Manželský - partnerský život po 40tke

peter9595
23. apr 2018

Ahojte. Zaujíma ma váš názor ako sa zmenilo vaše manželstvo ak máte už po 40. Našli ste si ako partneri ku sebe cestu. Ste ku sebe otvorený, dôverujete si, chodíte radi spolu do kina, plesy, spoločné milovanie nie je už pre vás tabu, alebo sa už neviete ani porozprávať, muž chodí radšej na hokej, na ryby ako by išiel somnou, nepočúvate sa navzájom a pod. Po sexuálnej stránke riešite nesúrodosť potreby, tak že žena si povie čo som hlúpa, aby som sa namáhala, nemám už nato vek stále robiť niečo pre druhého, kto sa kedy staral o mňa. Muž si zase povie, no mám sa ja stále doprosovať aby bolo niečo a potom mi to aj tak ,,vyhodí na oči", že veď som ti bola dobrá čo. Vraj sa frekvencia milovania po danom veku znižuje, ale skvalitňuje. Muži by mali byť zdvorilejší, úctivejší a galantný. Ženy trpezlivejšie, menej výbušné a elegantné. Pocítili ste zmenu pod dosiahnutí daného veku?

wokokoza
23. apr 2018

Nie je to jedno, koľko má človek rokov? Partneri by si mali na seba nájsť čas v hociktorom veku. To si myslím, že je najdôležitejšie v každom vzťahu, aby aj po rokoch fungoval

kvetinka75
23. apr 2018

je to tak ako pred 40 - kou. Chodíme spolu, aj oddelene. Nič sa nezmenilo. A prečo by spoločné milovanie malo byť pre nás pred tým tabu?

peter9595
autor
23. apr 2018

@kvetinka75 Milovanie je dovtedy určite tabu. Partneri chcú po tých rokoch navzájom vyskúšať niečo nové, niektorí o tom nedokážu diskutovať, pripadne požiadať o to jeden druhého. Netvrdím, že je to pravidlo. Možno to u vás klape a manžel sa ti priznal po čom túži, prípadne ty jemu. Samozrejme tie túžby beriem s rezervou.

peter9595
autor
23. apr 2018

@wokokoza To máš pravdu. Aj keď majú niekedy pocit, že sa už poznajú a niektoré veci si netreba vysvetliť, veď sa dokonale poznáme, opak je pravdou, veľa krát zostaneme prekvapený. Práve rozhovormi sa hľadajú kompromisy ktorú sú vždy potrebné.

0silvia0
23. apr 2018

@peter9595 u nás sa zmenilo to, že sa dokážeme lepšie chápať a pokojne si vydiskutovať to, čo potrebujeme. Chodíme spolu von, do kina, na pivo, máme na seba viac času, keďže deti sú už odrastenejšie.

zuzanka.zuzu
23. apr 2018

u nás sa nič nezmenilo k horšiemu, akurát ten vek/hormóny sa už začali prejavovať presne ako som ešte kedysi dávno pred 20 rokmi odpočula z rozhovorov medzi mamou a jej kamoškami - jemu sa nechce (je unavený) a mne sa zase chce ešte viac než keď som mala 20 😂 teda ani nie že chcem viac, len proste už viem presne čo kedy ako kde a tým pádom sa kvalita zlepšila 😎 takže asi to ani vtedy nebolo iné a argument že doba sa mení moc nezaberie 😉

danyb
23. apr 2018

no toto je podľa mňa vec komunikácie.. a nie veku.. nechápem o čom píšeš, aké tabu???.. ale že absolútne.. 🙂 vždy som bola otvorená aj čo sa týka sexuálnych potrieb a presne aj môj muž je taký.. necítim žiadny rozdiel medzi obdobím pred 40-tkou a po 40-tke..
áno rozdiel v zamilovanosti aj vo frekvencii určite je, ale to nesúvisí s vekom, ale s tým, že už nie sme spolu rok dva, keď je to čerstvé.. a zamilovanosť prerástla v lásku a úctu 🙂

lienka737
23. apr 2018

to je anketa, či načo Ti to je?

