcovat, k nicomu by to neviedlo.......ako som uz napisala, to pochopis, az to babatko "vytlacis".
Taketo veci sa nikomu nedaju vysvetlit. Tu hra hlavnu ulohu cas.....a zivot. 😵

weri1
3. aug 2012

já jsem dost žárlivá a vždy jsem říkala, že nevěru nikdy neodpustím, ale.....nevěru jsem nezažila, ale kdyby se stalo, určitě bych nehodila vše za hlavu, přeci jen máme spolu dítě a kdyby to byl jednorázovej úlet, tak bych asi odpustila...každej se může dopustit chyby a jak píše @digysa není všechno černobílé 🙂