siska53
23. apr 2018

@peter9595 nemam pocit,ze by sa soecialne nieco zmenilo,mame dost male deti na to,aby bila nejaka vyrazna zmena.. Akurat si mozno viac uvedomujeme,ze urcitr veci,nemozeme.odkladat a treba ich robit,napr.sporty,deti su uz trosku vacsie,hoci stale dost malr,cize sportovat sa zu aj snimi da,tak sa spolu ucime,napr.ostatnr je rovnake. Hlavne sa nesat odradit vekom, vedto je len cislo. Vela skor zavisi od zdravotneho stavu, niekto uz pomaly v 20tke je odpisany,iny aj v 40 ci 50tke je v skvelej kondicii..

simdob
23. apr 2018

podľa mňa to nie je tak celkom o veku, tieto problémy, ktoré boli v úvodnom príspevku popísané môžu mať aj vzťahy, kde majú partneri aj o 10 rokov menej, myslím, že je to skôr o tom ako vzťah berieme, ako sa k partnerovi staviame 😉

volterra
23. apr 2018

@peter9595 "milovanie je dovtedy určite tabu " ???? WTF?? Čo tým chceš povedať, lebo tomuto vôbec nerozumiem.

peter9595
autor
23. apr 2018

Ďakujem za vaše príspevky. Ano zaujíma ma to aj profesijného hľadiska. Za moju prax, je zmena na správaní na 8 z 10 ľudí. Skôr by som povedal, že tá zmena je razantnejšia od 45r. Vedieť komunikovať nie je samozrejmosť. Pre niekoho je komunikácia, viac sa pýtaj, odpoviem.

maminuska
23. apr 2018

Ja si naopak myslím , že manželský život sa po 40 tke určitým spôsobom mení . Prirodzene starneme a aj keď sa udržujeme v dobrej kondícii , jednoducho starneme. Dobré manželstvá sa viac zomknú , v iných sa to začína sypať, hlavne u mužov ktorý majú pocit že im ušiel vlak a snažia sa ho dobehnúť. Odchádzajú od ženy a hľadajú nové mladice, neuvedomujúci si do akej pasce padajú s mladými bezdetnými ženami . Čo sa týka sexuálneho života , aj tam sú podľa mňa zmeny ...často sa karta otáča a ženy chcú viac a muži práve pohodlnejú 🙂
V každom prípade pokiaľ je manželstvo postavené na dobrých základoch , manželia / partnery prechvávajú k sebe úctu a náklonnost aj keď to už nešteklí v žalúdku , táto ďalšia etapa môže priniesť zas niečo iné , pekné a obohacujúce. Vlastne v tomto veku sa zbierajú plody nezanedbania vzťahu počas predchádzajúcich rokov , keď boli deti ešte malé .

maminuska
23. apr 2018

mužov ktorý opravujem na ktorí , partnery na partneri .

babulkomale
23. apr 2018

@peter9595 najprv napis ako to mas ty 😀

cecilia68
23. apr 2018

@peter9595 Usudzujem, že chceš vyskúšať nejakú novú praktiku a nevieš ako sa jej to opýtať...alebo sa bojíš, aby ťa neposlala do pekla, že?

janickacrazy
23. apr 2018

@peter9595 U nás sa nezmenilo absolútne nič, ja mám 41 a 2ročné dieťa, takže máme starosti okolo neho ako aj mladší ľudia plus k tomu 2 staršie deti, malý nás udržuje v kondičke. Stále sa ľúbime ako kone a ani v sexe sa nič nezmenilo, podľa mna je to dosť individuálne, ja sa cítim stále mlado a muž tiež.

vroni
23. apr 2018

Tabu? To snad nie! Nemame 25, aby sme sa na nieco hrali, u nas komunikacia funguje. A ano, po 45 sa vztah u nas trochu zmenil. Akosi spomalil, ci ako by som to nazvala. Ovela viac vychutnavame spolocne chvilky, sme na seba naviazanejsi a ovela castejsie si citame myslienky (toto je niekedy az strasidelne) Ja som to doteraz nespajala s vekom, ale skor faktom, ze sa v nasej vekovej kategorii zacinaju masivnejsie objavovat kadejake zle diagnozy a clovek si uvedomi, ze polovicu casu uz ma zrejme za sebou a ten zvysok nacim vychutnat. Ale moze to byt aj vekom 😉

oli18
23. apr 2018

Napíš, o čo ti ide, príp. aké to máš ty doma, či si pred, alebo po 40-ke. A ak si odborník na vzťahy, tak by si to mal vedieť. P.S. Douč sa gramatiku 🙂
@peter9595

0silvia0
23. apr 2018

@peter9595 tiež mám pocit, že beháš ako mačka okolo horúcej kaše. Tváriš sa že okrajovo riešiš sexualitu, ale podľa mňa tam bude podstata tvojej pridanej témy. Takže poďme sa tváriť, že to nie je podstata tvojej témy, tak ti tak aj odpoviem:
ak máte s manželkou po štyridsiatke, tak je najvyšší čas to na ňu vybaliť. Keď nie teraz, po päťdesiatke asi neuspeješ. Naozaj, ženy po štyridsiatke sú sexualite veľmi otvorené, len treba ten správny štartovací moment a odhadnúť ten správny zapaľovací oheň 😉

ada309
23. apr 2018

autor akosi stratil "reč" ..
ja len stručne, krátko a výstižne : Ako zaseješ,take budeš žať.

kakika007
23. apr 2018

@peter9595 ja som týždeň po mojej štyridsiatke zistila,že manžel mesiac vypisuje zaľúbené básničky mojej dovtedy výbornej kamarátke... Tak to sa asi zmenilo

maminuska
23. apr 2018

@kakika007 a poriešila si to nejak ?

kakika007
23. apr 2018

@maminuska riešim doteraz. Už deviaty mesiac..
Ona už nie je kamarátkou, a on??
Prípad pre psychiatra.
Každá rozprávka raz končí..

peter9595
autor
24. apr 2018

Milé dámy, ďakujem za príspevky. Ja budem mať tento rok 50. Mám dve dospelé deti a manželku. Ja hľadám v názoroch odpovede na niektoré činy mužov a žien. Prečo si muži nájdu milenky, ženy milencov, čo je vlastne hnacím motoroch takýchto zmien v živote. Partnerský život, resp. zmiešané manželstvá ženy a muža, je veľmi ťažké zosúladiť, ale ak sa to dokáže vytvoria niečo čo dáva a tvorí zmysel života. Niekedy som prekvapený ako sú si niektorí ž/m istí, že im partner povie všetko, že keď sa nestážuje je spokojný. Veľa krát povedia, že ja by som to aj povedal/a, ale nedá sa to. Bol/a by sa zvrhlíka. Ženy si myslia že niektoré činy mužov, že zato môže ich ego a pod. Ženy zase čakajú veď prečo ma o to nepožiada, nepovie to. Realita je taká, že rozhovor muža a ženy, je že žena sa musí viac pýtať. Pre mužov sú niekedy otázky nelogické a ťažko hľadajú odpoveď. Ženy nehľadajú v rozhovore logiku, ale pragmatičnosť. Ťažko sa mi o tom píše, ale je to pre niektorých realita. Preto som začal tým vekom nad 40, pretože až tam si začíname tieto veci uvedomovať. Čo sa týka tej sexuality. Mužov ženú hormóny, ženy tiež, ale každých iným smerom. Mužov po 40, prestávajú hnať hormóny aby stále dobíjali ženu, stávajú sa nie pohodlnými, ale tiež už nechcú len zažiť to jedno, ale začínajú ich napĺňať aj dotyky, hľadenie. Ano potrebujú to zakončenie, ale už je to čerešnička na torte, nie priorita. Ženy túžili vždy po dotykoch, ale málo dokázali prežívať tú čerešničku na torte, teraz sa stáva to zakončenie nie prioritou, ale chcú ten darček za všetky tie roky, za ktoré sa obetovali deťom, rodine. Sú veci ktoré v partnerskom živote v 20 rokoch určite nedokážete prežiť. Čo je však horšie, že namiesto toho aby sme sa niekde posunuli, muži hľadajú pochopenie u mladej, ktorá nie je zaťažená čerešniškou, často si povedia no radšej si zaplatím. No a žena si povie, keďže konečne čaká po toľkých rokoch tie darčeky, tak prečo by som mala znova drieť a starať sa. Čiže ak to zhrniem, tak po 40 vlastne zisťujeme či sme v živote vyplnili niečo v živote, načo sme v 20, 30 nemali čas, prípadne sme na to neboli pripravený. Čiže ak niektorí tvrdíte, že sa nič nezmenilo, klamete samých seba, prípadne žijete v klamných predstavách ako je naozaj reálne je. Viem ,že veľa vás nesúhlasí, ale je to môj názor a možno ho na základe niektorých z vás upravím a rád sa poučím.🙂

janickacrazy
24. apr 2018

@peter9595 Píšeš na základe svojej osobnej skúsenosti, lenže každý človek je iný, každý vzťah je iný. Ja som sa tam vôbec nenašla, podľa mna úplne mimo. Okrem toho je iné byť spolu od 20tky a mať už veľké dospelé deti v 50tke alebo byť spolu od 30tky ako my s manželom a mať ešte malé deti v 40tke, to aj ten rodinný život je o inom.

jana_eyre
24. apr 2018

to.je vsetko silne individuálne a vztah vplyvni mnoho faktorov.. napr.aj dlzka vztahu, deti a mnoho mnoho ineho.. vobec nejde o vek.. pretoze napr.ja s muzom (34 a 36r) sme asi po 13r s troma detmi niekde inde ako napr sused sice 42r ale s priatelkou co su spolu 2r a maju male babo..

to na co sa pytas sa neda absolutne zovseobecnit na vek..

0silvia0
24. apr 2018

@peter9595 ja keď počujem slovné spojenie "obetovať sa pre deti a rodinu", tak sa mi nožík otvára. Človek sa nemá obetovať rodine, človek (žena či muž) má v rodine žiť a užívať si rodinný život a napĺňať sám seba v rámci rodinného života. A druhý krát sa mi otvoril nožík pri slovnom spojení žena a očakávanie darčekov. Toto je strašná hlúposť. Nie všetky ženy sú zaťažené na darčeky a oceňovanie a doceňovanie ich činov a práce v domácnosti. Nehovorím že také nie sú, ale toto nie je automatická ženská črta. Alebo potom som chlap, lebo ja žiadne medaily zlatej varešky ani medailu zlatého vysavača a prachovky a kýbla neočakávam...
Ja mám 44 a manžel 55 rokov. Ja osobne sa cítim v manželstve oveľa lepšie teraz ako pred rokmi.

peter9595
autor
24. apr 2018

Máte pravdu dámy. Je rozdiel mať v 40 malé deti. Ja už rozmýšľam nad vnúčatami. Aj keď mať deti v 40 je niečo úplne iné ako v 25. Po 40 už sledujete všetko. Či správne dýcha, ak sa udrelo či netreba ísť na pohotovosť. V 25 tieto veci tak neriešite. Pofúkate a ide sa ďalej. Ak by mali v takom veku viac detí, neviem si predstaviť ako by to zvládli. Ano zabudol som tam dopísať, že aj dĺžka spolunažívania je dôležitá. Pre niekoho je šťastne prežité manželstvo aj 2 ročné. Každý sme iní, prežívame ho inak. Veď ako mi rozpráva moja manželka, veď pre mńa si bol cudzí chlap.

jana_eyre
24. apr 2018

@peter9595 to ako clovek veci riesi je tiez velmi individualne a ovplyvnene kadecim 😉 prve dieta som mala ako 27r a to som teda bola kopka stresu.. teraz mam len o 6r viac a vela veci absolutne neriesim a uz nestresujem..